schematy 04.05.09, 12:44 Temat 1: Tren IX i Pieśń XXII bodajże wykazać różnice odnośnie mądrości Temat 2: motyw drogi "Kamień na kamieniu" Wiesława Myśliwskiego A co z czytaniem ze zrozumieniem ? Jaki temat wybraliśnie ? Jak wam poszło ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anettka19 Re: Polski Rozszerzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.09, 12:48 ja wybrałam z kochanowskim ale teraz czytałam interpretacje i całkowicie inaczej zrozumiałam pieśń a w trenie nie dostrzegłam ironii :( jak zdam to bedzie cud. czytanie ze zrozumieniem też mi nie poszło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takajedna Re: Polski Rozszerzenie IP: 194.181.132.* 04.05.09, 13:00 Pisałam drugi temat. Nie mam pojęcia jak mi poszło. I chyba wolę nie wiedzieć, lepiej żyć w błogiej nieświadomości... Odpowiedz Link Zgłoś
schematy Re: Polski Rozszerzenie 04.05.09, 13:02 :) może pocieszmy się tym że jak ktoś czuje że poszło źle to przeważnie wychodzi że poszło dobrze. ____________________________ Ale przyznasz chyba że pytania do czytania ze zrozumieniem były... z kosmosu :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aggg Re: Polski Rozszerzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.09, 13:15 tez pisalam rozszerzenie temat 2. i nie wiem czy dobrze o narratorze napisalam :( a jak zinterpretowaliscie tą drogę? Odpowiedz Link Zgłoś
becia007 Re: Polski Rozszerzenie 04.05.09, 13:16 ja przyznam:) Przez te głupie pytania straciłam trochę czasu, zestresowałam się i to się odbije na wypracowaniu, niestety. I jeszcze 2 nie zrobiłam a jakieś mam na pewno źle... A temat pisałam 2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Polski Rozszerzenie IP: *.85-237-176.tkchopin.pl 04.05.09, 13:19 ja pisalam 2 i pisalam tam o zmianach jakie niesie za soba cywilizycja upadek wartosci rozlam wspolnoty itp. nie wiem czy dobrze :| Odpowiedz Link Zgłoś
schematy Re: Polski Rozszerzenie 04.05.09, 13:19 Ajć :/ dokładnie, mam nadzieje że dostosują klucz do wymysłów maturzystów bo może być cienko. Któraś osoba z kolei skarży sie właśnie na pytania do tekstu. Masz racje, odbije się nam to na wypracowaniu. Liczyłam na 75-80 % a teraz modle się żebym zdała bo człowiek zestresowany robi różne głupoty i w takiej sytuacji o błąd rzeczowy nie trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N Re: Polski Rozszerzenie IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.05.09, 13:30 też liczyłam na min 70% ale ani czytanie mi nie poszło tak jakbym chciała, ani wypracowanie. Pisałam na 2 temat, bo wydał mi się łatwiejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baśka Re: Polski Rozszerzenie IP: 83.2.122.* 04.05.09, 13:31 ja pisałam drugi temat był stanowczo łatwiejszy. Metaforyczne znaczenia rozpatrywałam po kątem droga- rzeka, droga- wielki świat. Porównałam jak wyglądało życie wści przed i po wybudowaniu asfaltu. A narrrator... utożasamia się z mieszkańcami, stosuje archaizmy (przykłady, metafory itd...pisałam o języku sporo. Na koniec przedobrzyłam, chciałam szukać waloru i w stresie napisałam że Chłopów napisał Zeromski. Szukałam kontekstów literackich. Wyczerpałam miejsce w arkuszu na max. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takajedna Re: Polski Rozszerzenie IP: 194.181.132.* 04.05.09, 13:31 Ech, każdemu się wydaje, że źle napisał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annie Re: Polski Rozszerzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.09, 13:40 Ja zaczęłam od wypracowania, żeby się niepotrzebnie nie stresować pytaniami, i chyba dobrze zrobiłam :) Tekst był całkiem, całkiem, ale pytania już mi się nie podobały. Szczerze mówiąc, we wszystkich można było wpisać to samo, jakoś głupio były sformułowane. A pracę pisałam o Kochanowskim, zobaczymy, jak będzie... Ironia w trenie? Też przegapiłam :) Odpowiedz Link Zgłoś
schematy Re: Polski Rozszerzenie 04.05.09, 13:45 :D zawsze raźniej jak ktoś powieli błędy Odniosłaś się do stoicyzmu i epikureizmu prawda ? Jako takich różnic konkretnych i bardzo jaskrawych to nie umiałam sformułować. Wiecie może o której mają być odpowiedzi słyszałam że o 15:00 ale czy to prawda to.... Odpowiedz Link Zgłoś
schematy 30 minut ;D 04.05.09, 14:30 Jeszcze 30 minut do ujawnienia klucza... i zapewne serwery padną ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa89 Re: Polski Rozszerzenie IP: *.promax.media.pl 04.05.09, 14:20 ja tak samo:))wole nie sprawdzac, wydaje mi sie ze poszlo mi dobrze, ale to sie okarze dopiero w czerwcu:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa89 Re: Polski Rozszerzenie IP: *.promax.media.pl 04.05.09, 14:22 * pisałam temat numer 2 Odpowiedz Link Zgłoś
schematy Re: Polski Rozszerzenie 04.05.09, 14:25 Podziwiam :) ja bym nie wytrzymała do czerwca... Niby ten klucz który nam podają nie jest tym prawdziwym ostatecznym, ale zawsze coś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Polski Rozszerzenie IP: *.85-237-176.tkchopin.pl 04.05.09, 13:38 na pocieszenie podstawe pisalo 90% uczniow a zawsze latwiej dostac 50% z rozsz. niz 100% z podstawy a przewaznie takie sa przeliczniki na studiach wiec nie martwcie sie nie bedzie az takiej duzej konkurencji :) ja sie tym pocieszam bynajmiej:D Odpowiedz Link Zgłoś
schematy Re: Polski Rozszerzenie 04.05.09, 13:43 :) pocieszenie godne uwagi naprawdę. Masz racje, ale mimo wszystko z UJ to ja sie moge pożegnać, rowy kopać a nie ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matura Re: Polski Rozszerzenie IP: *.serv-net.pl 04.05.09, 13:47 No ja pomyliłam liryke agitacyjną z inwokacyjną. Miałam na myśli inwokacyjną, ale pojęcia mi się pomyliły. Myślicie, że to straszny błąd? No i ironii oczywiście też nie zauważyłam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N Re: Polski Rozszerzenie IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.05.09, 13:49 na wszystkich stronach poświęconych maturze jest napisane, że wyniki będą o 15 więc trzeba teraz tylko czekac. Odpowiedz Link Zgłoś
schematy Re: Polski Rozszerzenie 04.05.09, 13:51 Nie, z tego co wiem to po prostu żadnego punktu Ci za to nie postawią i tyle tak samo jak z ironia nie napisaliśmy no i trudno... Minusowych nie ma więc ;P na dobre nam to wyjdzie. Ale kurcze... gdzie tam ta ironia była to ja do tego momentu nie wiem. Jedno jest pewne żeby pisać na 1 temat wypracowanie trzeba było znać troche biografii Kochanowskiego bo jak dla mnie to w obu utworach podmiot liryczny można było utożsamiać z samym poetą. Co myślicie ? Odpowiedz Link Zgłoś
pmacczak Re: Polski Rozszerzenie 04.05.09, 14:10 Czytanie: tekst prosty ale pytania, no właśnie pytania. Straciłem dużo czasu na tej części egzaminu. Wybrałem temat nr. 2 i z tego co czytam na forach to mam podobne rzeczy napisane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anett Re: Polski Rozszerzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.09, 14:20 ku mojemu zaskoczeniu sporo osób wybrało temat 2:) wstyd sie przyznać 1,5 godziny robiłam czytanie ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Polski Rozszerzenie IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.05.09, 14:15 raczej nie wydaje mi sie żeby w ogole była tam jakas ironia, szczególnie że to jest tren:) Odpowiedz Link Zgłoś
falsify Re: Polski Rozszerzenie 04.05.09, 14:23 Ironia była i dopiero jak tutaj o tym przeczytałam to zdałam sobie z tego sprawę. Chodzi o to jak Kochanowski wyśmiewa stereotyp mądrości jako leku na całe zło (początek trenu). Zamiast o ironii napisałam o kpinie - myślicie, że można te pojęcia używać wymiennie? Odpowiedz Link Zgłoś
schematy Re: Polski Rozszerzenie 04.05.09, 14:24 "...Dalej, poeta posługując się ironią, dokonuje bezwzględnego rozrachunku z filozofią stoicką..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.09, 14:14 nie pamiętam czy napisałem numer tematu, utną mi za to głowę jak coś? Odpowiedz Link Zgłoś
falsify Re: pomocy 04.05.09, 14:21 Głowę i obie ręce ;) A tak szczerze to raczej nie powinni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.09, 14:24 A to luz, po co mi głowa i ręcę na maturze ;D kamien z serca, może zdam ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
schematy Re: pomocy 04.05.09, 14:22 Myślę że nie będą takimi imbecylami żeby oceniać wszystko jak komputer bez jakichkolwiek ludzkich odruchów. Myśle że rozejdzie się to po kościach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.09, 14:28 Oby, miło byłoby to zdać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikm Re: pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.09, 15:54 Powinni przymknąć oko. U mnie w szkole w przeszłych latach był numer że gościu się podpisał na arkuszu x) i to już nie przeszło;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona_20 Re: pomocy IP: *.chello.pl 06.05.09, 22:52 Ja pisałam maturę w zeszłym roku i na angielskim też nie zaznaczyłam tematu, a oliczyli mi wszystko. Wieć don't worry;) Stres robi swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
schematy Arkusze i Klucz 04.05.09, 15:02 WTF?! Aż tak ciężko im zamieścić na CKE klucze razem z arkuszami ? :/ Pewnie będziemy czekać do jutra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N Re: Arkusze i Klucz IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.05.09, 15:07 normalne... a wszyscy nerwicy dostają... Odpowiedz Link Zgłoś
dalville Re: Arkusze i Klucz 04.05.09, 15:15 Maturzyści, nie dostaniecie żadnego klucza teraz ;-). Klucz powstaje w trakcie sprawdzania prac i chyba w ogóle nigdzie nie będzie publikowany. To, co umieszczą na stronie gazety teraz, to tylko przykładowe rozwiązania zadań zamkniętych, a w drugiej części będzie również tylko przykładowe wypracowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
schematy Re: Arkusze i Klucz 04.05.09, 15:17 Maturzyści odpowiadają: klucze zawsze były dostępne w tym samym dniu, zdajemy sobie sprawę z tego że jest to protoplast kluczowy i że z czasem ulega on zmianą ponieważ nasze wymysły go do tego zmuszają. Jednakowoż uważam iż... ;P należy czuwać... bo pojawi się on dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
dalville Re: Arkusze i Klucz 04.05.09, 15:24 Jasne. Mówię to tylko dlatego, że nie ma chyba co specjalnie się ekscytować tym, co piszą w tym przykładowym wypracowaniu. Pamiętam, że takie wypracowanie do mojego tematu dwa lata temu uczyniło mnie na dość długi czas bardzo nieszczęśliwym, ale jak przyszły wyniki, to byłem zadowolony ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
falsify Re: Arkusze i Klucz 04.05.09, 15:13 Hehe, ale jest ssanie na CKE, w ogóle mi się nie chce otworzyć XD Odpowiedz Link Zgłoś
schematy Re: Arkusze i Klucz 04.05.09, 15:15 looknij na perspektywy.pl albo onet tam są tez arkusze. Tyle że klucza brak wszędzie. Będziem sterczeć do północy przy komputerze, ken sie niebo ciemne zrobi wnet strona CKE kluczem maturalnym się przyozdobi. :D Ku chwale ojczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teletubisZtorbą Re: Arkusze i Klucz IP: 212.59.230.* 04.05.09, 16:09 aż 93% maturzystów pisało poziom podstawowy.... w sumie to troszkę pocieszenie daje xP .... oby matura była zaliczona pozdrowienia :D i powodzenia jutro :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N Re: Arkusze i Klucz IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.05.09, 16:11 do podstawy jest klucz a dla nas?!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek f. Re: Polski Rozszerzenie IP: *.xdsl.centertel.pl 04.05.09, 16:12 Witam maturzystów! Na początek pokłony dla was, za ambicję, jako że przystąpiliście do egzaminu na poziomie rozszerzonym. W tym roku zdecydowało się na ten krok mniej niż 10% wszystkich zdających, czyli bardzo niewiele. Jeśli chodzi o ironię w Trenie IX, to jest ona dość istotnym środkiem ekspresji w tym utworze. Jest szczególnie widoczna w pierwszym wersie oraz: "ty okiem swym nieuchronionym Nędznika upatrujesz pod dachem złoconym" Należało też napisać, że jest to moment kryzysu filozoficznego autora, polemika ze swoimi przekonaniami pod wpływem... itd. Co do czytania ze zrozumieniem, to myślę, że nie powinno wam przysporzyć problemów, no może poza przykładem wyprowadzenia uogólnienia z konkretu. Metaforyka drogi w teksćie Wiesława Myśliwskiego też nie była trudna do odczytania, wystarczyło głębiej spojrzeć w tekst, by zobaczyć jakie autor widzi konsekwencje, związane z rozwojem społecznym i tworzeniem się nowych norm, chcociażby w relacjach międzyludzkich. Ważne były oczywiście zmiany drogi i otoczenia wokól niej, a także słowa klucze, takie jak "auta" czy "gumowe koła". Pozdrawiam i życzę wysokich wyników! Odpowiedz Link Zgłoś
przemek_193 Re: Polski Rozszerzenie 04.05.09, 16:41 hej ja z tych nerwów strasznie nabazgralem, pokreśliłem i pisałem po bokach. mam nadzieję że za to punktów mi nie odejmną. jeśli chodzi o klucz to sam jestem ciekaw. ja napisałem że droga jest symbolem cywilizacji i postępu (temat nr 2 oczywiście) pisałem też o porównaniu drogi do rzeki, zaś o akacjach, ze są symbolem przyrody która jest poświęcana w imię rozwoju cywilizacyjnego. o narratorze pisałem że jest jednym z mieszkańców wsi, używa srodkow poetyckich ale mało rozbudowanych, posługuje się z stwierdzeniami z jezyka potocznego i krótkimi zdaniami, naopisałem też o jego negatywnym stosunku do zmian co przejawia sie w odmowie zmiany kół na nowe, a napisałem też że używa zwrotów z typowych dla mieszkańców wsi. wspomniałem tez coś o ostatnim zdaniu że człowiek mimo wszystko nie uniknie swojego przeznaczenia. ogólnie jestem niezbyt zadowolony. próbna była o niebo łatwiejsza. jak myślicie kiedy będzie klucz z cke taki pewny Odpowiedz Link Zgłoś
flying_olczis Re: Polski Rozszerzenie 04.05.09, 17:30 temat 2 ale w ostateczności sie zdecydowałam, ogólnie wrażenia to dosyć proste było, spodziewałam sie czegoś o wiele trudniejszego ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Polski Rozszerzenie IP: *.85-237-176.tkchopin.pl 04.05.09, 18:20 serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,51805,6569772,Jezyk_polski_poziom _rozszerzony__przykladowe_odpowiedzi.html tu sa odpowiedzi do cr choc nie wiem czy im wierzyc bo to pewnie tylko takie wstepne ale z tego wynika ze mialabym z 8-9 pnkt wiec fajnie jakby bylo poprawne piszcie jak u was Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Re: Polski Rozszerzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.09, 18:34 zasada porównania była dosyć oczywista : pieśń napisane przed śmiercią dziecka była taka typowo stoicka - olanie problemów itp, treny no to wiadomo upadek całej hierarchii wartości Odpowiedz Link Zgłoś
ada_alicja Re: Polski Rozszerzenie 06.05.09, 10:10 www.kurierlubelski.pl/index.php?module=dzial&func=viewpub&tid=9&pid=71269 Pod tym adresem znajdziecie klucz do wypracowań na poziomie rozszerzonym. Mi ten klucz odpowiada:) Nie zaznaczyłam tylko ironii, pisałam temat nr 1. nie było tak dramatycznie... Odpowiedz Link Zgłoś
schematy :D Bo CKE wie lepiej co Sosnowski miał na myśli 06.05.09, 13:58 Jak do kogoś jeszcze wiadomość nie dotarła to radze przeczytać [poprawia humor] Maturalna wpadka Felieton Jerzego Sosnowskiego Sztuka jako ruchome schody był jednym z tekstów źródłowych na tegorocznej, pisemnej maturze z języka polskiego. Dziennik przeprowadził na jego podstawie eksperyment i doszedł do zaskakujących wniosków! Dziennik postanowił przeprowadzić maturalne badanie z autorem felietonu Sztuka jako ruchome schody - Jerzym Sosnowskim. Jego tekst był podstawą jednego z zadań na rozszerzonej maturze z polskiego. Na egzaminie należało przeczytać tekst ze zrozumieniem i odpowiedzieć na 8 pytań - pisarz nie odpowiedziałby prawidłowo na kilka pytań dotyczących własnego tekstu! Jeden z egzaminatorów CKE, który został poproszony o sprawdzenie odpowiedzi felietonisty powiedział, że kilka rozwiązań pisarza nie zgadzałoby się z kluczem. Sosnowski sam przyznał, że pisanie matury na podstawie własnego materiału było dla niego dziwnym i nieco frustrującym uczuciem. - Nerwowo zastanawiałem się, jakich środków językowych użyłem, żeby podkreślić subiektywizm mojego felietonu – powiedział. Rozszerzony arkusz z języka polskiego składał się z dwóch części. Pierwsza z nich w całości składała się z pytań dotyczących Sztuki jako ruchomych schodów Sosnowskiego. Druga część trudniejszego arkusza oznaczała dla maturzystów wypowiedź pisemną. Źródło: Dziennik Moje źródło: www.perspektywy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1384&Itemid=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anuta'90 Re: :D Bo CKE wie lepiej co Sosnowski miał na myś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.09, 14:43 To jest po prostu żałosne. Uważałam że jeśli mają taką możliwość to konsultują pytania i odpowiedzi z autorem. To jeden wielki cyrk na kółkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: :D Bo CKE wie lepiej co Sosnowski miał na myś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.09, 22:12 o fazzaaaaa !!!!!!!! :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patka.ip Re: :D Bo CKE wie lepiej co Sosnowski miał na myś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 18:51 SKANDAL !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość2 Re: Polski Rozszerzenie IP: *.chello.pl 07.05.09, 10:58 Czytam i nie wierzę co piszecie, myślicie że opracowania gregowskie dobrze Kochanowskiego zanalizowały ? Przeczytajcie sami dokładnie Tren IX słowo po słowie wers po wersie. Tutaj widać, że mądrość jest czymś zarazem cudownym, ale i nieosiągalnym. Podmiot liryczny nie osiągnął tej mądrości, był na schodach do tej mądrości, ale "spadł" gdy był blisko jej ujrzenia . Wiele osób, opracowań próbuje dodawać nie istniejące rzeczy wykorzystując biografię autora. Zobaczcie co zostało napisane przez Kochanowskiego, tu chodzi o interpretacje tekstów a nie osobowości autora. Odpowiedz Link Zgłoś
schematy Re: Polski Rozszerzenie 07.05.09, 11:12 I w czym problem ? Większość z Nas napisała o nieosiągalności mądrości jako takiej [bo konkretnie chodzi o postawę stoicką] przez podmiot liryczny=poete. Opracowania Greg na rozszerzeniu ? Prosze Cię :| to chyba jakiś żart. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zel Re: Polski Rozszerzenie IP: 81.26.5.* 07.05.09, 12:59 Pytania spisane po wyjściu uczniów z matur ustnych. polski, angielski, rosyjski, włoski. a także pytania na historie,gografie, wos,matematyke pytania także do historii muzyki itp. cały pakiet rapidshare.com/files/230114966/matura2009.rar Odpowiedz Link Zgłoś
schematy Re: Polski Rozszerzenie 07.05.09, 13:32 Hmmm... tylko w jakim calu ? Pytania... całe arkusze mamy na CKE i innych stronach. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiewskimamojglos Re: Polski Rozszerzenie 08.05.09, 12:17 Poziom rozszerzony - temat drugi. Porównując z tym co tu piszecie, co jest na stronie tutaj podanej i z tym co myślę to utrafiłem dobrze. Natomiast co do stylu, nieuporządkowania, także wyglądu (pokreśliłem) jest gorzej. W zasadzie napisane przeze mnie wypracowanie powinno znaleśc się w brudnopisie i powinienem je dopiero przepisywac na czysto. Nistety zabrakło by mi czasu. Jak myślicie, dużo można starcic za ten brak stylu itd.? Odpowiedz Link Zgłoś
schematy Re: Polski Rozszerzenie 08.05.09, 12:28 O ile nie napisałeś zakończenia w rozwinięciu a rozwinięcia we wstępie to będzie dobrze. Jeśli naprawdę maksymalnie skopałeś to najwyżej nie przyznają Ci 6 punktów za styl i kompozycje ale wątpię w to szczerze. :D Stawiam na max -3pkt uszy do góry Odpowiedz Link Zgłoś
gosiewskimamojglos Re: Polski Rozszerzenie 08.05.09, 20:09 Ja nie mam takiego cisnienia, ale mysle, ze lepiej bym to zrobil jakbym mial wiecej czasu. A wam tez by sie przydalo czy wyrobiliscie sie? Odpowiedz Link Zgłoś
schematy Re: Polski Rozszerzenie 08.05.09, 20:16 Ponad godzinę sterczałam nad czytaniem ze zrozumieniem :| więc faktycznie troche brakowało czasu do odpicowania wypracowania ale czas jest tak wyliczony że jak sam widzisz tak czy siak... zdążyliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiewskimamojglos Re: Polski Rozszerzenie 08.05.09, 20:50 Czyli można powiedziec, że wyliczyli "na styk". Odpowiedz Link Zgłoś