Gość: zawsze_melissa_liv Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.slupsk.vectranet.pl 07.05.09, 11:37 naprawdę nikt nie zdaje Odpowiedz Link Zgłoś
szyszka90 Re: Matura z historii sztuki 2009 07.05.09, 11:49 Chyba naprawdę, tak samo jak nikt nie ma takiego tematu na ustny jak ja ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mary Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.ostnet.pl 14.05.09, 16:24 Ja zdawałam historię sztuki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AR Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: 195.205.228.* 07.05.09, 12:13 oczywiście, ze są osoby które zdają np. ja:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zel Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: 81.26.5.* 07.05.09, 13:01 Pytania spisane po wyjściu uczniów z matur ustnych. polski, angielski, rosyjski, włoski. a także pytania na historie,gografie, wos,matematyke pytania także do historii muzyki itp. cały pakiet rapidshare.com/files/230114966/matura2009.rar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aryaaa Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.09, 16:51 ja zdaje xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.pl 09.05.09, 13:12 Jak idą przygotowania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AR Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: 195.205.228.* 09.05.09, 14:30 jako tako:D, boje się pyt. z architektury:/, a wam jak idzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.chello.pl 09.05.09, 18:29 ja zdaje podstawe jako jedyny boje się ale co ma być to będzie tak naprawde czuje się wyróżniony że zdaje sztuke 14 godz o14 masakra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AR Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: 195.205.228.* 09.05.09, 22:46 może to znak ze będzie ok:), ja zdaje rozszerzana i cholernie się boje! pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze_melissa_live Re: Matura z historii sztuki 2009 11.05.09, 10:59 Ja też rozszerzenie. Najbardziej boję się wypracowania, że wymyślą jakieś dziwne tematy i pogrążą się moje marzenia na studiowanie hs. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.chello.pl 11.05.09, 21:02 ja obstawiam notre dame i obraz kamieniaeze couberta do analizy ajj już nie daje rady nie moge się doczekać jak dostane ten arkusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melissa Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.slupsk.vectranet.pl 13.05.09, 10:40 Analiza analizą, wychodzi mi nawet dobrze (chyba, że dadzą jakieś dzieła z kosmosu), gorzej z wypracowaniem, boję się, że mi żaden temat nie podejdzie. Na razie panikuję, siedzę okopana książkami, przed chwilą 10 tomów Sztuki świata omal mnie nie zabiło. Zastanawiam się w co włożyć ręce i chyba zajmę się oglądaniem wszystkich obrazów po raz 100:( Jutro o tej porze to się dopiero zacznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AR Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: 195.205.228.* 13.05.09, 12:40 ja mam to samo totalna panika i oglądanie obrazów po raz setny:)oby nie było obrazów z kosmosu do analizy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 14:46 ja również zdaje rozszerzona..tez sie boję i ogladam obrazy i już mi sie wszystko miesza...jak wiekszosc boje sie teamtu jaki dadza i co wymysla w tescie..powodzenia wszystkim jutro;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.docsis.tomkow.pl 13.05.09, 18:17 jutro matura, panikuje jak jakas nienormalna. nigdy nie mialam w szkole historii sztuki, sama sie przygotowywałam, ale czuje sie słabo jesli chodzi o wiedze. mam nadzieje, ze trafi sie cos co mi podejdzie. sama zdaje ten przedmiot na całe swoje miasto!!! panika jak nie wiem co!!! w ogole nie potrafie opisywac bryły w atchitekturze. nie wiem jak ja to zrobie, oby nie bylo architektury!!! pozdrawiam maturzystow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rembrant Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.chello.pl 13.05.09, 18:50 będzie ok przeciez jesteśmy wyjątkowi sztuka jest piękna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.docsis.tomkow.pl 13.05.09, 19:44 zwłaszcza data i godzina, 14 maj o godz 14 hehe, brzmi conajmniej wyjatkowo. mam nadzieje, ze wszystko bedzie ok bo ja juz mam rok do tyłu w ubiegłym roku nie dostałam sie na studia, w tym roku do matury dopisuje ta historie sztuki co by miec wieksze szanse. jak mi to nie pojdzie to ja nie wiem co zrobie... ehh przydaly by sie jakies przecieki hahah, glupie wiem- ale pomarzyc zawsze mozna. i ogolnie to mi sie wydaje, ze rozszerzona hs jest łatwiejsza niz podsawa. macie moze jakies przeczucia co do tego co bedzie ? na poziom rozszerzony rzecz jasna :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też panikująca Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 20:07 może pejzaż....? do analizy i w wypracowaniu... lub też secesja :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.tktelekom.pl 13.05.09, 20:09 nie wiem, tez zdaje rozsz. na pewno sztuka nowoczesna, bo zawsze jest, w cos sie trafi moze ;] a moze i nie ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melissa Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.slupsk.vectranet.pl 13.05.09, 20:45 Jak też czuje się słaba jeśli chodzi o szczegółową wiedzę, mylą mi się artyści, nazwy obrazów, architektura to już w ogóle dno w moim wykonaniu. Ja po prostu szczerze nienawidzę baroku i odrzuca mnie od niego. Rozwiązywałam zeszłe matury i na szczęście nie było jakiś strasznie trudnych dzieł, więc wychodziły mi nieźle, ale jak przeglądam co jest w kanonie, to dostaje nagłego załamania nerwowego. Mam nadzieję, że OKE zrobi nam miły prezent (tak jak mi na historii rozszerzonej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też również Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 21:04 tak, podobno rozszerzenia w tym roku są na wysokim poziomie... ale słyszałam, że historia właśnie zła nie była, może i nad nami się zlitują :) słuchajcie, ale z XX w. to chyba do rozpoznania ewentualnie, nie mówcie mi proszę,że dadzą analizę i wypracowanie... aaa i myślę, że z analizy architektury na rozszerzeniu nie będzie , to są wysoko punktowane zadania na podstawowym. ew. rozpoznanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.docsis.tomkow.pl 13.05.09, 23:27 oooo tak ! jestem za! bez architektury prosze. Generalnie nie ma takiej opcji by do analizy dali dzieła sztuki nowoczesnej, jest zbyt trudna i ciezka do interpretacji a co dopiero do analizy, mysle, ze to zadanie dla historykow sztuki- osoba zdajac mature mysle dopiero tym historykiem chce byc, wiec mam nadzieje ze komisja edukacyjna to rozumie, zwlaszcza, ze ciezko jest przygotowac sie samemu do tego a raczej rzadko zdarza sie historia sztuki jako przedmiot obowiazkowy w szkole. matura probna w 2009 roku z tego co widzialam to taka łatwa nie byla. kolezanka studiuje historie sztuki i powiedziala mi, ze polowy sama nie wiedziala. nie powinni robic trudnych matur z historii sztuki bo nie dosc, ze malo osob zdaje ten przedmio- u siebie w miescie ja jedna, to dajac jakies kosmiczne arkusze jeszcze zniechecaja kolejne pokolenia. mam nadzieje, ze wyjde zadowolona, al ogarnia mnie paranoja pisze sama przy 5 osobowej komisji w sali lustrzanej wielkosci polowy sali gimnastycznej, przez same lustra swira dostane. zycze powodzenia jutro :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rembrant Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.chello.pl 14.05.09, 05:40 kurcze nogi mi się juz częsą ale tylko nie obrazy m. chagala lub paula klee to porażka nie wspominając już o christo i jego Nowy REaLIZM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melissa Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.slupsk.vectranet.pl 14.05.09, 07:41 Będzie dobrze, bo niby dlaczego ma nie być. Jesteśmy elitarną grupą a nie jakąś masówką i dlatego szanowni twórcy matury, doceniając nasz własny wkład pracy i nasze niezwykłe jak na polską młodzież zainteresowania, nie będą nam rzucać kłód pod nogi i zaserwują nam prosty test. Sama siebie pocieszam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.docsis.tomkow.pl 14.05.09, 11:11 hahah ja tez tak siebie pocieszam, ale mam szczera nadzieje, ze tak wlasnie bedzie, ze sie zlituja nad biednymi uczniami. wszysc maja na godzine 14:00 tak?? łudze sie, ze moze ktos bedzie mial wczesniej i powie co bylo hahaha. no nic nadzieja matka glupich. juz za 3 godziny matura: powodzenia elitarna grupo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melissa Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.slupsk.vectranet.pl 14.05.09, 11:37 Jeszcze ostatnia powtórka, zanotowałam sobie w skrócie co mi się najbardziej myli, co by w autobusie powtórzyć. Tego czego nie mogę zapamiętać już nie powtarzam, bo wywołuje to tylko panikę. Ogólnie nie jest źle, chociaż jestem pewna, że zrobię jakiś głupi błąd, którego nie daruje sobie do końca życia. Zawsze za rok można poprawić. Powodzenia wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.chello.pl 14.05.09, 11:42 ja również życze powodzenia najgorsze to czekanie kurcze ale już niedługo ojejku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melissa Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.slupsk.vectranet.pl 14.05.09, 17:22 I jak po? Ja się lekko załamałam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.master.pl 14.05.09, 17:40 a ja wlasnie sie milo zaskoczylam... zdawałam rozszerzoną i musze przyznać, że jak dla mnie byla to najprostsza matura z historii sztuki dotychczas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturz Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: 94.78.129.* 14.05.09, 17:52 tak jest - kto się uczył ten zda:) bardzo łatwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nic Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 17:42 nie dobrze ;/ sztuka nowoczesna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mghae Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 17:51 zależy kto ile się nauczył. Co do podstawy, to też przyznam, że była najłatwiejsza z tych wszystkich. Trzy analizy to troche dużo, ale dużo było też rozpoznawania obrazów, autorów i stylów, więc łatwo na tym zarobić więcej punktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hana Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.09, 17:54 rozszerzenie było średnie:/ w analizie fowizm ehh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sannasan Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.09, 18:12 Ja przygotowywlam sie sama (urozmaicajac sobie nauke matma) i zadowolona jestem. Nie bylo trudne. Ale stres byl... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blake Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.09, 18:17 Nie wie ktos kiedy pojawia sie gdzies arkusze + odp? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AR Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: 195.205.228.* 14.05.09, 18:37 jak dla nas to pewnie jutro:/niestety, a jak wrażenia? Odpowiedz Link Zgłoś
tanost Re: Matura z historii sztuki 2009 14.05.09, 18:56 ja zdawałem rozszerzony. co prawda olałem sprawę, bo i tak nie miałem czasu za bardzo się uczyć... ale uważam, że w porównaniu z arkuszami, z którymi miałem do czynienia (z poprzednich lat, probne) wydaje mi się, że źle raczej nie było... czy ktoś mądry mógłby tu z pamięci przytoczyć i podać odpowiedzi do tych najkrótszych chociaż zadań? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 19:00 zdawalam rozszerzenie, tez mi sie zdaje ze bylo dosyc proste, ale mysle ze punktacja byla bardzo krzywdzaca, bo jesli sie zrobilo choc jeden blad przy niektorych zadaniach to sie dostawalo 0pkt. np w tym gdzie trzeba bylo do 4 reprodukcji podac nazwisko autora ja jestem 100% 3 autorow ale jednego strzelalam. i co jak sie okaze ze ten jeden jest zle to mam 0 pkt..troche nie sprawiedliwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FR odp z pamięci pr test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 19:09 Wypisałam, to co pamiętam: 1. kościół sw. Karola przy 4 fontanntach Rzym/barok Hotel Tassela/Bruksela/secesja Kosciol Ewg-Augsb/Wawa/Klasycyzm 2. tu zakreslilam rocaille i pinakiel nie wiem czy jest ok 3. C-Egipt Starozytny A - Grecja klasyczna, st. joński B-romanizm C - gotyk 4. tu byly funkcje, ale nie pamietam dokladnie 5. Grupa Laokona 6. do rozpoznania - caravaggio, hals, jordaens, lorrain 7. mecenaty - Rafael/Boticelli/Vermeer 8. jakiś obraz, tu pojecia mi brakło 9. cechy szt. egipskiej 10.luminizm 11.-izm z I pol 20 wiek. 12. karykatura, chyba "wenus z urbino" tycjana 13. kierunki II pol 20 wiek. nie gwarantuję, że to jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: odp z pamięci pr test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 19:17 na moje to byl edgar manet, olimpia, tlyko ze napisalma odaliska bo sie pomylilam, a nie wenus z urbino. co do tych kolumn to chyba mialam tak samo a co do grupy leokona to tez, tlkyo o histori ktora przedstawiam napislam ze to mitologiczne ze leokon i jego synowie nie mogli sie uwolnic od weza ktory ich zaatakowal i umarli w konwulsjach nie wiem czy to ok, ale tak w encyklopedi znalazlam potem. a co do tych autorow i reprodukcji caravagi itp chyba mam tak samo jak Ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FR Re: odp z pamięci pr test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 19:43 Kurde, rzeczywiście to chyba chodziło o Olimpię. A jaki to byl obraz ten do okreslenia autora/stylu i techniki? Wiesz może? Póki co tragedii nie ma, powinnam zdać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: odp z pamięci pr test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 19:49 ogolnie pierwszy raz widzialam ten obraz na oczy ale napisalam ze to romantyzm i ze malarstwo olejne i ze fussli jest autorem..ale to wszystko na czuje ;) miejmy nadzieje ze bedzie ok;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ikuu Re: odp z pamięci pr test IP: 188.33.73.* 14.05.09, 19:53 autorem był William Blake, ma charakterystyczne malarstwo. a tak w ogóle to było widać małą sygnaturke z jego nazwiskiem ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eweli Re: odp z pamięci pr test IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.09, 08:46 moja spostrzegawcz iku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rembrant Re: odp z pamięci pr test IP: *.chello.pl 14.05.09, 19:58 co to za obraz z podstawowej taki brązowyna jakby kubizm dole w 1 zadaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: odp z pamięci pr test IP: *.chello.pl 14.05.09, 19:59 no właśnie co to za obraz ?????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: odp z pamięci pr test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 20:04 william blake , ale jaka to technika? napisalam ze olejne ..ale.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: odp z pamięci pr test IP: *.master.pl 14.05.09, 20:13 chyba akwarele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: odp z pamięci pr test IP: *.docsis.tomkow.pl 14.05.09, 20:15 tak akwarele, ale niestety dałam olej na płotnie. i co ? i zero punktow bedzie ehh... ta punktacja tragiczna jest, popelnisz jeden błąd to reszta juz sie nie liczy. tyle do wypisania jest a zadanie za 1 punkt, bez sensu ten system!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: odp z pamięci pr test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 20:19 tez napisalam ze olej:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: odp z pamięci pr test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 20:19 też tak uważam, że ocenianie jest do bani, np w 1 zadaniu napisalma napewno wszystkie style ok, miejscowasci chyba 2 tez ok i jeden obiekt ok a pewnie dostane 0 albo ewentualnei 2 pkt bo to bylo na 2...i ogolnie we wszystkich zad ta punktacja jest chora..ja licze glownie na analize dzieł i na prace pisemna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f&W Re: odp z pamięci pr test IP: 195.205.202.* 14.05.09, 21:55 to był Blake - romantyzm - akwarela z piórkiem (a ja napisałem miedzoryt :/) w ogole nie mogłem sobie przypomnieć nazwy tego hotelu Horty i co było na tej czwartej ilustracji, nasuwa sie cos romańskiego, ale co? w kanonie jaki opracowala nam szkoła tego nie ma... a sam tez wczesniej tego nie widzialem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: odp z pamięci pr test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 22:26 niestety, też napisałam, że miedzioryt barwiony, bo blake to zawsze z tym mi się kojarzył, jego najsławniejsze dzieła to właśniie miedzioryty, a tego nie znałam. a ten romański kościół z 1 zadania to niemieckie kościół maria laach, było na próbnej w styczniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miska Re: odp z pamięc pr test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 23:26 to byl kosciol maria laach romanizm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: animavilis Re: odp z pamięci pr test IP: 89.107.158.* 15.05.09, 09:10 Hej, myślicie, że zaliczą symbolizm jako nurt przy Blake'u? w sumie wiadomo, że był prekursorem romantyzmu, ale jego obrazy było symboliką przesycone... wstyd mi jak mogłam przy nim napisać olej na płótnie, ale na akwarelę mi to zupełnie nie wyglądało, a na akwarelę z piórkiem nie wpadłam -.-" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FR Re: odp z pamięci pr test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 10:13 też napisałam, że symbolizm... A co masz w tych elementach pełniących f. dekoracyjną? PS Test już jest, na stronie cke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: odp z pamięci pr test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 10:28 podstawowy idealny, żałuję, że wybrałam rozszerzony :(. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olga Rozwiązania!!! poziom rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 11:41 Test już jest spróbuję go teraz rozwiązać poprawnie i zamieszczę. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olga Re: Rozwiązania!!! poziom rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 12:11 1 zad. I obrazek II obrazek a) Kościół św. Karola a) klatka schodowa Maison Tassel b) Rzym b) Bruksela c) barok c) secesja III obrazek a) Kościół ewangelicko-augsburski b) Warszawa c) klasycyzm IV obrazek a) opactwa Maria Laach b)Maria Laach c)romanizm 2zad fryz i rocaille 3 zad 1 C St. Egipt 2 A St. Grecja 3 B romanizm 4 D gotyk 4 zad Bazylika Julia - poświecona Juliusowi Cezarowi Palazzo Vecchio - ratusz 5zad a) Grupa Laokoona, okres hellenistyczny b) np. dynamizm, ekspresja, skomplikowana kompozycja c) śmierć kapłana Laokoona i jego synów przz zesłane węże morskie, za karę, że ostrzegł Troję 6 zad a) Caravaggio b) Frans Hals c) Jacob Jordaens d) Claude Lorrain 7 zad dwór Juliusza - Santo dwór Medyceuszy - Botticelli miszczanstwo - veermer 8 zad a) Blake b)romantyzm c) akwarela piorkiem 9 zad perspektywy kulisowa i odrzutowana, schematyzm postaci, brak swiatlocienia, status spoleczny wiekszrej postaci 10 zad a)luminizm - sposób kształtowania kompozycji mal. za pomocą gry światła; b) nie jestem pewna PROPOZYCJE. bo ja nie zaznaczylam kregu caravaggia bo jakos wbilo mi sie do glowy ze on jest chiatoscuro i maniera tenebrosa glupia ;/ mysle ze caravaggio, rembrandt, gentileschi, de la tour, ribera Zad 11 FOWIZM - Henri Matisse, Radosc zyciaoraz Andre Derain , Most Westminsterski EKSPRESJONIZM Kandinsky, Kosciol w Murnau oraz Emil Nolde, Tryptyk Maria Egipcjanka SURREALIZM Rene Magritte, Terapeuta, Salvador Dali, Plonaca zyrafa Zad 12, Olimpia, Manet zad 13 A hiperealizm B informel C pop-art D op-art E konceptualizm F land-art 4 zad 2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gislebertus Re: Rozwiązania!!! poziom rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 18:47 Hej, w 2 zadaniu myślałbym tez nad fryzem, ale nie ejst to jednoznaczne. Funkcja bazyliki Julii jak kazdej antycznej- handel i sądy. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rembrant Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.chello.pl 14.05.09, 19:00 no ja z podstawy nawet ok i był mój rembrant wymarsz strzelców ale niektóre trudne np pomyliłem muzeum witkiewicza na poznań i wogóle lenin kto go namalował i jaki okres koszmar nie wspominając o ty drugim brązowym obrazie niewiedziałem dałem na picasa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.pl 14.05.09, 20:41 powiedzcie jakie były tematy na analizie ? coś wyczytałam że fowizm (jakie zagadnienie?) a drugi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 20:46 na roszerznej henri matisse kobieta w kapeluszu i goya maja ubrana ja matissa traktowalam jako ekspresjoniste naszczescie tylko 2 razy to napisalam wiec chyba mi za analize odejma z 2 pk na 20..mam nadzieje ze reszte mam dobrze chciala bym te 18 pkt z analizy a temat do pisania ja wybralam 1 to byl stosunek realistow i ekspresjonistow do natury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzpanna Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.aster.pl 14.05.09, 20:46 Matisse i Goya Maja ubrana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.pl 14.05.09, 20:52 stosunek realistów i ekspresjonistów do natury?? czyli co , wyoracowanie miało łaczyć w sobie choćby chełmońskiego z kirchnerem? yyy. A jaki drugi temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.chello.pl 14.05.09, 20:53 gdzie znajde odpowiedzi podajcie stronke albo jeszcze nie ma ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 20:59 ja nie widzilam jeszcze odpowiedzi nigdzie, a co do tematow to trzeba bylo wykazac te roznice miedzy ekspersjonistami a realistami tak przynajmniej mi sie zdaje tak ja to zrobilam, a drugiego tematu nie pamietam...cos z portretem chyba porownac z XIX wieku i XX..ale nie jestem pewna.. i w obu pracach bylo po 4 obrazy jako przyklad trzeba zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.pl 14.05.09, 21:20 jestem strasznie ciekawa i chciałabym zobaczyć już te arkusze. Bo szczerrze mówiąc to z tego co mowicie to ja nie widzę zadnego związku miedzy realizmem a ekspresjonizmem ;/ muszę zobaczyć ten temat na własne oczy , moze wtedy zabrzmi lepiej ;D Przede mną matura za rok. Teraz meczyłam się na olimpiadzie w wawie... ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.master.pl 14.05.09, 22:08 ja pisalam na drugi temat: trzeba bylo napisac o zmianach prezentowania postaci ludzkich w XIX i XX wieku na podstawie 4 dzieł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.xdsl.centertel.pl 14.05.09, 22:16 bo tu nie musialo byc związku. trzeba bylo opisać stosunek tych artystów do natury. a mieli raczej kontrastowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melissa Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.slupsk.vectranet.pl 14.05.09, 22:28 Jak teraz analizuję tą maturę to nawet nie jest źle. Analiza mi dobrze poszła, co do wypracowania to trudno powiedzieć. Źle mam pierwsze i to zadanie z Blakiem, a resztę co sprawdziłam to dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzinka Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.limes.com.pl 14.05.09, 23:10 a gdzie znaleźć mozna odpowiedzi?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.chello.pl 14.05.09, 23:13 na jakie stronce są odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melissa Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.slupsk.vectranet.pl 14.05.09, 23:39 Nie ma jeszcze odpowiedzi, sprawdzam w książkach to co pamiętam. A jak jest z punktacją. Kiedy za zadanie za dwa punkty przyznają jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 07:02 Cke ma nas jak zwykle w dupie.. i arkusza nie opublikowało. Jak masz zadanie za 2pkt to możesz miec 1 bład i wtedy masz 1pkt.. ja jestem zła bo mam dużo zadań za 1pkt i cos tam mam źle ale generalnie wszystko dobrze i mimo wszystko 0pkt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 09:43 tez mialam kilka takich sytuacji ze wiekszosc dobrze ale jakis 1 blad i wtedy juz 0pkt.. ale jak liczylam w 1 zadaniu to bylo 12 podpunktow, wiec mysle ze jak sie ma polowe to sie dostasnie chociasz ten 1 pkt..bo ja wlasnie tak mialam..ale to wielka nie wiadoma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gislebertus historia sztuki to nie tylko wspolczesność... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 07:17 heh. Arkusz rozszerzony był niezwykle tendencyjny. Ogromny nacisk na XIX i XX wiek. Oba tematy wypracowań w tym przedziale czasowym ( do tego tematy niemal niezróznicowane, taki wybor między kluskami a knedlami:)Do analizy dzieła z XIx i XX i w tescie ze 4 pytania z nowoczesnej i współzesnej. Dla rownowagi też ze 4 z antyku, a cały środek - czyli sredniowiecze i nowożytnosć niemal nie były reprezentane. Z baroku coś tam jeszcze było, ale średniowiecze??? Tylko Marialaach do rozpoznania. a renesans??jedynie cześc zadania z mecenatu. Po manieryzmie i rokoku ani śladu. To jeszcze jakoś rozumiem, bo to drobne tendenje. Całkowity brak gotyku i po macoszemu potraktowany romanizm i renesans sa jednak niewybaczalne :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodin Re: historia sztuki to nie tylko wspolczesność... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 07:33 A w podstawowym trzeba było okreslic styl rzeźby Rodina.. Rodin to Rodin, przeież nie mozna powiedzieć, ze Mieszczanie są impresjonistyczni czy tym bardziej secesyjni.. Chyba najpredzej symboliczni?? Wpisałam wszystkie trzy, przeciez nie będe losować, co milie na myśli, pytajac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: historia sztuki to nie tylko wspolczesność... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 07:35 A co powiecie o pierwszym zadaniu? Gdzie poza derrainem i ballą pojawił sie ni to picasso ni to braque i jakies dwa ruskie dziadostwa? Ciekawe, czy ktoś z piszacych podstawe je znał;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Klimt Gdzie jest arkusz z rozwiązaniem?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.09, 10:33 Trudno się z wami nie zgodzić... Pisałam poziom rozszerzoy i stwierdzam, że pytania rzeczywiście były tendencyjne...Z jednej strony trudno jest tak je skonstruować, by zawrzeć CAŁY przedział sztuki od starożytności do współczesności--ale naprawdę mogliby postarać się nie faworyzować określonej epoki;(Pytania otwarte (do wypracowania) były jakimś nieporozumieniem---nie dość, że w swoijej istocie banalne, to jeszcze dotyczyły PRAKTYCZNIE tego samego zagadnienia. Aha, a czy łatwo jest zdobyć 100%?Jakiemu procentowi zdających się to udaje? Nie wiem, czy wszyscy pisali wczoraj o 14?? Nie wiem, dlaczego jak zwykle pomija się nas w arkuszach z odpowiedziami,jakie zamieszcza się w internecie;( I jeszcze jedno do was pytanie--jeśli np.na pierwsze pytanie (4 obrazki z architekturą)podpisałam poprawnie 2 (pomyliłam Kraków z Wiedniem,a poza tym zupełnie nie wiedziałam CO-TO-ZA-CHOLERNY- ZAMEK), to dostanę chociaż jeden punkt(z dwóch)?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: historia sztuki to nie tylko wspolczesność... IP: *.bialnet.com.pl 15.05.09, 10:38 jak zobaczyłam to pierwsze zadanie na podstawie to się przeraziłam;/ powpisywałam coś tam, ale pewnie źle... ;/ a następne zadania już nie były takie złe, tylko najgorzej, że jeszcze nigdzie nie ma odpowiedzi! wszyscy zamieszczają rozwiązania do matmy, boli innych a o nas zapominają... jak ktoś gdzieś znajdzie odpowiedzi to zamieśćcie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: historia sztuki to nie tylko wspolczesność... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 12:46 Ja tam postawilam akurat na braque'a, ale pewna nie jestem... Mogliby już opublikować gdzieś te odpowiedzi... to jest po prostu dyskryminacja ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaafr Re: historia sztuki to nie tylko wspolczesność... IP: *.centertel.pl 18.05.09, 22:52 ja jestem wybitnie niezadowolona... Powiedzcie mi sa gdzies jakies kompletne rozwiazania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 12:47 ja, muszę powiedzieć, że jak dla mnie to była naprawdę łatwa. Kurcze, dlaczego nie ma odpowiedzi nigdzie?????? zawsze wszystkie przedmioty są, poza historią sztuki extraaaa ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.pl 15.05.09, 16:25 w tym 1 to jest na pewno bracque. to nie jest paleta barwna picassa jeśli chodzi o kubizm, a dzieło jak najbardziej kubistyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodin Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 18:40 jednak Picasso, sprawdzałem. No i z cystersami to juz przegięli. Rozumiem, ze mam znać te terminy, ale jak w planie odróznic kapitularz od refektarza? Sa identyczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.pl 15.05.09, 20:32 żartujesz, że pisacco. No to mnie zaskoczyłeś. Cystersi.Najgłupsze zadanie z całego testu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rembrant Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.chello.pl 15.05.09, 20:40 trafiłem a chciałem dać carlo carle i futuryzm jeśli to picaso to trafiłem ale gdzie te zakichane odpowiedzi oni są niepoważni ludzie przecież tyle już mineło no niewierze kurcze !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katrinka Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.bialnet.com.pl 15.05.09, 21:35 ja też nie wierzę!!! nawet w gazecie też nie ma :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogdanflanela Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 21:45 dla mnie byla trudna. nie przerobilam XX wieku i Polski za bardzo. ale walilam scieme ostro. tak wiec mysle, ze 30% bedzie. uczylam sie tego tylko 1,5 roku i to sama:) takie usprawiedliwienie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zola Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.nplay.net.pl 15.05.09, 22:25 to jestescie jacys niedorozwinieci... ja sie uczylem 1,5 miesiaca i dla mnie to byla pestka a pierwsze zadanie bez jakichkolwiek problemow sami podstawowi malarze derain balla picasso (martwa natura z plecionka) el lisitsky i brodzki... fakt faktem to zadanie z cystersami bylo chyba popisaniem sie przez autora ale to byly chyba tylko 2 czy 3 pkt z kolei ktores zadanie z budynkami gdzie bylo tylko 5 fotografii bylo punktowane na 6 punktow a budynki byly banalne... tak czy inaczej powodzenia tym obsranym, yo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogdanflanela Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.09, 11:24 kazdy wie, ze matura nie sprawdza umiejetnosci tylko jest dla kujonow. jak mozna ulozyc klucz? wszyscy wiedza, ze na maturze trzeba wylaczyc myslenie. w 1,5 miesiaca nie zdolasz zrozumiec istoty renesansu, pojecia manieryzmu, przeslania unizmu. rylas, kulas. nie myslalas nad tym. a sztuka wymaga zrozumienia. jestem pewna, ze za tydzien wszystko zapomnisz. pozdrawiam rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: 95.160.228.* 16.05.09, 11:44 haha,post zaczął się od pisania histori muzyki a skończył na histori sztuki ; D A ja pisałam historie muzyki i była całkiem przystępna [rzszerzenie] ^^ . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iii Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: 95.160.228.* 16.05.09, 11:45 aaa . nie umiem czytac. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.pl 16.05.09, 12:48 A odpowiedzi jak nie było tak nie ma ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogdanflanela Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.09, 12:55 ja juz nie pamietam co tam pisalam....... dziekuje bardzo. obiecywali, ze beda w piatek o 15 a nawet chemia byla wczesniej. milo, ze ktos o nas pamieta!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gossiak Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.chello.pl 16.05.09, 21:00 nie no skandal żeby nie było odpowiedzi z h.sztuki kurcze czemu tak jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.pl 16.05.09, 22:06 idiotyzm. Bardzo sprawiedliwie traktują maturzystów nie ma co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: 78.8.106.* 16.05.09, 22:53 czy jak napisałam grupa Lakoona zamiast Laokoona to będe miała 0 pkt? ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lea Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.09, 11:36 zadanie było na 3 pkt więc możesz mieć 1 za podpunkt b jesli cechy rzeźby wymieniłaś poprawnie i kolejny punkt za podpunkt c jesli nie uzywałas tam zmienionej nazwy, w przeciwnym wypadku jest to błąd rzeczowy i nie przyznają Ci punktu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.chello.pl 17.05.09, 11:40 ale mówicie o rozszerzonej nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.mielec.mm.pl 17.05.09, 12:31 nie podgreslilam tematu wypracowania...;((nie uznaja mi?!?!?!tylko przepisalam ale na pierwszej str pisalo zeby podkreslic blagam napiszcie jesli wiecie!!!;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lea Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.09, 13:26 kurde ja chyba też nie podkreśliłam. cóż, licze na wyrozumiałość egzaminatora bo jezeli nie to jestem usadzona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.mielec.mm.pl 17.05.09, 14:09 ja tez na to licze,bo wypracowanie mam dosyc dobre, tak mi sie wydaje,no i temat przepisalam,ale gdyby nie uznawali to polowa maturzystow by nie zdala..miejmy nadzieje ze bedzie ok=) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 19:25 może potraktują to jako literówkę... trudno powiedzieć wyjaśnijcie mi proszę rozszerzeni - co powinno być w tych WYŁĄCZNIE dekoracyjnych elementach? Czytam tu rocaille i fryz, ale odnośnie fryzu... czy w pierwszych świątyniach greckich nie stanowił elementu architektonicznego? Zgłupiałam, czytałam kiedyś Michałowskiego "Jak Grecy tworzyli sztukę?" dużo mówi tam o fryzie, przekształceniach itd, więc...? Proszę, niech ktoś mnie oświeci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.mielec254.tnp.pl 18.05.09, 10:59 ja podkreslilam architraw, fryz i pinakiel ale ten ostatni bedzie pewnie zle, tylko ze gdzies czytalam za pozniej pelnily wylacznie funkcje dekoracyjna i mnie to zmylilo, juz sama nie wiem..uczylam sie z wielu podrecznikow i byly czesto rozbieznosci...kiedy ten klucz dadza!?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 11:33 oj nie wiem, czy architraw... Tak naprawdę najpewniejszym elementem jest rocaille, gdybym teraz miała podkreślać wybrałabym tylko to, a zaznaczyłam również pinakiel niestety. Być może teraz egzaminatorzy dyskutują na ten temat i dlatego tak długo to trwa xD... Ale to i tak są kpiny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.mielec.mm.pl 18.05.09, 13:49 kurcze to ja tego fryzu nie podkreslilam..rocaille tak, po prostu juz zapomnialam,ale szalenstwo..moze klucz bedzie jak skonczymy studia;))o ile nam ocenia, chyba, ze tez z opoznieniem..pozdrawiam i zycze cierpliwosci(sobie tez) xDxD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogdanflanela Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 18:55 zalicza Ci tego Lakoona! jestem pewna. ja napisalam woznica z delft zamiast delf. i niech sprobuja nie zalczyc. GDZIE SA WYNIKI??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.toya.net.pl 20.05.09, 22:29 ehhh... brak mi slow, to sa chyba jakies totalne kpiny!! dlaczego nie ma nigdzie przykladowych odpowiedzi? dlaczego nikt nie docenia, ze w tym kraju sa jeszcze takie osoby jak my, ktorzy chca robic cos ponad. wciac nie ma tych odpowiedzi, jakas masakra. gdzieniegdzie na stronach"zobacz arkusze z przedmiotow nieobowiązkowych", nawet nie zamiescili historii sztuki. dla mnie to jakaś żenada... Odpowiedz Link Zgłoś
czkawkaaa Re: Matura z historii sztuki 2009 01.07.09, 13:36 hej, piszcie jakie mieliście wyniki, bo zastanawiam się czy moje 50% z rozszerzenia to wynik, z którym mam jakieś szanse na studia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lea Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.09, 11:42 do matury przygotowywałam się samodzielnie, jako że chodzę do ogólniaka i nie ma takiego przedmiotu. Przyznam szczerze, ze jestem wściekła bo w zadaniach, które nawet nie tylko kojarzyłam, ale miałam bardzo dobre rozeznanie punktacja była taka, ze przez jedną głupia pomyłkę otrzymałam 0 pkt. Obstawiam, że teraz otrzymam koło 50% (optymistycznie zakładając) podczas gdy z próbnej (tez rozszerzonej) miałam 86%. Niech ktoś mi wobec tego powie, ze matura nie jest najbardziej subiektywnym egzaminem jaki przyszyło i przyjdzie nam zdawać. Wszystko przez ustalenie klucza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zalamka nie podkreslilam tematu;( IP: *.mielec.mm.pl 17.05.09, 12:34 nie podgreslilam tematu wypracowania...;((nie uznaja mi?!?!?!tylko przepisalam ale na pierwszej str pisalo zeby podkreslic blagam napiszcie jesli wiecie!!!;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: nie podkreslilam tematu;( IP: *.pl 17.05.09, 19:04 nie no padnę przez to że tyle czasu nie dają tych odp;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: nie podkreslilam tematu;( IP: *.pl 18.05.09, 16:28 co do tego fryzu jak teraz myślę to faktycznie może być różnie. na pierwszy rzut oka też tak pomyślałam, ale... fryz to jednak i metopa i tryglif jeśli chodzi o Grecję. A trygliglif jak najbardziej architektoniczny... czyli kurcze, zależy od klucza;/ A pinakiel... ? jest ktoś pewny ? Odpowiedz Link Zgłoś
swietyohap Re: nie podkreslilam tematu;( 18.05.09, 16:52 moim zdaneim fryz i pinakiel są dobrą opoweidzią, ponieważ fryz wchodzi w belkowanie a belkowanie jako architektoniczne a sam frzy jako ozdobne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: nie podkreslilam tematu;( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 17:12 Pinakiel to także element dociążający przyporę. Nie podoba mi się to zadanie. Zbyt wiele niepewności, resztę już sobie mogliśmy sprawdzić, wiedzieć, co było źle, co nie, a tu? Zbyt wiele rozbieżności. A w kluczu będzie na pewno jedno lub dwa z tych, które teraz rozważamy. Nie podoba mi się, jestem oburzona, oburzona! :) I już nawet nie chodzi o ten 1 punkt - 2%, tylko o zasady. A klucza jak nie było, tak nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: nie podkreslilam tematu;( IP: *.pl 18.05.09, 17:22 Ale powiedzcie- dlaczego istnieje taka dyskryminacja przedmiotów? niesprawidliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: nie podkreslilam tematu;( IP: *.chello.pl 18.05.09, 19:47 brak słów totalnie tyle czasu mineło masakra kurka to jest przegięcie i z chemi i z rosyjskiego są odp a h.sztuki nic niewiem coś jest nietak ????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzony Re: nie podkreslilam tematu;( IP: *.pl 19.05.09, 10:05 nawet historia muzyki już jest ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ohap Re: nie podkreslilam tematu;( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 12:00 kurr ale nas robia w bambuko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FR zmieniając temat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 14:09 A tak zmieniając temat, wyprzedzając trochę wydarzenia, to na co startujecie?? Hist szt/architektura, czy coś innego, gdzie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaatik Re: zmieniając temat IP: *.kalisz.mm.pl 21.05.09, 17:13 Konserwacja zabytków, a jak nie uda się tam, to historia sztuki... UMK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: zmieniając temat IP: *.toya.net.pl 21.05.09, 19:45 ja to w sumie jeszcze nie wiem co bym chciała studiować. wiem, ze czas najwyzszy podjac decyzje. ehh... ale ja nie mam pojecia :( ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: zmieniając temat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.09, 12:58 Kaatik, mam takie same plany w tym samym miejscu:) pisz na my gg 8925692, szukam ludzi chętnych na to właśnie a ze znajomych nikt nie jest zainteresowany... pozdrawiam historyków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lea Re: zmieniając temat IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.09, 09:09 historia sztuki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: zmieniając temat IP: *.pl 24.05.09, 19:02 Ale wiecie co- tyle czasu bez odpowiedzi to jest śmiech na sali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: zmieniając temat IP: *.pl 29.05.09, 19:05 naprawdę nikt z Was nie ma jeszcze odp? nie wiem skąd, napisanych przez nauczyciela, czy jak ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: zmieniając temat IP: *.pl 26.06.09, 16:20 dajcie znać jak poszło ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika chwila prawdy!! IP: *.toya.net.pl 29.06.09, 13:24 już jutro wyniki, podekscytowani? popieram przedmówcę: dajce znać jak poszło :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkmkmk Re: chwila prawdy!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 01:37 ok to zaczynam:) 82% z rozszerzenia,co tak naprawdę okazało się sporym zaskoczeniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: chwila prawdy!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 11:56 94- zaskoczenie ogromne, ale to dlatego że bardzo luźno potraktowali odpowiedzi, tzn. można było zrobić jeden błąd w zadaniu, a i tak dostawało się maxa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rembrant Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.chello.pl 01.07.09, 09:14 jak wyniki z h.sztuki mój to 70 procent z podstawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.09, 15:05 A ja 80% mam z rozszerzonej:D I najbardziej zaskoczyło mnie 9/10 pkt z wypracowania:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika. Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.toya.net.pl 01.07.09, 17:37 ja cieniutko, niestety tylko 56%- z rozszerzenia. - buba? skąd wiesz, ile miała(e)ś pkt z wypracowania ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.09, 20:40 Jak wchodzisz na wyniki na stronie OKE otwierasz sobie "szczegółowe wyniki egzaminu" i tam masz napisane ile pktów dostałaś za każde zadanie;) przynajmniej OKE w Krakowie tak ma;) można sobie też zobaczyć zestawienie na tle innych:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.toya.net.pl 01.07.09, 23:32 jacie kićkam ale czad!! też bardzo chciałabym zobaczyć swoją punktację, lecz niestety OKE wrocław nie daje takiej możliwości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FR Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.09, 13:35 80% z rozszerzenia, chyba nie jest źle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuśka Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: 80.48.33.* 02.07.09, 20:24 ja mam 90% :) a z wypracowania 10/10 <cwaniak> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matu Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.autocom.pl 03.07.09, 11:27 Odpowiedzi są na stronie CKE www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=803&Itemid=2 trzeba wejść w "pozostałe" /na srodku strony mniej więcej/ otworzyć dokument PDF pod koniec są odpowiedzi i schemat punktowania HSz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadienee Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.xdsl.centertel.pl 06.07.09, 11:27 kurcze, to co sie to wyprawia z tym wszystkim to poprostu jakaś paranoja z lekka....:( wymiękam....oooo! :[ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anu Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.xdsl.centertel.pl 06.07.09, 11:27 no i jak Wam poszło? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aryaaa Re: Matura z historii sztuki 2009 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.09, 18:57 ja tez tak mam :D !! Odpowiedz Link Zgłoś