Dodaj do ulubionych

Geografia rosz...

08.05.09, 12:12
Jak Wam poszło? Ogólnie była do napisania jednak niektóre zadania były dla
mnie trudne, których w ogóle nie ruszyłam bo nie miałam pojęcia.
Obserwuj wątek
    • Gość: stary Re: Geografia rosz... IP: *.ryb.airbites.pl 08.05.09, 12:22
      Nie była taka zła bo żeby ją dobrze napisać wystarczyło się tylko
      trochę pouczyć. Logiczne myślenioe wystarczyło żeby ją zdać. O
      której mniej więcej będą arkusze?
    • przemao Re: Geografia rosz... 08.05.09, 12:23
      beznadziejny przelicznik, żeby mieć te 70 % to musisz stracić 18 pkt wedlug moich wyliczen a ta australai to juz wogole na tych zadaniach itd
      • wolwera Re: Geografia rosz... 08.05.09, 12:27
        Ok 15 mnaja być na onecie. Marze o 70%
        • Gość: miremell Re: Geografia rosz... IP: *.gemini.net.pl 08.05.09, 12:35
          Była trudna, trudniejsza niż do tej pory. Niektóre zadania to z
          kosmosu wzięte -.-
          Ale tak jak mówiła moja profesorka- baardzo dużo ludzi pcha się do
          zdawania geografii, obojętne czy mają wiedzę czy nie. Później ich
          arkusze reprezentują żałosny poziom. Dlatego CKE wreszcie ułożyło
          maturę trudną, aby odstraszyć hordy kandydatów chcących zdawać
          geografię.

Nie wiem czy sprawdzać odpowiedzi. Mam mieszane odczucia co do tej
          matury. Zależało mi na tym żeby dobrze zdać. Więc chyba nie będę
          patrzeć do klucza, aby się nie dołować.
          • Gość: ziooolasek Re: Geografia rosz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.09, 12:45
            Ja też chciałam zdąc ją dobrze.... zresztą jak każdy porządny maturzysta,
            myślący o swojej przyszłości....
            Odczucia mam średnie... niby jestem zadowolona, ale jak na razie wolę się nie
            cieszyć bo z tym kluczem różnie bywa....
            Marze o 70%!! jak przekrocze to będę w 7 niebie :)))
            W sumie to jak ktoś się systematycznie uczył to matura była do ogarnięcie. Ja
            tradycyjnie uczyłam się na ostatnią chwilę, nadrabiając zaległości w tygodniach
            na godzinę :P
            fizyczną wykułam na blache wiec pierwszej cześci jako tako się nie boje...
            gorzej z tą druga częścia.
            Ściemniałam jak tylko się dało :P
            O co chodziło z ta Szwecją i ochroną srodowiska w polsce? o_0
            Z organizacji i konfliktów miałam ściąge.... ale bałam się wyciągnąc bo
            siedziałam na widoku :/
            A spadek terenu? (czy jak to tam się nazywało) jaki wam wyszedł?
            W ogóle to już nie pamiętam jakie były zadania z tego wszystkiego :P A wam jak
            poszło?
            • Gość: Noddie Re: Geografia rosz... IP: *.ghnet.pl 08.05.09, 13:16
              spadek terenu oblicza sie przez odleglosc miedzy punktami//roznica terenu.
              wychodzilo okolo 130m/1040m a wynik to 13%

a ze szwecja chodzilo o to ze jak oni daja nam kase na ochrone srodowiska to u
              nas zmniejsza sie produkcja pylow i gazow cieplarnianych ktore i tak przez
              cyrkulacje powietrza dochodza do szwecjii
              • Gość: noddie Re: Geografia rosz... IP: *.ghnet.pl 08.05.09, 13:17
                tzn na odwrot : roznica terenu / odleglosc miedzy punktami
            • Gość: robak Re: Geografia rosz... IP: *.cdma.centertel.pl 08.05.09, 15:53
              Co Wy gadacie matura była banalna, zadania proste, nawet nie trzeba było sie
              uczyc zeby dobrze zdac pozdrawiam
              • przemao Re: Geografia rosz... 08.05.09, 16:14
                zależy ile % to dla ciebie dobrze..
          • Gość: kiki Re: Geografia rosz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.09, 12:48
            Miremell mam takie same odczucia... Też uważam, że matura była dużo
            trudniejsza w tym roku. Pożyjemy, zobaczymy. W każdym bądź razie,
            jak była trudniejsza, to w całej Polsce żle pójdzie...
            • Gość: ddss Re: Geografia rosz... IP: *.lublin.mm.pl 08.05.09, 12:54
              ta była trudniejsza naprawde, w tamtym roku bez uczenia sie mialam ok 60%
            • Gość: maturzystka Re: Geografia rosz... IP: *.centertel.pl 08.05.09, 12:59
              Nie była taka straszna. Najważniejsze, że to już za nami :)

Zadania z geografii fizycznej były dosyć proste. Gorzej z ekonomiczno-społeczną.
              Najdłużej musiałam się chyba zastanawiać nad restrukturyzacją przemysłu
              hutniczego, ale dało się napisać.
              • Gość: miremell Re: Geografia rosz... IP: *.gemini.net.pl 08.05.09, 13:02
                Wiesz, wszystko niby było do napisania. Bo można było wymyśleć te 3
                przykłady odnośnie restrukturyzacji. tylko kwestia jest tego, czy
                się wstrzeliłaś w klucz.

Zadanie ze spadkiem terenu mnie zaskoczyło i pewnie mam źle...
                A jakie wam wyszły współrzędne miasta?
                • przemao Re: Geografia rosz... 08.05.09, 13:05
                  53 stopnie N i 19 E mi wyszlo chyba ,a co do spadku to nei moglem znalezc tej drugiej wysokosci na mapie (a bylao potrzebne do obliczenia odleglosci )wiec odjalem te 600 od 470 razy 100% i podzielic przez odleglosc ale jej nie mialem wiec nie wiem czy chociaz jeden bed mial z tego kurde
                  • przemao Re: Geografia rosz... 08.05.09, 13:06
                    rodzaje wsi tez smieszne zadanie bylo,ej a co napisaliscie na temat cisnienia w londynie?
                  • ziooolasek Re: Geografia rosz... 08.05.09, 13:14
                    Osz cholerrrrrka... dlaczego ja nie policzyłam długości geograficznej??
                    Tradycyjnie nie myśle co robię :/ Szerokośc tez mi taka wyszła.
                    Spadek terenu jakoś tam policzyłam, ale szczerze z tego wszystkigo nie pamiętam
                    co mi wyszło, normalnie tak mnie łeb boli z tego wszystkiego ze szok.Wiem że
                    obliczyłam różnicę wysokości i z proporcj policzyłam.Podajcie przykładowe
                    wyniki? bo ja swojego nie pamietam :P może wasz wynik wyda mi się znajomy :P
                  • Gość: bb Re: Geografia rosz... IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.09, 13:15
                    mi wyszło 53 stopnie N i 23 stopnie E (bo tam wczesniej slonce gorowalo). a w
                    zadaniu ze spadkiem trzeba bylo wziac wysokosc wzgledna a nie bezwzgledna o czym
                    pozniej sobie uswiadomilam :/
                  • Gość: jaaaaaaaaa Re: Geografia rosz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.09, 13:20
                    w poleceniu było wyraznie napisane ze jednym punktem jest GORA ŁYSICA(612mnpm) a drugim punktem jest zakret szlaku
                • Gość: jaaaaaaaa Re: Geografia rosz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.09, 13:17
                  jezeli twojej odpowiedzi nie bedzie w kluczu a bedzie poprawna to otrzymasz za nią punkt.
                  tak powiedziała mi moja nauczycielka z geografi
              • przemao Re: Geografia rosz... 08.05.09, 13:03
                w zeszlym roku wystarczylo sie pouczyc z 2 dni do matury(oczywiscie jak ktos podczas # lat sie nei obijał) i bez niczego bylo 60 a teraz to zakuwalem 3 miechy i watpie ze bedzie dobrze
                • Gość: miremell Re: Geografia rosz... IP: *.gemini.net.pl 08.05.09, 13:09
                  taa, ja miałam przez 3 lata zapieprz, niezwykle wymagającą panią
                  profesor [niekiedy na testy uczyłam się z podręcznków akademickich
                  bo w szkolnych było za mało informacji] i miałam u niej na koniec
                  mocną 4.
                  A po tej maturze mam mieszane uczucia..
                  Tzn. klęski nie będzie. Ale raczej poniżej moich oczekiwań.
                • Gość: chirigaku Re: Geografia rosz... IP: *.centertel.pl 08.05.09, 13:11
                  A mnie współrzędne miasta wyszły 53 stopnie N i 23 E. Wydawało mi się, że X było
                  na wschód od tego Tarnowa (czy czegoś), bo Słońce wcześniej górowało.
                  • Gość: Niezadowolona Re: Geografia rosz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.09, 13:15
                    tak 23E na pewno ;)
                  • Gość: vhjgjvh Re: Geografia rosz... IP: *.lublin.mm.pl 08.05.09, 13:16
                    a mogłby ktos napisac ja tzreba bylo rozwiazac to zadanie?
                  • Gość: maturzysta Re: Geografia rosz... IP: 80.50.235.* 08.05.09, 13:16
                    dokładnie mnie też wyszło 53 stopnie N i 23 E bo jeśli słońce góruje wcześniej
                    to ta miejscowość musiała być bardziej na wchód...
                    • Gość: noddie Re: Geografia rosz... IP: *.ghnet.pl 08.05.09, 13:21
                      wg mnie matura latwa, geografii nie uczylem sie praktycznie nigdy w szkole,
                      teraz poprawiam (3 rok studiow). i poswiecajac tydzien na nauke z dwoch ksiazek
                      licze na ok 80%.
                      kilka zadan skrajnie rachunkowych - wystarczy znac sposob i juz. oprocz tego
                      prawie wszystko co bylo potrzebne bylo w danych i latwo mozna to wydedukowac.

pewne trudnosci sprawic moglo zadanie z australia i z restrukturyzacja hut (ale
                      to tez mozna bylo wykminic)
                      takze moim skromnym zdaniem uwazam ta mature za banal :D. a na pewnej ilosci
                      uczelni matura z geografii ma taka sama wage do rekrutacjii jak np matura z
                      majcy ktora jest ok 2x trudniejsza :).
    • Gość: Qxi Re: Geografia rosz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.09, 13:53
      Matura totalnie łatwa, nie gadajcie, że w tamtym roku łatwiejsza była bo to nie prawda. Coś się dzieje z rocznikami coraz młodszymi.Im mniej materiału i łatwiejszy w dodatku tym bardziej "krzyczymy" (ja nie), że trudno. Ta matura bez żadnego przygotowania była do napisania na 70%. Ja się zacząłem uczyć wczoraj i w ten sposób liczę na 90% bo nie byłem pewny tych gleb na mapie pradolin i sandrów i konfliktów ;x
      • Gość: Waldi Re: Geografia rosz... IP: *.chello.pl 08.05.09, 13:58
        A ja mam pytanie czy jeśli zamiast podkreslac zakreslałem w kółko to
        zostanie to uznane?
        • Gość: sin Re: Geografia rosz... IP: 80.50.235.* 08.05.09, 14:03
          to zależy od egzaminatora... tak myślę
        • Gość: noddie Re: Geografia rosz... IP: *.ghnet.pl 08.05.09, 14:05
          no chyba tak :D. ja nie zwracalem uwagi jak to robilem, chyba tez w koleczko
          odpowiedz konkretna bralem.
          • przemao Re: Geografia rosz... 08.05.09, 14:18
            a o osuwisku co zaznaczyliscie byly ta mzulawy beskidy i jeszcze cos
            • Gość: bb Re: Geografia rosz... IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.09, 14:23
              ja dałam beskid niski. a przyczyn nie napisałam. nie wiem dlaczego. nie mogłam
              kompletnie nic wymyśleć. jedyne zadanie niedokonczone ;] a co napisaliście w
              tych czynnikach lokalizacji do polskiej mapki? był tam konin, głogów i coś na b :P
              • Gość: mrrraa Re: Geografia rosz... IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.09, 14:26
                ja napisalem odpowiednio
                baza energetyczna - konin
                surowcowa - głogow
                surowcowa - i to na b
                • przemao Re: Geografia rosz... 08.05.09, 14:29
                  ja w koninie tez zasoby wodne a potem dalej to surocowe
                  • przemao Re: Geografia rosz... 08.05.09, 14:31
                    a te jesiora w polsce jak mieliscie byly do wyboru lebsko,solinskie i goplo
                    • Gość: bartek9030 Re: Geografia rosz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.09, 14:33
                      Najstarsze Gopło,łebsko,solinskie ja tak mam
                      • przemao Re: Geografia rosz... 08.05.09, 14:34
                        a mi sie pomylilo kurnna bo mialem goplo solinskie lebsko,zapomnialem ze solnskie to sztuczne yyyhh
                        • Gość: bartek9030 Re: Geografia rosz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.09, 14:37
                          a jak mieliscie z tym nadmiarem i deficytem wody
                        • Gość: bartek9030 Re: Geografia rosz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.09, 14:40
                          jak mieliscie to zadanie z nadmiarem i deficytem wody
                          • przemao Re: Geografia rosz... 08.05.09, 14:47
                            juz dokladnie nei pamietam ale afryka na plkus bo to byla kotlina kongo chyba,a dalej to chile to dalem na minus bo tam cien opadowy chyba i zimny prad jest,europe na plus dlaem byl cos jeszcze?
                            • przemao Re: Geografia rosz... 08.05.09, 14:48
                              w tym roku bylo 37 zadań , w zeszlym dla porownania 35 :D
                              • Gość: bb Re: Geografia rosz... IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.09, 14:50
                                była pystynia atakama, kotlina kongo, syberia, półwysep arabski. chyba tyle
                              • Gość: bartek9030 Re: Geografia rosz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.09, 14:51
                                zcze była arabia saudyjska to wziolem na - i syberia tez wziolem na - bo tam chyba wieczna zmarzlina
                                • Gość: bb Re: Geografia rosz... IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.09, 14:56
                                  tak. ja tak samo wzielam :) na - dałam półwysep arabski, syberie, i
                                  chile(pustynia atakama).
                                  • przemao Re: Geografia rosz... 08.05.09, 14:57
                                    o byla nizina syberyjska chyba i mi sie zdaje ze na plus
                                  • przemao Re: Geografia rosz... 08.05.09, 14:58
                                    w operonie pisze ze dodatni ma syberia
                                    • Gość: mrk Re: Geografia rosz... IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.09, 15:14
                                      a co napisaliscie tam gdzie trzeba bylo wybrac ceche klimatu adelaide na pld
                                      australii?
                                      • przemao Re: Geografia rosz... 08.05.09, 15:17
                                        ja nie wiedzialem tego ale cos mi sie kojarzy ze na pld wsch australi sa m0nsuny i cos z tym el nino mi sie skojarzylo to napisalem monsuny bo cyklon nie pasuje bo zachodzi do 20 st gdzies a opady w polroczu zimowym ze sa wyzsze tez mi nie pasilo sam nie wiem...
                                • ziooolasek Re: Geografia rosz... 08.05.09, 15:01
                                  syberia na + bo wody jest pełno ze śniegów które topnieją i zasilają rzeki
                                  • bernadka8 Re: Geografia rosz... 08.05.09, 15:06
                                    o jej trudna ta matura była dało się napisać ale chyba nie o to chodziło żeby zdać na 30%
                                    • przemao Re: Geografia rosz... 08.05.09, 15:09
                                      święta racja zaraz bedą odp chyba bo już sa arkusze w necie
                                      • Gość: mrk Re: Geografia rosz... IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.09, 15:15
                                        a co napisaliscie tam gdzie trzeba bylo wybrac ceche klimatu adelaide na pld
                                        australii?
                                        • Gość: bb Re: Geografia rosz... IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.09, 15:16
                                          jesli dobrze pamietam to, ze sa opady w porze chlodnej...ale nie wiem czy o to
                                          zadanie ci chodzi.
                                          • bernadka8 Re: Geografia rosz... 08.05.09, 15:19
                                            jejku gdzie te rozwiązania do rozsz????
                                            • przemao Re: Geografia rosz... 08.05.09, 15:23
                                              robią dopiero nawet podstawa jeszcze niekompletna a te adelajde to opady zimowe sprawdzilem w wikipedii
                                              • little-angel Re: Geografia rosz... 08.05.09, 15:55
                                                Wrażenia pozytywne, zobaczymy jak bardzo się zmieni po opublikowaniu odpowiedzi :)
      • Gość: awsaww Re: Geografia rosz... IP: 89.191.134.* 08.05.09, 21:23
        70% z rozszerzenia bez nauki.... sama sie wiedza wzięła, z mlekiem matki wyssana.
    • Gość: Bezsens Re: Geografia rosz... IP: *.ryb.airbites.pl 08.05.09, 16:58
      Zupełny bezsens. Oglądam odp na interii i na onecie bo już są z
      kilku początkowych zadań. Metody kartograficzne z 1 zadania są różne
      na obu portalach, zad 3 w którym mieliśmy podać obiekty które leżą
      na szlaku też podali inne na obu portalach. Na onecie Muzeum Wsi
      Kieleckiej a na Interii Źródło Św. Franciszka. Ja mam tak jak na
      Onecie i myśle że dobrze. Ta pierwsza metoda to Izolinii moim
      zdaniem.
      • little-angel Re: Geografia rosz... 08.05.09, 17:02
        odpowiedzi dot. nachylenia też się różnią. Ja mam tak jak na onecie (tam 15% u mnie 14% myśle że w granicy błedu, bo to zależy od pomiaru linijką).
        Ale mam pytanie. Czy jeżeli wynik dzielenia (0,14) pomnożyłam razy 100% a nie 100 to zabiorą mi punkt? Wiem, że pierdoła ale wolę być pewna.
        • bernadka8 Re: Geografia rosz... 08.05.09, 17:14
          najlepsze odp są na gazeta.pl

chyba nie odejmą to nie matematyka:D ważne że odpowiedz podana w %
          • Gość: bartek9030 Re: Geografia rosz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.09, 17:25
            bernadka8 daj link do odpowiedzi na gazeta.pl
            • Gość: lol Re: Geografia rosz... IP: *.ryb.airbites.pl 08.05.09, 17:39
              lenie!!!
              matura.gazeta.pl/matura/1,79505,6587126,Geografia__poziom_rozszerzony__przykladowe_odpowiedzi.html
    • Gość: miremell Re: Geografia rosz... IP: *.gemini.net.pl 08.05.09, 17:59
      hmm, 70-80% kiepsko...
      • Gość: hym Re: Geografia rosz... IP: 80.50.235.* 08.05.09, 18:40
        mnie na ok.50% też średnio, stać mnie było na więcej...
        • bernadka8 Re: Geografia rosz... 08.05.09, 18:44
          o jej nie załamujcie mnie 70-80 % to kiepsko matko ja sie modle żebym te 70% miała:( eh....
          • przemao Re: Geografia rosz... 08.05.09, 19:27
            i jak wrażenia po wynikach,w sumie to jakiś klucz by sie przydał bo nie wiadomo ile dokladnie można sobie policzyć pkt.
            • Gość: miremell Re: Geografia rosz... IP: *.gemini.net.pl 08.05.09, 21:24
              70-80%. średnio no. marzyło mi sie wiecej,zwłaszcza że miesiąc temu
              z próbnej miałam 84% więc.. Mam nadzieje, ze sie na UEK dostanę.
              • bernadka8 Re: Geografia rosz... 09.05.09, 15:52
                no tak każdy tak by chciała gdzieś powyżej tych 70% mieć
                a własnie mam pytanie gdzie chcielibyście studiować najbardziej??? bo mnie urzekło SGGW
                • przemao Re: Geografia rosz... 09.05.09, 18:33
                  i masz racje tylko SGGW:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka