Dodaj do ulubionych

Top 5 lata 2011

05.08.11, 09:14
Jak co sezon, czas na zapachy, ktore najczesciej i najchetniej nosimy- tegoroczne lato nie zawsze nas rozpieszcza, ale to na pewno okazja do powrotow do klasykow na cieplejsze dni, jak i do testowania nowosci, czy po prostu przejscia w nastepna pore roku z ulubionymi kompozycjami,
Na poczatek pare wpisow blogowych- z wersja top ten, listy beda publikowane i na kolejnych zalinkowanych w postach blogach:
graindemusc.blogspot.com/2011/08/top-ten-perfumes-of-summer-2011-edition.html
perfumeposse.com/2011/08/04/top-10-of-summer-2/
U mnie- bardzo chetnie nosze:
- kompozycje MFK, od transparentnego swiezego Aqua Universalis (choc wersja Forte nie dla mnie) po meskie Lumiere Noire
- odkrycie ostatnich miesiecy- Yosh Sombre Negra, niby to mocny, paczulowo-ziemnisty zapach, ale nie ma w sobie za duzo mroku, a i latem rozkwita calkiem niespodziewanie
- Prada Infusion d'Homme- latem nie irytuje jej nieco mydlany charakter, to zapach czysty, stapiajacy sie ze skora, aura swiezosci, zastapil u mnie Mugler Cologne
- A*Men Pure Havane- cieplejsze wieczory, slodycz wanilii i karmelu z lekko tytoniowa nuta
- YSL La Nuit de L'Homme Le Parfum- gdy chce pachniec mocniej i trwalo- przypomina mi lepsze czasy YSL, zwlaszcza meskie Opium EdP.

A Wasze typy?
Obserwuj wątek
    • rena1963 Re: Top 5 lata 2011 05.08.11, 21:13
      Moje typy na tegoroczne lato to przede wszystkim zapachy figowe-zakochałam się w figach.
      Fig Leaf -Demeter,Premiere Figuier-L`Artisan,Philosykos-Diptyque i Jardins de Kerylos-PG oraz najnowsze odkrycie tegoroczne Dolcelisir L`Erbolario zupełnie niefigowe.
      • renia.renia Re: Top 5 lata 2011 06.08.11, 07:32
        W tym roku latem pachnę raczej owocowo (różowo):
        Galliano edp,
        Amethyst,
        Womanity,
        VI Intense,
        Stella.
    • furka_dusz Re: Top 5 lata 2011 06.08.11, 11:43
      U mnie jak na razie bez zaskoczeń: letni bilans tradycyjnie pod wezwaniem sporych orientalnych kalibrów, które uwielbiam w słońcu i róży, która nada kształtu najbardziej niemrawemu, deszczowemu dniu ;)
      Shalimar Ode a la Vanille - przede wszystkim. Nuta skóry i piżma tutaj wibruje tak mocno tylko pod rozgrzanym niebem. Dobrze mi z tą odrobiną haremu na łódzkiej ulicy :)
      Musc Ravageur, zawsze i wszędzie, Musc Nomade jako towarzysz podróży, tabaka z Tobacco Vanille pięknie pulsująca na rozgrzanej skórze.
      Voleur de Roses, Duet, ostatnia uciecha - Hippie Rose - la vie en rose! Nawet gdy leje i obtarły tenisówki ;)
      I ewentualne reanimatory;) - tegoroczne lato wyjątkowo pracowite dla mnie, w tropikalnych okolicznościach przyrody podróży służbowych wskrzeszałam się do życia za pomocą Cristalle EdT, Bang, Navegar.
      • renia.renia Furko! 06.08.11, 15:33
        ciekawam którymi łódzkimi ulicami chodzisz, wiele bym dała aby złapać na ulicy ślad któregoś z wymienionych przez Ciebie zapachów :)
        • furka_dusz Re: Furko! 11.08.11, 06:28
          Reniu, zaprawdę, trzeba nam ścieżki skrzyżować :)
    • michau2312 Re: Top 5 lata 2011 06.08.11, 13:29
      U mnie od 3 lat upałami włada wetywer: Etro, TDC, Guerlain Frozen, Villoresi.
      Tego lata do zestawu doszła Jo Malone: LBM i owoc granatu.
      Czasem dla odmiany wytaczam ciężkie działa: Habanita (ostatnia fascynacja), Habit Rouge EDP, Shalimar, Borneo, SMN Patchouli.
    • franiamaj Re: Top 5 lata 2011 06.08.11, 15:36
      U mnie latem bez zaskoczeń - króluje Chanel Cristalle, Eau Torride Givenchy, AA Pamplelune, DKNY Women. wieczorami lubię Womanity i Hot Couture, pięknie współgrają z naturalnym zapachem lata:)
      pozdrowienia!
    • babiloniaa Re: Top 5 lata 2011 06.08.11, 17:33
      Hot Couture
      Miss Dior Cherie
      Rose Absolue
      Truth
      Opium Fleur de Shanghai
    • jarka63 Re: Top 5 lata 2011 06.08.11, 21:15
      Womanity
      Voleur de Roses
      Chloe Eau de Fleurs Capucine
      Perles de Lalique
      AA Anisia Bella
      A Scent Miyake
    • forevermore79 Re: Top 5 lata 2011 07.08.11, 13:14
      Dobrze sie czyta Wasze wpisy!
      Tutaj jeszcze inne posty na temat:
      www.nstperfume.com/2011/08/05/top-10-summer-fragrances-and-such-2011/
      boisdejasmin.typepad.com/_/2011/08/ten-fragrances-that-smell-of-summer-seasonal-perfumes-2011.html
      perfumesmellinthings.blogspot.com/2011/08/perfume-smellin-things-summer-favorites.html
      • lucapuka Re: Top 5 lata 2011 07.08.11, 17:22
        To i ja się dopiszę, z letnimi pozdrowieniami!
        Le Scent Issey Miyake, Un Jardin sur Nil Hermesa, Brit Red Burberry, Must Eau Legere Cartiera, Eau de Dolce Vita Diora, Champagne YSL, Must Ravageur F. Malle, Samsara Shine Guerlain, Juozas Statkevicius EdP, 24 Faubourg Hermesa.
        Od Sasa do Lasa.
        • lucapuka Re: Top 5 lata 2011 07.08.11, 17:56
          No tak: czytanie ze zrozumieniem szwankuje w ten upał. Miało być pięć a ja się rozpędziłam do dziesieciu...
          • lis888 Re: Top 5 lata 2011 07.08.11, 19:48
            Womanity
            Un Jardin sur le Nil
            Aziyade!
            Cedre
    • mangos Re: Top 5 lata 2011 08.08.11, 08:06
      Eau des Merveilles
      Ogródek Śródziemnomorski
      Tresor in Love
      Chanel no 5 edp
      i ostatnio Diva
    • cannella Re: Top 5 lata 2011 09.08.11, 18:51
      U mnie tego lata na pierwszym miejscu bezapelacyjnie Agua de Loewe Mediterraneo. Kolejne miejsca zajmują: Essence Eau de Musc, Ogródek na dachu, Eau de Rochas Eau Fraiche, a w chłodniejsze dni przeprosiłam się z Jette Joop.
    • elve Re: Top 5 lata 2011 09.08.11, 20:17
      u mnie zdecydowanie królują klasyki z Kenzo Jungle Elephant na czele. Poza tym: Scent Costume National, Philosykos Diptyque, Ouarzazate CdG, AA Pamplelune... ale poza nr 1 wszystkiego używam raczej sporadycznie, w przerwach między niekończącym się zużywaniem próbek. Czasem wręcz boję się podchodzić do półki, bo wiem, że nie będę mogła się zdecydować. A na chybił trafił też nie lubię :) co gorsza nic nowego mnie nie zachwyca. no ale obym miała tylko takie problemy.
      • dixi Re: Top 5 lata 2011 09.08.11, 21:12
        u mnie szeroki przekrój :
        mb02 biehl na upały (czyli w tym sezonie bardzo rzadko używana )
        i dalej: Gentana AA
        cedre bleu YR na balsamie koszmarowym
        Gucci PH
        Pure Havane Muglera na rozgrzewkę ;)

• britanna Re: Top 5 lata 2011 10.08.11, 09:55
      Po raz kolejny przekonałam się , że głównym czynnikiem decydującym o wyborze zapachu jest pogoda ;]
      Na pólce ;

*Sicily edp d&g (wersja edp, zdecydowanie różni się od mydlanej edt ) Morze żółtych kwiatów o miodowo słodkawym zapachu i "uczucie czystości" Podejrzewam że jestem jedną z nielicznych wielbicielek Sicily;)

*Anglomania V W ; płynne przejście z sezonu wiosennego na letni.

*Gris Clair SL ; wciąż niestety tylko z próbek. Mój faworyt na nieliczne gorące dni

*Amouage Memoir Man; dawkowany sporadycznie na nocne wyprawy, zapowiada jesień

*Molecule 01

6. Ekstrakt Le Baiser Dragon Cartier
    • sonny.crockett Re: Top 5 lata 2011 10.08.11, 14:22
      Sisley Eau de Campagne
      C&S Oxford & Cambridge
      Chanel Pour Monsieur
      Balmain Monsieur
      Davidoff Good Life
      Mam problem z nowymi zapachami. Właściwie wszystko wydaje mi się wtórne, słabe, bez wyrazu i wyrafinowania. Chyba powinienem zgłębić świat perfum niszowych. ;)
      • michau2312 Offtop - Re: Top 5 lata 2011 10.08.11, 17:19
        A w niszy też bywa bardziej wtórnie. Np. Boadicea Complex to kopia męskich zwięrzęcych fougere z 70-80s.
    • ivesman Re: Top 5 lata 2011 11.08.11, 19:16
      1. French Lover - noszę go praktycznie codziennie, dla mnie zapach wieczorowy, ale zielone nuty sprawiają, że w gorace dni sprawdza się bardzo dobrze. Nigdy nie miałem tylu komplementów zapachowych co z propozycją Frederica Malle.
      2. Lancome Miracle Homme L' Aquatonic - swieżością przebija inne zapachy, idealny na upał, szkoda, że już prawie niedostępny.
      3. Mugler Cologne- pachnąca swieżością i czystością skóra... piękny, trawiasty, ultra letni, w Polsce niedostępny.
      4. CdG rabarbar- nosze okazjonalnie, kwaśny zapach rabarbaru dobrze komponuje się z pieprzem.
      5. Santa Maria Novella- Nostalgia- miałem tylko próbkę, ale bardzo polubiłem benzynę dużo przyjemniejszą i bardziej oczywistą niż u CdG.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka