Dodaj do ulubionych

Prawdziwa (?) historia Youth Dew,Opium i Cinnabaru

03.12.04, 01:42
Natknelam sie dzis na taka ploteczke, jakoby po wypuszczeniu na rynek Opium
YSL (1977) zostaly uznane przez firme Estee Lauder za... kopie Youth Dew z
1953 r.!! Do procesu nie doszlo, bo koncern EL postanowil pobic przeciwnika
odbierajac mu zafascynowana orientem klientele i dlatego wypuscil w roku
nastepnym (1978) na rynek... Cinnabar!!
:))

Nie wiem, ile jest w tej historyjce prawdy, ale jest urocza :))
Obserwuj wątek
    • coralin Re: Prawdziwa (?) historia Youth Dew,Opium i Cinn 03.12.04, 14:55
      Tak, tak do procesu nie doszło i sprawę załatwiono polubownie choc EL oskarżyła
      YSL o plagiat. Kto wąchał Opium w wersji perfum lub edp przyzna ze podobieństwo
      jest duże. A Youth dew to chyba jedyna "edp" która jest tak naprawdę perfumami-
      olejkiem i nie zawiera alkoholu.
      • benita5 Re: Prawdziwa (?) historia Youth Dew,Opium i Cinn 06.12.04, 20:00
        super anegdota, nie wiedziałam o tym.
        • benita5 Youth Dew 23.02.05, 14:14
          Ehh.. Youth Dew ciagle nie do ustrzelenia:) Na Truskawie wzięło i wyszło.
          I nie chce wracac...
          Na allegro, ktoś nieświadomy miesiąc temu sprzedał 15ml za 27złotych...
          Czy ktoś widział YD, rozpuszczam listy gończe:))

• monia.i Re: Youth Dew 23.02.05, 14:32
            W Salonie EL na Nowym Świecie. Jest Youth Dew, jest i Cinnbar..W każdym razie -
            jeszcze miesiąc temu były :-) Pozdrawiam.
            • benita5 Re: Youth Dew 23.02.05, 15:17
              monia.i napisała:

> W Salonie EL na Nowym Świecie. Jest Youth Dew, jest i Cinnbar..W każdym
              razie -
              >
              > jeszcze miesiąc temu były :-) Pozdrawiam.

Wielkie dzięki!!! Co prawda z Cinnabaru sie kompletnie wyleczyłam:)), to
              jednak przepyszne opisy Coralin wzbudzają apetyt na YD . Dobrze,że mój M jutro
              zahacza o Nowe Światy i wielkie światy więc dostanie wytyczne:o
              Dzięki dziewczyny !! Pozdrawiam korzennie :)))
            • benita5 Tez mi sie wkleiło nie tam gdzie powinno:)) n/t 23.02.05, 15:18
          • strega Re: Youth Dew 23.02.05, 14:50
            Dokladnie i nawet ja je kupilam :)A juz myslalam,ze nigdy nie uda mi sie miec
            tych perfum,pani z salonu firmowego zrobila wielkie oczy , jak ja zapytalam o
            te perfumy i stwierdzila, ze nigdy o nich nie slyszala :)
            • strega Re: Youth Dew 23.02.05, 14:51
              Mialo wyjsc pod postem Benity, ale sie nie udalo :(
              • monia.i Re: Youth Dew 23.02.05, 14:56
                Sorry, że się wcięłam :-)
                • strega Re: Youth Dew 23.02.05, 14:58
                  :)
            • benita5 Re: Youth Dew 23.02.05, 15:16
              strega napisała:

> Dokladnie i nawet ja je kupilam :)A juz myslalam,ze nigdy nie uda mi sie miec
              > tych perfum,

Naprawde to Ty je wylicytowałas? No to gratuluje bo była to niesamowita
              okazja:))

• strega Re: Youth Dew 23.02.05, 15:58
                To naprawde ja :)
                Bardzo sie z tego ciesze, zalezalo mi natych perfumach.Przyznam szczerze, ze
                troche dziwilam sie sprzedajacej, ale skoro jej przestal pasowac ...:)
                • benita5 Re: Youth Dew 23.02.05, 16:10
                  Wiesz, czasem sa takie etapy ze cos nie pasuje:)
                  A fluktuacje zapachowe rozumiem. Dorastam do zapachów,które kiedys mnie
                  pociągały. I jednakowoż wyrastam :))
                  A można wiedzieć, dlaczego nie umieściłas go w zimowej 3 missek? ;))
                  • strega Re: Youth Dew 23.02.05, 16:35
                    Przyznam ze wstydem, ze po prostu o nich zapomnialam :(, a nie chcialam z tej
                    listy robic tasiemca ;)
                    • merteuil Re: Youth Dew 23.02.05, 17:18
                      czytalam o tym w takiej gazetce kolekcjonerskiej dolaczanej do Swiata Perfum(?w
                      kazdym razie chodzi mi o te miniaturki perfum,co je mozna bylo w kioskach co 2
                      tygodnie nabywac swego czasu),bylo tam kilka roznych ciekawych anegdot ze
                      swiata perfum,ale pamiec juz nie ta,a gazetki poszly na makulature,ze wstydem
                      musze przyznac:( ale mialam ich chyba tylko 3 pierwsze,z pewnoscia byla tam
                      miniaturka Dolce Vita. Kolekcjonowaliscie to?A zreszta pewnie byl juz taki
                      watek...
                    • benita5 Re: Youth Dew 23.02.05, 17:39
                      strega napisała:

> Przyznam ze wstydem, ze po prostu o nich zapomnialam
                      haha to tak samo jak ja o zapomniałam o Intuition, Nu i DV To samo!! :))
                      Napisalam, a potem mysle? no jak to? Uwzględniłam fascynacje zapachowe a nie
                      codziennych sojuszników w walce z mrozem:)
                      • strega Re: Youth Dew 23.02.05, 18:04
                        To dobrze, ze nie jestem sama:)
                        Tez napisalam, co lubie z zimowych zapachow najbardziej, a zapomnialam o kilku
                        innych-wlasnie o Youth Dew, o Winter Delice, Organzie Indecence... i jeszcze
                        pare by sie znalazlo :)Ale mialy byc tylko trzy zapachy ;)
          • elve Re: Youth Dew 23.02.05, 17:44
            benita, napisalam na priva :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka