15.07.04, 13:52
dostalam sie na filologie serbsko-chorwacka na uniwersytet wrocławski (
przepraszam, ze wiadomosc zaczynam od chwalenia sie:). mam nadzieje, ze forum
rozrusza sie i bedzie w pewnym sensie pomocne dla mnie.
pozdrawiam wszystkich
M.
Obserwuj wątek
    • kamilica Re: witam;) 26.09.04, 10:57
      Gratulacje!!! Ja ukonczylam tę filologię we Wrocławiu parę lat temu. Powodzenia na studiach! Nie pożałujesz.
      Kamila
      • plava_katja Re: witam;) 02.03.05, 09:07
        cóż, trochę późno odpisuję, ale to nic... też skończyłam fil. słowiańską we Wro
        i jestem zadowolona, bardzo nawet;) z wybranej specjalizacji też sie cieszę -
        serbsko-chorwacka. Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia!
        Katja
        • vilak Re: witam;) 15.03.05, 16:46
          jak to specjalizacja serbsko - chorwacka, czy uczycie się serbsko-chorwackiego?
          jak to się ma w praktyce? powiedz mi coś więcej. ja studiuję w warszawie
          kroatystykę i mamy bardzo wyrażny podział na dwie specjalizacje...
          pozdrawiam
    • kwiecienka1 Re: witam;) 16.03.05, 23:17
      zdravo!
      no właśnie, czego się uczycie?
      ja skonczyam filologię chorwacką na Śląskim i nie było mowy o serbskim ;-)
      teraz podobno jest jako lektorat, ale nie dla kroatystów tylko np.: dla
      bohemistów czy bułgarystów
      skąd macie lektora/lektorkę?
      pozdrav
      • vilak Re: witam;) 19.03.05, 21:26
        ja mam chorwacki przede wszystkim, mamy lektorat serbski jako oddzielną,
        samodzielna specjalizację. uczymy sie podstawowych różnic (np. w ramach
        typologii języków słowianskich), studiujemy historię Bałkan, poznajemy kulturę
        w kontekście kultury bałkańskiej i europejskiej generalnie. ale wszystko ma
        swoje miejsce i chorwacki to jeden język a serbski to drugi język, nie ma na
        tym polu żadnych niejasności.
        • plava_katja Re: witam;) 21.03.05, 11:05
          ciao!
          owszem, skonczyłam filologię słowiańską, specjalizacja serbsko - chorwacka. Nie
          znaczy to jednak, że uczyłam się jednego języka, bo przecież serbsko-chorwacki
          nie istnieje. Jednak chodzi tutaj o to, że miałam też naukę chorwackiego
          odrębnie. Nacisk kładziono mimo wszystko na serbski, ale też wskazywano różnice
          między tymi językami. i przyzanm szczerze, że nie ma ich wiele... Przede
          wszystkim chodzi o różnice leksykalne, no i oczywiście ijekavstina...
          Ale czy naprawdę sądzicie, że to zupełnie inne języki?
          • romcula11 Re: witam;) 02.04.05, 16:57
            no, z tymi jezykami ti na dwoje babka wrozyla.
            Rownie dobrze moznaby zrobic jezyk austriacki czy brazylijski, ,
            przeciez tez sa roznice.
            Uczysz sie jednego jezyka, a rozmiesz 4 (chorw, ,serbski, bosniacki i
            czarnogorski:)
            • plava_katja Re: witam;) 04.04.05, 13:17
              no dobrze, to w takim razie mam mówić, że uczyłam sie jednego, ale i tak
              rozumiem i potrafię sie posługiwać 3 dodatkowymi, więc...
              Owszem, to odrębne języki, tak jak ich państwa (no, Czarnogóra też nieh będzie,
              ale wydaje mi się, że ten austriacki, brazylijski to mała przesada.
              Wydaje mi się, że świadomość różnic tez jest tutaj istotna. Ja przecież nikomu
              nie chcę mydlić oczu, że serbski i chorwacki to jeden język. Zawsze szczerze
              mówię, że uczyłam się serbskiego;)
              Pozdrawiam serdecznie
              katja
              • r4mka Re: witam;) 14.11.05, 00:03
                Hej, powiedzcie jak to jest z ta filologia serbsko-chorwacka we Wroclawiu...
                zdawalam dwa lata temu i sie nie dostalam... czemu? pytania dotyczace wiedzy o
                kulturze byly wrecz zadziwiajace...przede mna wyszly dwie osoby ktore dostaly
                takie oto pytania: 1. gdzie byl ostatnio Papiez (pare dni wczesniej Papiez byl
                w Chorwacji), 2. kim jest Goran Bregovic? natomiast ja dostalam pytania o
                zgrozo rozniace sie od tych, dotyczyly prastarej histroii itd. przypominam ze
                wiedza miala byc na temat kultury. podostawali sie ludzie ktorzy przyszli tam z
                marszu a ja- ktos kto marzyl o tym-NIE. czemu????? ;((
    • momo_wrc Re: witam;) 14.11.05, 19:02
      witam was serdecznie, ja studiuje kroatystyke w Bielsku, u mnie specjalizacja
      jest nieco inna bo to filologia słowianska-język chorwacki stosowany o profilu
      zarządzanie firmą:), u mnie na uczelni jest również słowenski, bohemistyka i
      rusycystyka, ja miałam drugi jęz. kierunkowy do wyboru(czeski, słowacki,
      rosyjski), ale rocznik niżej miał już narzucony 2gi język-słoweński, co do
      róznic w języku serbskim i chorwackim(nie jestem specjalistką) ale z tego co
      wiem nie ma ich wiele, rózni sie nieco leksykalnie ale bez problemu mozna sie z
      nimi porozumiec(mialam okazje pracowac z macedończykami i serbką a rozmawiałam z
      nimi po chorwacku...)pozdrawiam:):)
      • anikkas Re: witam;) 11.12.05, 17:27
        Witam serdecznie :)
        Ja nie studiuje ani nie studiowałam chorwackiego czy serbskiego, ale jestem nimi
        bardzo zainteresowana :) w ogóle wszystkim co dotyczy byłej Jugosławi :)
        Mam nadzieje, że będzie mi dane nauczenie się któregoś z jezyków , bo mozliwości
        są ;)
        Chciałam się przy okazji zapytać kim są wasi lektorzy, czy są to ludzie z
        chorwacji, serbii .. czy polacy po filologiach :)

pozdrawiam i góry dzięki za odpowiedź :)
        • vrag Re: witam;) 14.12.05, 21:10
          moim lektorem jest Chorwat z krwi i kości. Bogom dziękować.
          • jovila Re: witam;) 15.12.05, 13:45
            skończyłam slawistykę na UJ, niby kroatystykę, ale literatura, historia,
            gramatyka opisowa i historyczna, przekładówka były "wspólna", tak więc chcąc
            nie chcąc znam także serbski (niby osobne specjalizacje, ale większość zajęć
            była z serbistami). Jako dodatkowy język słowiański wybrałam słoweński (miałam
            do wyboru też macedoński i łużycki). Jestem zadowolona z kierunku nawet bardzo,
            teraz uczę chorwackiego i słoweńskiego w stolicy.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka