mickey13 01.06.05, 17:36 Czy ktos moze zapisac znakami: slonce ksiezyc swiatlo slonce i ksiezyc Dziekuje!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maks_marzec Re: zapis znakow, pomocy:)) 05.06.05, 19:03 A oto odpowiednie znaki: słońce - 日 (ri4) - znak używany przede wszystkim w antycznych zapisach, obecnie używa się 太阳 (tai4 yang2) księżyc - 月亮 (yue4 liang4) światło - 光线 (guang1 xian4) - dokładnie znaczy to "promienie światła" Tak poza tym: bardzo podoba mi się inicjatywa tego forum. Ciężko jest znaleźć jakiekolwiek materiały (zdecydowanie łatwiej w języku angielskim). Ja osobiście uczę się na kursie w ESKK, który bardzo polecam - trzeba mieć jednak dużo samozaparcia ;) Odpowiedz Link
mickey13 Do: maks_marzec 05.06.05, 23:26 Dziekuje bardzo za tlumaczenie!! A tak jeszcze jedno pytanko prawie calkowitego laika: istnieje znak-lacznik w jezyku chinskim "i", "lub" oraz "a"? Drugie pytanko: ile kosztuje taki kurs i jak to mnie wiecej wyglada(co jaki czas sa nowe lekcje, czy sa kasety...) Odpowiedz Link
maks_marzec Re: Do: maks_marzec 05.06.05, 23:47 Oczywiście, że takie znaki istnieją Są to: 和 (he2), który znaczy "i", nie można nim jednak łączyć zdań ale tylko ich części (np. zrobiłem to i to, ale nie użyjesz go już przy wyrażaniu zrobiłem to i zjadłem tamto ;) "lub" to po chińsku 或者 (huo4 zhe3) - użycie podobne do polskiego odnośnie do "a" lub "ale" konstrukcja jest trochę bardziej skomplikowana, więc nie będę jej na razie wyjaśniał (nie ma sensu na początek). oto link do kursu: www.chinski.eskk.pl/ znajdziesz tu wszystkie potrzebne informacje Odpowiedz Link
mickey13 Re: Do: maks_marzec 06.06.05, 17:43 Jeszcze raz dziekuje:)) A co sadzisz o kursie ESKK? Czy warto w to inwestowac? Odpowiedz Link