Dodaj do ulubionych

ostropest plamisty

24.10.08, 09:15
czy spożywanie nasion ostropestu nierozdrobnionych jest tak samo
skuteczne jak w formie zmielonej??
Obserwuj wątek
    • zyrafa46 Re: ostropest plamisty 29.10.08, 18:08
      Jest ogólna zasada, że nasiona (wszystkie) ZARAZ PO rozdrobnieniu zaczynają rozkład. Psują się. Zjedzone w całości potrafią wykiełkować (gdy znajdą się w odpowiednim miejscu o odpowiedniej porze). W tym celu rośliny tworzą tak APETYCZNE owoce.
      Czy teraz rozumiesz co trzeba zrobić?
      Rozdrobnić (NAJLEPIEJ!) nasiona TUŻ PRZED zjedzeniem.
      Jestem TU z przypadku. Jak masz więcej pytań - napisz prywatnie. Nie wiem kiedy znowu mnie tu przyniesie :-))).
      Żyra
    • fasola42 Re: ostropest plamisty 20.02.15, 19:30
      dokładnie, nasiona najlepiej zmielic przed spozyciem. Ja mielilam sobie raz na tydzien (caly zapas zeby mi starczylo na caly tydzien). Dobry ostropest jest tez tu www.zdrowazywnosc.org/odchudzanie-oczyszczanie/25-ostropest-plamisty-ziarno.html
      • amityr Re: ostropest plamisty 21.02.15, 13:38
        fasola42 napisał(a):

> dokładnie, nasiona najlepiej zmielic przed spozyciem. Ja mielilam sobie raz na tydzien (caly zapas zeby mi starczylo na caly tydzien). Dobry ostropest jest tez tu www.zdrowazywnosc.org/odchudzanie-oczyszczanie/25-ostropest-plamisty-ziarno.html

Cyba cię pojebało,3 zł za 50 g ostropestu. Hahaha. Ja płacę 6 zł za 500g.
        www.zielonykarmnik.pl/ostropest-plamisty-05-kg-cat-455-id-9.aspx
        • fasola42 Re: ostropest plamisty 21.02.15, 15:08
          Troche kultury czlowieku!
          Wszystko zalezy od tego skad, jak przechowywany i chodowany dany ostropest bo jeden drugiemu nie rowny, juz nie raz nie dwa sie o tym przekonalam.
          • amityr Re: ostropest plamisty 21.02.15, 20:08
            Co tymi tu złodzieju o kulturze nawikę uskuteczniasz. Głupa palisz, że aż w piecu ruszta się topią. Używam od trzech lat .Ostropest plamisty baranku boży jest jeden. Amen
            • fasola42 Re: ostropest plamisty 21.02.15, 21:32
              Aż żałuję ze zaczęłam z Tobą dyskusje. Jeśli masz zamiar obrażać i wykazywać brak kultury to zamilknij i daj się wypowiadać ludziom, którzy coś sobą i swoja wypowiedzią reprezentują.
    • amityr Re: ostropest plamisty 22.02.15, 14:10
      Coś takiego. Jesteś zwykłym naciągaczem ludzi a na dodatek wykorzystujesz do swojej reklamy to Forum przeznaczone do innych celów. Jeszcze masz czelność palenia głupa. Co ty frajerze w ogóle wiesz o ziołach.
    • arcydiakon Re: ostropest plamisty 01.03.15, 19:00
      www.dobreziola.com/2013/02/ostropest-na-watrobe.html - tutaj masz wyczerpującą odpowiedź.
    • kromed Re: ostropest plamisty 03.12.15, 14:04
      Witam,
      najlepszą formą przyjmowania ostropestu są świeżo zmielone ziarna ( np. w młynku do kawy ) które dodajemy do wody i pijemy.

Pozdrawiam
      • koziorozka Re: ostropest plamisty 03.12.15, 14:33
        kromed napisał:
        > najlepszą formą przyjmowania ostropestu są świeżo zmielone ziarna

Tak? Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Bo inni twierdzą, że najlepiej w wyciągu alkoholowym (prometeusze.pl), inni, że olej (ojciec Marcelin Jan Pietryja)...
        Wszyscy są za to zgodni, że ostropest - a właściwie sylimaryna, która nie rozpuszcza się wodzie - wchłania się minimalnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka