italienbeach 09.09.09, 10:31 ^ ..czy teraz aby podróżować po Europie wystarczy dowód osobisty? W ogóle nie jest wymagany paszport? ^ Jakie miejsca w Europie polecacie na wakacje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sundry Re: Dziewczyny czy.. 09.09.09, 10:36 Wystarczy, żeby wjechać do krajów Unii ( Np. do Chorwacji teoretycznie potrzebny jest paszport, ale widziałam ludzi, którzy na dowodzie wjechali i nikt się nie czepiał). Co do miejsc,to napisz co lubisz-zwiedzanie,plażowanie, chodzenie po górach? Odpowiedz Link Zgłoś
italienbeach Re: Dziewczyny czy.. 09.09.09, 10:39 Zdecydowanie plażowanie :-) Czyli na 110% bez paszportu można podróżować po krajach Unii Europejskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Dziewczyny czy.. 09.09.09, 10:42 Tak jak napisałam, można liczyć na szczęście. Możliwe, że do tych ludzi się nie przczepili,bo to była wycieczka autokarowa,ja bym nie ryzykowała, że mnie zawrócą z granicy:) Z europejskich plaż Chorwacja jest godna polecenia na pewno, na innych nie byłam:) Odpowiedz Link Zgłoś
pliwa Re: Dziewczyny czy.. 09.09.09, 14:55 Ciekawe, bo byłam miesiąc temu w Chorwacji i paszport był wymagany. Przeglądali się każdemu z bliska. Zarówno od strony Słoweni jak i Węgier. Jedyne co, to nie zaglądali do bagażników. W dodatku pytali gdzie dokładnie jedziemy. Natomiast przekraczając drugą bramkę – Unijną, popatrzyli tylko na rejestrację i kazali jechać dalej. Chorwacja nie jest w Unii, więc paszport jest wymagany. Odpowiedz Link Zgłoś
mariel8 Re: Dziewczyny czy.. 09.09.09, 10:47 2009-08-17 06:30 Gdzie wystarczy dowód a dokąd nie wybierzemy się bez paszportu? Ile można poruszać się bez wizy i czy można podróżować z dokumentem, który kończy swoją ważność? Choć niemal po całej Europie możemy swobodnie podróżować bez paszportu, coraz więcej Polaków decyduje się na bardziej egzotyczne wyprawy. W poszczególnych krajach obowiązują różnorodne wymagań dokumentowych, czy ich ważności. Money.pl podpowiada na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę. Z dowodem czy paszportem? Polacy, jako obywatele kraju członkowskiego UE, mają ułatwione możliwości poruszania się na terenie Unii. Jednak bez paszportu możemy podróżować nie tylko wyłącznie w obrębie Wspólnoty. Bez paszportu można podróżować po: * krajach Unii Europejskiej * Bośni i Hercegowinie * Chorwacji * Czarnogórze (do 30 dni) * Gujanie Francuskiej * Gwadelupie * Islandii * Macedonii * Maderze i Azorach * Martynice * Nowej Kaledonii * Norwegii * Polinezji Francuskiej * Szwajcarii źródło: MSZ Odpowiedz Link Zgłoś
male.zlo Re: Dziewczyny czy.. 09.09.09, 14:02 Ja zdecydowanie polecam Chorwację :) Odpowiedz Link Zgłoś
zawszezabulinka Re: Dziewczyny czy.. 09.09.09, 15:31 chorwacja jest fajna. tyle ze bylam w miejscu gdzie byly wielkie kamienie. takze bez karimaty ani rusz. jesli chodzi o dokument to mozna przejsc na dowod bez zadnych oporow. jak wracalam z usa, to do amsterdamy byl paszport a potem w drodze do polski , bylam dumna ze pokazalam dowod :D a byla jeszcze taka sytuacja, gdy weszlismy do uni. bylam w gorach, nie daleko bylo przejscie graniczne ze slowacja i zaraz za nia najblizsze kapielisko termslne. zabralam paszport bo bylam wtedy nie pelnoletnia a w planach mielismy tak krotki pobyt. nie powiedzielismy znajomej o tym i miala tylko stary dowod (jeszcze ksiazkowy) nasze paszporty sprawdzali - przez jakies czytniki. a jej dowod tylko obejrzeli :] Odpowiedz Link Zgłoś