szara1982 17.11.09, 20:47 czy jeżeli facet powie o was, że jesteście "fajną dupą" to bedziecie uważały to określenie za komplement??? bo dla mnie to obraźliwe oktreślenie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzeka1 Re: fajna dupa 17.11.09, 20:50 Nie, dla mnie to określenie prostackie.I tak postrzegałabym faceta. Odpowiedz Link Zgłoś
skarpetka_szara Re: fajna dupa 17.11.09, 20:51 dla mnie tez wydaje sie to okreslenie podworkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: fajna dupa 17.11.09, 21:20 zależy. jeśli mówi to mój przyjaciel, to się śmieję, jeśli małolat mijany na ulicy - puszczam mimo uszu. nie obrażam się bardzo, ale wolę inne określenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
rachela25 Re: fajna dupa 17.11.09, 22:20 tiaaa hehe jedzie mi tu czołg ? niby że obraźliwe:) Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: fajna dupa 17.11.09, 22:23 Tym bardziej obrazliwe im mniejsze szanse ze dana "dupa" je uslyszy :D Odpowiedz Link Zgłoś
szara1982 Re: fajna dupa 17.11.09, 22:31 a gdybym powiedziała facetowi, ze jest fajnym fiutem to by sie obraził??? Odpowiedz Link Zgłoś
grzeczna_dziewczynka15 Re: fajna dupa 18.11.09, 21:01 A fajna dupa?:) Znaczy zalezy ktory. Generalnie, chyba ludzie z poczuciem humoru mniej sie obrazaja a bardziej ripostuja. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: fajna dupa 18.11.09, 21:03 grzeczna_dziewczynka15 napisała: > A fajna dupa?:) Znaczy zalezy ktory. > Generalnie, chyba ludzie z poczuciem humoru mniej sie obrazaja a bardziej ripos > tuja. Pod warunkiem, że poczuciu humoru nie towarzyszy esprit d`escalier. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: fajna dupa 17.11.09, 22:26 Nie uważam i podejmuję kroki celem uświadomienia faceta, CZEMU jest to obraza, a nie komplement. Odpowiedz Link Zgłoś
donyaa Re: fajna dupa 17.11.09, 22:32 To zależy w jakim kontekście. W każdym bądź razie, takie słowa skierowane pod moim adresem, przez obcego faceta to chamstwo i wiocha. Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: fajna dupa 18.11.09, 07:25 "Szara"...fajna dupa,i na dodatek...pyta! Kobieto,napisz,ze "jajeczka"sobie robisz...! Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: fajna dupa 18.11.09, 09:49 gadka szmatka... Jestem ciekawy ile z was bez udawanej pruderii wolaloby uslyszec w rozmowie dwoch kolegow : - jak tam ta nowa ? - no wiesz, miła. zamiast : - jak tam ta nowa ? - nooo, fajna dupa, fajna... Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski_lisek Re: fajna dupa 18.11.09, 10:32 Po krótkim zastanowieniu odpowiadam że wolałabym żeby o mnie mówiono, że jestem miła i sympatyczna, niż fajna dupa, co nie znaczy że nie chciałabym żeby dodali że jestem ładna. Fajna dupa, to jednak określenie żargonowe, nie przeszkadza mi w ustach ogolonego na łyso dresa, bo on nie zna innych określeń, ale nie życzyłabym sobie żeby moi koledzy np. w pracy używali tego słownictwa w odniesieniu do mnie, Tak samo jak nie chciałabym usłyszeć że mam fajne cycki - niby pochlebstwo, ale na żenująco niskim poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: fajna dupa 18.11.09, 13:30 to prawda, usłyszeć o sobie przy dystrybutorze z wodą np. "łoo, ona ma cyce jak donice!" to niby komplement, ale można się poczuć zażenowanym formą... Odpowiedz Link Zgłoś
skara Re: fajna dupa 18.11.09, 13:37 Mi się określenie "fajna dupa" zdecydowanie nie podoba. Prostackie i wulgarne. I wcale nie mam fajnej dupy, mam bardzo fajny tyłek / pupę. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais ale "fajna dupa" to nie znaczy "miła" 18.11.09, 16:54 nie manipulować! Odpowiedz Link Zgłoś
krupniok_pl Re: fajna dupa 18.11.09, 10:01 Nie uważam w tym określeniu niczego zdrożnego, choć sam używam raczej słowa "laska", bo od razu wiadomo o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: fajna dupa 18.11.09, 10:06 szara1982 napisała: > czy jeżeli facet powie o was, że jesteście "fajną dupą" to bedziecie uważały to określenie za komplement??? Tak. Prostacki (albo na taki stylizowany, to zależy od okoliczności i osoby wygłaszającej :)), ale jednak komplement. > bo dla mnie to obraźliwe oktreślenie... A czemu ? Że "dupa" ? A co, nie posiadasz jej ? Odpowiedz Link Zgłoś
szara1982 Re: fajna dupa 18.11.09, 10:10 Posiadam również inne cześci ciała.Jak ktoś mówi o mnie "dupa" to czuje sie jak przedmiot służący/albo nie, bo nieatrakcyjny, do jednego default napisała: > szara1982 napisała: > > > czy jeżeli facet powie o was, że jesteście "fajną dupą" to > bedziecie uważały to określenie za komplement??? > > Tak. Prostacki (albo na taki stylizowany, to zależy od okoliczności > i osoby wygłaszającej :)), ale jednak komplement. > > > bo dla mnie to obraźliwe oktreślenie... > > A czemu ? Że "dupa" ? A co, nie posiadasz jej ? Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: fajna dupa 18.11.09, 10:23 > Posiadam również inne cześci ciała.Jak ktoś mówi o mnie "dupa" to czuje sie jak > przedmiot służący/albo nie, bo nieatrakcyjny, do jednego Bez zlosliwosci ale nie lubisz z prostej przyczyny, nie mialas nigdy mozliwosci do tego choc troche sie przyzywczaic. Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: fajna dupa 18.11.09, 11:19 szara1982 napisała: Posiadam również inne cześci ciała.Jak ktoś mówi o mnie "dupa" to czuje sie jak przedmiot służący/albo nie, bo nieatrakcyjny, do jednego > a fajny cyc? Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: fajna dupa 18.11.09, 11:51 szara1982 napisała: > Posiadam również inne cześci ciała.Jak ktoś mówi o mnie "dupa" to czuje sie jak przedmiot służący/albo nie, bo nieatrakcyjny, do jednego Eee tam, przesadzasz. Faktem jest, że facet mówiący "fajna dupa", ma na myśli raczej wyłącznie seks, ale to że ocenia Cię jako kobietę atrakcyjną pod względem seksualnym, "apetyczną", to przecież nie obraza ? Odpowiedz Link Zgłoś
paco_lopez Re: fajna dupa 18.11.09, 10:35 jeżeli zaś fajna dupą istotnie nigdy nie byłaś, to masz przegwizdane. raz w życiu kobieta chociaz przez miesiąc powinna byc fajną dupą. bo jak nie to sie staje jak basia z filmu dom. niby ładna, ale fajna dupa to nie i tak człowiek współczuje temu andrzejkowi talarowi ,że się pakuje w gooowno. Odpowiedz Link Zgłoś
gobi05 Re: fajna dupa 18.11.09, 11:19 Uważam, że jest to komplement. Ten związek wyrazowy niesie dwie treści: 1. fajna - zsocjalizowana, nie dziwadło, obyta; 2. dupa - atrakcyjna, ładna, zadbana (w tym kontekście). Że prostacki? Owszem, ale to już świadczy o mężczyźnie, a nie o kobiecie. Chyba, że ta kobieta pogardza mężczyznami, którzy nie umieją powiedzieć "Ona jest obyta i atrakcyjna." Wówczas każdy komplement z ich ust będzie obelgą, ponieważ pogarda dotyczy osoby a nie wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: fajna dupa 18.11.09, 11:38 Dla mnie będzie to prostackie i obrażliwe stwierdzenie bo nie jestem dupą ale kobietą. Odpowiedz Link Zgłoś
krupniok_pl Re: fajna dupa 18.11.09, 11:41 alba27 napisała: > Dla mnie będzie to prostackie i obrażliwe stwierdzenie bo nie jestem > dupą ale kobietą. ------------------------------ A określenie "facet" albo "ciacho" na mężczyznę wydaję się Tobie właściwe? Odpowiedz Link Zgłoś
datum.questionis Re: fajna dupa 18.11.09, 11:49 krupniok_pl napisał: > alba27 napisała: > > > Dla mnie będzie to prostackie i obrażliwe stwierdzenie bo nie jestem > > dupą ale kobietą. > > ------------------------------ > > A określenie "facet" albo "ciacho" na mężczyznę wydaję się Tobie właściwe? > mnie się wydaje właściwe:P co innego powiedzieć "niezły ch..." (pardon!) czy takie określenie z ust koleżanki z pracy uznałbyś za komplement?;) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: fajna dupa 18.11.09, 12:08 a czy ktos określa kobiety per niezła pi*da? tzn zapewne tak ale tutaj o zwykłej dupie a nie o przypadkach extremalnych Odpowiedz Link Zgłoś
datum.questionis Re: fajna dupa 18.11.09, 12:21 trypel napisał: > a czy ktos określa kobiety per niezła pi*da? tzn zapewne tak ale tutaj o zwykłe > j > dupie a nie o przypadkach extremalnych a "fajny penis"? proszę, teraz wcale nie wulgarnie, kto z panów chciałby, żeby dziewczęta chichocząc między sobą tak o nim opowiadały?:)właśnie o to chodzi, że dla mnie "dupa", choć jeszcze nie ekstremalna, niebezpiecznie blisko ekstremum się znajduje. i nie chodzi tu jedynie o fakt, że w normie eleganckiej polszczyzny jeszcze mimo wszystko dotąd się nie mieści. gdyby określenie "fajna dupa" zmienić na mniej wulgarną "fajną pupę" byłoby może przystojniej, ale wymowa wypowiedzi nadal pozostawiałaby sporo do życzenia z punktu widzenia międzyludzkich relacji. jako określenie osoby, "dupa" z "ch...em" czy "kutasem" ma wspólne to, że jako określenie metonimiczne, wyróżniające jedną szczególną cechę, zdradza jednak pewien brak szacunku do przedmiotu opisu;)nasz język wiele o nas mówi. warto zrozumieć czemu kobiety się niekiedy na to oburzają, zamiast z góry zakładać, że po prostu a) są pomylone i/lub nadwrażliwe, b) fajnej dupy nie mają;) już nie chodzi nawet o to, że to raczej nie należące do normy eleganckiej polszczyzny, po prostu - jak wszystkie określenia meton - zdradza Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: fajna dupa 18.11.09, 12:38 fajny penis nie jest absolutnie obraźliwym stwierdzeniem :) co najwyżej nieco medycznym i sztucznym Ale np fajny wacek byłoby zdecydowanie komplementem :) Na szczescie nie jest obowiazkiem zadawanie sie tylko z tymi co sie obrażają na słowo "dupa" pozostaje jeszcze co najmniej 50% kobiet które traktują to w takim sensie w jakim jest mówione :) Odpowiedz Link Zgłoś
datum.questionis Re: fajna dupa 18.11.09, 12:42 trypel napisał: > fajny penis nie jest absolutnie obraźliwym stwierdzeniem :) > co najwyżej nieco medycznym i sztucznym > Ale np fajny wacek byłoby zdecydowanie komplementem :) > > Na szczescie nie jest obowiazkiem zadawanie sie tylko z tymi co sie obrażają na > słowo "dupa" pozostaje jeszcze co najmniej 50% kobiet które traktują to w takim > sensie w jakim jest mówione :) absolutnie się z tobą zgadzam! a kobiety, które się na "fajną dupę" obrażają najprawdopodobniej i tak też się z użytkownikami takich określeń zadawać by nie chciały. jak się okazuje postawiony problem jest sztuczny:) Odpowiedz Link Zgłoś
gobi05 Re: fajna dupa 18.11.09, 11:46 > Dla mnie będzie to prostackie i obrażliwe stwierdzenie > bo nie jestem dupą ale kobietą. Zrób sobie koszulkę z napisem "zacna białogłowa". Wtedy nikt cię dupą nazywać nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: fajna dupa 18.11.09, 11:49 alba27 napisała: > Dla mnie będzie to prostackie i obrażliwe stwierdzenie bo nie jestem dupą ale kobietą. kobietą z niefajną dupą? Odpowiedz Link Zgłoś
sabriel Re: fajna dupa 18.11.09, 13:19 Nie jest to "komplement najwyższych lotów", ale odbieram to jednak jako komplement, a nie obelgę. Odpowiedz Link Zgłoś
yoko0202 Re: fajna dupa 18.11.09, 13:23 jeżeli powie to konkretnie o mojej dupie, to się nie obrażę, bo też uważam, że mam fajną jeżeli chodzi o określenie w stosunku do osoby - to uczucia mam mieszane, trochę to mało eleganckie, zdrobniale brzmiałoby lepiej [dupcia itp.] Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: fajna dupa 18.11.09, 14:43 "Fajna...dupa"-komplementem? Zejsc na ziemie ...kobiety! Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: fajna dupa 18.11.09, 16:58 Dupę mam fajną. W całości natomiast dupą nie jestem, ale kobietą. Oczywiście niektórym "seksowna kobieta" przez usta nie przejdzie, muszą koniecznie kobietę "dupą" nazwać, bez tego ani rusz. Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: fajna dupa 18.11.09, 14:59 Zależy chyba od okoliczności, jeżeli jest się sam na sam i temu określeniu towarzyszy twórcza postawa afirmatywna ;) wobec przedmiotu komplementu, to może być uważane za miłe :) Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais typowe dla rodaków 18.11.09, 16:59 nierozróżnianie treści i formy. MOŻNA o kobiecie powiedzieć, że jest seksowna INACZEJ niż mówiąc "fajna dupa". Odpowiedz Link Zgłoś
arbuzunia obraźliwy komplement 18.11.09, 17:18 Uważam, że to jest obraźliwy komplement :) Poza tym wiecie, pytanie było co pomyślimy kiedy facet powie tak 'o nas' a nie 'do nas' co zmienia postać rzeczy- faceci o obcych kobietach czy kolezankach z pracy miedzy sobą w ten sposob po prostu rozmawiają :) Odpowiedz Link Zgłoś
annjen Re: fajna dupa 18.11.09, 21:19 ja bym się nie obrażała, tylko uznała faceta za prostaka. Odpowiedz Link Zgłoś
tancuj_ze_mna Re: fajna dupa 18.11.09, 21:21 Jak to kiedyś powiedziała mi moja koleżanka "Jakby mi dres powiedział, ze jestem fajna dupa to bym mu odwinęła, a jak fajny facet, to bym mu podziękowała" :) chyba w niektórych przypadkach jest to rzecz relatywna :) Odpowiedz Link Zgłoś
pochodnia_nerona Re: fajna dupa 18.11.09, 22:01 Żaden komplement, chamska odzywka. Jeżeli mężczyzna chce sprawić przyjemność kobiecie, to dlaczego ma ją zrównywać z częścią ciała odpowiedzialną za wydalanie? Obrzydlistwo, chamstwo i drobnodresiarstwo ;-) Odpowiedz Link Zgłoś