02.12.09, 20:39
Czy uwazacie, ze ciastolina Play doh jest odpowiednia dla dziewczynek w wieku
9 i 11 lat? Chcialabym kupic moim kuzynkom prezent swiateczny i mysle o
ciastolinie, ja w ich wieku sie tym bawilam, ale nie wiem czy one beda zadowolone.

Prosze o pomoc, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wacikowa Re: play doh 02.12.09, 21:13
      Ciastolina to nie najlepszy pomysł. Już lepsze koraliki i rzemyki.
      www.avico.pl/sklep/index.php?d=katalog&k_id=68
      • ciasteczkowy_diabelek Re: play doh 02.12.09, 21:23
        Dziękuję za odpowiedź :)
        Koraliki też mam w planach, ale to bardziej jako dodatek. Głównym prezentem ma
        być ciastolina.
        Może ktoś jeszcze zechce się wypowiedzieć? :)
        • zawszezabulinka Re: play doh 02.12.09, 22:46
          ja myslalam (ale to o prezencie na milolaja) o blyszczyku jakims owocowym, i
          jakis plynach do kapieli dla dziewczynek - takie co maja smieszne opakowania, w
          ksztalcie rybek, delfinow itp

zawsze moga to byc jakies koraliki, bransoletki
          gazety typu bravo girl , dziewczyna, witch itp (u mojej kuzynki takowe widze, a
          jest w podobnym wieku)
          pamietnik, ksiazki, notes z dlugopisem, fajne flamsatry - zestaw do rysunkow

owoce+ slodycze :)

ja pamietam jak bylam mloda nastolatka to dostalam kasete i walkmana :D to byl
          prezent :)

jesli pojde na mikolaja to nie wiem czy bede miec kesz na drobny upominek za ta
          dyche, jesli nie, \to nawet nie pojde z byle jaka czekolada bo wielka siara :D
    • zoofka Re: play doh 02.12.09, 22:55
      ciastolina to raczej dla dzieci w wieku 3 - 6 lat IMO. Dla starszych
      dzieci są lepsze pomysły - masz powyżej ciekawe propozycje.
    • lacido Re: play doh 03.12.09, 00:19
      myślę, że poczują się jak maluchy, mojemu dziecku pierwszą ciastolinę kupiłam
      jak miał 2-3lata i bawił się świetnie może jakieś gry takie bardziej rozwojowe?
      • ciasteczkowy_diabelek Re: play doh 03.12.09, 13:53
        No właśnie boję się, żeby nie poczuły się jak małe dzieci.

Jednak pomysly, które zostaly wyżej wymienione nie sprawdzą się, ponieważ szukam
        prezentów na Boże Narodzenie, a nie na Mikołajki, dlatego jeśli ktoś ma jakieś
        fajne propozycje, to proszę pisać :)
    • pocket.size Re: play doh 03.12.09, 13:59
      Ja ostatnio kupiłam ciastolinę trzylatkowi. Skłaniałabym się do jakichś bardziej
      "kobiecych" prezentów. Ja chyba na 12 urodziny dostałam od siostry perfumy
      prawdziwe Kenzo i byłam wniebowzięta:)
    • ciasteczkowy_diabelek Re: play doh 03.12.09, 17:11
      Zdecydowałam o niekupowaniu ciastoliny, tylko czymś bardziej "dojrzałym" :)
      Będę dalej szukać, a jeśli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje, to proszę pisać :)
      • varia1 Re: play doh 03.12.09, 20:10
        moja 8-latka oszalała ostatnio w Biedronce na widok zestawu dezodorant+woda toaletowa pod marką Hannah Montana;)

- koraliki i wszelkie inne zestawy do własnoręcznego wykonywania biżuterii
        - książki ( ostatnio widziałam coś fajnego :Poradnik dla przyszłych nastolatek)
        - jesli je to interesuje, to jakieś takie rzeczy typu koło garncarskie itp
        - kiedyś bywały w Lidlu bardzo fajne zestawy plastyczne - to była taka drewniana walizka z przyborami - farbkami różnymi i kredkami, a po rozłożeniu stanowiła coś jakby sztalugi, ja to koło siebie widuję juz od paru lat w okolicach świąt
        - może jakaś książka o origami+ zestaw karteczek różnego koloru i formatu do pierwszych prób
        - jakaś fajna książka kulinarna dla dzieci - proste przepisy, takie do wykonania własnoręcznego

oczywiście to zależy od zainteresowań dziewczynek, ale tak na szybko mi to przyszło do głowy

• six_a Re: play doh 03.12.09, 20:48
        o, i to jest właściwa decyzja.
        polecam gry planszowe: monopol, cluedo, scrabble albo zestawy typu 100 gier w
        tym planszowe, karciane, zręcznościowe.

albo dziewczyńskie koraliki bindeez, hanny montany, wściekłe zwierzątka littlest
        petshop do kolekcji....

i maaaaasa innych rzeczy.
    • six_a Re: play doh 03.12.09, 20:30
      przeznaczona od 2 roku życia, czyli może być. oczekuj przydomku: ciocia sam obciach.
      • ciasteczkowy_diabelek Re: play doh 03.12.09, 22:11
        Jeśli czegoś nie wiem, pytam. Po co ta ironia?

Wymyśliłam, że starszej kupię plecak, piórnik i portfel z Jansportu, bo w tym
        roku kończy podstawówkę i będzie szła do gimnazjum (one mieszkają w Niemczech,
        tam dzieci uczą się od 6 roku życia i podstawowka ma 6 klas). Problem jest
        obecnie z mniejszą, no ale Wassze podpowiedzi na pewno mnie zainspirują.
        Bardzo dziękuję :)
        • six_a Re: play doh 03.12.09, 22:28
          nie no ironia to dopiero moje piętnaste imię, jeszcze nawet do niej nie doszłam.

proponuję nie kupować żadnych rzeczy użytkowych typu plecak do szkoły. dzieci w
          tym wieku dziwnym trafem mają kompletnie inny gust niż kupujący i trafić można
          tylko łażąc z danym dzieckiem i podpytując co się podoba.

te dzieci to nie całkiem takie różne od polskich, tu podstawówka też trwa 6 lat,
          tylko od 7 lat. a panny 6-klasistki wyglądają tak, że jak je sobie wyobraziłam z
          tym play-doh, to mi się wesoło zrobiło.
          • ciasteczkowy_diabelek Re: play doh 04.12.09, 00:10
            Rozmawiałam dzisiaj z jej Mamą. Wybrałyśmy konkretny model. Zresztą, moja
            siostra (tak siebie nazywamy, mimo, że jesteśmy kuzynkami) ma podobny gust do
            mojego, także tu nie powinno być problemu.

Co do wyglądu dziewczynek w tym wieku, to w jej klasie są już takie pannice,
            które mają niezły biust czy brzuch na wierzchu, ale akurat moja siostra jest
            jeszcze dosyć dziecinna. Ja w jej wieku tez jeszcze taka byłam i wcale tego nie
            żałuję nawiasem mówiąc :)

A tym play doh sama się bawilam mając 10-11 lat stąd ten pomysł.
            • karoll_p Re: play doh 04.12.09, 09:40
              Szczerze? Ja bym się chyba popłakała, gdybym na Gwiazdkę dostała
              tornister do szkoły, serio!! To jest bardziej prezent dla jej mamy, a
              nie dla niej. Moja córka ma lat 13, takie dziewczynki lubią książki,
              filmy, gry planszowe, kosmetyki, perfumy (może nie muszą być aż kenzo),
              lubią też gry komputerowe. Może lepiej zapytaj się mamy tych
              dziewczynek, co one lubią, a nie w porozumieniu z mamą wybieraj
              tornistry, bo to nie jest prezent dla dziecka. Tornister możesz kupić
              jej w prezencie, gdy już będzie zmieniała szkołę...
            • six_a Re: play doh 04.12.09, 11:35
              no jak ustalone to ustalone:)

może dziecinnie wygląda, ale to nie znaczy, że chce dostać play-doh na prezent.
              jedna ze znajomych mi dziewczynek w wieku lat 12 wyglądała baaardzo dziecinnie,
              a interesowała się samolotami, pilotowaniem i całkiem poważnymi sprawami, więc
              przypuszczalnie play-doh wywołałoby u niej atak śmiechu.

może się bawiłaś, bo to była nowość na rynku albo nie wiem, nic nie było w
              sklepach, a kolorowe play doh przybyło do Ciebie jako prezent z zagranicy np. i
              stąd było w jakiś sposób atrakcyjne. poza tym zabawki się rozwijają, dzieci się
              rozwijają. kiedyś dostałam kostkę rubika na gwiazdkę i to był megahit, dziś dla
              większości pewnie co najwyżej upominek na mikołajki.
              • ciasteczkowy_diabelek Re: play doh 04.12.09, 12:03
                No z tą ciastoliną to pewnie tak było jak piszesz.
                Co do plecaka - sądzę, że będzie zadowolona. Ja przynajmniej bym była. Książkę
                już dla niej mam, kosmetyków jeszcze nie używa, oprócz jakieś dezodorantów itp.
                Dokupię jej tylko jeszcze taki zestaw z hello kitty z jakimiś błyszczykami,
                widziałam fajne zestawy w h&m, fajnie to wygląda. Grę komputerową dostała
                ostatnio jak u niej byłam i z tego co wiem, jeszcze jej nie przeszła, więc może
                kolejny prezent to będzie nowa gra ;)

Dziękuję za sugestie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka