Dodaj do ulubionych

skąpy naród

• martishia7 Re: skąpy naród 12.01.10, 14:15
      Heh, no ja liczę inaczej - zebrano mniej więcej tyle, ile by było, gdyby każdy
      Polak dał 1 zł. Ja wyręczyłam jeszcze 49 moich rodaków. Takich jak ja jest
      więcej. I to znaczy, że masa nie dała w ogóle. Popieram orkiestrę, dawałam, daję
      i będę dawać (mam nadzieję coraz więcej). Oddaję im 1% podatku, chociaż to
      niewiele. Ale jestem przeciwna robieniu z Orkiestry obowiązkowego
      samoopodatkowania. Rozumiem, że ktoś z tych lub innych przyczyn może być
      przeciwny tej inicjatywie. Nie oceniam tego. To sprawa tych ludzi i ich sumień.
      Nic mi do tego.
      • rumak.hrabiny Re: skąpy naród 12.01.10, 21:29
        do dupy z taką fałszywą szlachetnością, jeżeli dajesz, by później na forum się
        pochwalić, wywyższyć. przysłowiowy anonimowy grosz wdowi czy 5 zł anonimowego
        emeryta bardziej służy orkiestrze. nagrodę swoją już odebrałaś z nawiązką, nawet
        nie wiem czy uczciwie, więc teraz idź do diabła
    • smutna_kochanka Re: skąpy naród 12.01.10, 14:21
      Janie, masz rację.
      Szkoda, że ludzie wypowiadający się w tym wątku nie mają pojęcia, jak wielkie
      ilości sprzętu zostały zakupione dzięki akcji Owsiaka. Ile karetek,
      respiratorów, itp. Hospicjum z mojego miasta dostało np. bardzo im potrzebny
      samochód. Szpital ma karetkę i nie tylko. moje dziecko miało kompleksowe badania
      słuchu, właśnie dzięki WOŚP. Wymieniać można by długo...

jasne, jest wiele innych instytucji, wiele innych fundacji. Ale chyba żadna nie
      zrobiła tyle, co WOŚP> żadna nie jest ewenementem na skalę światową. Żadna nie
      wywołuje takiego "pospolitego ruszenia". I to jest piękne.

Ale niektórzy ludzie, nie potrafiący sami niczego zrobić, umieją tylko
      krytykować. Szczycą się, że nie mają serduszka. Jakby było czym. Jakby wrzucenie
      złotówki do puszki było wstydem. Jakby bezinteresowna pomoc innym (ale raczej
      sobie, bo nie wiadomo, kto z Was będzie potrzebował tej pomocy, nie wiadomo, kto
      z Was zachoruje, kto będzie miał chore dziecko, czego, naturalnie nie życzę)
      była czymś poniżającym.

To żenujące, nie chce się aż czytać tego, co ludzie tu piszą. Smutne i jak wiele
      mówi o tym marnym forum, na które zaglądam coraz rzadziej i z coraz większym
      poczuciem obrzydzenia.
      • livia.s Re: skąpy naród 12.01.10, 14:33
        Twoja wypowiedź najbardziej mi się tu podoba. A najsmutniejsze jest to, że ja
        np. takie obojętne postawy widzę u ludzi młodych, którzy powinni być szczególnie
        otwarci na akcje społeczne typu WOŚP.
        • caffe-bar Re: skąpy naród 12.01.10, 16:19
          To co napisał Jan, ja osobiście odebrałam nie jako zarzut, ale jako refleksję :(
          Przeczytałam co byłam w stanie i jestem zdegustowana :/
          Z obserwacji wiem, że ci co dają to dają i koniec, a ci co nie dają to nie dają i jeszcze ideologię tworzą. Serduszko w moim odczuciu to znak, żeby już inni nie prosili, a nie element wyróżnienia.

Pracuję "na sprzęcie Owsiaka". Większość tych jadących na ideę nie ma bladego pojęcia o co w tym wszystkim chodzi :O
          Na oddziale gdzie pracuję są 3 programy medyczne wdrożone przez WOŚP.
          Program "Infant Flow" stawia nas w czołówce ŚWIATOWEJ. Przesiewowych badań słuchu u noworodków nie ma nawet w USA.
          Jakoś nikt z tych na nie nie wpadł na to, że dzięki odpowiedniemu diagnozowaniu,leczeniu noworodków w późniejszych latach będzie mniej akcji typu...zbieramy na wózek inwalidzki dla Jasia, na aparat słuchowy dla Marysi itp.
          Niestety sprzęt zakupiony przez WOŚP jest tak drogi ( najnowszy, z najwyższej półki ) , że szpitale nie mają możliwości takiego kupić.

Jednocześnie informuję, że:
          1. Każdy może "sprawdzić" fundację.
          2. Oddziały które dostały sprzęt muszą zdawać relację z jego wykorzystywania.

P.S.

Do ...z lasu... DOBRZE, że nie masz dzieci :P
          • caffe-bar Re: skąpy naród 12.01.10, 16:35
            www.wosp.org.pl/medycyna/retinopatia_wczesniakow
            www.wosp.org.pl/medycyna/infantflow
            www.wosp.org.pl/medycyna/badania_sluchu
            To znam i nie dam sobie wcisnąć bzdur, które co niektórzy tu usiłują wcisnąć :>
          • haldeman79 Re: skąpy naród 12.01.10, 16:46
            caffe-bar napisała:

> Niestety sprzęt zakupiony przez WOŚP jest tak drogi ( najnowszy, z najwyższej p
            > ółki ) , że szpitale nie mają możliwości takiego kupić.
            >
            To gdzie podziała się kasa?
            • caffe-bar Re: skąpy naród 12.01.10, 17:07
              haldeman79 napisał:

> caffe-bar napisała:
              >
              > > Niestety sprzęt zakupiony przez WOŚP jest tak drogi ( najnowszy, z najwyż
              > szej p
              > > ółki ) , że szpitale nie mają możliwości takiego kupić.
              > >
              > To gdzie podziała się kasa?

A w .....ie...miałam ochotę odpowiedzieć.
              Słabo mi się robi jak ludzie potrafią wyliczyć to co dają w składkach zdrowotnych. Załóżmy, że zarabiasz 5000. Twoja składka miesięczna to...niech będzie 474 pln/miesiąc, a na rok to 5700. A za 30lat pracy ( wątpię czy tyle pracujesz :P ) to 171 tyś.
              Skrajny wcześniak "kosztuje" ok 100 tyś. Hmmm może być jednego uratował :/
              Ale weź pod uwagę, że ludzie zarabiają znacznie mniej, a pod ubezpieczenie rodzica podchodzą dzieci, a zdarza się, że pod męża podchodzi też żona.
              Oczywiście jak być chciał tylko na siebie zbierać to gwarantuje ci, ze są choroby, że na ich leczenie też byś nie uzbierał. :P :P
              Starczy ??
              • haldeman79 Re: skąpy naród 12.01.10, 17:18
                caffe-bar napisała:

> haldeman79 napisał:
                >
                > > caffe-bar napisała:
                > >
                > > > Niestety sprzęt zakupiony przez WOŚP jest tak drogi ( najnowszy, z
                > najwyż
                > > szej p
                > > > ółki ) , że szpitale nie mają możliwości takiego kupić.
                > > >
                > > To gdzie podziała się kasa?
                >
                > A w .....ie...miałam ochotę odpowiedzieć.
                > Słabo mi się robi jak ludzie potrafią wyliczyć to co dają w składkach zdrowotny
                > ch. Załóżmy, że zarabiasz 5000. Twoja składka miesięczna to...niech będzie 474
                > pln/miesiąc, a na rok to 5700. A za 30lat pracy ( wątpię czy tyle pracujesz :P
                > ) to 171 tyś.
                > Skrajny wcześniak "kosztuje" ok 100 tyś. Hmmm może być jednego uratował :/
                > Ale weź pod uwagę, że ludzie zarabiają znacznie mniej, a pod ubezpieczenie rodz
                > ica podchodzą dzieci, a zdarza się, że pod męża podchodzi też żona.
                > Oczywiście jak być chciał tylko na siebie zbierać to gwarantuje ci, ze są choro
                > by, że na ich leczenie też byś nie uzbierał. :P :P
                > Starczy ??

Demagogia. Pojechałaś po najmniejszej linii oporu i jeszcze słabo Ci się robi?
                Mam rozumieć z Twojego wywodu, że każdy dzieciak to wcześniak?
                Jak również każde urządzeni jest kupowane ze składki jednego człowieka i służy
                tylko jednemu człowiekowi?
                • caffe-bar Re: skąpy naród 12.01.10, 17:49
                  haldeman79 napisał:

> caffe-bar napisała:
                  >
                  > > haldeman79 napisał:
                  > >
                  > >
                  >
                  > Demagogia. Pojechałaś po najmniejszej linii oporu i jeszcze słabo Ci się robi?

Dałam ci konkretny przykład- jak krowie na granicy.

> Mam rozumieć z Twojego wywodu, że każdy dzieciak to wcześniak?

Nie...za zdrowego NFZ zapłaci ok 800 pln z porodem.
                  > Jak również każde urządzeni jest kupowane ze składki jednego człowieka i służy
                  > tylko jednemu człowiekowi?

Nieee ale fundusz nie daje pieniędzy na...sprzęt, na pensje, na światło, wodę
                  itd...tylko daje za konkretne procedury ( nie ważne ile dni dziecko jest leczone
                  np. respiratorem- suma jest jedna itd.) Nie jest łatwo wygospodarować pieniądze
                  ( zarobione ) i kupić sprzęt ...np. SiPAP za 100 tyś czy inkubator w podobnej cenie.
                  A to, że nie masz pojęcia o pewnych rzeczach nie znaczy że masz rację :P
                  • haldeman79 Re: skąpy naród 12.01.10, 19:07
                    caffe-bar napisała:

> Dałam ci konkretny przykład- jak krowie na granicy.

Chyle czoła i wcinam trawę, toż to Pani dała i przykład, tak żeby jej pasował
                    pod postawioną tezę ale co tam, trzeba się cieszyć łaską.

> > Mam rozumieć z Twojego wywodu, że każdy dzieciak to wcześniak?
                    >
                    > Nie...za zdrowego NFZ zapłaci ok 800 pln z porodem.
                    > > Jak również każde urządzeni jest kupowane ze składki jednego człowieka i
                    > służy
                    > > tylko jednemu człowiekowi?
                    >
                    > Nieee ale fundusz nie daje pieniędzy na...sprzęt, na pensje, na światło, wodę
                    > itd...tylko daje za konkretne procedury ( nie ważne ile dni dziecko jest leczon
                    > e
                    > np. respiratorem- suma jest jedna itd.) Nie jest łatwo wygospodarować pieniądze
                    > ( zarobione ) i kupić sprzęt ...np. SiPAP za 100 tyś czy inkubator w podobnej c
                    > enie.

Rozumiem, że sprzęt medyczny jest kupowany tylko z inicjatyw rodzaju WOŚP albo z
                    zysku wypracowanego przez szpital, nigdy przez państwo(czy to na poziomie
                    ministerstwa czy samorządu)....
                    > A to, że nie masz pojęcia o pewnych rzeczach nie znaczy że masz rację :P

Ty za to pozjadałaś wszystkie rozumy jak widać.
                  • rumak.hrabiny Re: skąpy naród 12.01.10, 23:27
                    "Nieee ale fundusz nie daje pieniędzy na...sprzęt, na pensje, na światło, wodę itd...tylko daje za konkretne procedury"

ale jaja. jakiś fundusz daje mi pieniądze? wybacz, ale w to nie uwierzę dopóki nie zobaczę tych pieniędzy na wydruku bankowym. wtedy będę musiał zmienić swój światopogląd, bo dotychczas myślałem, że ten fundusz mnie i mych ludzi bezczelnie okrada w świetle prawa a jakbym zachorował, to i tak albo prywatnie bym się leczył albo musiałbym dać łapówkę jakiemuś mniej chamskiemu konowałowi, by mnie raczył uchronić przed bardziej chamskim konowałem-olewaką i raczył mnie łaskawie dopuścić z łóżka na korytarzu do sprzętu medycznego - tego z serduszkiem i tej reszty bez serduszka.

mam nadzieję, że za kilka lat nie będę musiał dawać jeszcze jednej łapówki działaczom wośp, by zaopiniowali, że mam moralne prawo korzystać ze sprzętu z ich nalepką. czy wy ku#wa myślicie, że mam w piwnicy drukarnię banknotów? o Panie, daj mi zdrowie najdłużej jak możesz
          • haldeman79 Re: skąpy naród 12.01.10, 16:49
            caffe-bar napisała:

> Niestety sprzęt zakupiony przez WOŚP jest tak drogi ( najnowszy, z najwyższej p
            > ółki ) , że szpitale nie mają możliwości takiego kupić.
            >
            Dlaczego nie mają takiej możliwości?
      • rumak.hrabiny Re: skąpy naród 13.01.10, 01:13
        szkoda, że ty nie masz pojęcia, co napisałaś. jeżeli masz minimalne podstawy z
        matematyki na poziomie ucznia z podstawówki, masz szanse zrozumieć.

rząd przeznaczył w ubiegłym roku z budżetu, czyli upraszczając trochę, z
        naszych podatków
        ponad 7 miliardów złotych na tzw służbę zdrowia.
        jeszcze raz napiszę - z całym szacunkiem do zbiórki owsiaka, jakieś 40
        milionów
        zł, to niecały procent
        . cieszmy się z tego, uszanujmy to, ale pier#dolmy zindoktrynowane osoby,
        które dumne są z tego, że raz w roku odezwały się w nich ludzkie uczucia i to
        nie było nawet w wigilię. normalny, zdrowy psychicznie zwolennik wośp by się
        cieszył z tych milionów a nie wyszukiwał wyimaginowanych wrogów. czy ktokolwiek
        w tej dyskusji zadeklarował wrogość do wośp? czy moja krytyka poglądów tej
        przesiąknięte nienawiścią osoby będzie oznaczała wrogość do owsiaka? a może
        tylko mnie wkur#wiła prymitywna argumentacja, której fragment przytoczę?
        > Ale niektórzy ludzie, nie potrafiący sami niczego zrobić, umieją tylko
        krytykować. Szczycą się, że nie mają serduszka. Jakby było czym. Jakby wrzucenie
        złotówki do puszki było wstydem

jak wielu, nie jestem ani wielkim zwolennikiem wośp, ani jej przeciwnikiem.
        normalny jestem i takich jak ja jest większość. do puszek z serduszkiem
        się nie pcham, ale jak już mnie dopadną, to jest dokładnie odwrotnie. jak na
        ironię losu - nie wrzucenie do puszki byłoby wstydem.

ciekawe, czy to również ze szlachetnych pobudek takie napastliwe osoby szukają
        na siłę wśród autorów wypowiedzi tym wątku wyimaginowanych wrogów? czy
        szlachetne pobudki każą tak dramatyczną dozą nienawiści kończyć wypowiedź?
        "To żenujące, nie chce się aż czytać tego, co ludzie tu piszą. Smutne i jak
        wiele mówi o tym marnym forum, na które zaglądam coraz rzadziej i z coraz
        większym poczuciem obrzydzenia."

jak myślicie? czy ta osoba przełamie swoje obrzydzenie? moim zdaniem tak. co
        najwyżej doda nowy nick.
    • cloclo80 To się nazywa "positive externalities" 12.01.10, 16:52
      czyli korzyści z czegoś do czego sam się w żaden sposób nie przyczyniłeś a
      dodatkowo nie istnieje sposób byś się spod tych korzyści uwolnił.
    • hotally wyznawcy rydzyka o wosp 12.01.10, 17:38
      www.youtube.com/watch?v=in_XZnAyc8w&feature=topvideos
    • hermina25 Re: skąpy naród 12.01.10, 17:59
      eee tam nie lubię Owsika i jego wilce charytatywnych akcji ,nie uczestniczę w
      tej pseudo filantropijnej szopce...
      Z resztą wolę dać na schronisko dla zwierząt.
      • bakejfii Re: skąpy naród 12.01.10, 18:10
        O co to towarzystwo robi taka naparzanke na dekiel im bije czy co.No
        kupa wariatow.
      • caffe-bar Re: skąpy naród 13.01.10, 15:35
        A co ma Owsiak do dzieci dla których się zbiera pieniądze ??
        W myśl zasady- na złość babci odmrożę sobie uszy ??

Pewnie wolisz dać na schronisko, ale wątpię, że dajesz :D

A czy to pseudo filantropijna szopka to może zapytaj matek
        forum.gazeta.pl/forum/w,15302,105211725,,Wczesniakowe_mamy_wspieracie_WOSP_.html?v=2
        Możesz jeszcze jechać do schroniska i porozmawiać z psem ile to trafia na psy, a ile na obsługę ;) ( miałam sąsiadkę, która była księgową w schronisku - ja w szpitalu zarabiałam 800, a ona w schronisku 3 tyś buahaha )
    • venettina Nieznajomosc realiow 12.01.10, 18:45

Dla niektorych 10 zl to majatek. Nie tylko na fajki. Gdybys pomagal,
      to bys wiedzial jakie potrzeby maja biedne rodziny i o czym marza
      dzieci (np. pamietnik zamykany na klodeczke albo nowy piornik, w
      zaczeniu: nie uzywany). Dla takich ludzi 10 zl to fortuna. Nie sa to
      czytelnicy GW ani tym bardziej forumowicze.

Wiec spokojnie mozesz odliczyc 30% narodu. Do tego dodaj noworodki,
      babcie emerytki, ktore nie maja na leki a owoce to dla nich luksus.
      Zostaje 20% ludzi ktorzy zrzucili sie na WOSP.

I miej swiadomosc, ze na same pensje lekarzy wydajemy kilkanascie
      MILIARDOW zl rocznie, wiec gdyby te pensje zmniejszyc o 10% to
      orkiestra nie bylaby potrzebna, bo szpitale mialby sie swietnie.

Polska jest krajem gdzie dysproporcje miedzy "dobrze zarabiajacymi"
      a przecietnymi sa NAJWIEKSZE NA SWIECIE, bijemy na glowe nawet
      republiki bananowe.

A zatem uwazam, ze pietnowanie braku szczodrosci Polakow wynika z
      nieznajomosci lub niebrania pod uwage realiow tego kraju. Troche sie
      oceniasz ludzi jak Maria Antonina, ktora gdy gowiedziala sie ze lud
      domaga sie chleba, zapytala "to dlaczego nie jedza ciastek?".
      • trypel Re: Nieznajomosc realiow 12.01.10, 19:13
        venettina napisała:

> bo szpitale mialby sie swietnie.

Szpitale miałyby sie świetnie jesli ktoś zacząłby nimi zarządzać stosujac zasady
        ekonomii. Dopóki to co szpitalne jest niczyje, dopóki temperaturę w zimie
        reguluje sie otwierając okna, dopóki nie dba sie o zużycie wody itp dopóty to
        nie moze dobrze funkcjonować.
        >
        > Polska jest krajem gdzie dysproporcje miedzy "dobrze zarabiajacymi"
        > a przecietnymi sa NAJWIEKSZE NA SWIECIE, bijemy na glowe nawet
        > republiki bananowe.
        >

jakiś dowód? bo ja znam co najmniej 2 kraje europejskie gdzie dysproporcje są
        wieksze. (jeden z UE)
        • venettina Re: Nieznajomosc realiow 12.01.10, 19:27

Najnowsze badania OECD. Opublikowane w ubieglym tygodniu takze w
          polskich mediach. Poszukaj, jesli cie interesuja bo moze byc inne
          zrodlo.
          • trypel Re: Nieznajomosc realiow 12.01.10, 19:36
            najniższa emerytura w Bułgarii to 70 lewa (ok 150 pln) i znam osoby które tyle
            dostają. Średnia płaca w stolicy to ok 2500 lewa (ponad 5000 pln) a dobrego
            managera nie znajdziesz za mniej niż 4-5 tys €.
            U nas nie znajdziesz emerytki mającej 150 pln a górny pułap jest taki sam.
            Członek UE. W Albanii jest gorzej ale to nie UE.
            To tak na szybko.
            Na swiecie jest wiele krajów gdzie dysproporcje są większe.
            I dobrze. Równość zabija wolę działania.
            • venettina Re: Nieznajomosc realiow 12.01.10, 19:45
              Zglos swoje spostrzezenia do autorow raportu. Widocznie masz lepsze
              metody niz oni (Bulgaria, Rumunia i jakis inny Gabon szly leb w leb
              z Polska). Ale nie o tym jest watek.
              • trypel Re: Nieznajomosc realiow 12.01.10, 21:06
                mozesz odszukac gdzies raport? chętnie poczytam.
                w kazdym razie fajnie ze takie nierównosci są :)
                • venettina Re: Nieznajomosc realiow 13.01.10, 10:42

A lapki ma dwie? To tak jak ja :)

Taaaak, fajnie ze sa takie nierownosci. Niedaleko juz nam do
                  realiow "Ziemi obiecanej" (Reymonta, nie biblijnej!). Jest pieknie.
                  • trypel Re: Nieznajomosc realiow 13.01.10, 11:11
                    ma dwie łapki ale tego raportu nie widział, a Ty tak. To łatwiej odszukać :)

Oczywiscie ze fajnie. Nierównosci motywują. Równość demotywuje do rozwoju.
    • 10iwonka10 Re: skąpy naród 12.01.10, 21:34
      Ale to akcja charytatywna nie przymusowy podatek wiec nie rozumiem
      dlaczego kazdemu tak wyliczasz.
    • zeberdee24 Re: skąpy naród 12.01.10, 22:11
      Nie rozumiem dlaczego chcesz żeby ktoś czuł się winny dlatego że pieniądze które
      ciężko zapracował wydaje na to na co ma ochotę ? Ja dałem pewną sumę na WOŚP,
      miałem taki kaprys, mógłbym dać kilka razy więcej, ale kupiłem sobie sporo
      ciuchów, nową kartę graficzną, pachnidła lanserskie, wydałem sporo kasy na
      randkach, itd. itp. i wcale nie czuję się źle z tego powodu, bo to MOJE
      pieniądze i wara od nich. A to co robią obcy ludzie ze swoją kasą mnie nie
      obchodzi, ja im nie zamierzam wypominać paczki fajek zamiast datku do puszki,
      dałem kasę żeby sprzęt był dla wszystkich, dla tych co nie wrzucili też.
    • pretensjaa Re: skąpy naród 12.01.10, 23:47
      Niech każdy SAM zarządza swoją własną kieszenią, Ty się już o to może nie martw, co?
    • mamba8 Re: skąpy naród 13.01.10, 01:08
      Myślę, że latem odnieśliby większy sukces.
      • martinez027 zlodziejom nie daje!!!!! 13.01.10, 01:54
        zlodziejom nie daje!!!!!Polowa z tych puszek i tak idzie do kieszeni
        pomyslowych 14-16panienek--widzialem tysiace takich akcji.....po
        drugie nie daje bo niemam z czego---od kiedy tusk objal wladze mam
        na dzien ok 2zl na zycie wiec ku..wa z czego mam dac i na co????
        owsiak tez bierze dla siebie niemala czesc---jest ustawiony do konca
        zycia--bedzi esie plawil w luksusach a ja bede zdychal--ale on nie
        jest glupi---wg mnie to bizmesmen nr.1 w PL--omamil wiekszosc
        TEPEGO,DURNEGO narodu--debile maja go za polboga i daja mu
        kase....pomogly mu media itd...ile osob wie ze corka owsiaka
        studiowala na najdrozszym uniwerku w USA gdzie byla znana jako corka
        najbogatszego polaka???Owsiak popakjacuje,porobi z siebie idiote ALE
        MYSLI i to BDB-po zydowsku--kupi troche gratow do szpitali zeby
        gawiedz miala jakies usprawiedliwienie i jest dobrze....JA NIGDY NIE
        DALEM I NIEDAM--TERAZ MNIE NIESTAC NAWET NA 5GROSZY ALE WCZESNIEJ
        MIALEM I ITEZ NIEDALEM BO wiedzialem ze to oszustwo---tu pare fotek
        jak gimnazjalistki biara sobie"prowizje"---tego sa tysiace!!!!!
        demotywatory.pl/721965
        • jan_hus_na_stosie Re: zlodziejom nie daje!!!!! 13.01.10, 07:37
          skąd się bierze tylu idiotów, klonuje ktoś was czy od ruskich sprowadza?
          • caffe-bar Re: zlodziejom nie daje!!!!! 13.01.10, 13:10
            Też się zastanawiam :/
            Czy wśród tych uczciwych są tacy, którzy pamiętają TPChR ? Którzy wiedzą skąd jest orkiestra ? Wątpię :( Większość to zapewne "wykształceni młodzi ludzie", którzy tylko liczą co im się należy - ze składki ;) a każdy kto robi coś dobrego to pewnie oszust- no cóż :( każdy ocenia wg siebie).
            Na szczęście jest dużo ludzi, którzy wierzą w drugiego człowieka. A te chitrusy znając życie,kiedyś przekonają się co zrobił Owsiak.
            całe szczęście akcja ma powodzenie, a korzystają na tym dzieci :)

• catthe Re: zlodziejom nie daje!!!!! 13.01.10, 13:27
              Ja się absolutnie nie podpisuję pod stwierdzeniem, że Owsiak to
              złodziej. Swoja droga sam Owsiak takich ludzi powinien podać do sądu.
              Nie mniej jednak nieznajomość TPChR nie świadczy o tym, że ktoś jest
              zły i nie wspomaga orkiestry. Towarzystwo znam/znałam, Owsiaka z
              tamtych czasów także. Co nie znaczy, że ci co nie wiedzą skad się
              wzieła orkiestra są gorsi.

Nie zmienia to jednak faktu, że uważam, że należy pomagać cały rok i
              nie tylko w głośnych, medialnych akcjach. WOŚP jest tak nagłośniona
              (i dobrze), że nie zginie. Gorzej z całą rzesza fundacji czy
              biednych ludzi, którzy nie mają takiej siły przebicia i sztuką jest
              do nich dotrzeć i pomóc im w ciszy. Bez całodniowego karnawału.

A co patrzenia wg siebie to się zgadzam. Autorowi wątku od razu
              przyszło do głowy, że ci co nie dali na WOŚP kupili sobie fajki,
              piwko albo inne przyjemności. Do głowy mu nie przyszło, że sa biedni
              albo wspomagąją innych potrzebujących. Ciekawe dlaczego. I ten jego
              brak wiary w drugiego człowieka...ależ to się kłoci z tym co
              napisałaś, że wszyscy zwolennicy WOŚP w drugiego człowieka wierzą.
              • caffe-bar Re: zlodziejom nie daje!!!!! 13.01.10, 14:56
                catthe napisała:

> Ja się absolutnie nie podpisuję pod stwierdzeniem, że Owsiak to
                > złodziej. Swoja droga sam Owsiak takich ludzi powinien podać do sądu.
                > Nie mniej jednak nieznajomość TPChR nie świadczy o tym, że ktoś jest
                > zły i nie wspomaga orkiestry. Towarzystwo znam/znałam, Owsiaka z
                > tamtych czasów także. Co nie znaczy, że ci co nie wiedzą skad się
                > wzieła orkiestra są gorsi.

Miałam na myśli ideę Owsiaka. Jak zaczął, czemu zaczął. Część zrobiła z niego
                złodzieja :( Część uważa, że sprzętu w szpitalach nie ma, bo dyr nie potrafią
                rządzić- nawet jeśli to prawda to nie znaczy, że mają przez to cierpieć dzieci.
                Pomoc potrzebna jest wielu osobom i myślę, że wiele osób pomaga bo czuje taką
                potrzebę. Nawet w momentach kiedy było mi ciężko pomagałam, a znam ludzi, którzy
                jakby mogli to by sobie d**ę szkłem podtarli i chociaż mają dużo to i tak nie
                dadzą,a najchętniej jeszcze wyciągną rękę. Oczywiście mają do swojego
                postępowania "piękną" ideologię opracowaną :>

>
                > Nie zmienia to jednak faktu, że uważam, że należy pomagać cały rok i
                > nie tylko w głośnych, medialnych akcjach. WOŚP jest tak nagłośniona
                > (i dobrze), że nie zginie. Gorzej z całą rzesza fundacji czy
                > biednych ludzi, którzy nie mają takiej siły przebicia i sztuką jest
                > do nich dotrzeć i pomóc im w ciszy. Bez całodniowego karnawału.

Chyba już się odniosłam do tego :) swoją drogą to każdy innej pomocy potrzebuje.
                Ja osobiście wszystkie rzeczy po dzieciach daję biednym. I nie ważne czy to jest
                ubranie, czy prawie nowy rower. Znam jednak osoby bardzo dobrze sytuowane, a na
                pewno lepiej ode mnie, które idą na bazar sprzedać każdą pierdołę po dziecku.
                Każdy ma swój sposób na życie :)

>
                > A co patrzenia wg siebie to się zgadzam. Autorowi wątku od razu
                > przyszło do głowy, że ci co nie dali na WOŚP kupili sobie fajki,
                > piwko albo inne przyjemności. Do głowy mu nie przyszło, że sa biedni
                > albo wspomagąją innych potrzebujących.

Co do ludzi biednych to wg. mnie są ich dwa rodzaje. Ludzie doświadczeni przez
                los i ci nie pójdą prosić bo mają honor. Ale są też lenie, nieroby, cwaniaki i
                ci najczęściej wyciągają łapę. Ja osobiście nie daję pieniędzy chodzącym po
                domach ( mogę dać jedzenie) i nie kupuję np. gąbek czy pocztówek od pseudo
                fundacji. WOŚP jest pod takim obstrzałem, że na 100% nie jeden już prześwietlił
                samą fundację i Owsiaka ( a propos Owsiak ma swoją firmę i z niej ma dochód ).
                Jednak w co niektórych główkach nie mieści się, że można uczciwie zarobić i że
                można uczciwie poprowadzić fundację- przykre :(

Ciekawe dlaczego. I ten jego
                > brak wiary w drugiego człowieka...ależ to się kłoci z tym co
                > napisałaś, że wszyscy zwolennicy WOŚP w drugiego człowieka wierzą.

Za długo by pisać, ale odniosłam inne wrażenie co do intencji Jana. Dla mnie ten
                browarek i paczka fajek to raczej symbol :)
              • 10iwonka10 Re: zlodziejom nie daje!!!!! 13.01.10, 15:03
                Dla mnie akcje charytatywne sa dobrowolne i chyba nie powinno sie
                patrzec i wyliczac ile kto dal..... Daje sie z dobrego serca i checi
                pomocy.Dla mnie cel na ktory Owsiak przeznacza pieniadze jest bardzo
                dobry i z pewnoscia sprzet przez nich zakupiony uratowal zycie wielu
                ludziom.

Natomiast przypomnialo mi sie cos innego- Mieszkam w Anglii i tutaj
                czesto rozne organizacje charytatywne wydzwaniaja do ludzi i
                nagabuja w dosc obesowy sposob aby dawac om miesieczne w formie
                zelcenia stalego jakies kwoty pieniezne. Ja np daje co miesiac na
                tutejsze Towarzystwo Przyjaciol Zwierzat a oni co jakis czas ( chyba
                zatudniaja do tego specjalnych ludzi) dzwonia i opowiadaja jak im
                ciezko ile zwierzat ratuja (robia to w dosc nachalny sposob) ....i
                zeby zwiekszyc miesieczna wplate.
                Mnie

• alessia27 Re: zlodziejom nie daje!!!!! 13.01.10, 13:18
            Jan sie pyszczy bo 5 zl wrzucil do puszki...
        • caffe-bar Re: zlodziejom nie daje!!!!! 13.01.10, 15:10
          martinez027 napisał:

> zlodziejom nie daje!!!!!Polowa z tych puszek i tak idzie do kieszeni
          > pomyslowych 14-16panienek--widzialem tysiace takich akcji.....

Masz monitoring ?

po
          > drugie nie daje bo niemam z czego---od kiedy tusk objal wladze mam
          > na dzien ok 2zl na zycie wiec ku..wa z czego mam dac i na co????

Proponuję zlikwidować internet- będziesz miał 3-3,50 na dzień. Aha ...mozesz się jeszcze za robotę wziąć :P

> owsiak tez bierze dla siebie niemala czesc---jest ustawiony do konca
          > zycia--bedzi esie plawil w luksusach a ja bede zdychal--ale on nie
          > jest glupi---wg mnie to bizmesmen nr.1 w PL--omamil wiekszosc
          > TEPEGO,DURNEGO narodu--debile maja go za polboga i daja mu
          > kase....pomogly mu media itd...

Zgłoś nieprawidłowości do CBA :) I skoro ta tępa część narodu daje, to niech ta część przeinteligenta UDOWODNI twoje kretyńskie pomówienia :P

ile osob wie ze corka owsiaka
          > studiowala na najdrozszym uniwerku w USA gdzie byla znana jako corka
          > najbogatszego polaka???

A ty co robiłeś na tym uniwerku ?? Sprzątałeś ??

Owsiak popakjacuje,porobi z siebie idiote ALE
          > MYSLI i to BDB-po zydowsku--kupi troche gratow do szpitali zeby
          > gawiedz miala jakies usprawiedliwienie i jest dobrze....

Strzel sobie baranka ćwoku :)

JA NIGDY NIE
          > DALEM I NIEDAM--TERAZ MNIE NIESTAC NAWET NA 5GROSZY ALE WCZESNIEJ
          > MIALEM I ITEZ NIEDALEM BO wiedzialem ze to oszustwo---tu pare fotek
          > jak gimnazjalistki biara sobie"prowizje"---tego sa tysiace!!!!!

Ty masz fotki z gimnazjalistkami, a ja pracuję na sprzęcie od Owsiaka( graty to masz chyba w swoim grajdole ). Znam dzieci którym pomógł. Te gimnazjalistki to typ podobny do ciebie i tyle. Mam tylko nadzieję, że jest was mało :/

Linki wrzuciłam wcześniej :]
          • hhannia A ja przestałam dawać... 13.01.10, 15:27
            ... przez takich ludzi jak autor wątku, którzy uważają się za buk wie kogo bo
            wrzucą w tą puchę 10 złotych i wydaje im się że zrobili dla ludzi ho ho ho i
            jeszcze troche, a kto nie wrzucił ten <cenzura>
            Troche mi to przypomina dyskusję o tolerancji dla gejów, że może ci sie nie
            podobać ale oficjalnie masz chwalić bo jak powiesz złe słowo to jestes faszysta.
            A ja mam w nosie i nie dam się obrażać tym hojnym raz do roku, którzy uważają że
            są nie wiedzieć czemu lepsi od reszty.
            A co do sprzętu i jego dostępności to spróbuj się kolego autorze wątku zapisać z
            dzieckiem do specjalisty i skorzystać z tego sprzetu. Moja córka na wizytę u
            dzieciecego okulisty państwowego czekała 5,5 miesiąca.
            • jan_hus_na_stosie Re: A ja przestałam dawać... 13.01.10, 15:32
              hhannia napisała:

> A co do sprzętu i jego dostępności to spróbuj się kolego autorze wątku zapisać
              > z
              > dzieckiem do specjalisty i skorzystać z tego sprzetu. Moja córka na wizytę u
              > dzieciecego okulisty państwowego czekała 5,5 miesiąca.

jaki to ma związek z Owsiakiem? Logicznym myśleniem to ty nie grzeszysz.
              • hhannia Re: A ja przestałam dawać... 13.01.10, 15:42
                Do samego Owsiaka żaden, poza tym że jest sprzęt, z którego rpzez niewydolnośc
                polskiej służby zdrowia nie można właściwie skorzystać, bo de facto jako rodzic
                możesz czekać te 5,5 miesiaca i skorzystać z orkiestrowego sprzętu albo i tak
                iść prywatnie do lekarza i wydawać kasę.
                Ale nie w tym rzecz, a Ty jestes mistrzem wyciągania zdań z kontekstu. W WOŚP
                nie jest problem z tym że sprzęt kupiony jest trudno dostępny tylko problem jest
                w WOSP - terrorystach, którzy traktują Cię jak najgorsza szmatę bo nie rzucisz
                10 złotych do puszki. A gdzie do ch... Wacława jest napisane że muszę?? To tylko
                moja dobra wola i dopoki nie zaczeły się te gatki że kto nie daje ten najgorszy
                to rzucałam dużo wiecej niż 10 złotych co roku
                • jan_hus_na_stosie Re: A ja przestałam dawać... 13.01.10, 15:48
                  hhannia napisała:

To tylk
                  > o
                  > moja dobra wola i dopoki nie zaczeły się te gatki że kto nie daje ten najgorszy
                  > to rzucałam dużo wiecej niż 10 złotych co roku

w następnym roku zrób babci na złość i nie wrzuć ani złotówki, nikomu łaski nie
                  robisz, znajda się inni co wrzucą więcej i się wyrówna
                  • hhannia Re: A ja przestałam dawać... 13.01.10, 15:54
                    >w następnym roku zrób babci na złość i nie wrzuć ani złotówki, nikomu >łaski nie
                    >robisz, znajda się inni co wrzucą więcej i się wyrówna

No to nie wiem nad czym płaczesz tutaj cały wątek?? I nie robię babci na złość i
                    masz rację nikomu łaski nie robie - tylko nie chce być oceniana przez pryzmat
                    wrzucenia lub nie dychy do puszki
                    • jan_hus_na_stosie Re: A ja przestałam dawać... 13.01.10, 15:57
                      hhannia napisała:

> tylko nie chce być oceniana przez pryzmat
                      > wrzucenia lub nie dychy do puszki

a niby dlaczego nie? człowiek jest wszędzie oceniany, w domu, w szkole, w pracy,
                      przez nauczycieli, przez pracodawców, przez płeć przeciwną, ocena jak każda inna
                      • 10iwonka10 Re: A ja przestałam dawać... 13.01.10, 18:15
                        Nie do konca bo jest to bardziej anonimowe. Kazdy ma sobie na czole
                        wytatuowac ile dal?
            • caffe-bar Re: A ja przestałam dawać... 13.01.10, 19:20
              hhannia napisała:

> .
              > A co do sprzętu i jego dostępności to spróbuj się kolego autorze wątku zapisać
              > z
              > dzieckiem do specjalisty i skorzystać z tego sprzetu. Moja córka na wizytę u
              > dzieciecego okulisty państwowego czekała 5,5 miesiąca.

Chcesz powiedzieć, że twoje z dziecko z podejrzeniem retinopatii 5,5 miesiąca na badanie czekało ?? Toż to sprawa dla prokuratury ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka