Dodaj do ulubionych

seriale - trochę inaczej

24.02.10, 13:07
witajcie,
jestem w trakcie pisania pracy na temat pewnego serialu (chodzi bardziej o
odbiór przez widzów, psychologię, oddziaływanie - nie o technikę, aktorstwo
itp.), jednak brakuje mi punktu wyjścia. bibliografia do konkretnego przykładu
jest, ale nie mogę znaleźć żadnego opracowania odnoszącego się do powstania
gatunku jakim jest serial, jego historii, teorii. może ktoś z Was interesuje
się tym zjawiskiem 'kulturowym' i podsunie jakieś pozycje na ten temat?
dotarłam jedynie do: Amerykański przemysł filmowy w praktyce : (wybór
artykułów) / Komitet do Spraw Radia i Telewizji "Polskie Radio i Telewizja",
ale to jeszcze nie to:(
Obserwuj wątek
    • martishia7 Re: seriale - trochę inaczej 24.02.10, 14:20
      Wiesz, nie znam się na tym przemyśle w ogóle, ale przyszło mi do głowy takie
      skojarzenie. Drzewiej, w okresie młodopolskim, czyli wtedy kiedy triumfy święcić
      zaczęły grube powieści, to często gęsto bywało, że one nie pojawiały się w
      formie książki na półce, a wydawane były w odcinkach w różnych periodykach. Taka
      "Lalka" Prusa chociażby. Może spróbuj pociągnąć ten wątek. Że odbiorca masowy
      lubił takie stopniowanie napięcia i te de.
      • aiczka Re: seriale - trochę inaczej 24.02.10, 15:39
        No i na pewno zanim pojawiły się seriale telewizyjne, były już seriale radiowe i
        serie filmów kinowych. Wpis w angielskiej Wikipedii może być tu inspirujący:
        en.wikipedia.org/wiki/Serial_(radio_and_television) - dostarczyć haseł do
        wyszukiwania w bibliograficznych bazach danych. Np. jest tam wspomniany Francis
        Chase Jr, autor Sound and Fury: An Informal History of Broadcasting (New
        York: Harper, 1942) (tu ma być o soap-operach).
        • notoja11 Re: seriale - trochę inaczej 24.02.10, 19:00
          dzięki, właśnie polska Wikipedia mnie zniesmaczyła, bo myślałam, że znajdę tam
          jakieś pozycje książkowe na temat, a tu niemiłe zaskoczenie
      • notoja11 Re: seriale - trochę inaczej 24.02.10, 19:08
        dzięki, akurat periodyki literackie to temat mojej pracy dyplomowej, więc trochę
        się na tym znam;)

ale to praca z zupełnie innej dziedziny i tak sobie myślę, że nie do końca można
        skojarzyć z serialem tv, ale przemyślę.

potrzebuję pozycji czysto teoretycznej, podziału, jak krowie na rowie, na typy
        seriali, informacji na temat pierwszych produkcji itp. w sumie to może być nawet
        jakiś rozdzialik, bo w pracy nie będę poświęcać dużo miejsca tym sprawom,
        potrzebuję tylko krótkiego wprowadzenia. pół dnia dziś spędziłam w BN, ale
        katalog hasłowy nie pomógł - masa książek o konkretnych serialach, ale żadnego
        rysu historycznego. już nawet przeglądałam książki o dziejach filmografii
        amerykańskiej, ale tam głównie kino. potrzebuję zatem jakiś konkretnych tytułów,
        bo słowa kluczowe zawodzą:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka