ormo.precz 11.03.04, 21:54 W watku o czytaniu ksiazek, ktos napisal, ze logika to dzial filozofii. Moim zdaniem logika to czesc matematyki. Czy taki poglad jest niezgodny z regulaminem forum? ormo precz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: renia Re: dla reni - nowy watek IP: *.ath.spark.net.gr 11.03.04, 22:37 Najwyrazniej jest zgodny z regulaminem (i z prawda tez), bo jak widzisz watek jest i... pewnie zostanie tu tak dlugo jakdlugo bedzie istnialo to forum :) Odpowiedz Link Zgłoś
ormo.precz Re: dla reni - nowy watek 12.03.04, 10:20 Gość portalu: renia napisał(a): > Najwyrazniej jest zgodny z regulaminem (i z prawda tez), bo jak widzisz watek > jest i... pewnie zostanie tu tak dlugo jakdlugo bedzie istnialo to forum :) Tym bardziej dziwi mnie usunięcie mojej wypowiedzi we właściwym wątku i kontekście. Pozdrawiam Jura Odpowiedz Link Zgłoś
betty-bt Re: dla reni - nowy watek 12.03.04, 00:05 Nie wstydz sie Juurek, mozesz tu uczestniczyc tez pod wlasnym nickiem. Chyba, ze Ci sie znudzil :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jureek Re: dla reni - nowy watek IP: 212.20.131.* 12.03.04, 10:26 betty-bt napisała: > Nie wstydz sie Juurek, mozesz tu uczestniczyc tez pod wlasnym nickiem. Chyba, > ze Ci sie znudzil :-) Nie, nie znudził mi się, ani się nie wstydzę, ale mój nowy nick, też mi się podoba :) Jura P.S. Jureek, a nie Juurek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berni Re: dla reni - nowy watek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.04, 02:22 Logika zaliczana jest do nauk filozoficznych. Obejmuje m. in. logiczną teorię języka (semiotykę logiczną), logikę formalną, metodologię nauk i in. Istnieje również logika matematyczna, czyli logika formalna posługująca się językiem symbolocznym wzorowanym na matematyce. Twoim zdaniem logika to czesc matematyki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .................. Re: dla reni - nowy watek IP: *.dialup.sprint-canada.net 12.03.04, 02:52 Logika to czesc glupiej glowy. Istnieje po to, by ja do madrosci doprowadzac. Odpowiedz Link Zgłoś
ernest_linnhoff Re: dla reni - nowy watek 12.03.04, 10:51 Gość portalu: .................. napisał(a): > Logika to czesc glupiej glowy. Istnieje po to, by ja do madrosci > doprowadzac. ... i do paradoksów. Ktoś np. powie: "jestem klamcą, bo zawsze klamię". W sensie dwuwartosciowej logiki matematycznej jest to nonsesn - ani prawda (bo jesli zdanie jest prawdziwe, to klamca tym razem nie skłamal), ani fałsz (bo jesli tak, to kłamca nie zawsze klamie). Potocznie jednak sie tak mowi i jest cool... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ormo.precz Re: dla reni - nowy watek IP: 212.20.131.* 12.03.04, 10:54 Gość portalu: berni napisał(a): > Logika zaliczana jest do nauk filozoficznych. Obejmuje m. in. logiczną teorię > języka (semiotykę logiczną), logikę formalną, metodologię nauk i in. > Istnieje również logika matematyczna, czyli logika formalna posługująca się > językiem symbolocznym wzorowanym na matematyce. Masz rację. Zawęziłem logikę tylko do logiki formalnej, która obok teorii zbiorów oraz arytmetyki teoretycznej jest częścią podstaw matematyki. Wybitny polski logik Grzegorczyk zajmował się też arytmetyką teoretyczną oraz filozofią właśnie. W edukacji szkolnej logika nauczana jest na lekcjach matematyki, może właśnie dlatego efekty nauczania są tak mizerne (powszechne uprzedzenie do matematyki)? Pozdrawiam Jura (czyli ormo precz) Odpowiedz Link Zgłoś