suomi6 23.08.10, 20:08 Który pożyteczniejszy? Poradźcie coś:) Zainspirowałam się wątkiem Sid;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bijatyka Re: włoski czy hiszpański? 23.08.10, 20:09 espaniolski, przychylam się do zdania tubisia - więcej ludzi go używa. Tylko musisz to "SSSS" wyćwiczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: włoski czy hiszpański? 23.08.10, 21:43 Nie musisz niczego ćwiczyć. "Seseo" nie używa 1/3 Hiszpanii i cała Ameryka Łacińska. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina1984 Re: włoski czy hiszpański? 23.08.10, 20:11 a mnie się wydaję,że portugalski,większość w Ameryce Południowej się nim posługuje,mniejsza większość hiszpańskim Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: włoski czy hiszpański? 23.08.10, 20:14 no nie do konca ,choc Brazylia jest najwiekszym panstwem kontynentu ,to jednak hiszpanski pozostaje tym najbardziej używanym ,zresztą jak znasz hiszpanski ,to możesz zacząć z portugalskim;) bo są b,podobne . poza tym wloski wydaje mi się za bardzo przeslodzony ,też się uczylam . Odpowiedz Link Zgłoś
facettt durne pytanie 23.08.10, 20:11 chyba, ze jestes Watykanistka? Que seria la vida sin rosas una senda sin ritmo ni sangre un abismo sin noche ni dia (Garcia Llorca) Odpowiedz Link Zgłoś
kombinerki_pinocheta Re: włoski czy hiszpański? 23.08.10, 20:14 ku... blagam was, na forum pytacie, ktory jezyk bedzie dla was odpowiedni? jutro rano zapytasz sie co wybrac do kanapki, pomidory czy ogorki? Odpowiedz Link Zgłoś
sid.leniwiec Re: włoski czy hiszpański? 23.08.10, 20:16 A Ty tak poważnie forum traktujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
suomi6 Re: włoski czy hiszpański? 23.08.10, 20:18 ale to są takie życiowe wątki:P A co wolałbyś, żebym założyła wątek: "przeleciał mnie i się nie odzywa"? :D Jutro pomożesz mi przy wyborze kanapek;P Odpowiedz Link Zgłoś
sid.leniwiec Re: włoski czy hiszpański? 23.08.10, 20:20 Ja polecam pomidory lub paprykę.:) Odpowiedz Link Zgłoś
suomi6 Re: włoski czy hiszpański? 23.08.10, 20:28 warzywka dobre ponoć na potencję :D Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: włoski czy hiszpański? 23.08.10, 20:24 Albo 'odezwał się i mnie nie przeleciał'. :) Odpowiedz Link Zgłoś
suomi6 Re: włoski czy hiszpański? 23.08.10, 20:29 to dopiero byłaby tragedia i lament na forum ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kombinerki_pinocheta Re: włoski czy hiszpański? 23.08.10, 20:38 > i mnie nie przeleciał'. :) to taka obraza dla kobiety? bo zakladajac, ze mnie trafilaby sie taka propozycja, to z cala pewnoscia bym odmowil, mocno bym sie narazil? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kombinerki_pinocheta Re: włoski czy hiszpański? 23.08.10, 20:45 zartujesz sobie ze mnie? :) instalacja szybko by mi sie przegrzala :) Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: włoski czy hiszpański? 23.08.10, 21:01 To jak się przegrzeje, to potem szybko można jeszcze raz. :P Odpowiedz Link Zgłoś
kombinerki_pinocheta Re: włoski czy hiszpański? 23.08.10, 21:07 myslisz, ze dalaby mi druga szanse? Odpowiedz Link Zgłoś
cafem Re: włoski czy hiszpański? 23.08.10, 20:44 Wloski prostszy, a hiszpanski bardziej uzyteczny;) Odpowiedz Link Zgłoś
sid.leniwiec Re: włoski czy hiszpański? 23.08.10, 20:53 > Wloski prostszy Weź, bo jeszcze ja się skuszę.:) Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: włoski czy hiszpański? 23.08.10, 21:28 Jako italianofilka oczywiście powiem, ze włoski. Piękny, melodyjny język, a nie to co sepleniący "spagnolo";)) Zapewne usłyszysz argument, iż hiszpańskim mówi Hiszpania i prawie cała Ameryka Płd. Tylko czy naprawdę ma dla Ciebie znaczenie, że w Chile pasterze mówią po hiszpańsku? Włoski, włoski, tylko włoski!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: włoski czy hiszpański? 23.08.10, 21:51 na tej zasadzie co mnie obchodzi toskanski pasterz;) Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: włoski czy hiszpański? 23.08.10, 22:22 Pasterz w Chile mimo iż jest po drugiej stronie świata mówi językiem niewiele lub wcale różniącym się od normy kastylijskiej. Włoski wieśniak jak się uprze że nie będzie używać "standard italian" to sorry ale nie pogadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: włoski czy hiszpański? 23.08.10, 23:04 przydatny to chyba bardziej hiszpanski, ale ja wybrałam włoski, bo uwielbiam ten kraj, kulturę, ludzi, jedzenie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
julcia_bleble Re: włoski czy hiszpański? 23.08.10, 23:18 jako absolwentka italianistyki powiedzialabym Ci zebys wybrala włoski, jednak to tak naprawde hiszpanski jest bardziej popularny i mysle ze jego nauka moze byc tak samo fajna jak nauka italiano. Odpowiedz Link Zgłoś
papapapa.poker.face Re: włoski czy hiszpański? 23.08.10, 23:58 Włosi czy Hiszpanie? :> Odpowiedz Link Zgłoś
poprostu_basia Re: włoski czy hiszpański? 24.08.10, 00:06 ja wybrałam italiano bo darzę ten język głęboka i płomienną miłością:) Odpowiedz Link Zgłoś