alcabin Rób jak uważasz za słuszne 21.09.10, 14:14 Rób jak uważasz za słuszne. To taki test na inteligencję, a że ostatnio dużo ludzi ogląda ogłupiającą TV i daje się zmanipulować to łatwiej w ten sposób wyłowić najlepsze geny;) Odpowiedz Link Zgłoś
amj6 Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 21.09.10, 14:35 nie powinnaś oglądać się na koleżanki bo to nie one będą żyły z Twoją decyzją. zastanów się czy jak już w końcu spotkasz tego jedynego (o ile masz taki cel) - to czy wtedy będziesz zażenowana tym że spałaś ze wszystkimi kolegami, albo tym że spałaś z jakimś 1-2 chłopakami z którymi się spotykałaś, albo tym że jesteś dziewicą. zakładając że tego jedynego będziesz darzyła wielkim szacunkiem, kochała go, ufała mu - zastanów się co wtedy wtedy będziesz czuła? (oczywiście pewnie niektórzy to wiele razy uważają, że to już ten, to już teraz... ale tego to się zapewne nie da stwierdzić po miesiącu) osobiście byłoby mi głupio przyznać się takiej osobie że spałam z całą masą moich fajnych kolegów - ale na pewno są faceci którzy byli by pod wrażeniem... (jednak takich nigdy nie szukałam) nie byłoby mi za to głupio powiedzieć, że jestem dziewicą - bo jeśli byłaby to osoba godna zaufania, mój przyjaciel, to wszystko by się samo ułożyło - nie ma mowy o żadnym wyśmianiu czy coś. (na wstępie krótkiej znajomości wielu macho zapewne by wyśmiało) nie oznacza to wcale, że najlepiej jest czekać do ślubu - jeśli spotkasz kogoś odpowiedniego i poczujesz że własnie tego chcesz (mam wątpliwości czy można tak stwierdzić o 1-dniowej znajomości, a nawet trochę dłuższej) - to przecież ok, nikt Cię do niczego nie zmusza. ale niech to będzie decyzja Twoja i tylko Twoja, nie tego chłopaka, nie otoczenia, czy koleżanek. jak już ktoś pisał - nie ma to jak czekać z seksem do ślubu BO chce się być w mniejszości, albo nie czekać i spać z kim popadnie BO tak jest trendy - powody rewelacyjne. poza tym to "pierwszego razu" lepiej nie planować na żadną konkretną datę ;p Odpowiedz Link Zgłoś
mrarm Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 21.09.10, 19:00 A moim zdaniem, jeśli by się okazało, że facet jest gorliwym katolikiem, trzeba uciekać - jest duże prawdopodobieństwo, że jest idiotą. Odpowiedz Link Zgłoś
milosniczka_zycia Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 21.09.10, 14:44 Jest sens. Ja wytrzymałam dużo dłużej i nie żałuję, chociaż przyszedł moment, że stwierdziłam, że za dużo już tego czekania i podjęłam decyzję, że kończę z czystością. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina.s Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 22.09.10, 20:19 ale zrobiłaś to z kimś, z kim byłaś dłużej? ze swoim chłopakiem oczywiście, tak? skąd wiedziałaś, że to to. zmusiłaś się, czy to było naturalne? dłużej, to znaczy kiedy? ale pytań... zaintrygowała mnie Twoja wypowiedź po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
raz.dwa.trzy.tylko.ty Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 21.09.10, 15:01 bez sensu jest ten szum zwiazany z dziewictwem, czystości itd przeciez to kazdego indywidualna sprawa. Nikogo nie powinno interesować czy ktoś rozpoczyna seks w wieku lat 16 czy czeka z mezem do ślubu- kazdy powinnien interesować się sobą, a nie zaglądac do cudzej sypialni. Sorry Kalina masz 21 lat, rok młodsza ode mnie jesteś, a zadajesz pytania tak głupie jak dziecko, to zalezy od Ciebie czy chcesz czekać czy nie, od tego jaki masz charakter, temperamnt, od twojego światopoglądu, a nie zaglądaj innym w łózko i nie zastanawiaj sie czy czystość ma sens- prawie jak pytanie "być albo nie być"bo takie pyatnia są śmieszne. Nie uwazacie tego typu pytan za dziwcznych, bo ja tak jakieś wartościowanie dziewicta czy tez nie-dziewictwa?i zagladanie komus do sypialni? dziewczyno mi by było wstyć pisać o takich rozterkach na forum... taka dorosła, a taka głupiutka Odpowiedz Link Zgłoś
raz.dwa.trzy.tylko.ty Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 21.09.10, 15:17 tak więc 'miej serce i patrzaj w serce', zastanów się lepiej nad tym jakim jestes człowiekiem, co mozesz dobrego dla świata zrobić, a nie rozmyslaj nad takimi rzeczami bo sa to bzdury pierwsza klasa, pojawi sie odpowiedni człowiek wtedy razem zdecydujecie czy chcecie czekac do slubu czy rozpoczynacie zycie seksualne Odpowiedz Link Zgłoś
kalina.s Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 22.09.10, 20:22 masz rację. ale to tylko dyskusja. nie chodzę po domach i nie pytam... ;-) i nie rozmyślam nad tym! zeby jałowo nie rozmyślać i nie kręcić sie dokoła siebie - postanowiłam rzucić temat. i nie żałuję! piszesz tyle - ile chcesz. to nie Big Brother, nie mam kamery - nie zaglądam Ci ani nikomu do łóżka! po prostu ciekawa jestem jak inni na to patrzą. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotkax26 Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 21.09.10, 15:12 Pytasz kto ma racje. Nie da sie powiedziec kto ma racje. Po prostu, tak jak i w kazdej kwestii - tu tez kazda dziewczyna moze miec swoje zdanie i swoje "standardy". Moim zdaniem nie tyle wazne jest czy sie to zrobi w wieku lat 21 czy w innym, wazne czy z wlasciwa osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotkax26 Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 21.09.10, 15:22 A tak poza tym zgadzam sie z raz.dwa.trzy: troche dziecinnie brzmia te twoje rozterki. To wszystko jest moim zdaniem bardzo proste: Przychodzi ta wlasciwa chwila, z wlasciwym facetem i po prostu chce Ci sie seksu, jest to jak najbardziej zdrowe i naturalne a nie zadna nieczystosc itd. Macie z tego potem oboje niezla frajde. Po prostu chyba jeszcze nie spotkalas TEGO faceta i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina.s Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 23.09.10, 01:01 chyba tak... Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_od_wina Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 21.09.10, 15:17 Jak najbardziej. czystość ma sens. myj się codziennie albo nawet dwa razy dziennie :D Odpowiedz Link Zgłoś
w.i.l Czy czystość ma jeszcze sens?Myjcie się dziewczyny 21.09.10, 15:25 Nie znacie dnia ani godziny... Odpowiedz Link Zgłoś
ruby.blue Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 21.09.10, 15:26 A dlaczego w tak osobistej sprawie sugerujesz się tym co myślą koleżanki? To twoje ciało, twoje życie i twoja decyzja. To co robią inni nie ma tu znaczenia. Z twojego postu rozumiem, że nie chodzi ci jakoś specjalnie o względy religijne itd, ale raczej o dopasowanie się do rówieśników.. Poznasz kogoś na kim będzie ci zależeć i wtedy będzie czas na myślenie czy to już, czy wolisz czekać... Pamiętaj że to tylko i wyłącznie twoja sprawa, nie ma uniwersalnych odpowiedzi, a to czy coś 'powinnaś' czy nie jest tu najmniej ważne. Rób tak żeby być w zgodzie z sobą. Howgh:D ps - głupich pytań nie ma, a tobie życzę więcej wiary w siebie i swoje zdanie! Odpowiedz Link Zgłoś
kalina.s POD PRĄD 23.09.10, 01:03 mam swoie zdanie. pewnie popłynę pod prąd. pisałą tu protestantka. podoba mi się jej post. oni też czekają do ślubu :-) miło mi, że przyłączyłeś sie do dyskusji! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Re: no tak, myć się trzeba nadal 21.09.10, 15:36 A jeśli brak seksu to dla ciebie czystość to seks pewnie jest brudny. Może faktycznie dla ciebie jeszcze za wcześnie na bzykanie. Kup sobie kota. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina.s Re: no tak, myć się trzeba nadal 23.09.10, 01:04 yyyy. ale ja z kotem też na razie nie chcę tego zrobić... też jeszcze do tego nie dojrzałam. Odpowiedz Link Zgłoś
pinto Nie uprawiaj seksu, bo się pobrudzisz i co wtedy? 21.09.10, 16:52 Czystość. Co to za określenie? Czy seks to coś gó...anego? Spaczone myślenie. Odpowiedz Link Zgłoś
ko2006 Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 21.09.10, 17:12 ja tez czekalam. wybieralam, przebieralam bo zaden nie wydawal mi sie wart mojej cnoty. Az w koncu minelo pare latek, zegar tykal i wszystkie romantyczne plany poszly w kat. Troche mi to dziewictwo zaczelo uwierac i postanowilam przeleciec pierwszego lepszego ktory mi sie podoba - tak wiecie - facet na jedna noc. O ironio - facet ten stal sie moim mezem i jakos do tej pory sie ze mna trzyma, nie moge sie od niego uwolnic (to juz 6 lat) :>) moja rada jest taka: idz za glosem serca i instyktu, nie sluchaj co ludzie gadaja dookola. Nie da sie przewidziec jak sie zycie potoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
intreeape Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 22.09.10, 20:34 I to sie nazywa miec w zyciu szczescie. Powaznie nie mialas zadnych pytan co do tego ze dopiero go poznalas, przespaliscie sie i jestes dziewica? Nie sprawdzal chlopak czy gdzies tam nie chowasz habitu zakonnego pod lozkiem albo wydruku wypisu ze odzialu zamknietego? Odpowiedz Link Zgłoś
kalina.s Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 22.09.10, 20:51 No ,niezła heca z tym desperackim seksem i mężem za jednym zamachem! :-) Odpowiesz nam? Być albo nie być dziwicą, to jest pytanie. Idę na Hamleta, bo dają, z Gibsonem w roli głównej. Pa pa! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jarekbezkota Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 21.09.10, 17:14 Seks też łączy dwoje ludzi daje poczucie bliskości ciepła spełnienia, z tego co piszesz jesteś na etapie tak/nie/nie wiem. Widać brak dojrzałości. Oddać się dla spróbowania tylko to bez sensu, ale pamiętaj faceci też mają uczucia a nie myślą tylko ciągle o jednym. Z tego co można przeczytać to jesteś dość mocno zadymiona indokrynacją kościoła. Seks to też wyraz dojrzałości miedzy dwojgiem ludzi chęci dawania i brania. To też śmiech zabawa odprężenie a nie przykry obowiązek. Jak się zakochasz to będziesz czuła, że jest pora na to. Idź za głosem swego serca a potem ciała. Pamiętaj że nie ma dobrego związku bez dobrego seksu, i na odwrót. Nie rób z tematu czystosci jakiejś podniebnej ideologi, ze czystość to najwieksza cnota. Gdy się juz zakochasz rozmawiaj rozmawiaj rozmawiaj nie szukaj rad u koleżanek a szukaj przyjazni w chłopaku czy potem meżu. Odpowiedz Link Zgłoś
falka_85 Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 21.09.10, 17:23 Nie no co jak co ale higiena przede wszystkim ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
litera_n Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 21.09.10, 17:27 samo postawienie tego pytania: czystosc = dziewictwo , nieczystosc = seks, bardzo mnie obraza, bo insynuujesz, ze jestem nieczysta . Dla wyjasnienia: uwielbiam seks, mam go mnostwo i nie zamierzam nigdy wychodzic za maz Przepros !!! Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 21.09.10, 18:43 jesteś ograniczona, czy tylko głupia? Jeśli nie podoba ci się nomenklatura kościelna, to papieża pod sąd, a nie biednej kalinie kazać przepraszać. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina.s Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 22.09.10, 17:18 dziękuję alpepe. a nie przeproszę! bo za co? dlaczego nie zamierzasz wychodzić za mąż. każda z nas kiedyś w to wdepnie, prędzej czy później ;-) właściwie czym zastapić słowo czystość? może słowo dziewictwo lepsze, faktycznie. coś jak Wyspy Dziewicze ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 22.09.10, 10:34 Wg obowiązujących w naszym kręgu kulturowym kanonów jesteś nieczysta. Pewnie powiesz, że masz te kanony w d...e. Ale to niczego nie zmieni. Jesteś nieczysta, twój wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
litera_n Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 22.09.10, 12:09 w takim razie domagam sie przeprosin w imieniu Kosciola!! Odpowiedz Link Zgłoś
kalina.s Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 22.09.10, 17:22 powinnam użyć słowa dziewica zamiast czystość. czystość to nie jest dobre słowo, bo kojarzy sie z higieną osobistą. bez sensu. nie, po prostu ona nie jest dziewicą. tylko tyle. ale nie uważam, że jest nieczysta - bo to jakaś bzdura... a naszym kręgu kulturowym wcale tak się nie uważa. jest społeczne przyzwolenie na nie bycie dziewicą przed ołtarzem. panny młode z brzuchami to częsty widok - nie mam racji? a niepokalane poczęcia to to nie są! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wen_yinlu Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 21.09.10, 18:12 Zawsze można na początku samodzielnie się trochę "odczyścić" :) i zobaczyć jak może być przyjemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rock73 Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 21.09.10, 18:28 Bez sensu pytanie. Jeśli, jak piszesz, jesteś wierząca i praktykująca (katoliczka?), to Kościół daje Ci jednoznaczną i kompletną odpowiedź na to pytanie. Czy forum GW jest Twoją religią, że je pytasz o zdanie? Jak już dostaniesz od forum odpowiedź, to się jej podporządkujesz, niezależnie od tego, jaka ta odpowiedź będzie? No dobra, rozumiem: cały ten wątek to prowokacja, żeby się pożarli jedni z drugimi i wygenerowali trochę ruchu na serwerach. Dobranoc państwu. Odpowiedz Link Zgłoś
kadanka Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 21.09.10, 22:12 hehe, dokladnie jakis biedny stazysta w agorze siedzi i nypie te watki z kosmosu. po ntym z kolei totalnie durnym temacie na glownej jestem tego pewna na bank Odpowiedz Link Zgłoś
kalina.s Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 22.09.10, 17:52 nie pracuję w żadnej agorze! odbiło wam? zadaje pytania. życiowe. kościół tworzą ludzie. na zachodzie, w Stanach kościoły zreformowały się i stały bardziej liberalne. to wszystko sie kształtuje, tworzy. ale myślę, że oficjalny kościół katolicki nie uzna nigdy antykoncepcji i seksu przed ślubem. ja po prostu rzuciłam te,at, bo mnie interesują różne punkty widzenia. takie badanie studentki ciekawe świata i życia :-) dopiero wkraczam w dorosłość - muszę mieć mocne podstawy teoretyczne popoarte badaniami! ;-) p.s. myślicie że naprawdę ktos generuje sztyczny roch na forum - i wymyśla tematy, które go nie interesują? nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
asiu_3 Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 21.09.10, 21:27 Sam fakt, że się nad tym zastanawiasz świadczy o tym, że nie dojrzałaś do seksu. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina.s Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 23.09.10, 00:36 a właśnie, że nie masz racji. świadczy o czymś innym. o tym, że nie spotkałam jeszcze właściwego faceta! dojrzałam, ginekolog mnie oglądała ;-D co ma piernik do wiatraka? nie romzawiamy o fizjologii - tylko bardziej o... egzystencjalizmie i przepisach na kobiecość ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
filipinski-wirus Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 21.09.10, 22:00 Żadnego rozsądnego związku bez seksu nie utrzymasz, lub będzie to bardzo trudne. Dwa, seks jest przereklamowany, nie ma specjalnie na co czekać ;). Trzy, po ślubie może się okazać, że będzie wielkie rozczarowanie, jeśli się nie zgrasz z partnerem. Kościół propaguje postawę mocno nie życiową, traktują seks raczej jako zło konieczne (w nocy, pod kołderką i tylko w celu prokreacji). Postawy skrajne typu "kontrkultura" to raczej przejaw niedojrzałości. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina.s Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 22.09.10, 17:38 kościół na wsi może tak. kościół w wielkich miastach, akademicki albo dla inteligencji katolickiej to kompletnie inny kościół! dominikanie na przykład - ich wykłądnia zasad kościoła jest nowoczesna, mądra, pogłębiona. są różne kościoły - bo są róźni wierni. kościół dostosowuej sie do poziomu wiernych. a jak ktoś z mniejszego miasta poszukuje - to potrafi od czasu do czasu pojechać na mszę do koscioła, który sam sobie wybrał. do dominikanów przyjeżdża wiele osób spoza tych parafii. nie rozumiesz tej nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxxxx666 Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 21.09.10, 22:08 Dziwne to Twoje pytanie. Jak zrozumiałem nie chodzi tu o jakiś konkretny problem, konkretną osobę, którą spotkałaś, albo konkretną sytuację. Pytasz tak sobie "teoretycznie", tak? Z "teoretycznego" punktu widzenia dyskusja raczej będzie jałowa. Głosiciele jedynej słusznej idei i pogromcy ciemnogrodu, zaścianku i moherów będą Ci wciskać, że sex jest super, najważniejszy, hot, cool i nie wiadomo co jeszcze. Natomiast faktycznie argumentów za bardzo nie ma, ani na tak ani na nie. To tak samo jak z przewagami koloru zielonego nad żółtym. Natomiast jak już trafisz na rzeczywisty problem, na prawdziwego faceta, przy którym będziesz się zastanawiać czy warto, to zupełnie coś innego. Ale to inna dyskusja. To Twoja decyzja. Nie pozwól, aby ktoś Ci wmówił czego chcesz. Na koniec zwróć uwagę, że przez swoje czyny chcesz Twojemu przyszłemu mężowi coś ofiarować. Życzę Ci, aby on był tego wart i docenił Twój wyraz zaufania, oddania, miłości. Odpowiedz Link Zgłoś
d.moll.ka Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 22.09.10, 01:46 > Na koniec zwróć uwagę, że przez swoje czyny chcesz Twojemu przyszłemu mężowi co > ś ofiarować. Życzę Ci, aby on był tego wart i docenił Twój wyraz zaufania, odda > nia, miłości. Wow! Mądry post. I bardzo piękne życzenia. :) Odpowiedz Link Zgłoś
a-co-cie-to-obchodzi-kto-ja Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 21.09.10, 22:21 Ma. Myć się trzeba w każdym, bezwzględu na ilość lat ;) A na poważnie, zamiast ustawiać się "za" albo "przeciw", bo środowisko tak uważa, trzeba postępować wedle swojego mniemania. Bo na oglądanie się na innych źle wychodzi, bo potem się powie, że "większość to zrobiła tak, to ja też, a potem jest się nieszczęśliwym, bo mi to w sumie nie pasuje". Odpowiedz Link Zgłoś
elve Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 21.09.10, 22:45 "ale mówia, że chcą być w kontrze do popkultury." Twoje koleżanki mają nierówno pod sufitem. Odpowiedz Link Zgłoś
essene Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 21.09.10, 23:10 Tak, ma sens. Staraj się tylko zrozumieć, PO CO, i DLACZEGO. Pozdrowienia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
iszaki Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 22.09.10, 01:25 Oj dziewczę... młoda jeszcze jesteś, nie masz mężczyzny. Jak już poznasz takiego którego pokochasz i który pokocha Ciebie, pewnie pojawi się to "coś", co sprawi że przemyślisz sprawę raz jeszcze. Wszystko zależeć będzie wtedy od dwojga ludzi - od Ciebie oraz od Niego. Sama będziesz wiedziała co zrobić i nie sugeruj się żadnymi bzdurami opowiadanymi przez otoczenie, koleżanki i księdza. To Twoje życie, Twoja młodość i Twoje potrzeby. Nikt nie ma prawa Ci wmawiać co jest dla Ciebie dobre. Ja wybrałam związek w wersji pełnej, choć nie od razu. Też miałam podobne wątpliwości jak Ty i trochę trwało to dokładanie kolejnych opcji do naszej znajomości. Nie żałuję. Na studiach życie było luźniejsze niż teraz, człowiek miał więcej czasu, więcej luzu, więcej energii żeby smakować życia i cieszyć się każdą chwilą spędzaną razem. Teraz kiedy pojawiły się obowiązki związane z domem i pracą nie wyobrażam sobie wielogodzinnego leżenia obok siebie i cieszenia się sobą nawzajem tak jak kiedyś, a to było w tym poznawaniu siebie najlepsze. Dziś nie ma już na to tyle czasu, bo jest więcej obowiązków. Cieszę się, że wtedy tego nie przegapiłam. Dzięki temu dziś cieszę się udanym seksem i mam naprawdę dobre wspomnienia i są one związane z moim wieloletnim partnerem. To tylko mój przykład i nie musisz się nim sugerować. Żyj po swojemu. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina.s Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 22.09.10, 18:10 . Cieszę się, że wtedy tego n > ie przegapiłam. Dzięki temu dziś cieszę się udanym seksem i mam naprawdę dobre > wspomnienia i są one związane z moim wieloletnim partnerem. > > To tylko mój przykład i nie musisz się nim sugerować. Żyj po swojemu. to miałaś szczęście, że Twój pierwszy, wieloletni został mężem. ale tak nie musi być w życiu! są zawody miłosne, kłamstwa, czasem ozsyawia kobieta. a czasem mężczyzna. i zdarza się też, że po wieloletnim i dobrze rokującym związku. a niektórzy zaczynaja seks miesiąc po tym, jak sie poznali. i często jest też tak, że facet wymusza go na kobiecie. może nie tak nieelegancko - ale często o tym mówi, aż za często. takie mówienie o tym samym jest nudne. mnie nudzi to sfocusowanie na seks. ja wolę jechać na jakiś festiwal filmowy - zamiast leżenia godzinami w łóżku zchłopakiem ;-) naprawdę! Odpowiedz Link Zgłoś
zloty.strzal Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 22.09.10, 20:56 > ja wolę jechać na jakiś festiwal filmowy - zamiast leżenia godzin > ami w łóżku zchłopakiem ;-) naprawdę! Tego jeszcze nie wiesz skoro to są teoretyczne rozważania;] Odpowiedz Link Zgłoś
ateofi Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 22.09.10, 07:41 Nie jest ważne, czy swój pierwszy raz przeżyjesz w wieku 18 czy 25 lat. Ważne, aby to zrobić z własciwym mężczyzną. Nie warto też robić niczego pod presją koleżanek, bo w takich sprawach nie są one dobrymi doradcami. Najpierw też wypada dobrze poznać mężczyznę, z którym się spotykasz, więc pójście do łóżka po kilku spotkaniach odpada. Zresztą z tego, co piszesz wynika, że jesteś rozsądną szanującą się dziewczyną i wszystlko będzie OK. Odpowiedz Link Zgłoś
cooyote Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 22.09.10, 09:49 Oczywiści, że czystość ma sens! Ma ogromne znaczenie w życiu! Bo czystość to nie tylko ta przedmałżeńska ale i małżeńska. Jeśli zachowasz ją i będziesz starać się ją pielęgnować, przekonasz się kiedyś, że było warto! Ja niestety nie zadbałem odpowiednio o tę cnotę i straciłem wiele. Ale uważam, że nawet jeśli zdarzy się upadek, trzeba powstać, wyciągnąć wnioski aby w przyszłości nie popełnić już tego samego błędu. Jesteś też wierzącą osobą, dlatego tym bardziej masz o co walczyć dla siebie i innych. Życzę powodzenia i pozdrawiam. p.s. tego typu fora nie są odpowiednie do dyskutowania poważnych tematów! Odpowiedz Link Zgłoś
kalina.s Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 22.09.10, 17:58 cooyote napisał: > Oczywiści, że czystość ma sens! Ma ogromne znaczenie w życiu! Bo czystość to ni > e tylko ta przedmałżeńska ale i małżeńska. jesteś facetem... rzadko słyszy sie takie opinie z męskich ust. miło mi, że dołączyłeś do dyskusji! :-) Jeśli zachowasz ją i będziesz starać > się ją pielęgnować, przekonasz się kiedyś, że było warto! Ja niestety nie zadb > ałem odpowiednio o tę cnotę i straciłem wiele. czy mógłbyś napisać troszeczkę więcej? bardzo mi zależy. dlaczego? co straciłeś? co może stracić mężczyzna gdy nie zachowuje czystości? nie wiem. wiem, że kobieta czasem traci poczucie bezpieczeństwa. czasem mężczyźni są z nią tylko dla dobrego seksu. napisz coś jeszcze, dobrze? > p.s. tego typu fora nie są odpowiednie do dyskutowania poważnych tematów! a jakie byś polecał? ja uważam, że tu można przeczytać ciekawe opinie. niektórzy są krytyczni, to prawda - ale na tym polega istota ciekawej dyskusji: na różnicy zdań i pogglądów! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
cooyote Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 24.09.10, 08:58 > Ja niestety nie zadbałem odpowiednio o tę cnotę i straciłem wiele. >> dlaczego? > Ponieważ w podobnym wieku (jak autorka tematu) rozpocząłem jednak „współżycie przed ślubem” choć wtedy nie byłem świadomy jakie to (czystość) ma ważne znaczenie w naszym życiu z dziewczyną, z którą długo się nie spotykałem. Jednak zaczęły się różne obawy: a jeśli ciąża!? – bo jeszcze się nie znaliśmy, jeszcze się uczyliśmy, nie mieliśmy wspólnych planów, i w ogóle wyrzuty sumienia! – że nie byliśmy przygotowani a łapiemy się za „coś” co jest jednak i powinno być zarezerwowane dla trwałych związków małżeńskich. Były też inne rozterki, wyrzuty sumienia i problemy… że to brak szacunku z mojej strony, bo poznawałem kolejne dziewczyny i zaczynałem od „seksu” a wspominając poprzednią czułem się źle, miałem poczucie winny, że już nie jesteśmy razem, że przez to ją skrzywdziłem pozostawiając samą. >> co straciłem? > Straciłem pewność siebie, że dobrze postępuje, choć dziś już wiem zdecydowanie, że źle postępowałem - popełniłem błąd i grzech. Pomału chyba zatracałem wrażliwość na „piękno” kobiet, z moją uczuciowością było coś nie „hallo” – to wiem z dłuższej z perspektywy czasu (bo dziś uczucie ma dla mnie ogromne znaczenie, jestem szczęśliwy), potem „nieświadomie” (bo chciałem dawać szczęście partnerce) szukałem coraz większych doznań z dziewczynami, współżycie stawało się „mechaniczne” i było nastawione na zaspokojenie potrzeb, później przygoda z oglądaniem porno i nie szanowaniem własnego ciała itd. I proszę wierzcie, że krótka chwila pozornej przyjemności a człowiek jest nadal nieszczęśliwy. Więc nie tylko nie powetowana strata ale i zagrożenie dla samego siebie, wybranki i otoczenia. A przecież współżycie płciowe w małżeństwie to dopełnienie miłości, bardzo delikatne i subtelne „scementowanie” dwojga ludzi i fizycznie i psychicznie i duchowo! >> p.s. tego typu fora nie są odpowiednie do dyskutowania poważnych tematów! a jakie byś polecał? ja uważam, że tu można przeczytać ciekawe opinie. niektórzy są krytyczni, to prawda - ale na tym polega istota ciekawej dyskusji: na różnicy zdań i poglądów! :-) > może racja, że to forum też jest odpowiednie – nie tylko do ciekawej dyskusji…! A na koniec do „niektórych krytycznych” prośba, aby nie obrażali na tym forum drugich. Bo kościołem są wszyscy wierni a nie jak mylnie myślą i „klepią”, że kościół katolicki stanowią tylko nielubiane postacie w „czarnych uniformach”. Odpowiedz Link Zgłoś
d.moll.ka Re: mam 21 lat - czy czystość ma jeszcze sens 24.09.10, 18:14 Bardzo ciekawy wpis! Inrygująca męska perspektywa - i, jak sądzę - perspektywa praktykującego katolika (nie mylić z dewotem! ;D). Jeden z ciekawszych postów, jakie kiedykolwiek przeczytałam na tym forum! Naprawdę. Czy można wiedzić, ile czasu jesteś w związku małżeńskim? Jak chciałbyś przeżyć to wszystko, gdybyś mógł cofnąć czas? Ja opowiadam się także za czystością: forum.gazeta.pl/forum/w,14906,115895802,115895802,dzisiejszy_swiat_pytanie_o_Wasza_motywacje_.html Bardzo dziękuję:) Pozdrawiam. M. Odpowiedz Link Zgłoś