anneliese12 Re: Llosa dostał Nobla :D 07.10.10, 14:23 Wszystko pięknie, tylko przypomina mi się pewna ksiażka o nagrodzie Nobla. Był w niej dokładny opis testamentu Alfreda Nobla i okoliczności, które sprawiły, że utworzył fundację. Otóż smutne jest to, że wyraźnym życzeniem Nobla było, żeby pieniądze z nagrody przeznaczane były dla młodych badaczy, których nie stać na badania i ich finansowanie - to właśnie mu przyświecało. To tylko taka smutna dygresja, sorry... Odpowiedz Link Zgłoś
ritsuko Re: Llosa dostał Nobla :D 07.10.10, 14:30 No nie wiem, ja tylko znam tę wersję testamentu w której każe nagradzać tych, którzy (fakt, że w poprzedzającym roku) wnieśli najwięcej w danej dziedzinie do ludzkości, bez względu na wiek i uposażenie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
anneliese12 Re: Llosa dostał Nobla :D 07.10.10, 15:02 Znalazłam, cytuję: "Nobel pragnął popierać młodych naukowców i wynalazców, którzy właściwie byli w takiej samej sytuacji jak on, to znaczy mieli pomysły, ale brakowało im pieniędzy. Komitety zdecydowały się postępować inaczej w zgodzie z zasadą największego dobra ludzkości" (Huber Filser, Za kulisami Nagrody Nobla, str. 85). Pisałam tylko, ze to smutne, mimo całego prestiżu. A poza tym to nagroda strasznie polityczna, nie udało sie tego uniknąć w jej historii (przykład: nie dostał jej Lew Tołstoj). Odpowiedz Link Zgłoś
nstemi Re: Llosa dostał Nobla :D 07.10.10, 23:13 Cóż trudno mi powiedzieć jak to jest z Nagrodą Nobla w literaturze (chociaż nie przypominam sobie Nobla dla młodych pisarzy i poetów, którzy potrzebują wsparcia) ale śledzę Noble w medycynie. Są one przyznawane na ogół naukowcom, których prace były faktycznie kamieniami milowymi. Ale dostawali Noble dłuuuuugo po swoich odkryciach, więc raczej mówimy tu o prestiżu i docenieniu wybitnych osiągnięć niż o opieraniu młodych odkrywców... Odpowiedz Link Zgłoś
aroden kazda udana struktura 07.10.10, 16:06 sie rozwija :) w swoim zasiegu i mozliwosciach dzialania. Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: Llosa dostał Nobla :D 07.10.10, 14:43 Cieszę sie bardzo że mój ulubieniec dostał nagrodę Nobla------30 ci pare lat temu fascynujac sie literatura ibero-amerykańską czytałam jego fascynujące książki i jednej nie zapomniałam do dzisiaj to Pantaleon i wizytantki można pęknąć ze śmiechu polecam pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ritsuko Re: Llosa dostał Nobla :D 07.10.10, 21:31 Mnie literaturą iberoamerykańską zaraziła Mama :). Pierwsze co zrobiłam po przeczytaniu na gazecie to sms do Mamy :). Odpowiedz Link Zgłoś
masher Re: Llosa dostał Nobla :D 07.10.10, 16:00 nie znam goscia :P na szczescie nie czytuje noblistow z literatury, musialbym sie pozniej dlugo "odchamiac" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
d.moll.ka Re: Llosa dostał Nobla :D 07.10.10, 16:14 to jest nobel za całokształt... to nie jkest Nobel przyszłościowy, jak w zeszłym roku. ale oczywiście niech Llosa żyje, pisze jak najdłużej! :D Odpowiedz Link Zgłoś
hermina1984 Re: Llosa dostał Nobla :D 07.10.10, 21:36 a Sartre ( o którym notabene Llosa wspominał,zdaje się w "Szelmostwach Niegrzecznej Dziewczynki) odmówił przyjęcia tej nagrody :) paradoks? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nothing.at.all Re: Llosa dostał Nobla :D 08.10.10, 08:02 Gratuluję mu i uważam, że słusznie dostać Nobla! Odpowiedz Link Zgłoś