kochanic.a.francuza 11.10.10, 10:06 mozna sie zorientowac kto ogladal moj profil ostatnio? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zetka50 Re: Czy na FaceBooku 11.10.10, 10:23 wpisz się do NK, tam będziesz wiedziała kto zagląda ;) Odpowiedz Link Zgłoś
yannika Re: Czy na FaceBooku 11.10.10, 10:47 Nie można. A wszelkich grup i aplikacji które twierdzą inaczej należy się wystrzegać, bo to jedno z bardziej powszechnych oszustw wyłudzających dane i/lub kasę (jeśli ktoś jest na tyle naiwny żeby faktycznie wysłać tego smsa). Odpowiedz Link Zgłoś
cyniczna.303 Re: Czy na FaceBooku 11.10.10, 10:51 Ooo, o jakim smsie mówisz? Nic nie wiem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
yannika Re: Czy na FaceBooku 11.10.10, 10:58 Często pojawiają się grupy/strony z ogłoszeniem jakoby ich aplikacja pozwalała na jedno z poniższych: - widzieć kto odwiedził profil - ustawić inny schemat kolorystyczny dla FB - wstawiać dowolne obiekty na swój profil Zazwyczaj wymagania są takie: 1) "like" 2) sugerujesz stronę WSZYSTKIM znajomym 3) wysyłasz smsa pod jakiśtam numer (co może się skończyć smsem za 50 złotych albo - poza granicami Polski, gdzie obowiązuje inne prawo - ustawieniem na resztę życia abonamentu za jakąś fikcyjną usługę, którego to abonamentu nawet nie da się wyłączyć, bo nie wiadomo kto to obsługuje a operatorzy nie mogą). Odpowiedz Link Zgłoś
cyniczna.303 Re: Czy na FaceBooku 11.10.10, 11:14 Aha, o tym nie słyszałam, ciekawe. Czy to nie podchodzi pod jakieś paragrafy? Czy administracja FB nie ma na to wpływu? Odpowiedz Link Zgłoś
yannika Re: Czy na FaceBooku 11.10.10, 11:19 Administracja kasuje, oszuści zakładają znowu. To tak jak ze wszystkimi fikcyjnymi "darmowymi prezentami" w farmville i reszcie tego chłamu. Na miejsce jednego skasowanego będą trzy inne, które też wylecą po 2-3 dniach ale naiwnych i tak nałapią. Odpowiedz Link Zgłoś
yannika Re: Czy na FaceBooku 11.10.10, 11:22 www.sophos.com/blogs/gc/g/2010/08/16/facebook-dislike-button-scam-spreads-virally/ Tu o jednym z nowszych scamów tego typu. "The Dislike Button". Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Czy na FaceBooku 11.10.10, 11:35 > "The Dislike Button". Obok przycisków "Meh" i "WTF" jest to najbardziej wyczekiwana funkcja na fejzbuku. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniczna.303 Re: Czy na FaceBooku 11.10.10, 11:35 chamstwo.. ale naiwność ludzka też nie zna granic - nigdzie niczego nie rozdają za darmo.. Ostatnio czytałam, że serialowa Brzydula nie ma kasy na utrzymanie wygranego Mercedesa, ale nie może go sprzedać, bo w kontrakcie ma go przymusowo na 2 lata.. (reklama w zamian za "darmową" nagrodę). Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: Czy na FaceBooku 11.10.10, 11:36 Nadal nie rozumiem fenomenu FB w sytuacji, kiedy godzisz się (przy założeniu konta) na przeniesienie praw do wszystkiego, co tylko zamieszczasz, teraz i po wsze czasy dla admna FB? I jeszcze Cię zaleją reklamami i nie chcianym spamem. O co w tym chodzi? :) Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: Czy na FaceBooku 11.10.10, 11:43 Zgrabna i uniwersalna odpowiedź na każde pytanie :), no...może jeszcze, że o seks. Ale tak trochę głębiej, to dlaczego się facebookooojecie? Bo jak nie istniejesz na FB, to CIę nie ma w ogóle? Odpowiedz Link Zgłoś
yannika Re: Czy na FaceBooku 11.10.10, 11:44 Bo jest to wygodna alternatywa dla list mailingowych i opcja utrzymywania kontaktów ze znajomymi z całego świata. N-K na ten przykład nie mam wcale, z Polakami trzymam kontakt w inny sposób, ale do stanów już żadną miarą nie zadzwonię żeby godzinę przegadać. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniczna.303 Re: Czy na FaceBooku 11.10.10, 11:58 Ja przez długi czas nie miałam - założyłam z ciekawości i okazało się, że to całkiem fajna forma komunikacji :-) Zamiast komuś opowiadać o czymś i kazać sobie szukać na necie (np. o śmiesznym filmiku) - wklejam link na tablicy i każdy (kto zechce!) może sobie obejrzeć :-) Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Czy na FaceBooku 11.10.10, 12:13 bo to wygodna forma komunikacji. nie dostaje zadnego spamu, pasek reklam z boku mnie nie interesuje ani tym bardziej nie stresuje. moge zobaczyc co slychac u ludzi z ktorymi nie mam kontaktu na codzien bez smarowania maili i odpisywania na takowe - i vice versa. dorabianie idei w stylu jak cie nie ma na fb to nie istniejesz albo o lansowaniu sie (btw, nie mam pojecia co to tak na prawde znaczy, gdyby nie forum to nie znalabym takiego slowa chyba) i tak dalej jest smiechu warte, nikt nikogo do niczego nie zmusza. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Czy na FaceBooku 11.10.10, 12:18 Dokładnie, mam wrażenie, że krytykowanie wszelkich serwisów społecznościowych stało się trendi;) Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: Czy na FaceBooku 11.10.10, 13:12 To zapewne odpowiedź na bycie trendy i zakładanie sobie profili na serwisach społecznościowych :). Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Czy na FaceBooku 11.10.10, 13:17 Bez przesady z tym trendem, kto nie chce ten nie ma i już. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniczna.303 Re: Czy na FaceBooku 11.10.10, 14:56 "kto nie chce ten nie ma i już." No i własnie ten nie był trendy :) Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Czy na FaceBooku 11.10.10, 15:05 serio? nie spotkalam sie z takim podejsciem, zwlaszcza ze fb to nie jest raczej temat do dyskusji na spotkaniach towarzyskich. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniczna.303 Re: Czy na FaceBooku 11.10.10, 17:34 Serio. Jakiś szał naszedł, że ludzie się dziwią, że ktoś nie ma konta na FB. Ja swego czasu również budziłam podziw i zawsze każdy mnie wypytywał, jak to się stało (!), że nie mam konta na FB.. Pytaniom tym zawsze towarzyszył grymas zdziwienia.. Założyłam z ciekawości, nie dla lansu, ale to faktycznie praktyczne narzędzie. Wśród ludzi, z którymi mam do czynienia, temat FB jest bardzo na czasie. A jeszcze bardziej jakaś gra-farma. Kolega ciągle mnie namawia na tę farmę, bo mówi, że mu gwoździe potrzebne do budowy stajni :-) Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: Czy na FaceBooku 11.10.10, 21:41 To ja juz wole prawdziwa stajnie budowac, pot prawdziwy, odciski na lapach realne, drzazgi powbijane w naskorek autentyczne i palec spuchniety od niecelnego machania mlotkiem. A jak piwo wieczorem smakuje....;D Odpowiedz Link Zgłoś
yannika Re: Czy na FaceBooku 11.10.10, 11:41 > na przeniesienie praw do wszystkiego, co tylko zamieszczasz Prawnicy już się wypowiedzieli, że ten zapis jako niezgodny z przepisami w większości państw nie ma żadnej mocy. Równie dobrze mogliby zamieścić zapis o "zgodzie na zostanie dożywotnio prywatnym niewolnikiem". Miałby dokładnie takie same skutki, czyli żadne. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Czy na FaceBooku 11.10.10, 12:04 Nie przesadzałabym z tym spamem, ja nic nie dostaję. Reklam nie mam, mam włączonego adblockera. Nie zamieszczam też nic ważnego. Odpowiedz Link Zgłoś