Dodaj do ulubionych

gdy facet pije

15.11.10, 18:10
słuchajcie, mam problem, mój facet pije i to często ostatnio, jestem załamana.
Słyszałam, że są jakieś środki farmakologiczne, które powodują ,że człowiekowi nie chcę się pic, tzn. "odrzuca" go od alkoholu.
Proszę o pomoc i wasze rady
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: gdy facet pije 15.11.10, 18:16
      A co? Masz zamiar zostać współuzależnioną żoną/partnerką alkoholika? Dopóki pan sam nie zechce nie pić, NIC nie zrobisz, możesz płakać/krzyczeć/obrażać się. Z tym, że na pijaka szkoda życia.
      • tymon99 Re: gdy facet pije 29.08.13, 10:05
        zaraz któryś mędrek wyskoczy, że nie ma czegoś takiego, jak współuzależnienie.
    • horpyna4 Re: gdy facet pije 15.11.10, 18:19
      Najprościej wymienić faceta na inny egzemplarz.

A co do środków, to istnieją takie. Znam (i nawet hoduję) pewną roślinę, z której robi się nalewkę i dyskretnie dodaje kilka kropel pijakowi do wódki. Efekt - wymioty i wstręt do alkoholu.

• nikita-dwa Re: gdy facet pije 16.11.10, 13:13
        A napisz może co ta za roślinka?
        • sundry Re: gdy facet pije 16.11.10, 13:34
          Kopytnik.
    • leonardadikarpia Re: gdy facet pije 15.11.10, 18:20
      uzaleznienia się leczy nie w domciu i syropkiem tylko.............
      • usunelamkonto Re: gdy facet pije 15.11.10, 19:04
        mialam taki egzemplarz. jeszcze zrozumiem piwko codziennie na smaka, ale narabac sie 3-4 razy w tygodniu zalamka. przez ex dowiedzialam sie ze mama ma zal ze jemu nie pomagam, ex mowil ze nie potrafilam go ustawic. a co ja jestem? bede go prowadzic za raczke i zamiast zubra kubusia w tykac?

znalazlam mezczyzne ktory napije sie raz na jakis czas :D , wypije max 1 piwo na tydzien zmiana partnera pomaga. i ten moj obecny jest o wiele lepszy
        • g.r.a.f.z.e.r.o Re: gdy facet pije 29.08.13, 07:43
          > ex mowil ze nie potrafilam go ustawic.

Teee, to dobre jest :D
    • kolekcjonerka.prawdy Re: gdy facet pije 15.11.10, 19:08
      W szpitalu mogą wszyć mu ESPERAL.
      • horpyna4 Re: gdy facet pije 15.11.10, 19:23
        Tyle, że to on musiałby tego chcieć. A założę się, że on nie widzi problemu.

• usunelamkonto Re: gdy facet pije 15.11.10, 19:29
          jak to bylo u mnie?
          a)nie pij tyle - daj mi spoko kobieto, nie bedziesz mi mowic co mam robic
          b)nie pij tyle - dobrze kochanie, po czym umawial sie na browarka i byl nawalony
          c)nic sie nie odzywalam, czyt mam gdzies twoje picie

d) zrob cos zebym tyle nie pil ,
          a mam zajsc w ciaze zebys przestal pic?
          - jeszcze bardziej sie rozpije

i uslyszalam na koniec ze : mama ma zal ze tyle mi pozwalasz i dlaczego ty mnie nie ustawilas do pionu? ja potrzebuje kobiety ktora to zrobi

i wez tu zadzialaj
          • dzioucha_z_lasu Re: gdy facet pije 15.11.10, 23:54
            Facet nie ma najmniejszego zamiaru zrobić czegokolwiek z piciem, natomiast chce Cię obarczyć odpowiedzialnością za to picie, dzięki czemu on będzie sobie popijał ile wlezie, bo jest taki biedny miś. Albo postawisz mu zdecydowane ultimatum - przestaje pić, albo wynocha, albo zostaniesz taką sierotką obarczaną za wszystkie winy faceta najpierw przez niego, potem jego rodzinę i wreszcie samą siebie. I okaże się, że gdyby nie Ty, to on by już dawno przestał pić, tylko Ty mu na to pozwalasz. Facet jest dorosły i ty za niego picia nie rzucisz, a nie ma nic głupszego, niż pilnowanie takiego pijaka, żeby się nie napił, liczenia mu kieliszków i proszenia, żeby przestał, chowania butelek i tym podobnych głupot. To zdejmuje z niego odpowiedzialność za to co robi.
      • sundry Re: gdy facet pije 16.11.10, 13:35
        Już chyba się nie wszywa, jakoś ostatnio się zmieniły te sposoby leczenia.
      • stara-a-naiwna Re: gdy facet pije 29.08.13, 09:42
        zdziwisz się

ale esperala już tak wszędzie i chętnie nie wszywają

we Wrocławiu co najwyżej prywatnie ale i tak niechętnie i mało kto
      • noemi123 Re: gdy facet pije 29.08.13, 09:45
        Esperal w Polsce jest wycofany,
        za łapówkę jakiś doktorzyna może jeszcze wszyć.
    • kum-nye Re: gdy facet pije 15.11.10, 19:38
      A chcesz mu ukradkiem podawać?:) Niestety nic nie zrobisz, chyba że sam będzie chciał.
    • teletoobis Re: gdy facet pije 15.11.10, 19:42
      najbardziej od alkoholu odrzuca twarz niewyrozumialej baby.
      Widac jeszcze go nie odrzuca, ale to juz poczatek
      • voxave Re: gdy facet pije 16.11.10, 02:31
        uciekaj od takiego gnojka zmarnuje ci zycie i przyszłym dzieciom tez------------mamusie pijaków zwalaja cięzar nałogu na dziewccyny/żony ich synków--ciezki żywot przed toba--uciekaj nie bierz tego na siebie masz prawo do normalnego fajnego życia
    • akle2 Re: gdy facet pije 15.11.10, 23:41
      Dałabym takiemu trzy dni na ogarnięcie się. I ani dnia dłużej. Niech go leczy inna kobita.
    • annjen Re: gdy facet pije 15.11.10, 23:53
      sama szarpałam się z takim w imię miłości, wierności itd. oraz poczucia misji ratowania go do zguby przez dobrych parę lat, dziś wiem, ze o tych parę za dużo. nawet nie zagłebiając się w zagadnienia współuzaleznienia, manipulacji otoczeniem itp. mechanizmów, które jak na dłoni widać u każdego alkoholika - uciekaj i nie oglądaj się za siebie.
    • haku.mokuren Re: gdy facet pije 15.11.10, 23:58
      Piwko trzy razy w tygodniu po pracy? Winko co wieczór do kolacji? Flacha na twarz z menelami co ranka?
    • leonardadikarpia Re: gdy facet pije 16.11.10, 00:13
      Z alkoholikami trzeba krótko i konsekwentnie.Bo jest to faktycznie ogromniasty problem, bo z alkoholikiem "pije" całe otoczenie i żyje jego nałogiem. Odseparować dopóki nie pojdzie na lexzenie.Najprawdopodobniej sie stoczy delikwent potraci wiele, ale albo zrozumie i naprawi, albo niestety nic z niego nie bedzie........Szkoda nerwów wtedy
      • alicja_h Re: gdy facet pije 22.11.10, 10:53
        Z wlasnego doswiadczenia wiem(bo moj byly maz ma ten problem) ze zadna sila ich nie przekona do przymusowej abstynencji. Poki to sa 'normalne' ilosci to wszystko sie jeszcze udaje. Jednak gdy przekroczona zostaje pewna granica nie ma juz mozliwosci napraawy. Odwazylam sie przerwac to tylko dzieki innym rada innych kobiet majacych ten sam problem co ja na www.e-interwencja.pl i poradzie zaprzyjaznionego prawnika...Pamietajcie moje drogie nie raz nie warto udawwac ze sie nic nie dzieje!
    • soulshunter Re: gdy facet pije 22.11.10, 10:56
      po pierwsze nalezaloby ustalic dlaczego pije i na tym polu zaczac terapie.
    • teletoobis Re: gdy facet pije 22.11.10, 12:41
      najpierw zastanow sie jaki jest powod picia.
      Gdyby moja baba zaskakiwala mnie takimi rewelacjami o istnieniu srodkow farmakologicznych powodujacych alkoholowstret, to bym zachlal sie z zalosci na smierc.
      Tak a propos- masz zamiar mu je podrzucac do herbaty?
    • bimota Re: gdy facet pije 22.11.10, 13:23
      "to dlugo zyje..."

Co wy tu baby pieprzycie, przeciez to "facet z klasa"... Napewno pije tylko na imprezkach, jak przystalo na dusze towarzystwa, w domu to tylko browarka po pracy i winko na kolacje, a 100% pewny sposob wyleczenia z ew. alkoholizmu to slub i dzieci. :P
    • iwi1980 Re: gdy facet pije 28.08.13, 22:49
      Gdy facet pije .... moja rada zostaw go to najlepsze co możesz zrobić ....ja walczyłam o to z mężem 13 lat a On się zapił umarł mając 36 lat zostawił 3-kę dzieci i złe wspomnienia. a był dobrym człowiekiem jako osoba trzeźwa a nie będę obrażać bo o zmarłych się źle nie mówi ....gdy komuś zależy bardziej na alkoholu to już przegrany jesteście obojga
    • pmk_pmk Podstawowe pytanie 28.08.13, 22:59
      Podstawowe pytanie: co Cie z nim trzyma?
      • grassant Re: Podstawowe pytanie 28.08.13, 23:02
        ciekawe czy Ci odpowie haha
      • iwi1980 Re: Podstawowe pytanie 28.08.13, 23:38
        Wiecie co może przy kimś trzymać ?? to jest tzw.. miłość a jeżeli tego słowa nie rozumiecie to współczuję ...bo lepiej jej zaznać i stracić niż nie zaznać wcale. a bez miłości człowiek pustką się staje...
        • marguy Re: Podstawowe pytanie 29.08.13, 01:46
          iwi,
          nie zrozumieja. Dzis ludzie nie umieja kochac, za to doskonale liczyc. No i misiu lusi byc dokladnie taki jak z gazety dla bab.
          Zyjemy w czasach konsumpcji. Jesli cos sie zepsuje, to juz nikt tego nie naprawia tylko wyrzuca i kupuje nowe. Tak jest takze z misiami.
          • stara-a-naiwna Re: Podstawowe pytanie 29.08.13, 09:45
            gdyby twój facet (baba) Cię notorycznie zdradzał i bił to albo go zostawiasz albo coś z tym robisz i ratujesz związek...

szanse na uzdrowienie relacji są nikłe
            nie czaujmy się

no i nie wiesz czy "druga połowa" chce zmian

no i jakie jest najlepsze (i najprostsze wyjście) spieprzać
            :)

jest takie przysłowie; powieszenie
            "widziały gały co brały" (i niech nie oczekuje zmian bo potem jest jeszcze większe rozczarowanie)

albo jej pasuje pijący chłop albo niech szuka innego

• six_a Re: to mu 28.08.13, 23:45
      wątroba gnije.
      • kalam07 Re: to mu 04.09.13, 10:11
        wątroba to gnije jak sie baby nie bije ;p
    • triss_merigold6 Re: gdy facet pije 29.08.13, 09:21
      Nie ma takich środków. Jeśli masz na myśli esperal, to został wycofany.
      Jedynym skutecznym środkiem jest terapia tj. abstynencja i proces trzeźwienia wspomagany przez AA.
      Moja rada jest taka, żeby się pana pozbyć jak najszybciej.
    • galuccia47 Re: gdy facet pije 29.08.13, 10:03
      okropkax napisała:

> Słyszałam, że są jakieś środki farmakologiczne, które powodują ,że człowiekowi
      > nie chcę się pic, tzn. "odrzuca" go od alkoholu.
      > Proszę o pomoc i wasze rady

Magiczne sztuczki? Kaca na kg to jeszcze nie spzredaja i jedyny sposób to pzrestać pić.
    • mmagi Re: gdy facet pije 29.08.13, 10:59

forum.gazeta.pl/forum/w,176,83726447,83726447,HALT_.html
      moze tu coś znajdziesz:)
      • mmagi coś o esperalu 29.08.13, 11:00

forum.gazeta.pl/forum/w,176,63388415,145797754,jedyny_kraj_w_Europie_gdzie_hieny_wszywaja.html
        • kociamamaa Re: coś o esperalu 29.08.13, 12:23
          Wpisz w Google "baclofen alkoholizm" i poczytaj.
          • light_in_august Re: coś o esperalu 29.08.13, 16:33
            Rezczywiście, podobno baklofen działa - przetestowane przez bliską mi osobę. Tzn. pomaga wytrwać w postanowieniu niepicia, podobnoo głodu alkoholowego nie ma lub jest znacznie mniejszy. Niestety przy zażywaniu potrzebna jest też bardzo silna motywacja, bo sama farmakologia to za mało. Ww. bliska osoba po pół roku całkowitej abstynencji (co się od 10 lat nie zdarzyło) znowu wpadła w ciąg... Reasumując, cudownego leku na całe zło alkoholowe po prostu nie ma.
          • mmagi ja?? a po co? nt 04.09.13, 10:50

• soulshuntr Re: gdy facet pije 29.08.13, 12:52
      Dżizasfakinkrajst, znowu odgrzewany tema z przed 3 lat. Chlop pewnie sie juz zapil na smierc a wy dalej bijecie piane.
    • facettt rady sa, a odzewu autorki nie ma. 29.08.13, 15:20
      okropkax napisała:
      > Proszę o pomoc i wasze rady

rady sa, a odzewu autorki nie ma.
      jestes na odwyku ?
    • samuela_vimes Re: gdy facet pije 29.08.13, 16:43
      środki??? a może warto zacząć do rozmowy? :-/
      • doral2 Re: gdy facet pije 29.08.13, 20:09
        myślisz, że autorka watku czekała TRZY LATA na twoją cudowną poradę?
    • mariuszg2 Re: gdy facet pije 29.08.13, 20:04
      okropkax napisała:

> słuchajcie, mam problem, mój facet pije i to często ostatnio, jestem załamana.

no przecież nie może żyć wieczną miłością do Ciebie i powietrzem...
      pewnie ma kaca...
    • maretina to uciekaj, najszybciej i najdalej/nt 03.09.13, 21:55

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka