Dodaj do ulubionych

A w gry to Wy gracie?

24.11.10, 21:51
Mam na myśli te tradycyjne: Karciane, planszówki i insze takie. Naszło mnie ostatnio na jakąś nową ciekawą grę, myślałam nad Owczym Pędem, ktoś grał? Opisy znam, chodzi mi o wrażenia :).
A może ktoś może coś polecić?
Obserwuj wątek
    • rosa_de_vratislavia Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 21:53
      ritsuko napisała:

> A może ktoś może coś polecić?

Scrabble. Nadal cieszą.
      Puzzle. Nadal relaksują.
      • sid.leniwiec Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 21:54
        Ja podobnie, ale rzadko.
      • ritsuko Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:00
        Scrabble już mamy, więc coś innego by się przydało :)
    • jan_hus_na_stosie Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 21:55
      kiedyś grałem, teraz nie mam czasu

chociaż w szachy to bym sobie popykał :)
      • ritsuko Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:04
        A żona nienamawialna na szachy? :)
    • jej_torebka Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 21:56
      gram okazjonalnie w 'caylusa' i 'osadników z catanu'. to są planszówki. te mogę polecić, choć są w dużej mierze losowe.

oprócz tego wymiatam w scrabble i literaki ;)
      • rosa_de_vratislavia Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 21:59
        jej_torebka napisała:

>i literaki ;)

co to?
        • ritsuko Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:00
          To samo co scrabble tylko kurnikowe :)
      • ritsuko Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:03
        W "Osadników..." parę razy grałam, fakt niezła, ostatnio parę partyjek Carcassonne zaliczyłam i też sympatyczna, Caylusa za to nie znam
        • minasz Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:09
          jak lubisz Carcassonne to mozesz zagrac w wilki i owce
          • ritsuko Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:10
            Tyż odfajkowane :)
            • minasz Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:13
              a robale?
              • ritsuko Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:18
                Kontynuuj, kontynuuj :)
                • minasz Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:51
                  no to moze jakis stary warhammer?
                • minasz Re: A w gry to Wy gracie? 30.07.13, 00:16
                  to zamki burgundii i mare balticum :)
                  troche pozno hehe
    • soulshunter Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 21:59
      a moze mi ktos powie ktora gra jest lepsza, bardziej wciaga, po prostu fajniejsza:
      1. MoH
      2. CoH
      3. CoD
      • lolcia-olcia Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:02
        aż do wujka G musiałam sięgnąć taka niedoinformowana jestem ;p ence pence...wybieram ...:)
      • ritsuko Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:21
        No dobra, niby nie tradycyjne, ale ja tam lubiłam CoD :)
      • pijatyka Re: MoH ? CoH ? CoD ? 18.08.13, 17:20

WoT ;)
    • lolcia-olcia Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:01
      w wojnę, statki, państwa-miasta :D
      • sid.leniwiec Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:03
        O, ja też! :)
        • lolcia-olcia Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:04
          kiedyś jeszcze w ramach uzależnienia rozwiązywałam krzyżówki... przeszło mi już :)
    • six_a Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:03
      scrabble i farmer. a tak to nie przepadam. w żadne komputerowe też już nie gram. czasu ni ma. jakbym miała grać, to wolę film obejrzeć albo z książką zasiąść. starość nie radość;)
      • ritsuko Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:05
        Obie znam i lubię, ale w Farmera nikt nie chce ze mną grać, mam jakiś dziwny dar tworzenia wiejskiego imperium :P
        • six_a Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:11
          ten drakula mnie zaciekawił z postu poniżej;)

może tu sobie jakąś grę wyszukasz:
          www.rebel.pl/product.php/1,1379/8399/Fury-of-Dracula.html
          • ritsuko Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:18
            Mnie właśnie też, a tu póki co patrzę (allegro też) i nigdzie nie ma :/.
            Z grami niestety jest ten problem, że wybór duży, nie zawsze są najtańsze, a chciałoby się trafić jak najlepszą :)
          • ofelia1982 Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:20
            Dracula jest super - serio to jedna z najlepszych gier jaka w życiu grałam, a obskoczyliśmy już masę:)
            Problem tylko, ze słabo dostępny w Polsce i dość drogi. Ja jakimś cudem upolowałam na allegro. Można pewnie kupić jeszcze na jakichś amazonach czy coś.
            Chodzi w grze o to, że jest 4 łowców, rozstawiają się gdzieś na mapie Europy i Dracula - który ustawia się w jednym mieście (nikt oprocz niego nie wie gdzie). No i zaczynają się łowy. Dracula zastawia pułapki w miastach w których był, rozstawia swoich sługów etc. Jak spotka się łowca z Draculą to jest walka - i w zależności od tego czy jest dzień czy noc (Dracula jest silniejszy w nocy) i kilku innych czynników - wygrywa albo łowca albo Dracula (albo np walka się kończy ucieczką któregoś).
            Gra jest naprawdę świetna, polecam.
            • stary.dziadyga Re: A w gry to Wy gracie? 29.07.13, 19:37
              > Problem tylko, ze słabo dostępny w Polsce i dość drogi

Na bardzo podobnej zasadzie opiera się gra Scotland Yard. Bardzo podobne zasady tylko jedna osoba jest złodziejem a reszta scotland yardem i trzrba go ściagac po Londynie, mając do wypboru 3 środki transportu (ale ograniczoną ilość biletów na nie). Tę grę bardzo łatwo kupić.
    • ofelia1982 Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:05
      To moja i męża pasja i co sobota praktycznie umawiamy się z 4ką znajomych i gramy (często do późnych godzin nocnych:)
      Z najlepszych dla mnie:
      - Fury of Dracula (polski Wampir) - chyba dla mnie najlepsza
      - Cytadela
      - Antike
      - Carcassone (ale z dodatkami, np. Księżniczka i smok)
      - Genua
      - Osadnicy
      - Puerto Rico
      - Agricola

To jest świetna sprawa, polecam! Nie dość, że spotykasz się ze znajomymi - przy okazji pogawędek, przekąsek, alkoholu:), to w niektóre gry się tak można wkręcić, że często dochodziło do kłótni przy stole:)
      • ritsuko Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:16
        A kojarzysz może "Horror w Arkham"? Wygląda ciekawie, kurcze chyba nie pozostaje nic innego jak ruszyć tyłek do Graala i testować ;)
        A to "Fury of Dracula" to jeszcze gdzieś dostępne, bo gugiel mi same niedostępne pokazuje :/
        • ofelia1982 Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:22
          Horror jest słaaabiutki - ja osobiście nie grałam niestety, ale Ci nasi znajomi z paczki planszówkowej kupili, zagrali ze 2 razy i sprzedali:)
          Draculę chyba najlepiej na jakimś zagranicznym portalu kupić (amazon? ebay?)
          • ritsuko Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:27
            Uff to dzięki za info- bym się nacięła :)
    • teletoobis Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:16
      tylko w "kamienne twarze"
      • lolcia-olcia Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:19
        o butelce Tubi zapomniałeś ;p
        • teletoobis Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:23
          W butelke nie gram, bo mi szkoda zawartosci :)
          • lolcia-olcia Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:26
            E tam, jaaaa jaki idę do pracy to obowiązkowo pełen bukłaczek mam ze sobą, przezorny ubezpieczony:) kto wie jakie licho spotka człowieka w pracy..jak mam z pragnienia zamrzeć to wolę być przygotowana :)
            • teletoobis Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:30
              ja mam psa z beczulka podwieszana do obrozy :)
              • lolcia-olcia Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:35
                cholera nie mogę być gorsza ... Ty masz psa, Menka Gucia... nie no tak to być nie może ;p
                • teletoobis Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:44
                  Mam tez kota: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2089479,2,10,Obraz-026.html
                  • lolcia-olcia Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:50
                    Kotów akurat nie lubię...
                    • teletoobis Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:55
                      Nie znasz sie, bo mloda jeszcze jestes :)
                      • lolcia-olcia Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 23:07
                        Jak będziesz w moim wieku to pogadamy :)
                        • teletoobis Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 23:21
                          Juz bylem :)
                          • lolcia-olcia Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 23:23
                            Widocznie mało efektywnie... do poprawki ! ;p
                            • teletoobis Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 23:26
                              ale ja mam 2 x tyle co Ty :)
                              • lolcia-olcia Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 23:28
                                no co Ty???? hahaha
                                • teletoobis Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 23:30
                                  No serio :)
                                  • lolcia-olcia Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 23:33
                                    o jaaaa to mnie zaskoczyłeś :D ale nie martw się ja po kilku operacjach plastycznych jestem...uśmiech z mojej twarzy nie znika :D
                                    • teletoobis Re: A w gry to Wy gracie? 25.11.10, 11:06
                                      Czym Cie zaskoczylem?
                                      Moja wizytowka nie klamie :)
    • silentscream Jenga 24.11.10, 22:22
      Jenga czy Yenga, gra z rodziny bierkowatych, gromada: drewniane. Głupawa w gruncie rzeczy, ale śmiechu co niemiara.
      • ritsuko Re: Jenga 24.11.10, 22:28
        Ja Ci dam głupawa :D! Genialna jest!!
        • silentscream Re: Jenga 24.11.10, 22:32
          > Ja Ci dam głupawa :D! Genialna jest!!

Również o niej ciepło myślę, ale umówmy się, że intelektualnie jakoś szczególnie nie rozwija. ;)
          • ritsuko Re: Jenga 24.11.10, 22:36
            Oj zawsze trzeba patrzeć na przewidywany środek ciężkości, można mieć określoną taktykę... A zresztą i tak najwięcej radochy człowiek ma jak przeciwnikowi latają ręce przy wieży która w teorii nie powinna już w ogóle się trzymać :D
      • lolcia-olcia Re: Jenga 24.11.10, 22:29
        ooo to jak małpki :)
    • ofelia1982 Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:37
      A ja chyba sobie kupię 2-osobową Mr. Jack na zimowe wieczory z małżem:) Tak mnie wątek zainspirował:)
      • ritsuko Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:45
        O, może 2 osobówka nawet lepsza, bo wielo mamy sporo, a na dwójkę zostaje mniej
        • ofelia1982 Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:51
          Recenzja Mr. Jack in New York
    • singing-in-the-rain Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:49
      Gramy:) brydż, ukochane Arkham Horror (polska wersja dużo traci), Battlestar Galactica, Ticket to ride (można ściągnąć z neta wersję komputerową i wypróbować), Fury of Dracula (kupione 3 lata temu bez problemów na rebelu)- ale jednak za często nie da się w to grać, Mr Jack - świetny pomysł na grę, banalne zasady, krótka rozgrywka z dużą ilością knucia i kombinowania, piękne wykonanie; Dominion, Carcassonne, Jenga! . Z typowo towarzyskich i imprezowych- Jungle Speed oraz Palce w Pralce.

Nie polecam gier typu Robale lub Owczy Pęd, jest to wydawanie grubej kasy na gry dość upośledzone:P jak już coś w ten deseń to wybrałabym np. Niagarę
      • ofelia1982 Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:54
        Dziwne - bo nasi znajomi, z którymi gramy co tydzień właśnie strasznie "zjechali" Horror i go sprzedali..
        A co do Mr. Jack - lepsza wersja podstawowa czy kupić Mr. Jack w NY? Podobno wersja w NY lepsza wg recenzji. Ty grałeś/aś, to może pomożesz:)
        • singing-in-the-rain Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 23:20
          Mr. Jacka w NY jeszcze nie miałam okazji przetestować. Szczerze mogę polecić wersję podstawową. Mam też dodatek ale jakoś mi nie przypasował i się kurzy w szafie.

Co do Arkham, wiadomo - co kto lubi. Jeśli komuś pasują klimaty Lovecraftowskie, rpgi w świecie mroku i przeróżne mackowatości to powinno mu się spodobać. No i optymalna ilość graczy to 3 - 4 osoby:)
          • ofelia1982 Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 23:34
            Dzięki za odp. Chyba się skuszę na Mr. Jack in NY od męża na Mikłajki chłe chłe.
            Bez sensu, że takie drogie te gry!
    • ewagrab39 Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:55
      My od jakiegos miesiaca, prawie codziennie smigamy w RUMMIKUB. Ale ostrzegam, bo ta gra uzaleznia... Wczoraj gralismy do... 2 w nocy :))) Naprawde polecam!
    • figgin1 Re: A w gry to Wy gracie? 25.11.10, 08:23
      Dominion, uwielbiam. A w ogóle namierzyłam imprezy z graniem nareszcie.
    • kombinerki.pinocheta Re: A w gry to Wy gracie? 25.11.10, 08:30
      kiedys w szachy, ale zaniedbalem, czego bardzo zaluje
      myslalem o kostce rubika, ale droga mi sie wydala i na razie odpuscilem, ale jak bede mial pieniadzory to sobie kupie
    • martishia7 Re: A w gry to Wy gracie? 25.11.10, 09:34
      Z karcianych preferuję najbardziej planowanie i remika <dla relaksu intelektualnego>

A z planszowych, to stara dobra Magia i Miecz nie pasi? :-) Chociaż ostrzegam, że nowe wydanie jest nędzne.

Dla dwóch osób polecam jeszcze Quatro - niby proste kółko i krzyżyk, ale nie takie łatwe, jak się wydaje.
    • reniatoja Re: A w gry to Wy gracie? 25.11.10, 09:41
      Scrabble, brydż, to królewska para gier.

Oprócz tego ja znam tylko monopol, ale nie przepadałam nigdy

Grywam bardzo często w chińczyka, wężyka, zbieranie grzybków, szukanie skarbu.
    • looona Re: A w gry to Wy gracie? 25.11.10, 11:17
      Z towarzyskich: scrabble, rummikub, chińczyk, eurobizness, gra w karteczki (zapożyczona z filmu Bękarty wojny), kalambury.
      Kurnik: domino, kierki, kierki am., tysiąc.
      :)
    • p.s.j Re: A w gry to Wy gracie? 25.11.10, 11:20
      grałem w życiu w sporo gier, myślałem, że mało co mnie już zaskoczy (tak, wszystkie te Dracule, Arkhamy, Battlestary, Carcassony i Cytadele też...), ale wczoraj miałem okazję zagrać w Dixit, i jestem zauroczony. Super gra, lekka, ale nie prostacka, zupełnie odmienne podejście do pojęcia "gry" jako takiej... cool. Wada: wygląda na to, że działa minimum na 4 osoby, a najlepiej 5-6.
    • sweet_pink Re: A w gry to Wy gracie? 25.11.10, 11:21
      Mam owczy pęd..gierka słodka, ale zasad ruchu sporo i ciężko tak ogarnąć na szybko żeby pograć na spotkaniu...granie w dwie osoby nie porywa.
      Na takie lekkie powygłupianie się na imprezie to mi bardzo podpasowały Robale (gra głównie losowa, ale podkombinować też można).
      Z tż czasem gramy (nieczęsto bo my jesteśmy screen adicty i częściej koksamy razem na kompach) w Warhammera Inwacje (karcianka).
      Rozejrzyj się za sklepem gdzie są prezentacje gier i można sobie pograć, przetestować gry. Ja testuje raz do roku na warszawskiej Avangardzie i robie plany zakupowe..bo niestety gry są dość drogie i bardzo rzadko kupuję coś czego nie testowałam.
      No i u nas to króluje granie w gry fabularne (tz rolpleje) i karcianki i planszówki są jakoś tak z boczku.
    • ipsetta Re: A w gry to Wy gracie? 29.07.13, 14:43
      Poker Texas Hold'em - na razie chałupniczo. Gromadzę i podczytuję materiały, przeglądam zawody na youtubie. To tak na razie.

Szachy - dla przyjemności od czasu do czasu.

Chciałabym się nauczyć brydża.
      • kalllka Re: A w gry to Wy gracie? 29.07.13, 20:38
        dla cierpliwych bilard.

ps
        wiesz co upsetko -zadlo byloby dla ciebie interesujacym materialem naukowym, z polskiego repertuaru- polecilabym tez- wielkiego szu i bardzo inspirujaca dla polskiej sieci hipsterskiej- parade oszustow; cykl nowelek telewizyjnych o wielkich przekretach i zrecznej grze pozorow miedzywojnia,a wyciagnietych z archiwow policyjnych i pitavali miejskich,.,.
        • ipsetta Re: A w gry to Wy gracie? 30.07.13, 01:26
          :)

Dzięki, Żądło, Szu no oraz Paradę znam.

>bardzo inspirujaca dla polskiej sieci hipsterskiej- parade oszustow

Ciekawe co ma hipster do Parady? No ale na hipsterach się nie znam.
    • magadanskaya Re: A w gry to Wy gracie? 29.07.13, 15:02
      Gramy.
      Najczęściej w ogona (odmiana remika), a z planszówek Monopol.
      W najbliższym czasie mam zamiar nauczyć się też brydża ;)
    • biegam_sobie Re: A w gry to Wy gracie? 29.07.13, 15:26
      tak, ostatnio w Escape from Colditz, udalo sie dorwac
      stara gra, 40 lat ma
      wciaga, choc poczatki sa lekko nudnawe
      mozna grac od 2 do 6 osob,
    • paco_lopez Re: A w gry to Wy gracie? 29.07.13, 20:20
      ja lubię w karty. dawno nie grałem a pograłbym najchętniej w turbo screwdriver. pasjonujące i zyciowe. damy tam zawsze są neutralne. pasują w każdej fazie i nie przeszkadzają. to jest trochę nierealne. poza tym zwroty sytuacji jak w życiu.
    • sootball Re: A w gry to Wy gracie? 30.07.13, 00:10
      Munchkina.

https://munchkin.pl/images/cards/Smok_Wawelski.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka