ritsuko 24.11.10, 21:51 Mam na myśli te tradycyjne: Karciane, planszówki i insze takie. Naszło mnie ostatnio na jakąś nową ciekawą grę, myślałam nad Owczym Pędem, ktoś grał? Opisy znam, chodzi mi o wrażenia :). A może ktoś może coś polecić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosa_de_vratislavia Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 21:53 ritsuko napisała: > A może ktoś może coś polecić? Scrabble. Nadal cieszą. Puzzle. Nadal relaksują. Odpowiedz Link Zgłoś
ritsuko Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:00 Scrabble już mamy, więc coś innego by się przydało :) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 21:55 kiedyś grałem, teraz nie mam czasu chociaż w szachy to bym sobie popykał :) Odpowiedz Link Zgłoś
ritsuko Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:04 A żona nienamawialna na szachy? :) Odpowiedz Link Zgłoś
jej_torebka Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 21:56 gram okazjonalnie w 'caylusa' i 'osadników z catanu'. to są planszówki. te mogę polecić, choć są w dużej mierze losowe. oprócz tego wymiatam w scrabble i literaki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 21:59 jej_torebka napisała: >i literaki ;) co to? Odpowiedz Link Zgłoś
ritsuko Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:00 To samo co scrabble tylko kurnikowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
ritsuko Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:03 W "Osadników..." parę razy grałam, fakt niezła, ostatnio parę partyjek Carcassonne zaliczyłam i też sympatyczna, Caylusa za to nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:09 jak lubisz Carcassonne to mozesz zagrac w wilki i owce Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:51 no to moze jakis stary warhammer? Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: A w gry to Wy gracie? 30.07.13, 00:16 to zamki burgundii i mare balticum :) troche pozno hehe Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 21:59 a moze mi ktos powie ktora gra jest lepsza, bardziej wciaga, po prostu fajniejsza: 1. MoH 2. CoH 3. CoD Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:02 aż do wujka G musiałam sięgnąć taka niedoinformowana jestem ;p ence pence...wybieram ...:) Odpowiedz Link Zgłoś
ritsuko Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:21 No dobra, niby nie tradycyjne, ale ja tam lubiłam CoD :) Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:01 w wojnę, statki, państwa-miasta :D Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:04 kiedyś jeszcze w ramach uzależnienia rozwiązywałam krzyżówki... przeszło mi już :) Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:03 scrabble i farmer. a tak to nie przepadam. w żadne komputerowe też już nie gram. czasu ni ma. jakbym miała grać, to wolę film obejrzeć albo z książką zasiąść. starość nie radość;) Odpowiedz Link Zgłoś
ritsuko Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:05 Obie znam i lubię, ale w Farmera nikt nie chce ze mną grać, mam jakiś dziwny dar tworzenia wiejskiego imperium :P Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:11 ten drakula mnie zaciekawił z postu poniżej;) może tu sobie jakąś grę wyszukasz: www.rebel.pl/product.php/1,1379/8399/Fury-of-Dracula.html Odpowiedz Link Zgłoś
ritsuko Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:18 Mnie właśnie też, a tu póki co patrzę (allegro też) i nigdzie nie ma :/. Z grami niestety jest ten problem, że wybór duży, nie zawsze są najtańsze, a chciałoby się trafić jak najlepszą :) Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:20 Dracula jest super - serio to jedna z najlepszych gier jaka w życiu grałam, a obskoczyliśmy już masę:) Problem tylko, ze słabo dostępny w Polsce i dość drogi. Ja jakimś cudem upolowałam na allegro. Można pewnie kupić jeszcze na jakichś amazonach czy coś. Chodzi w grze o to, że jest 4 łowców, rozstawiają się gdzieś na mapie Europy i Dracula - który ustawia się w jednym mieście (nikt oprocz niego nie wie gdzie). No i zaczynają się łowy. Dracula zastawia pułapki w miastach w których był, rozstawia swoich sługów etc. Jak spotka się łowca z Draculą to jest walka - i w zależności od tego czy jest dzień czy noc (Dracula jest silniejszy w nocy) i kilku innych czynników - wygrywa albo łowca albo Dracula (albo np walka się kończy ucieczką któregoś). Gra jest naprawdę świetna, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.dziadyga Re: A w gry to Wy gracie? 29.07.13, 19:37 > Problem tylko, ze słabo dostępny w Polsce i dość drogi Na bardzo podobnej zasadzie opiera się gra Scotland Yard. Bardzo podobne zasady tylko jedna osoba jest złodziejem a reszta scotland yardem i trzrba go ściagac po Londynie, mając do wypboru 3 środki transportu (ale ograniczoną ilość biletów na nie). Tę grę bardzo łatwo kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:05 To moja i męża pasja i co sobota praktycznie umawiamy się z 4ką znajomych i gramy (często do późnych godzin nocnych:) Z najlepszych dla mnie: - Fury of Dracula (polski Wampir) - chyba dla mnie najlepsza - Cytadela - Antike - Carcassone (ale z dodatkami, np. Księżniczka i smok) - Genua - Osadnicy - Puerto Rico - Agricola To jest świetna sprawa, polecam! Nie dość, że spotykasz się ze znajomymi - przy okazji pogawędek, przekąsek, alkoholu:), to w niektóre gry się tak można wkręcić, że często dochodziło do kłótni przy stole:) Odpowiedz Link Zgłoś
ritsuko Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:16 A kojarzysz może "Horror w Arkham"? Wygląda ciekawie, kurcze chyba nie pozostaje nic innego jak ruszyć tyłek do Graala i testować ;) A to "Fury of Dracula" to jeszcze gdzieś dostępne, bo gugiel mi same niedostępne pokazuje :/ Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:22 Horror jest słaaabiutki - ja osobiście nie grałam niestety, ale Ci nasi znajomi z paczki planszówkowej kupili, zagrali ze 2 razy i sprzedali:) Draculę chyba najlepiej na jakimś zagranicznym portalu kupić (amazon? ebay?) Odpowiedz Link Zgłoś
ritsuko Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:27 Uff to dzięki za info- bym się nacięła :) Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:19 o butelce Tubi zapomniałeś ;p Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:23 W butelke nie gram, bo mi szkoda zawartosci :) Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:26 E tam, jaaaa jaki idę do pracy to obowiązkowo pełen bukłaczek mam ze sobą, przezorny ubezpieczony:) kto wie jakie licho spotka człowieka w pracy..jak mam z pragnienia zamrzeć to wolę być przygotowana :) Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:30 ja mam psa z beczulka podwieszana do obrozy :) Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:35 cholera nie mogę być gorsza ... Ty masz psa, Menka Gucia... nie no tak to być nie może ;p Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:44 Mam tez kota: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2089479,2,10,Obraz-026.html Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:50 Kotów akurat nie lubię... Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:55 Nie znasz sie, bo mloda jeszcze jestes :) Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 23:07 Jak będziesz w moim wieku to pogadamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 23:23 Widocznie mało efektywnie... do poprawki ! ;p Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 23:26 ale ja mam 2 x tyle co Ty :) Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 23:33 o jaaaa to mnie zaskoczyłeś :D ale nie martw się ja po kilku operacjach plastycznych jestem...uśmiech z mojej twarzy nie znika :D Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: A w gry to Wy gracie? 25.11.10, 11:06 Czym Cie zaskoczylem? Moja wizytowka nie klamie :) Odpowiedz Link Zgłoś
silentscream Jenga 24.11.10, 22:22 Jenga czy Yenga, gra z rodziny bierkowatych, gromada: drewniane. Głupawa w gruncie rzeczy, ale śmiechu co niemiara. Odpowiedz Link Zgłoś
silentscream Re: Jenga 24.11.10, 22:32 > Ja Ci dam głupawa :D! Genialna jest!! Również o niej ciepło myślę, ale umówmy się, że intelektualnie jakoś szczególnie nie rozwija. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ritsuko Re: Jenga 24.11.10, 22:36 Oj zawsze trzeba patrzeć na przewidywany środek ciężkości, można mieć określoną taktykę... A zresztą i tak najwięcej radochy człowiek ma jak przeciwnikowi latają ręce przy wieży która w teorii nie powinna już w ogóle się trzymać :D Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:37 A ja chyba sobie kupię 2-osobową Mr. Jack na zimowe wieczory z małżem:) Tak mnie wątek zainspirował:) Odpowiedz Link Zgłoś
ritsuko Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:45 O, może 2 osobówka nawet lepsza, bo wielo mamy sporo, a na dwójkę zostaje mniej Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:51 Recenzja Mr. Jack in New York Odpowiedz Link Zgłoś
singing-in-the-rain Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:49 Gramy:) brydż, ukochane Arkham Horror (polska wersja dużo traci), Battlestar Galactica, Ticket to ride (można ściągnąć z neta wersję komputerową i wypróbować), Fury of Dracula (kupione 3 lata temu bez problemów na rebelu)- ale jednak za często nie da się w to grać, Mr Jack - świetny pomysł na grę, banalne zasady, krótka rozgrywka z dużą ilością knucia i kombinowania, piękne wykonanie; Dominion, Carcassonne, Jenga! . Z typowo towarzyskich i imprezowych- Jungle Speed oraz Palce w Pralce. Nie polecam gier typu Robale lub Owczy Pęd, jest to wydawanie grubej kasy na gry dość upośledzone:P jak już coś w ten deseń to wybrałabym np. Niagarę Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:54 Dziwne - bo nasi znajomi, z którymi gramy co tydzień właśnie strasznie "zjechali" Horror i go sprzedali.. A co do Mr. Jack - lepsza wersja podstawowa czy kupić Mr. Jack w NY? Podobno wersja w NY lepsza wg recenzji. Ty grałeś/aś, to może pomożesz:) Odpowiedz Link Zgłoś
singing-in-the-rain Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 23:20 Mr. Jacka w NY jeszcze nie miałam okazji przetestować. Szczerze mogę polecić wersję podstawową. Mam też dodatek ale jakoś mi nie przypasował i się kurzy w szafie. Co do Arkham, wiadomo - co kto lubi. Jeśli komuś pasują klimaty Lovecraftowskie, rpgi w świecie mroku i przeróżne mackowatości to powinno mu się spodobać. No i optymalna ilość graczy to 3 - 4 osoby:) Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 23:34 Dzięki za odp. Chyba się skuszę na Mr. Jack in NY od męża na Mikłajki chłe chłe. Bez sensu, że takie drogie te gry! Odpowiedz Link Zgłoś
ewagrab39 Re: A w gry to Wy gracie? 24.11.10, 22:55 My od jakiegos miesiaca, prawie codziennie smigamy w RUMMIKUB. Ale ostrzegam, bo ta gra uzaleznia... Wczoraj gralismy do... 2 w nocy :))) Naprawde polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: A w gry to Wy gracie? 25.11.10, 08:23 Dominion, uwielbiam. A w ogóle namierzyłam imprezy z graniem nareszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
kombinerki.pinocheta Re: A w gry to Wy gracie? 25.11.10, 08:30 kiedys w szachy, ale zaniedbalem, czego bardzo zaluje myslalem o kostce rubika, ale droga mi sie wydala i na razie odpuscilem, ale jak bede mial pieniadzory to sobie kupie Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: A w gry to Wy gracie? 25.11.10, 09:34 Z karcianych preferuję najbardziej planowanie i remika <dla relaksu intelektualnego> A z planszowych, to stara dobra Magia i Miecz nie pasi? :-) Chociaż ostrzegam, że nowe wydanie jest nędzne. Dla dwóch osób polecam jeszcze Quatro - niby proste kółko i krzyżyk, ale nie takie łatwe, jak się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: A w gry to Wy gracie? 25.11.10, 09:41 Scrabble, brydż, to królewska para gier. Oprócz tego ja znam tylko monopol, ale nie przepadałam nigdy Grywam bardzo często w chińczyka, wężyka, zbieranie grzybków, szukanie skarbu. Odpowiedz Link Zgłoś
looona Re: A w gry to Wy gracie? 25.11.10, 11:17 Z towarzyskich: scrabble, rummikub, chińczyk, eurobizness, gra w karteczki (zapożyczona z filmu Bękarty wojny), kalambury. Kurnik: domino, kierki, kierki am., tysiąc. :) Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: A w gry to Wy gracie? 25.11.10, 11:20 grałem w życiu w sporo gier, myślałem, że mało co mnie już zaskoczy (tak, wszystkie te Dracule, Arkhamy, Battlestary, Carcassony i Cytadele też...), ale wczoraj miałem okazję zagrać w Dixit, i jestem zauroczony. Super gra, lekka, ale nie prostacka, zupełnie odmienne podejście do pojęcia "gry" jako takiej... cool. Wada: wygląda na to, że działa minimum na 4 osoby, a najlepiej 5-6. Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_pink Re: A w gry to Wy gracie? 25.11.10, 11:21 Mam owczy pęd..gierka słodka, ale zasad ruchu sporo i ciężko tak ogarnąć na szybko żeby pograć na spotkaniu...granie w dwie osoby nie porywa. Na takie lekkie powygłupianie się na imprezie to mi bardzo podpasowały Robale (gra głównie losowa, ale podkombinować też można). Z tż czasem gramy (nieczęsto bo my jesteśmy screen adicty i częściej koksamy razem na kompach) w Warhammera Inwacje (karcianka). Rozejrzyj się za sklepem gdzie są prezentacje gier i można sobie pograć, przetestować gry. Ja testuje raz do roku na warszawskiej Avangardzie i robie plany zakupowe..bo niestety gry są dość drogie i bardzo rzadko kupuję coś czego nie testowałam. No i u nas to króluje granie w gry fabularne (tz rolpleje) i karcianki i planszówki są jakoś tak z boczku. Odpowiedz Link Zgłoś
ipsetta Re: A w gry to Wy gracie? 29.07.13, 14:43 Poker Texas Hold'em - na razie chałupniczo. Gromadzę i podczytuję materiały, przeglądam zawody na youtubie. To tak na razie. Szachy - dla przyjemności od czasu do czasu. Chciałabym się nauczyć brydża. Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: A w gry to Wy gracie? 29.07.13, 20:38 dla cierpliwych bilard. ps wiesz co upsetko -zadlo byloby dla ciebie interesujacym materialem naukowym, z polskiego repertuaru- polecilabym tez- wielkiego szu i bardzo inspirujaca dla polskiej sieci hipsterskiej- parade oszustow; cykl nowelek telewizyjnych o wielkich przekretach i zrecznej grze pozorow miedzywojnia,a wyciagnietych z archiwow policyjnych i pitavali miejskich,.,. Odpowiedz Link Zgłoś
ipsetta Re: A w gry to Wy gracie? 30.07.13, 01:26 :) Dzięki, Żądło, Szu no oraz Paradę znam. >bardzo inspirujaca dla polskiej sieci hipsterskiej- parade oszustow Ciekawe co ma hipster do Parady? No ale na hipsterach się nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
magadanskaya Re: A w gry to Wy gracie? 29.07.13, 15:02 Gramy. Najczęściej w ogona (odmiana remika), a z planszówek Monopol. W najbliższym czasie mam zamiar nauczyć się też brydża ;) Odpowiedz Link Zgłoś
biegam_sobie Re: A w gry to Wy gracie? 29.07.13, 15:26 tak, ostatnio w Escape from Colditz, udalo sie dorwac stara gra, 40 lat ma wciaga, choc poczatki sa lekko nudnawe mozna grac od 2 do 6 osob, Odpowiedz Link Zgłoś
paco_lopez Re: A w gry to Wy gracie? 29.07.13, 20:20 ja lubię w karty. dawno nie grałem a pograłbym najchętniej w turbo screwdriver. pasjonujące i zyciowe. damy tam zawsze są neutralne. pasują w każdej fazie i nie przeszkadzają. to jest trochę nierealne. poza tym zwroty sytuacji jak w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś