Dodaj do ulubionych

wlasna dzialanosc gospodarcza

26.12.10, 16:59
Hej,
wlasnie konczę anglistykę, od kilku lat pracuje w szkole językowej i udzielam korepetycji. Lubie to co robie, przede wszystkim niezaleznosc. Dlatego chcialabym otworzyc swoja dzialalnosc gospodarczą. Czy ktos mógłby jakos tak w skrócie napisac jak to wygląda w praktyce? Jakie oplaty musze uiszczać? Czy przez pierwsze 2 lata to ok. 350 zł a pozniej 900? Slyszalam ze mozna dostac na początek dofinansowanie, czy mogę je np. przeznaczyc na wynajęcie lokalu? Bo w sumie nie potrzebuję laptopa ani zadnego sprzętu. Myslalam, zeby na początek wynająć jakies mieszkanie 2 pokojowe i jedno pomieszczenie przeznaczyc na biuro. Prosze o jakies podstawowowe, praktyczne informacje gdyby ktos byl tak mily.
Obserwuj wątek
    • pompeja Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 26.12.10, 17:19
      Nie jest to forum odpowiednie dla Twojego zapytania. Większość z informacji, o które pytasz możesz uzyskać w Urzędzie Pracy lub wpisując w googlach tekst "jak założyć firmę".

Od "bo" zdania się nie zaczyna :)

Poszukaj innego forum, a lepiej samych informacji.
      • atsuw Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 26.12.10, 17:31
        No wiem wiem, ze moge uzyskac takie info w Urzedzie Pracy ale tak chcialam 'na szybko' sie zorientowac. Czytam w necie o zakladaniu swojej firmy ale są glownie proadniki 'krok po kroku' - głównie jakie dokumenty trzeba złozyc itd. Myslalam, ze moze odezwie sie ktos kto ma taka dzialanosc na uslugi edukacyjne.

> Od "bo" zdania się nie zaczyna :)
        :), a wlasnie nie jest to takie oczywiste - dlaczego nie zaczyna sie zdania od 'bo':)? Tzn. ja tez uwazam ze to bląd ale na lingwistyce na wykladach mozna sie dowiedziec ciekawych rzeczy.
        • pompeja Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 26.12.10, 18:32
          Dostałam linijką drewnianą za pierwsze "bo" - dlatego nie wolno :P
          • atsuw Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 26.12.10, 19:57
            Aha, to juz teraz rozumiem i więcej nie będę:).
    • piotr_57 Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 26.12.10, 19:38
      atsuw napisała:

>Czy ktos mógłby jakos tak w skrócie n
      > apisac jak to wygląda w praktyce? Jakie oplaty musze uiszczać? Czy przez pierws
      > ze 2 lata to ok. 350 zł a pozniej 900?

Jeśli nigdy nie prowadziłaś działlności to będziesz płaciła uzs około 300 złł przez pierwsze dwa lata.

Slyszalam ze mozna dostac na początek do
      > finansowanie,

Są dwa typy dofinansowania :
      1. z budżetu starosty . Podanie składasz w Powiatowym Urzędzie pracy. Tylko dla zarejestrowanych bezrobotnych , górna granica to 6 średnich pensji, czyli aktualnie okolo 20tyś zł. pomoc bezzwrotna o ile firma przetrwa dwa lata. Wydać możesz na co chcesz.
      2. pomoc unijna, zwracasz się do PARP-u. , do 40000zł. Pomoc możesz wydać na inwestycje a nie na opłaty i koszty bieżące.

czy mogę je np. przeznaczyć na wynajęcie lokalu?

Pomoc starosty tak, unijnej nie.

Bo w sumie nie p
      > otrzebuję laptopa ani zadnego sprzętu.

Ale potrzebujesz kilku, jak nie kilkunastu programów komputerowych, które spokojni pożrą pomoc unijną. Programy do wykorzystania profesjonalnego są dość drogie.

Myslalam, zeby na początek wynająć jakie
      > s mieszkanie 2 pokojowe i jedno pomieszczenie przeznaczyc na biuro.

To da się zrobić ale jest dość skomplikowane. Musisz mieć zgodę właściciela na prowadzenie działalność w mieszkaniu, on musi od tego odprowadzić większy podatek. W koszty firmy możesz wliczyć najem tylko tej części która służy firmie. Urzędy skarbowe kochają kontrolować firmy w których jest lokal mieszkalno użytkowy. Każda kontrola kończy się jakąś karą lub upomnieniem. Na począterk wziąłbym jednak jakieś łatwiejsze rozwiązania.

Prosze o ja
      > kies podstawowowe,

Dogadaj się co do lokalu z dyrektorem jakiejś szkoły. To i taniej i łatwiej i marketingowo dużo korzystniej. A mieszkanie wynajmij sobie osobno.

praktyczne informacje gdyby ktos byl tak mily.

Nie należę do ludzi szczególnie miłych, ale te święta juz mnie dobijają :D
      • obywatelka.piszczyk Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 26.12.10, 19:45
        piotr_57 napisał:

>
        > Są dwa typy dofinansowania :
        > 1. z budżetu starosty . Podanie składasz w Powiatowym Urzędzie pracy. Tylko dla
        > zarejestrowanych bezrobotnych , górna granica to 6 średnich pensji, czyli aktu
        > alnie okolo 20tyś zł. pomoc bezzwrotna o ile firma przetrwa dwa lata. Wydać moż
        > esz na co chcesz.

W Gdańsku wystarczył rok, więc to chyba zależy od miasta.

• piotr_57 Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 26.12.10, 19:55
          obywatelka.piszczyk napisała:
          >
          > W Gdańsku wystarczył rok, więc to chyba zależy od miasta.

Wydaje mi się, że kiedyś czytałem w ustawie, że dwa. A skoro w ustawie to dla wszystkich, ale...
          Ale każdy dysponent budżetowy może skrócić i uprościć warunki. Weź tak na zdrowy chłopski rozum -: jesteś dysponentem, ktoś bierze dofinansowanie i bankrutuje po roku, to co mu możesz zrobić, jak on jest goły i wesoły. To dysponenci albo skracają takie terminy, albo nie egzekwują zwrotów w przypadku bankructwa. Generalnie dofinansowanie z UP należy brać i zapychać nim wszelkie dziury. Natomiast unijne wydawać bardzo ostrożnie i rozsądnie bo oni potrafią nawet dobrze działającą firmę doprowadzić do bankructwa, z powodu złego rozliczania dotacji. A generalnie to należy przyjąć, że dotacje unijne są tylko dla dużych "lozerów" porządnie obstawionych dobrymi prawnikami. Jeśli się nie posiada takich możliwości to lepiej z dotacji unijnych zrezygnować.
          >
      • atsuw Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 26.12.10, 20:00
        A jesli nie jestem zarejestrowana jako bezrobotna to nie dostanę dotacji:(?
        • piotr_57 Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 26.12.10, 20:05
          atsuw napisała:

> A jesli nie jestem zarejestrowana jako bezrobotna to nie dostanę dotacji:(?

Nie!
          Dotacja jest z funduszu wspierania przedsiębiorczości, a ten jest w dyspozycji starosty, który realizuje swoje zadania poprzez powiatowy urząd pracy. Natomiast ten urząd zajmuje się tylko bezrobotnymi. i koło się zamyka. Ale nie bardzo wiem w czym problem?? Dlaczegóż to niby ekselencja nie może się zarejestrować jako bezrobotna ??
          • atsuw Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 26.12.10, 20:08
            Bo ekscelencja pracuje na umowe o dzieło od kilku lat.
            • piotr_57 Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 26.12.10, 20:18
              atsuw napisała:

> Bo ekscelencja pracuje na umowe o dzieło od kilku lat.

umowa o dzieło nie jest umowa o pracę, tylko cywilnoprawną.
              Ekselencja jest normalnie bezrobotna i powinna, jako taka, zarejestrować się w UP. :D
              A jeśli nawet nastąpi jakiś problem to rozwiązać umowę o dzieło na kilka dni, zarejestrować się, złożyć wniosek o dofinansowanie, założyć firmę i powrócić do umowy o dzieło .
              • atsuw Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 26.12.10, 20:20
                Ok. ekscelencja się nie zna więc ekscelencja dziękuje Ci za rady:P, :)
        • takajatysia Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 27.12.10, 08:35
          A co za problem się na minutę zarejestrować?
    • obywatelka.piszczyk Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 26.12.10, 19:42
      Idziesz do Urzędu Miasta, bierzesz papierek, wypełniasz dane. Wniosek o nr NIP i REGON zostaje wysłany z Urzędu. Do ZUS-u też wysyłają zgłoszenie, że będziesz płatnikiem, ale będziesz musiała i tak iść złożyć dodatkowy papier w ZUS-e o liczbie ubezpieczonych. Musisz się też wybrać do skarbówki i chyba dopiero tam zapłacisz jakieś 70 zł (z tego co pamiętam, może coś się pozmieniało).

Składki w ZUS-e faktycznie przez 2 lata są niższe, ale możesz płacić normalną stawkę.

Jeżeli chcesz się postarać o dofinansowanie, to warto się wybrać od razu do Urzędu Pracy. Tam piszesz wniosek, możliwe, że skierują Cię na szkolenie i dopiero wtedy zakładasz dg. Dofinansowania nie możesz wydać na opłaty urzędowe.
      • atsuw Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 26.12.10, 19:56
        Dziękuję bardzo za pomoc. Kurcze, to mnie nieco zmartwiles z tym lokalem mieszkalno-uzytkowym. Chcialam po prostu prowadzic cos na kształt korepetycji/lekcji indywidualnych jak do tej pory, z tym że jeden pokój bym do tego profesjonalnie przygotowala i przeznaczyla. A tak na początek nie wiem czy bedzie mnie stac na wynajęcie jakiegos lokalu.
        • piotr_57 Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 26.12.10, 20:12
          atsuw napisała:

> Dziękuję bardzo za pomoc. Kurcze, to mnie nieco zmartwiles z tym lokalem mieszk
          > alno-uzytkowym. Chcialam po prostu prowadzic cos na kształt korepetycji/lekcji
          > indywidualnych jak do tej pory, z tym że jeden pokój bym do tego profesjonalnie
          > przygotowala i przeznaczyla. A tak na początek nie wiem czy bedzie mnie stac n
          > a wynajęcie jakiegos lokalu.

Na wszystko jest sposób. Mogę Ci podać kilka prostych sposobów jak ominąć głupi przepis.
          Na szczęście urzędnicy nie są awangardą intelektualna narodu :D:D
          Generalnie sposoby idą dwutorowo.
          1. wynajmujesz sobie lokal i jako cały zgłaszasz do US jako siedzibę firmy, a mieszkasz sobie w niej bez meldunku.
          2. wynajmujesz sobie lokal mieszkalny i prowadzisz sobie w nim działalność jaką chcesz, a jako siedzibę podajesz "adres zastępczy" dostępny za 80-100pln miesięcznie.

To dwa najdostępniejsze sposoby, ale jest ich kilkadziesiąt.
          • atsuw Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 26.12.10, 20:18
            O, dzieki. Pierwszy pomysł jest ok. bo w sumie i tak cały czas jestem zameldowana u rodziców.
            A co masz na mysli pisząc o adresie zastępczym za 100zł? Chyba moga zrobic kontrolę i sprawdzic taki lewy adres, prawda?
            • atsuw Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 26.12.10, 20:24
              Jesli macie jeszcze cierpliwosc to mam ostatnie pytanie- jesli jestem zameldowana w miescie x to pewnie tam musze sie zarejestrowac w UP i ewentualna dotacje dostane z tego urzedu, ale działalność bede prowadzić w innym miescie i innym województwie. To nie bedzie przeszkoda, prawda? Moge ta dzialanosc prowadzic gdzie indziej?
              • piotr_57 Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 26.12.10, 20:40
                atsuw napisała:

> Jesli macie jeszcze cierpliwosc to mam ostatnie pytanie- jesli jestem zameldowa
                > na w miescie x to pewnie tam musze sie zarejestrowac w UP i ewentualna dotacje
                > dostane z tego urzedu, ale działalność bede prowadzić w innym miescie i innym w
                > ojewództwie. To nie bedzie przeszkoda, prawda? Moge ta dzialanosc prowadzic gdz
                > ie indziej?

O moja droga. Tu już jest tyle opcji i możliwości, że musiałbym pisać do rana.
                To się też da obejść i to na kilka sposobów, ale nie chce mi się rozpisywać wszystkich możliwości. Z tym, że generalnie też można iść dwutorowo. Można rejestrować się w miejscu zamieszkania z nie zameldowania, chociaż to nie jest proste. Można tez otrzymać dotacje na firmę działająca poza miejscem działania UP, ale to już jest zdecydowanie wyższa szkoła jazdy i bez profesjonalnego doradztwa nie poradzisz sobie z urzędem. A jak będziesz miała profesjonalne doradztwo to na co Ci nasze rady :D:D:d
                Generalnie to musisz usiąść na tylnej części kręgosłupa i rozpisać sobie dokładnie co , jak i gdzie chcesz "załatwić". To wszystko musi ze sobą grać. Zameldowanie, zamieszkanie, zarejestrowanie bezrobotnego, rejestracja firmy, i miejsce prowadzenia działalności .
              • mili_vanili Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 26.12.10, 20:57
                Przepisy dot. dotacji zależne są od poszczególnych urzędów i miast. W większości jeżeli starasz się o dotacje z Powiatowego/ Wojewódzkiego Urzędu Pracy to tam musisz prowadzić działalność / mieć siedzibę.
            • margie Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 26.12.10, 20:30
              adres glowny to adres zameldowania, adres wynajmowanego lokalu jest miejscem prowadzenia dzialalnosci. Pamietaj tylko o tym, ze aby dostac dofinansowanie z urzedu nie wolno ci nawet wdrozyc procedury zakladania dzialalnosci, a ta procedura w UP troche trwa. Ale tam tez ludzie chca z czegos zyc:)
              • piotr_57 Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 26.12.10, 20:51
                margie napisała:

> adres glowny to adres zameldowania, adres wynajmowanego lokalu jest miejscem pr
                > owadzenia dzialalnosci.

Z czego to wynika??
                • margie Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 26.12.10, 21:55
                  piotr_57 napisał:

> margie napisała:
                  >
                  > > adres glowny to adres zameldowania, adres wynajmowanego lokalu jest miejs
                  > cem pr
                  > > owadzenia dzialalnosci.
                  >
                  > Z czego to wynika??

pomyśl:))
                  • piotr_57 Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 26.12.10, 22:03
                    margie napisała
                    > >
                    > pomyśl:))

W zagadki pobaw się z młodszym bratem.
            • piotr_57 Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 26.12.10, 20:31
              atsuw napisała:

> O, dzieki. Pierwszy pomysł jest ok. bo w sumie i tak cały czas jestem zameldowa
              > na u rodziców.
              > A co masz na mysli pisząc o adresie zastępczym za 100zł? Chyba moga zrobic kont
              > rolę i sprawdzic taki lewy adres, prawda?

Pewnie, że mogą. Ale nigdy tego nie robią. A nawet jak zrobią to Cie ukarzą mandatem za 100pln za "niezgłoszenie" "filii firmy". szansa na to, że Cie nakryją jest jak 1:100.000. Natomiast jak zgłosisz lokal mieszkalno-użytkowy to szansa na kontrolę jest jak 1:1 :)
              A adres nie jest 'lewy" a tylko "częściowy". W jednym małym pokoiku, w biurowcu, mieści się 150 firm.
              A gdzie jest powiedziano, że to jest niedozwolone ?
              Masz obowiązek zgłosić też inne lokale firmy(tzw filie), ale za niezgłoszenie nic Ci nie grozi oprócz mandatu. Nikt nie będzie tego sprawdzał.

• atsuw Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 26.12.10, 20:36
                Super, naprawdę bardzo dziękuje za informacje. W takim razie chyba opcja wynajęcia mieszkania oficjalnie na dzialanosc najbardziej mi odpowiada. A i tak bede tam tez mieszkala. Moze z biegiem czasu wynajme jakis lokal ale na początek taka opcja mi wystarczy.
                • piotr_57 Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 26.12.10, 20:49
                  jak napisałem powyżej gdzieś. Musisz to dobrze przemyśleć i "zgrać" do kupy.
                  Wynajęcie lokalu "na działalność" jest zawsze droższe niż mieszkalnego . Może być tak, że wynajęcie sali w szkole czy domu parafialnym plus mieszkanko, będzie kosztowało mniej niż lokal na działalność. To jest kilkanaście parametrów które trzeba ze sobą zestroić żeby firma miała jakie takie szansę na udany start. Myślę, że przy takim "zamotaniu" sytuacji jak "zapodałas" nie obejdziesz się bez pomocy profesjonalisty. Wydatek nawet 23 tys. pln, na doradztwo, jest niczym w porównaniu z kosztami na jakie narazisz się źle dostrajając pierwotne założenia.
                  • piotr_57 Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 26.12.10, 20:53
                    miało byc 2-3 tyś , a nie 23 :D:D:D
    • korka123 Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 26.12.10, 21:22
      Musisz liczyć się z opłatami na ZUS w wysokości ok 360 zł m-nie (składka zdrowotna i emerytalna plus ewentualnie chorobowe). Wcześniej trzeba oczywiście zarejestrować działalność we właściwym dla m-ca zamieszkania urzędzie - opłata ok. 100 zł, w Urzędzie Statystycznym uzyskać REGON.
      Dofinansowanie z Biura Pracy ok. 20 tys. możesz przeznaczyć np. na przystosowanie lokalu, ale generalnie na wszystko potrzebne będą rachunki, dodatkowo potrzebujesz 2 poręczycieli. Z uzyskaniem dofinansowania z UE będzie trudniej, tam stawiają na innowacyjne pomysły, trzeba mieć dobry błyskotliwy projekt działalności. Powodzenia
      • atsuw Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 26.12.10, 23:11
        Ach, myslalam ze z tym zameldowaniem a miejscem prowadzenia dzialnosci nie bedzie takiego klopotu. A czy np. mogę się zameldować w wynajmowanym mieszkaniu? Bo nie mam swojego mieszkania w Wawie więc moze moge sie zameldowac za zgodą wlasciciela czy jakos tak?
        • piotr_57 Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 27.12.10, 07:31
          atsuw napisała:

> Ach, myslalam ze z tym zameldowaniem a miejscem prowadzenia dzialnosci nie bedz
          > ie takiego klopotu. A czy np. mogę się zameldować w wynajmowanym mieszkaniu? Bo
          > nie mam swojego mieszkania w Wawie więc moze moge sie zameldowac za zgodą wlas
          > ciciela czy jakos tak?

Nie tylko możesz ,ale wręcz masz obowiązek Tu na pobyt stały:
          www.mswia.gov.pl/portal/pl/362/4521/Zameldowanie_na_pobyt_staly.html
          tu wszelkie inne warianty.
          www.mswia.gov.pl/portal/pl/362/Obowiazek_meldunkowy.html
          Tylko wiesz co ? Wynajmujący w 90 przypadkach na sto nie zechcą Cię zameldować. :D
          • atsuw Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 27.12.10, 10:43
            No wlasnie, przeciez wynajmuje juz 5 lat i nie jestem zameldowana.
            • piotr_57 Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 27.12.10, 11:13
              atsuw napisała:

> No wlasnie, przeciez wynajmuje juz 5 lat i nie jestem zameldowana.

Powiem wprost: Jeśli to co piszesz nie jest trollowaniem, to dam ci radę . Nie zakładaj żadnej własnej działalności. Z Twoją znajomością prawa, a nawet życia codziennego w tym kraju, nie rób niczego, co nakłada na Ciebie jakikolwiek obowiązek prawno-administracyjny, bo jesteś kompletną nogą w tym temacie. A to, po założeniu działalności, może Cię bardzo drogo kosztować, zarówno w wymiarze prawno-karnym , jak i materialnym.

• atsuw Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 27.12.10, 11:29
                Zgadzam się, ze jestem kompletna 'nogą' w tym temacie ale jeszcze niczego nie zakładam tylko chciałam się zorientowac trochę. To nie jest tak, ze jestem teraz zupelnie zielona, cos mi tu napisaliscie a ja wesolo pojde w przyszłym tygodniu zakladac dzialanosc. A co do zameldowania to nie znam zadnego studenta, który byłby zameldowany w wynjmowanym mieszkaniu.
                • piotr_57 Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 27.12.10, 11:36
                  Jesteś dorosła, nie musisz słuchać rad.
                  Ale to nie zwolni Cię od odpowiedzialności.
                  Niemniej życzę powodzenia.
              • mocno.zdziwiona Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 27.12.10, 14:14
                A ja się nieśmiało zapytam: czy nie ma w Polsce firm zajmujących się pomocą w zakładaniu działalności i prowadzeniu księgowości? Mieszkam za granicą i tutaj takie coś to norma. Kosztuje to około 70 - 100 euro i taka firma załatwia wszystko, poczynając od rejestracji dg. To wygodna i bezpieczna opcja.
                • anten_ka Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 27.12.10, 14:36
                  Wejdź na portal Goldenline.pl tam znajdziesz ludzi którzy mają podobne sprawy. W urzędzie pracy oraz innych pozarządowych instytucjach są dyżury specjalistów z wielu dziedzin: pisania biznes planu, zakładania działalności, pozyskiwanie dotacji unijnych ( wszystko za darmo!). Warto odszukać czegoś takiego w swoim mieście i zanim otworzysz działalność przejść się na kilka darmowych szkoleń oraz spotkań. Wtedy będziesz miała pewność jak forma działalności jest dla ciebie najkorzystniejsza. Warto dowiedzieć się wszystkiego zanim wykonasz jakiś ruch, którego potem będziesz żałować. Własna DG to koszty i duża odpowiedzialność więc warto to przemyśleć. Mówisz, ze nie potrzebujesz komputera ani sprzętu a gdzie będziesz się reklamować? Warto mieć swoją stroną www, warto mieć ulotki, wizytówki, szyld na drzwiach..i pewnie wiele innych rzeczy o których nie wspomniałam. Piszesz, ze chcesz wynająć pomieszczenia. Może warto przemyśleć opcje podnajmu pomieszczenia na godziny. Taka forma jest dużo tańsza bo ja np. podnajmuje salę na szkolenia za 20zł/h a zanim zbierzesz grupy to pewnie będzie tańsze opcja niż płacić za pomieszczenie na cały miesiąc. Możesz też poszukać kogoś kto wynajmie pomieszczenia z Tobą i będziecie płacić po połowie. Druga osoba może uczyć innego języka żeby nie robić konkurencji :-) Życzę powodzenia bo mimo paru minusów, własna działalność to duża frajda i niezależność :-)
                • piotr_57 Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 27.12.10, 15:02
                  mocno.zdziwiona napisała:

> A ja się nieśmiało zapytam: czy nie ma w Polsce firm zajmujących się pomocą w z
                  > akładaniu działalności i prowadzeniu księgowości?

Są, ale ich poziom merytoryczny jest tak tragiczny, że korzystanie z ich usług to wyrzucanie pieniędzy w błoto.

Mieszkam za granicą i tutaj t
                  > akie coś to norma. Kosztuje to około 70 - 100 euro i taka firma załatwia wszyst
                  > ko, poczynając od rejestracji dg. To wygodna i bezpieczna opcja.
                  A u nas nie ma z tego żadnej wygody, nie mówiąc już o bezpieczeństwie. Zgodnie z polskim prawem, za wszystko odpowiada "przedsiębiorca", czyli ten kto prowadzi działalność.
      • teacherka Re: wlasna dzialanosc gospodarcza 27.12.10, 22:34
        Zarejstrowanie firmy nic nie kosztuje - to raz, dwa - zlozenie EDG w UM trafia od razu do Urzedu Stat., gdzie dostaje sie REGON. Natomiast trzeba pobiec do Skarbowki i ZUSu.
        Jesli liczysz na dotacje, to dam CI dobra rade- nie licz, bo sie przeliczysz.
        Na dotacje z UP jest mnostwo chetnych, a pula niewielka. Nie wszyscy dostaja, natomiast cala procedura trwa nawet i pare miesiecy, trzeba chodzic na szkolenia itp. Nie wolno w tym czasie pracowac - nawet na umowe o dzielo/zlecenie! Musisz byc caly czas bezrobotna.
        Polecam Ci kontakt z Urzedem Pracy, Zusem i Urzedem Skarbowym - wszedzie jest informacja i bedziesz miala aktualne info.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka