Dodaj do ulubionych

Kobiety wolą bogatego męża :)

08.01.11, 17:42
A to niespodzianka :D zaraz naukowcy odkryją kolejną Amerykę :D

Kobiety w Europie wciąż aspirują do poślubienia mężczyzn, którym dobrze powodzi się materialnie. Małżeństwo z kimś, kto zarabia więcej niż one jest dla nich ważniejsze niż ich własna kariera zawodowa.
Obserwuj wątek
    • green-chmurka Re: Kobiety wolą bogatego męża :) 08.01.11, 19:07
      Nieprawda, ja jestem inna.
      • kochanic.a.francuza Re: Kobiety wolą bogatego męża :) 08.01.11, 19:16
        Ja tez jestem inna. Pragne mezczyzny biednego, najlepiej bez pracy.
        Powinien miec tylko duzy telewizor i lezec przed nim caly dzien. Pragne tez, by duzo na sibie wydawal: kosmetyczka, markowe ciuchy, czasem polecial na Bahama, co by sie zrelksowac. Powien tez duzo alkoholu spozywac, najlepiej od rana. a jak wroce wieczorem z pracy, z zakupami, to powinien od razu zjadac wszystko co kupilam, zeby byl dobrze odzywiony. I powinien zasmiecic ladnie dom, zebym mila po pracy co sprzatac.
        • xolaptop Re: Kobiety wolą bogatego męża :) 08.01.11, 19:29
          Nareszcie jakaś 100%-owa kobieta. Brawo.
      • wicehrabia.julian Re: Kobiety wolą bogatego męża :) 08.01.11, 19:23
        green-chmurka napisała:

> Nieprawda, ja jestem inna.

jeśli to prawda jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułę
        • green-chmurka Re: Kobiety wolą bogatego męża :) 08.01.11, 19:26
          wicehrabia.julian napisał:

> green-chmurka napisała:
          >
          > > Nieprawda, ja jestem inna.
          >
          > jeśli to prawda jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułę
          >
          --------------------------

Facet musi pracowac, smierdzacego lenia tez nie chce., ale nie musi byc bogaty.
    • miniplusultra Re: Kobiety wolą bogatego męża :) 08.01.11, 19:11
      Kobiety wolą zaradnych mężczyzn. A mężczyzna zaradny to częstokroć mężczyzna zamożny. Tak robią samice wszystkich gatunków na ziemi. Ktoś kto dostał $ od tatusia nie zawojuje serca kobiety zamożnością. Ktoś kto zarobił sam - zaimponuje jej z pewnością. To nie przekłada się tylko i wyłącznie na sferę materialną, ale nie wyobrażam sobie małżeństwa z mężczyzną, który nie potrafi wbić gwoździa. Nie czułabym się przy nim bezpiecznie.
      • dystansownik Re: Kobiety wolą bogatego męża :) 08.01.11, 19:26
        > Ktoś kto dostał $ od tatu
        > sia nie zawojuje serca kobiety zamożnością. Ktoś kto zarobił sam - zaimponuje j
        > ej z pewnością.

Nie do końca. Facet, który ma bogatego ojca też będzie się cieszył powodzeniem (choć pewnie mniejszej liczby kobiet), bo tu poza "zaradnością" ważny jest też status społeczny takiego osobnika. Facet z bogatej rodziny jest najczęściej "ustawiony", więc jest w stanie rodzinie zapewnić lepszy dobrobyt niż próbujący dojść do takiego dobrobytu gołodupiec.
        • asystentka_prezesa_zarzadu Re: Kobiety wolą bogatego męża :) 08.01.11, 20:05
          Ja tu się zgadzam z mini. Dla mnie bogaty facet, który dostał kasę od rodziny albo wygrał w totka to nie to samo co bogaty facet, który sam tę kasę zarobił. Bo pieniędze to dla mnie jeden z elementów składających się na ową zaradność. Kręci mnie facet, który ma wiedzę, 'coś' potrafi, jest cenionym fachowcem w jakiejś dziedzinie i zarobił na tym niezłe pieniądze. To jest 'podniecające' wszystko razem a nie sama kasa.
          • dystansownik Re: Kobiety wolą bogatego męża :) 08.01.11, 20:41
            Oczywiście, że taki facet będzie się cieszył większym powodzeniem, ale facet, który kasę ma "rodzinną" też jakieś powodzenie, choć mniejsze, będzie miał.

Zauważ, że zwykle samodzielne dojście do zauważalnego dobrobytu zajmuje sporo czasu. Powiedzmy, że naprawdę zaradny człowiek osiągnie ten poziom w wieku 35-40 lat. To samo w przypadku o którym piszesz, czyli "cenionego fachowca", też zostaje się nim gdzieś dopiero w tym wieku.
            Tylko taki człowiek w takim wieku już najczęściej jest dawno zajęty, więc jest towarem mocno deficytowym, choć najbardziej pożądanym. Za to facet, który ma bogatych rodziców, kasę ma już w wieku, w którym sobie szuka partnerki.
            • asystentka_prezesa_zarzadu Re: Kobiety wolą bogatego męża :) 08.01.11, 20:49
              Wszystko się zgadza i dlatego te mądre szukają zaradnego i rokującego(nawet jeśli mając lat 20-25 on jeszcze tej kasy nie ma) a te mniej mądre(zostańmy przy tym sformułowaniu;) wezmą takiego z kasą nie zwracając uwagi na to skąd on ją ma.
              Potem ten rokujący się dorobi a jego mądrość i zaradność będą się przydawać przez całe życie. Natomiast jak ten bogaty i głupi straci swój majątek to będzie po ptakach.
              No i jeszcze jedna uwaga-wzrasta nasza świadomość co do jakości naszego życia i naszych potrzeb. Ludzie, którzy łączą się w pary w okolicach 20-tki po 10, 15 latach kiedy dojrzewają, rozwijają się itd. dość często wyrastają ze starych relacji. I nie tkwią (tak jak nasi rodzice choćby) w związkach, które ich nie sastysfakcjonują. I dlatego już dość często ci fajni, koło 40 są znów do wzięcia;)
    • berta-live Re: Kobiety wolą bogatego męża :) 08.01.11, 19:25
      Ten 20% wzrost małżeństw, gdzie mąż jest bogaty, nie dziwi. Nic a nic. W 49r była silna presja na zamążpójście i kobiety często wychodziły za pierwszego lepszego, byle tylko starą panną nie zostać. A stara panna to zdaje się od 25rż była, więc i czasu na wybrzydzanie i szukanie bogatych konkurentów nie było za wiele. Do tego dochodziło jeszcze piętno mezaliansu. Nie do pomyślenia było, żeby ktoś zawarł małżeństwo z osobą niższego stanu, więc ludzie żenili się we własnym środowisku, czyli poziom zamożności partnerów był podobny.

A dzisiaj mamy wolną amerykankę. Część kobiet w ogóle rezygnuje z małżeństwa jak nie ma szans na znalezienie księcia z bajki. Część faktycznie olewa ideę feminizmu i szuka sponsora w postaci męża. A zdecydowana większość zupełnie przypadkowo wychodzi za mąż za lepiej zarabiających od siebie mężczyzn. Mężczyźni generalnie lepiej zarabiają od kobiet, więc prawdopodobieństwo znalezienia takiego, który zarabia mniej jest niewielkie. Do tego nadal facet w związku jest zazwyczaj starszy, czyli ma tym samym większy staż pracy a co za tym idzie większe zarobki. Nie dorabiałabym do tego ideologii.
      • dystansownik Re: Kobiety wolą bogatego męża :) 08.01.11, 19:32
        > A zdecydowana większość zupełnie przypad
        > kowo wychodzi za mąż za lepiej zarabiających od siebie mężczyzn. Mężczyźni gene
        > ralnie lepiej zarabiają od kobiet, więc prawdopodobieństwo znalezienia takiego,
        > który zarabia mniej jest niewielkie. Do tego nadal facet w związku jest zazwyc
        > zaj starszy, czyli ma tym samym większy staż pracy a co za tym idzie większe za
        > robki. Nie dorabiałabym do tego ideologii.

Ogólnie się z Tobą zgadzam w tym co piszesz, poza stwierdzeniem, że generalnie mężczyźni zarabiają lepiej od kobiet. W wielu przypadkach zarabiają lepiej właśnie dlatego, że kobiety nie odczuwają aż tak ogromnej potrzeby do uzyskiwania jak najwyższych zarobków.
        Owszem, kobieta najczęściej chce robić karierę, chce się rozwijać i zarabiać, ale w momencie, gdy np. facet myśli, że mógłby zarabiać więcej w innej pracy, bo potrzebna mu kasa na utrzymanie rodziny, to on tą pracę bez wahania zmieni mając taką możliwość. Kobieta natomiast mając dobrze zarabiającego męża, po prostu zostanie przy posadce, która zaspokaja jej inne potrzeby, bo finansowe ma zaspokojone.
        • berta-live Re: Kobiety wolą bogatego męża :) 08.01.11, 19:58
          Kto tam wie co komu w głowie siedzi i dlaczego dokonał takich a nie innych wyborów życiowych.

Ja jestem zdania, że ludzie nie bardzo się zastanawiają nad tym co robią, tylko dają się ponieść fali. A potem jest już po ptokach. Mężczyźni są zazwyczaj 3-4 lata starsi od swoich partnerek. Niekiedy nawet więcej. Średni wiek zawierania małżeństw w zasadzie się nie zmienił i w przypadku studentek to jest jakiś 4 albo 5 rok studiów, albo tuż po studiach. Czyli mamy sytuację, że facet już jest pełnowartościowym pracownikiem z kilkuletnim stażem pracy w momencie kiedy jego żona jeszcze nie zaczęła zarabiać. A potem rodzi się dziecko i małżonkowie stają do wyboru, które z nich ma zrezygnować z pracy lub ją mocno ograniczyć na rzecz dziecka. Czy to które już całkiem nieźle zarabia i ma ustabilizowaną pozycję zawodową, czy to, które dopiero raczkuje na rynku pracy. A potem rodzi się następne i mamy powtórkę z rozrywki. A potem cały czas mamy sytuację, kiedy mąż zawodowo i finansowo jest krok do przodu. A kiedy dzieci wreszcie są odchowane i można by pomyśleć o samorozwoju, to kobieta dobija 40 albo już ją przekroczyła i najczęściej przegapiła moment kiedy jest się młodym, energicznym i pazernym na sukcesy i najzwyczajniej w świecie jej się już nie chce.
          • dystansownik Re: Kobiety wolą bogatego męża :) 08.01.11, 20:35
            Z Twoim powyższym postem mogę się całkowicie zgodzić. Do tego dodałbym tylko jeszcze kwestię różnicy w priorytetach. Kobieta prędzej jest w stanie ograniczyć swoje zawodowe ambicje dla dzieci niż facet.
            Więc tak naprawdę to, że kobiety mają bogatszych mężów, wynika po prostu z uwarunkowań społecznych i biologicznych.
    • panciafrancia Re: Kobiety wolą bogatego męża :) 08.01.11, 19:27
      Po co mi bogaty, ma być dobry i utrzymać rodzinę (bynajmniej)
      • pauladonata Re: Kobiety wolą bogatego męża :) 08.01.11, 21:07
        Oznaczeniu słowa "bynajmniej"
        bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
    • kobieta_z_polnocy Re: Kobiety wolą bogatego męża :) 08.01.11, 19:28
      A mężczyźni wolą piękną żonę.

Każdy z nas woli mieć super partnera, który odwali za nas kupę roboty i samą swoją obecnością zapewni nam status społeczny, poważanie i zazdrość bliźnich.
      • wicehrabia.julian Re: Kobiety wolą bogatego męża :) 08.01.11, 19:32
        kobieta_z_polnocy napisała:

> A mężczyźni wolą piękną żonę.

czy by to stwierdzić potrzeba naukowców? :D
        • kobieta_z_polnocy Re: Kobiety wolą bogatego męża :) 08.01.11, 21:37
          Wiesz, stwierdzać możesz sobie co chcesz, ale by jakiekolwiek twierdzenie miało to wiarygodność naukową, to jednak rzetelne badania przeprowadzić należy. Nawet w tak niby oczywistych kwestiach jak ta..

Zbyt wiele kwestii przyjmujemy intuicyjnie, co wielokrotnie okazało się zgubne i nieprawdziwe. Np. wciąż w społeczeństwie pokutuje przekonanie, że rodzi się więcej dziewczynek niż chłopców, bo "wszędzie widać więcej kobiet niż mężczyzn". A tu okazuje się, że jest dokładnie na odwrót, a to co my "widzimy" to jedynie to co rzuca się najbardziej w oczy.

Ale oczywiście takie stwierdzenie wygłaszane z powagą po wieloletnich badaniach budzą śmiech, zgadzam się :)
    • zawsze-soffie Re: Kobiety wolą bogatego męża :) 08.01.11, 20:03
      Masz rację to oczywista oczywistość. Zawsze pragnęłam bogatego męża, aaa i jeszcze dużo starszego.
    • rzeka.chaosu Re: Kobiety wolą bogatego męża :) 08.01.11, 20:52
      A męzczyxni fajne laski. :D:D: Hohohoł dajcie mi Nobla. :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka