Dodaj do ulubionych

Zyc 126 lat

06.02.11, 15:37
deser.pl/deser/1,111857,9048982,126__urodziny__Ksiega_Rekordow_Guinnessa_nie_wierzy.html
Zawsze chcialam zyc dlugo, by zobaczyc przyszlosc, jakis lepszy, nowoczeniejszy swiat.
Po zobaczeniu tego zdjecia przeszlo mi prawie.
Chociaz...to tylko zdjecie. Doswiadczenie uczy, ze w rozmowie z drugim czlowiekiem na dakszy plan schodzi wyglad.
Obserwuj wątek
    • sid-the-sloth Re: Zyc 126 lat 06.02.11, 15:47
      Ja na pewno nie chciałabym żyć tak długo - co z tego, że zobaczę świat w XXII wieku, skoro najprawdopodobniej nie będę potrafiła się w nim odnaleźć, a zdrowie będzie w opłakanym stanie. Wolę połowę tego w sprawności i jasności umysłu. A wygląd to w tym momencie sprawa drugorzędna, no chyba, że ktoś nie zdaje sobie sprawy, że osiągając "pewien wiek" nie da rady konkurować z modelkami Playboya, a główna radością życia jest bycie laską.
    • sumire Re: Zyc 126 lat 06.02.11, 15:53
      ja nie. może gdyby młodość była dłuższa, a nie tak, że przez 2/3 życia jest się staruszkiem... świata też się już za dużo nie poogląda, nawet nie wszystko się pamięta.
    • inzynier.kowalska Re: Zyc 126 lat 06.02.11, 17:04
      W dobrym zdrowiu i z jasnym umysłem to ja mogę i pińcet :) nawet gdybym miała wyglądać jak zasuszony świerszcz.
      • soulshunter Re: Zyc 126 lat 06.02.11, 17:08
        wez pod uwage ze musialabys przezyc smierc ukochanych osob (rodzice, dzieci, maz czy kochanek) nawet kilka razy. Dalej chcesz zyc tak dlugo?
        • inzynier.kowalska Re: Zyc 126 lat 06.02.11, 17:44
          soulshunter napisał:

> wez pod uwage ze musialabys przezyc smierc ukochanych osob (rodzice, dzieci, ma
          > z czy kochanek) nawet kilka razy. Dalej chcesz zyc tak dlugo?

I tak muszę przeżywać śmierć ukochanych osób. I jeszcze będę musiała. Każdy musi - albo jedna kochająca strona, albo druga. Ale dopóki zdrowie pozwalałoby mi nie być dla innych zbyt dużym ciężarem i byłaby chociaż jedna ukochana osoba - tak.

(oczywiście "pińcet" napisałam żartem, mam na myśli jakąś prawdopodobną długość życia - tak wyjaśniam, żebyś mi nie kazał za moment przeżywać śmierci prawnuków moich prawnuków ;) )
      • sweet_pink Re: Zyc 126 lat 07.02.11, 12:55
        O to to, dokładnie tak samo uważam :)
    • akle2 Re: Zyc 126 lat 06.02.11, 17:27
      Ja bym chciała żyć tylko tyle, dopóki bym nie była zależna od innych. W tym wieku już bym była, więc...
    • virtual_woman Re: Zyc 126 lat 06.02.11, 18:01
      Tak długo to bym nie chciała..
      Nie dałabym rady patrzeć (być może) na śmierć dzieci..
    • venettina Re: Zyc 126 lat 07.02.11, 12:47
      Mnie starosc, niesamodzielnosc i niedoleznosc przeraza. Czasem obserwuje w Warszawie staruszki same lub pod opieka kogos z rodziny i... ciarki mi chodza po plecach z przerazenia :(

W blizszych kontaktach ze starszymi osobami widze tez klopoty z ogarnieciem zmieniajacej sie rzeczywistosci, wejscie w schematy, samotnosc (mimo rodziny, dzieci), trudnosci z czynnosciami dnia codziennego, ktore do niedawna byly latwizna. Czesto gdy szczerze rozmawia sie ze starszymi osobami, mowia ze chcialby juz umrzec. Tak im zle :(((
      • sweet_pink Re: Zyc 126 lat 07.02.11, 12:59
        Bo u nas się w ogóle nie diagnozuje i nie leczy depresji starczej, tylko się udaje że tematu nie ma (dopóki nie ma prób samobójczych). I to jest dopiero przykre, bo ta depresja się bardzo przyczynia do pogarszania się zdrowie starszych osób.
        • venettina Re: Zyc 126 lat 07.02.11, 17:03
          U nas w ogole sie nie leczy starszych osob. Ani na depresje, ani na serce, ani na cokolwiek innego. Pacjent po siedemdziesiatce przestaje byc czlowiekiem, w tym wieku sie umiera a nie zawraca d... lekarzowi (z ubezpiecznia, rzecz jasna, leczenie prywatnie osoby wymagajacej powaznego wieloplaszczyznowej terapii jest CHOLERNIE kosztowne, mozna przeliczac na samochody).
          Opisana powyzej wyjatkowo przygnebiajaca wiedze nabylam rok temu, gdy zachorowala a potem zmarla najstarsza osoba w mojej rodzinie. Wlosy stanely mi z przerazenia na glowie. Pamiam tez rozmowe z pielegniarka, ktora powiedziala do mnie szczerze: "wiem co pani przechodzi, mam mame w podobnym wieku".
      • martka_5 Re: Zyc 126 lat 07.02.11, 15:37
        Mnie tez przeraza. A jak poslanka Mucha powie ze ludzie nie powinni miec powaznych operacji w starszym wieku, to jest wielki lament i szok....
        • venettina Re: Zyc 126 lat 07.02.11, 17:04
          Oczywiscie, ze nie powinni, to obciaza budzet. W dodatku zywy pacjent pobiera takze emeryture.
    • paco_lopez Re: Zyc 126 lat 07.02.11, 15:21
      życ 600 lat i odlecieć w kosmos. tak bym chciał.
    • mrs.g Re: Zyc 126 lat 07.02.11, 15:25
      chce zyc dotad dopki bede sprawna, zeby mo moje dziecko nie musialo pampersow zmieniac i zebym nie byla dla nikogo udreka. Pani na zdjeciu, no coz cos za cos
    • martka_5 Re: Zyc 126 lat 07.02.11, 15:35
      ciekawe czy korzysta z komputera:P a jeszcze ciekawsze, ze jak sie urodzila, to rodzili sie dziadkowie ludzi ktory komputery wynalezli:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka