Dodaj do ulubionych

osiemnaste urodziny

25.02.02, 12:18
Niedługo będą osiemnaste urodziny mojej córki. Oczywiście ona chce zrobić
imprezę, prawdopodobnie dla ok. 10-12 osób. U nas w mieszkaniu nie ma na to
warunków (zbyt małe). Co radzicie ? Podzielcie się swoimi doświadczeniami.
Ostatnio modne jest urządzanie imprezy w pubie - czy to dobry pomysł, ile mniej
więcej potrzeba kasy, może jakiś konkretny pub polecacie - żeby było spokojnie
i bezpiecznie, bez jakichś dresów czy innego elementu. Czy opłacić też po piwie
na osobę, czy raczej bezalkoholowo całkiem? A może na działce ? (w maju już
chyba będzie na tyle ciepło, ale tam nie ma sanitariatów, tylko woda z pompy).
Czekam na porady, dzięki.
Obserwuj wątek
    • neona Re: osiemnaste urodziny 25.02.02, 12:41
      dzialka jest najbezpieczniejsza
      a jesli pub o polecam zrobic integracyjna 18tke

kilka osob - bedzie weselej i taniej
      a gdzie?

nie wiem
      niestety zdazylem z tego wyrosnac
    • mel1 Re: osiemnaste urodziny 25.02.02, 12:51
      Ja co prawda okres osiemnastkowy mam już za sobą, ale te 8 lat nie było tak
      dawno, więc pozwolę sobie coś doradzić. Najważniejsze to zapytać samej
      zainteresowanej, jakto wygląda wśród jej znajomych. By za bardzo nie odstawała
      od rówieśników.
      Za moich czasów było tak: (ale się teraz poczułam stara:))
      Imprezy robiliśmy w domach, mieszkaniach(do 30 osób), na działkach, lub
      wynajmowaliśmy na ten cel jakieś lokale. Przy wynajmowaniu zbieralo się kilka
      osób 2-4 mających urodziny w tym samym czasie, by zmniejszyć koszty. Ja
      osobiście robilam osiemnastkę z dwiema koleżankami z klasy, w takim dość
      dziwnym miejscu. Był to nieduży lokal gdzie mieścił się klub rybacki. Teren
      ogrodzony, jedna salka nawet spora, łazienka i kuchenka. Pomieściliśmy sie tam
      w okolo 50 osób. Kto byl zgrzany od tańca mógl wyjść na dwór (impreza była w
      maju). Gdybym miała jeszcze raz robić osiemnastkę, to tylko tam- niestety nie
      jest to w Warszawie.
      Pomysł z działką uważam za najlepszy, sama pamiętam że najmilsze imprezy byly
      właśnie na działkach. Nie szkodzi że nie ma tam łazienki, w misce też można się
      umyć. Można zrobić ognisko, lub grila a jeśli w domku nie ma dużo miejsca do
      tańczenia, to trawka jako parkiet zupełnie wystarczy.
      Co do alkoholu, to nie radzę Ci zabraniać go. Jeśli mlodzież będzie chciała
      pić, to i tak wypije. Jak zabronisz, to stracisz kontrolę. Jeśli pozwolisz,
      okażesz zaufanie i poprosisz by nie przesadzali, to będą się czuli zobowiązani
      by Cię nie zawieść. Koledzy i koleżanki, którym zabraniano picia alkoholu, jak
      tylko wymykali się spod rodzicielskich skrzydeł zaczynali przesadzać. Ja
      osobiście nie byłam "krótko trzymana" więc sama musiałam się pilnować co na
      dobre wyszło :)
      Ale odeszłam od tematu. Impreza na działce to oczywiście mniejsze koszty, ale
      też więcej pracy. Nie wiem na jaki wydatek jesteś przygotowana i ile czasu
      możesz poświęcić na to( sprzątanie przed i po, dekoracje, przygotowanie
      posilków itp) Najlepiej porozmawiaj z córką, jak ona to widzi. Bo to co może
      sie podobać Tobie, wcale nie musi pasować jej.
      Pozdrawiam
      • balbina2 Re: osiemnaste urodziny 25.02.02, 13:24
        Dzięki za porady. Też mi ta działka najbardziej leży, ale właśnie córka kręci
        na to nosem - głównie, że "bez wygód". To jest działka budowlana, z domem w
        trakcie budowy - stan surowy zamknięty, tzn. są okna, drzwi, prąd, ale nie ma
        kanalizacji. Umyć się można pod pompą, ale za potrzebą - do lasu (zaraz obok).
        Można tańczyć i wewnątrz (wylewka betonowa) i na zewnątrz (trawnik). Moim
        zdaniem super, ale jak ją przekonać.....
        • Gość: Angelos Re: osiemnaste urodziny IP: 157.25.121.* 25.02.02, 13:37
          balbina2 napisał(a):

> Dzięki za porady. Też mi ta działka najbardziej leży, ale właśnie córka kręci
          > na to nosem - głównie, że "bez wygód". To jest działka budowlana, z domem w
          > trakcie budowy - stan surowy zamknięty, tzn. są okna, drzwi, prąd, ale nie ma
          > kanalizacji. Umyć się można pod pompą, ale za potrzebą - do lasu (zaraz obok).
          > Można tańczyć i wewnątrz (wylewka betonowa) i na zewnątrz (trawnik). Moim
          > zdaniem super, ale jak ją przekonać.....

Moim zdaniem też super. Widać, że ta Twoja córa jeszcze młoda. Nie ma to jak pod
          gołym niebem i jeszcze ognisko jak się pali to jest super. Zimne piwo i gwiazdy w
          oczach.

• Gość: rozno Re: osiemnaste urodziny IP: 2.2.STABLE* / 10.0.2.* 25.02.02, 14:47
            gdzie by sie ta 18tka nieodbyla to i tak Ci zerzna corke
    • charybda Re: osiemnaste urodziny 25.02.02, 20:17
      Jak dziewczyna ma już 18 lat (prawie) to niech sobie sama organizuje imprezy.
      Ty możesz pomóc, ale tylko jeśli o to poprosi. Mamusiu, Twoja pociecha nie jest
      już dzieckiem!
      • Gość: Susanne Re: osiemnaste urodziny IP: *.B1.srv.t-online.de 25.02.02, 20:29
        Jesli wolno wtracic mysle, ze Twoja corka ma pewna koncepcje na swoje
        18-urodzinowe przyjecie. W koncu obraca sie wsrod rowiesnikow a tam panuja
        ustalone kanony, moda itp. Moze warto zapytac ja jaki rodzaj rautu chce wowczas
        latwiej bedzie zorganizowac, pomoc w organizacji lub tez biernie uczestniczyc w
        przygotowaniach. Ogolne porozumienie wrozy udana impreze. Wirtualne usciski
        dla Twojej dziewczyny wchodzacej w dorosle zycie.
        Susanne
      • balbina2 Re: osiemnaste urodziny 26.02.02, 12:17
        charybda napisał(a):

> Jak dziewczyna ma już 18 lat (prawie) to niech sobie sama organizuje imprezy.
        > Ty możesz pomóc, ale tylko jeśli o to poprosi. Mamusiu, Twoja pociecha nie jest
        >
        > już dzieckiem!
        No właśnie chcę jej pomóc, bo mnie o to prosi. Poza tym nawet najskromniejsza
        impreza wymaga kasy, a moja córcia jej nie ma jakby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka