Dodaj do ulubionych

jak się pozbyć opalenizny???

16.06.11, 13:51
Moja arystokaryczna bladość przybrała odcień ciemno- biały :(((((((
A wygrzewałam się cały czas w cieniu, wysmarowana spf30 i Mnie pokarało... jak siętego pozbyć???
Obserwuj wątek
    • raohszana Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 13:53
      Zdrapać. Zetrzeć na tarce. Wypalić kwasem.
      • hotally Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 13:55
        i bym płakała... :(
        • raohszana Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 13:58
          "Świat nie wierzy łzom"!

E tam - zedrzyj peelingiem jakimś najsampierw, potem nasmaruj się cytryną [ też w sumie złuszcza, ale i rozjaśnia! ], a potem kup filtr 50 albo i 60.
          • hotally Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 14:05
            Bylam juz w spa na ostrym peelingu- zdarciu całego naskórka i niewiele pomogło... ;/
            • raohszana Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 14:29
              A bo to nie od razu - dopiero ze dwa-trzy jakiś efekt dają. Przy czym chroń skórę jeszcze materiałem!
    • princessjobaggy Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 13:58
      dlugie kapiele + peeling
      • reniatoja Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 14:05
        Ale PO CO? Sie probuje polapac i nie rozumiem po co sie tak meczy, zeby pozbyc sie Ciemno Bialego odcienia. Przeciez to Ci, Ally samo zejdzie. Inna sprawa, ze kobieta tak nowoczesna jak Ty, nie powinna smarowac sie juz w dzisiejszych czasach 30, lecz ZAWSZE 50+. To nawet ja wiem, co znowu taka do przodu ze zdrowym zyciem jak Ty - nie jestem. A na twarz 60 i 70 (np. moja corka ze wzgl. zdrowotnych ma calkowity zakaz wystawiania twarzy i ramion na slonce, wiec w gre wchdza dla niej tylko filtry powyzej 60, ja oblece 50-ka z supermarketu)
        • hotally Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 14:10
          wlasnie nie... najnowsze (sprzed 2ch czy 3ch lat) badania mówią, że ochrona psf30 jest wystarczająca. 50tki i więcej nie chronią Cię bardziej, jest w nich tylko więcej chemii. Dlatego takie marki jak La Prairie wycofały ze swojego asortymentu kremu powyżej spf 30.
          • reniatoja Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 15:36
            Byc moze jakies badania tak mowia (mozesz mnie do czegos odeslac?), jednak fakt, ze stosujac 30 opalilas sie swiadczy chyba jednak o tym,z e nie bylo to wystarczajace zabezpieczenie. Gdybys dawala 60 zapewniam cie, bylabys nadal biala jak marmur - sprawdzone empirycznie w najwiekszych upalach srodziemnomorskich. Po prostu przez 50, 60 czy 70 nic sie nie przebije, zaden promien slonca. Nie dalej jak wczoraj bylam z corka u dermatolog, mlodej, acz skutecznej specjalistki od leczenia tradziku mlodzienczego, nie mam powodu sadzic, by byla na bakier z aktualnym stanem wiedzy medycznej na ten temat i to wlasnie ona zapisala corce krem z filtrem 70 na twarz.
            • reniatoja Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 15:41
              tak czy inaczej nadal nie rozumiem po co chcesz sie pozbywac w przyspieszonym tempie nabytej niechcacy opalenizny. PRzeciez tak czy inaczej szkodliwe promieniowanie juz przyjelas, wiec co - ta nowa, ciemna biel jest brzydka, czy co? Szkodliwosc szkodliwoscia, ale lekka opalenizna wyglada jednak ladniej niz biel niezmacona promieniem ultrafioletowym. To dlatego chyba powstaly te wszystkie samoopalacze... Skoro wiec i tak sie wystawilas na slonce, to przynajmniej ciesz sie ladnym kolorytem, a nie pozbywaj na sile tej jedynej i i tak przemijajacej korzysci z opalania.
              • hotally Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 21:25
                "ciemna biel jest brzydka, czy co?"
                - Mnie się nie podoba... Ja biały człowiek.

"To dlatego chyba powstaly te wszystkie samo
                > opalacze"
                - marketing... w Indiach, Ameryce Łacińskiej i Płd kosmetyki, dla odmiany, mają składniki wybielające.
                • maitresse.d.un.francais jak jesteś taki biały człowiek 18.06.11, 20:16
                  to się maluj białą farbą do ciała i nie zawracaj d...
                  • anais_66 Re: jak jesteś taki biały człowiek 19.06.11, 02:27
                    maitresse.d.un.francais napisała:

> to się maluj białą farbą do ciała i nie zawracaj d...

Pumeks na ciało całe też się może przydać :)
            • six_a Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 15:56
              przepraszam za offtop, to teraz już się nie leczy trądziku słońcem?
              czy bloker po to żeby nie podrażniało ranek?
    • fiigo-fago Kabuki 16.06.11, 13:58
      Blade kobiety nie wyglądają zbyt apetycznie, ale nie każdy lubi wyglądać apetycznie.
      Choć z drugiej strony nie trzeba wtedy wiele się charakteryzować do Kabuki. ;)
      • hotally Re: Kabuki 16.06.11, 14:07
        Ja siebie bardzo lubię bladą i wg siebie wyglądam apetycznie i nieprzeciętnie... a teraz z taką oliwkową skórą będę wyglądać jak 90% ulicy :/ (no, moze nie aż tak, ale bliżej niż do bladych)
        • fiigo-fago Re: Kabuki 16.06.11, 14:25
          Bo tu działa mechanizm „lustra”. Im człowiek więcej się przegląda w lustrze tym bardziej się sobie podoba, i generalnie akceptujemy lub lubimy/uwielbiamy swój wygląd w lustrze. Dopiero gdy się widzimy na zdjęciach to nadchodzi szok że wyglądamy tak nieatrakcyjnie, a na zdjęciach wyglądamy inaczej ze względu na to iż widzimy swoja twarz odwróconą lustrzanie, a asymetrie powodują iż inaczej wygląda. Ja z tego wyciągam tego taki wniosek - że sami sobie (w lustrze) podobamy się na tyle że nie możemy podchodzić obiektywnie do swojej urody. A kobieta blada wygląda na chorą lub starą (babcie są zazwyczaj blade). Pominę tutaj chęć wyróżnienia się wynikającą z kompleksów zapewne, bo można przecież wyróżniać się innymi rzeczami gdy koniecznie tego potrzebujemy. Do tego bardzo jasny kolor optycznie pogrubia, i dlatego IMO blade kobiety wyglądają niezbyt ładnie, choć mogą mieć warunki by wyglądać ślicznie gdyby tylko trochę się opaliły.
          Nadmienię iż zbyt opalone na twarzy kobiety to przegięcie w druga stronę... ;)
          • hotally Re: Kabuki 16.06.11, 14:32
            No cóż... jeśli patrzę na kobiety, tak załóżmy od 40stki i więcej, bardziej podobają Mi się te, które się nigdy nie opalały. Od razu można odróżnić jakość skóry... każdy sobie na to pracuje :)
            • fiigo-fago Re: Kabuki 16.06.11, 14:40
              Po 40stce kobiety mają już z górki jeśli chodzi o urodę, bo dla nich to już starość. ;) Więc lepiej IMO być wcześniej piękną przez te 20 kilka lat, zamiast szpecić się bladością by na starość odrobinę lepiej wyglądać. :)Chyba że się ma majątek na operacje plastyczne jak niektóre kobiety z showbisnesu które i po 40stce wyglądają jeszcze dzięki temu atrakcyjnie.
              • hotally Re: Kabuki 16.06.11, 14:47
                masz dziwne poczucie gustu, ale OK ;)
                • fiigo-fago Re: Kabuki 16.06.11, 15:11
                  hotally napisała:
                  > masz dziwne poczucie gustu, ale OK ;)

Oczywiście możesz mieć rację, ale myślę iż specjalnie nie odbiega od normy. By nie być gołosłownym zamieszczę kilka przykładów.

https://i.pinger.pl/pgr420/90e90846000c49a74b47486b
                  https://www.art8hair.co.uk/images/model_face.jpg
                  https://www.iphonedip.com/wp-content/uploads/2011/04/Fashion-Model-Beauty-Kristen-Stewart-iPhone5-Wallpaper.jpg
                  https://www.doctorleonardyu.com/wp-content/themes/leonardt/images/model-face-16.jpg
        • lacido Re: Kabuki 16.06.11, 23:24
          oliwkową? przesadziłaś :P
    • oxf Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 14:14
      no i pozbieralas sie po tym weselu?
      • hotally Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 14:16
        trochę... zobaczymy jak się będę czuła po powrocie
        • oxf Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 14:30
          sam ide na wesele za jakis czas i twoje "doswiadczenia" wezme ew. pod uwage :)
          • hotally Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 14:33
            powodzenia, Ja już na żadnym się nie pojawię :)
    • bar.anek Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 14:22
      następne sianokosy w fartuchu i kapeluszu
    • krwawa_orlica Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 14:32
      Dobrze Ci tak rasistko. :P Teraz jesteś czarna. :D
    • six_a Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 15:16
      filtr to za mało

https://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ_LD2yQzXPAtyMd7Soip9uALXC2v8_ovSnoiQTnL1VDOoEBgbpzA
    • mrsnice Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 15:57
      mnie alergolog polecił kupić spf 100. Jak poszłam do apteki, to panie się uśmiały, że od dwóch lat największy spf to 50. Większych ponoć nie produkuje się już. A wy tu mówicie o 60, 70. To jak to w końcu jest? Są >50 czy nie?
      • bonnie79 Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 18:10
        Daleko szukać nie trzeba
        allegro.pl/soraya-nowosc-balsam-do-opalania-spf-60-gratis-i1656561564.html
        Chyba, że ktoś woli daleko

www.amazon.com/NO-AD-Sunblock-Lotion-SPF-475/dp/B0036RFMI4/ref=sr_1_10?ie=UTF8&qid=1308240435&sr=8-10
        • jagoda_pl Re: jak się pozbyć opalenizny??? 18.06.11, 16:14
          Aktualne standardy unijne pozwalają na znakowie filtrów max. SPF 50 (aby nie wciskać ludziom kitu, że można się bardziej zabezpieczyć). Ta "sześćdziesiątka" musi być stara, a to coś z Amazona jest amerykańskie.
    • maitresse.d.un.francais Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 20:26
      Bladość to być może, ale żeby arystokratyczna?

1. Nie wychodzić z domu, póki nie zejdzie.
      2. Chodzić w masce.
      3. Zafundować sobie cały pakiet potwornie drogich najnowszych zabiegów kosmetycznych, po czym marudzić na forum, że nie dały oczekiwanego efektu.
      4. Nie zawracać d...y.
    • vandikia Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 21:29
      nie pozbywaj się, opalenizna nieprzesadzona jest bardzo sexi i bardzo fajna
      ja jestem za :D
      • soulshunter2 Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 21:38
        vandzia, jak tam szpile?
        • lonely.stoner Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 21:56
          wy tak serio radzicie pozbawic sie opalenizny peeligami czy sobie jaja jakies robicie??? mam nadzieje ze to zarty, i kazdy czlowiek w miare wyedukowany wie ze opalenizna nie ma nic wspolnego ze zmiana koloru naskorka (ktory wlasnie mozna peelingiem usunac), opalenizna pojawia sie jako reakcja obronna skory na promienie sloneczne - zwieksza sie ilosc melaniny w skorze wlasciwiej i sie zmienia jej kolor na ciemniejszy. Js juz nie moge doczekac sie wakacji na sloncu :) bede opalac sie wlasnie z filtrem 30 albo 50 (tez sie czlowiek opala, zwlaszcza w jakims rownikowym miejscu) i bede sobie wspomagac produkcje vit.D!
          I co do tego ze sie komus jasna skora kojarzy z arystokracja to taka panowala moda w czasach feudalnych- kiedy to opaleni byli glownie chlop rolni albo robotnicy, a jasna/biala skore mieli glownie tacy ktorzy sie nie opalali, i bynajmniej nie z powodu szkodliwosci tejze, tylko pewnie dlatego ze wtedy w gorsecie moznaby sie conajmniej udusic na sloncu hehehe.
          • soulshunter2 Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 22:01
            nie wiem czemu sie pode mna podpinasz, nic takiego nie mowilem. Ale niejako wywolany do tablicy proponuje kubelek 5l farby emulsyjnej sniezki w kolorze bialy polmat zeby sie nie swiecila.
      • hotally Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 21:47
        patrz:

https://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/251346_228955277130489_100000480545968_971063_7948234_n.jpg

normalnie jak nie Ja :(
        • oxf Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 21:50
          a nastepne zdjecie??????
        • fiigo-fago Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 23:39
          To zdjęcie jeszcze nie ukazuje pełnego obrazu sytuacji. ;)
    • moonogamistka Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 23:28
      pilingi i ogorasy na twarz, sa swietne kremy wybielajace.
      • hotally Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 23:31
        twarz na szczescie mam białą ;)
        • moonogamistka Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 23:36
          To najwazniejsze, reszty tak od razu nie widac;-))
          Lubie Cie Ally :-)
          • hotally Re: jak się pozbyć opalenizny??? 17.06.11, 00:21
            Ja Ciebie tez ;) i Siebie of koz...
      • soulshunter2 Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 23:32
        pasta do zebow tez jest wybielajaca, taki colgejt max fresz, to nie dosc ze wybieli to sie bedzie czula swiezo jak szczypiorek na wiosne
        • moonogamistka Re: jak się pozbyć opalenizny??? 16.06.11, 23:35
          Soul;_) Jestes za inteligentny, by wierzyc w sile reklamy:-)
        • hotally Re: jak się pozbyć opalenizny??? 17.06.11, 00:22
          te kolgejty wszystkie są toksyczne... Ja uzywam ekologicznej pasty do zębów, bez fluoru :)
    • to.niemozliwe Re: jak się pozbyć opalenizny??? 17.06.11, 03:46
      Albo w tym roku Slonko mocniej opala, albo kremy sa jakies "sciemnione", bo tez widze, ze sie juz sporo opalilem, mimo tego, ze stosuje i niewiele przebywam na sloncu. Z tym, ze mam ciemna karnacje skory, to pewnie sprzyja brazowieniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka