Dodaj do ulubionych

temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne

02.07.11, 21:21
Heh... dziś w WO dowiedziałam się o istnieniu podpasek ekologicznych. Podobno to rzecz znana od lat w świecie zachodnim. Niby fajne bo miłe dla ciała, etc... i nie zaśmiecają planety a z drugiej strony dość obleśna sprawa, np: noszenie zużytych w torebce w celu ich wyprania w domciu.
Mam szalenie mieszkanie uczucia. Pogubiłam się! Co o tym sądzicie?
Przepraszam osoby wrażliwe za ten temat :)
Obserwuj wątek
    • happy_time Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 02.07.11, 21:34
      Eko tampony też są?;)
      Jak dla mnie głupota. Przecież piorąc te podpaski też zużywa się wodę, proszek i prąd. Poza tym noszenie zużytych podpasek w torebce jest obrzydliwe. Nikt mnie do tego nie przekona ::)
      • 0ffka Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 02.07.11, 22:21
        happy_time napisała:

> Eko tampony też są?;)
        > Jak dla mnie głupota. Przecież piorąc te podpaski też zużywa się wodę, proszek
        > i prąd. Poza tym noszenie zużytych podpasek w torebce jest obrzydliwe. Nikt mni
        > e do tego nie przekona ::)

Dokładnie :) Może ten artykuł był sponsorowany? Dla mnie szok, ale może jestem zacofana :D
    • swiete.jeze Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 02.07.11, 21:37
      Różne głupoty można wymyślić pod hasłem ekologia. I tak przemysł zużywa o wiele więcej surowców niż indywidualni użytkownicy.
    • qw994 Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 02.07.11, 21:39
      Owszem, to jest obleśne, do tego zupełnie nieekologiczne, jak wspomniały przedmówczynie.
    • krwawa_orlica Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 02.07.11, 21:46
      Bleah, ale Hotally ich zapewne używa. :D
      • 83kimi Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 02.07.11, 21:51
        Ja staram się żyć w miarę ekologicznie, segreguję śmieci, nie kupuję jaj trójek itp, ale bez przesady - nie zamierzam nosić w torbie zużytych podpasek, wyobraziłam sobie zapach takiej torby latem, aż mnie odrzuciło. No i rację mają poprzedniczki - pranie też nie jest ekologiczne. Nie popadajmy w skrajności.
        • 0ffka Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 02.07.11, 22:22
          Ja podobnie :) Od niedawna kupuję jajeczka od szczęśliwych kurek!
      • 0ffka Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 02.07.11, 22:21
        Lubię To!
        ;D
      • hotally eko tampony 03.07.11, 15:33
        Ja używam tamponów ekologicznych. Nie wyobrażam sobie trzymania czegoś sztucznego w Mojej pralince.
        • timetotime Re: eko tampony 03.07.11, 15:56
          hotally napisała:

> Ja używam tamponów ekologicznych. Nie wyobrażam sobie trzymania czegoś sztuczne
          > go w Mojej pralince.
          >

Że w czym??
          A ten Twój to Ci pewnie wsadza w "pralinke" banana w cieście i nadzienie tam zostawia. Bleee....
          • hotally Re: eko tampony 03.07.11, 15:59
            pudło BUEHEHEHEE ale cóż... skądś musisz miec takie skojarzenia.
            • timetotime Re: eko tampony 03.07.11, 16:03
              hotally napisała:

> pudło BUEHEHEHEE

A no tak, nie zostawia nadzienia, pewnia ekologiczne kondomy, z pęcherza świńskiego robione wzuwa.
        • reniatoja hotally 04.07.11, 12:53
          co to jest ten ekologiczny tampon? To ten kubeczek silikonowy? Nie przecieka toto? JAkos nie moge wyobrazic sobie uzywania tego, przeciez jak to wlozysz do srodka (jesli to o ten kubeczek chodzi) to sie zgniecie i straci pojemnosc, wiec gdzie ta krew ma sie zbierac?

Ponadto ja nawet z tamponem zawsze mam podpaske, taka mala, bo tampon moze sie szybciej nasaczyc niz ja sie zorientuje i wtedy co? Podpaska, albo ta mala wklaska codzienna musi byc, jak dla mnie.
          • timetotime Re: hotally 04.07.11, 16:39
            reniatoja napisała:

> co to jest ten ekologiczny tampon?

ekokobieta.com.pl/cat-pol-1214553855-Miesiaczkowo-Ekologiczne-Tampony-Wielorazowe-HYF.html
            • qw994 Re: hotally 04.07.11, 19:58
              Matko, co za obrzydliwość. I zapewne cholernie to zdrowe. Trzeba mieć naprawdę szajbę, żeby czegoś takiego używać.
            • 83kimi Re: hotally 05.07.11, 10:26
              No tak, po użyciu wypłukać tampon w zimnej wodzie. Już widzę jak laski w pracy stoją przy wspólnych umywalkach i płuczą swoje tampony...
          • hotally Re: hotally 05.07.11, 10:16
            ekologiczne tampony, ktorych uzywam wykonane są z ekologicznej, naturalnej bawełny (a nie jakis sztuczny plastikowy syf typu OB) i są JEDNORAZOWE.
        • simm-ona Re: eko tampony 01.08.11, 22:05
          czego to ruscy nie wymyślą....
    • six_a Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 02.07.11, 21:50
      wiesz, jakbyś nosiła w czyjejś torebce, to może by było obrzydliwe;)

ostatnio wynalazłam torebki podróżne do rzygania i w opisie było, że w razie potrzeby można nawet nasikać, bo specjalny wkład pochłania aromaty.

no i wyobrażam sobie, że noszenie takiej torebki z pielgrzymką do kosza, to jest dopiero hardkor;)
      • 0ffka Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 02.07.11, 22:25
        ROTFL :)
        Ja ostatnio kupiłam super chłonne ręczniki do wycierania mokrych psów. Zakupiłam ten wynalazek dla moich kotów do ich transportera na podkładkę w razie wycieczki do weta i małego "co nie co" w trakcie podróży :D
        • kosc_ksiezyca Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 02.07.11, 23:41
          Cocococo? :D mój często jest mokry i ja durna po prostu jego ręcznikiem (ma swój) go wycieram :P
          • 0ffka Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 03.07.11, 00:17
            :)
          • real.becwal Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 05.07.11, 10:40
            kosc_ksiezyca napisała:

> Cocococo? :D mój często jest mokry

pływa w basenie?
    • nglka Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 02.07.11, 21:51
      nigdy w życiu
      nie wyobrażam sobie tego i już...
    • stephanie.plum Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 02.07.11, 22:00
      nosić w torebce - nie, i nie tylko dlatego, że nie mam torebki,
      ale w domu mogłabym używać, bo nienawidzę produkować gór śmieci. poza tym, nie trza by tak często kupować nowych i nie byłoby strachu, że zabraknie.

jedyny problem, to że musiałabym zmusić się do systematyczności prania, a u mnie z systematycznością marnie...
      • raienn Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 11.07.11, 11:05
        wszyscy narzekają, że 'śmierdzi', a oferowane są specjalne torebki, w których można nosić czyste i użyte podpaski w przegródkach, i nie przepuszczają zapachów. Niby gadżet, ale problem załatwiony. Nie używałam, zaznaczam, ale szukam jakiejś alternatywy do zwykłych podpasek, i wybór jest całkiem spory.

Inna rzecz, że łatwiej kupić ekopodpaskę na próbę (od 15 zł od bodajże firmy Naya) niż Mooncup na próbę (120 zł).
    • kiira_korpi Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 02.07.11, 22:00
      Jakoś tak nie przemawia do mnie idea ekologicznych podpasek, ale ja od wielu lat w ogóle podpasek nie używam.
      A o ekologicznych tamponach coś tam kiedyś obiło mi się o uszy, ale może to chodziło o te kubeczki menstruacyjne mooncup czy jakoś tak, jak dla mnie mega niepraktyczne.
      Używała któraś z Was?
      • lacido Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 02.07.11, 22:05
        kubeczki? chyba dla przyszłych czarownic ;)
      • qw994 Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 02.07.11, 23:24
        Kubeczki menstruacyjne są do bani. Spróbowałam, więc wiem, o czym mówię.
        • 0ffka Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 02.07.11, 23:33
          Pewnie podobnie jest z podpaskami.
    • maitresse.d.un.francais Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 02.07.11, 22:10
      Takie ekopodpaski stosowały z musu nasze babki, tylko że w czasie miesiączki siedziały w domu i nie chodziły z niczym w torebce ;-).
      • 0ffka wszystkie odpwiedzi są na NIE - dzięki! 02.07.11, 22:27
        czyli nie jestem dziwaczką, moherem, betonem, etc :)
        • maitresse.d.un.francais Dlaczego moherem? 02.07.11, 22:33
          Mohery, o ile wiem:

1. kwestią ekologii nie zajmują się
          2. jeśli już, to są ekologii przeciwne
          3. zważywszy wiek, są po meno/andropauzie
          • 0ffka Re: Dlaczego moherem? 02.07.11, 22:34
            Racja :)
        • stephanie.plum wszystkie odpwiedzi są na NIE? 03.07.11, 13:04
          - panie doktorze, wszyscy mnie ignorują...
          - następny, proszę!
    • izabellaz1 Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 02.07.11, 22:45
      Nie jestem aż tak ekologicznie nastawiona do życia, żeby się babrać we własnych wydzielinach comiesięcznych.
      • qw994 Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 02.07.11, 23:25
        Dokładnie.
    • asiu_3 Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 02.07.11, 23:28
      Ugh, to sie nie przyjmie.
    • akle2 Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 03.07.11, 00:17
      Kiedy zaczniemy prać papier toaletowy?
      Uwzględniając koszty wody, środków piorących (czyli detergentów!), energii, może się okazać że ta ekologia i oszczędności są tylko pozorne.
    • berta-death Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 03.07.11, 02:57
      Jakby to się jeszcze prało bez użycia, detergentów, pralki, ciepłej wody i w ogóle dużej ilości wody, to może by i mogło podchodzić pod ekologiczne. Chociaż podobno do prania ekologicznego używa się jakiś orzechów indyjskich i to nawet obesrane pieluchy tetrowe wypierze. To może i z taką podpaską też sobie poradzi. Natomiast nadal wymaga użycia pralki, prądu i dużej ilości wody, co ekologiczne już nie jest.
      • miau_weglowy Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 03.07.11, 11:16
        z tego co wiem, nalezaloby najpierw uzyc zimnej wody (vide: usuwanie plam)
        plus chyba chodziloby o pranie reczne? jak to drzewiej bywalo :)
        interesowal mnie kiedys ten tamt, jak sobie ludzie radzili przed roznymi wynalazkami.
        tak wiec zimna woda i szare mydlo moga chyba byc uznane za bardziej eko od proszkow, pralek etc?
        plus: zyjemy w epoce hermetycznych pojemnikow przeciez :D to tak a propos noszenia w torebkach :D
        • 0ffka Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 03.07.11, 12:53
          takie pojemniczki na mocz ;)
          • miau_weglowy Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 03.07.11, 13:03
            czemu akurat?
            pojemniczki hermetyczne na cokolwiek. nawet zapas zimnej wody :D
            • 0ffka Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 03.07.11, 13:07
              Pranie ich jest nieekologiczne, więc... ?
              • miau_weglowy Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 03.07.11, 13:09
                pranie pojemnikow? :D
    • znana.jako.ggigus ale to NIE JEST podpaska 03.07.11, 13:00
      to raz., to taki lejek, który zbiera krew. o ile dobrze pamiętam, czytałam o tym kiedyś gdzieś.
      i jak się coś szczelnie zamknie, to nie ma problemu.
      Ja ostatnio łaziłam z kaupstą kiszoną i rozsiewałam fetor, albo z serami i przy otwarciu torebki/torby na zakupy, ludzie się ode mnie odsuwali.
      wypranie, nawet w ciepłej wodzie, ZAWSZE kosztuje mnież niż produkcja nowego wyrobu - to tak na marginesie.
      • 0ffka Re: ale to NIE JEST podpaska 03.07.11, 13:08
        Jest lejek i jest podpaska. Dziewczyny pisały o nim w tym wątku. Wrzuć dwa hasła w Google i zobaczysz.
        • 0ffka kubeczki menstruacyjne mooncup 03.07.11, 13:09
          forum.gazeta.pl/forum/w,16,126669084,126670233,Re_temat_kontrowersyjny_podpaski_ekologiczne.html
    • soulshunter2 Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 03.07.11, 14:47
      z tego co wiem najbardziej ekologiczne podpaski stosowaly indianki z plemion ameryki polnocnej. Uzywaly wysuszonego mchu.
      • alpepe Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 03.07.11, 14:50
        a Egipcjanki stosowały tampony z papirusa. Też ekologicznie.
        • akle2 Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 03.07.11, 16:37
          Skąd ja wezmę papirusa? :P
        • real.becwal Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 05.07.11, 10:44
          a co używały Polki - chłopki i szlachcianki w epoce pańszczyźnianej, a nawet w latach po II w.ś.?
    • princess_yo_yo Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 03.07.11, 15:48
      jak dla mnie ekologicznym rozwiazaniem jest moon cup, sama nie uzywam ale ma to sens, nie produkuje odpadow i nie tworzy kosztow ekologicznych w postaci dodatkowego prania. tak wiec nie bardzo rozumiem opisana wyzej idee ktora pod kazdym wzgledem wydaje sie gorsza a juz na pewno nie jest az tak ekologicznie uswiadomiona.
      • qw994 Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 03.07.11, 17:42
        Jak powiedziałam ginekologowi o moon cup, to zrobił okrągłe oczy i powiedział, że spodziewa się w takim razie wielu pacjentek z infekcjami.
        Ja używałam tego dziadostwa podczas jednej miesiączki, po czym uznałam, że nie mam zamiaru znosić bólu w imię ekologii i że nigdy więcej. Tym sposobem zmarnowałam ponad stówę.
    • kochanic.a.francuza Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 03.07.11, 15:58
      Ta cala ekologia to sie swietnie kalkuluje, ale firmom, nie udziom. Segreguje smieci, do ich segregacji uzywam nowych specjalnych workow, drogich. ja marnuja czas i pieniadze na ta segregacje a zarabia...firma wywozkowa: przemiele i sprzeda z zyskiem w postaci innych wyrobow. I co ja z tego mam?
      Tak samo z tymi podpaskami. My bedziemy chodzic ze smierdzacymi torebkami, a zarobia jak zwyke prezesi korporacji. Albo ten brak reklamowek w supermarketach. Wszyscy chodza ze starymi, brudnymi torbami wielorazowego uzytku, bo ekologicznie. He, ja tam uzywam reklamowek jednorazowych. Nie bede nosic jedzenia da dziecka w zaplesniaej torbie, da osczednosci jakiegos prezesika znowu.
      • pinupgirl_dg Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 01.08.11, 21:58
        Torby wielorazowe można prać, nie trzeba wcale czekać, aż spleśnieje ;).
        Co do sortowania śmieci - może Ty chcesz żyć w syfie, ale nie wszystkim jest to obojętne. Niech sobie firma zarabia, w końcu odpady segregowane wiele firm odbiera za darmo, to nie jest tak, że nic się nie zyskuje. Możesz oczywiście załadować śmieci w samochód i wywieźć do lasu, na pewno będzie najszybciej i najtaniej :/...
        Reklamówki w marketach są, ale za opłatą.
        Na tradycyjnych podpaskach i tamponach też ktoś zarabia :).
        No i najważniejsze - nie chcesz, nie musisz używać. Na szczęście mamy spory wybór, cieszę się, że wciąż się powiększa.
    • kochanic.a.francuza Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 03.07.11, 16:07
      Ide do pracy na 9-ta wracam czasem po 21-ej. Trzy, czasem cztery podpaski musialabym nosic w torebce. I prac jeszcze po powrocie? W nocy? Recznie? Czy z innym praniem w prace? Jakis horror. Podziwiam pomyslodawcow za odwage w e wdrazaniu czegos, co nie ma szans sie przyjac. Pewnie kase z jakichs funduszy na "ekologiczny" biznes miei, bo normanie nikt by w taki gupi pomys nie zainwestowal.
      • swiete.jeze Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 03.07.11, 16:40
        > I prac jeszcze po powrocie? W nocy? Recznie? Czy z innym
        > praniem w prace?

W RZECE! :p Ekologia, to ekologia.
        • kochanic.a.francuza Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 03.07.11, 16:49
          > W RZECE! :p Ekologia, to ekologia.

No, to to rozumiem:D
          • ivoncja Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 04.07.11, 14:01
            Rybom współczuję, wędkarzom i ewentualnym kąpiącym się w tej rzece. ;) Nie wystarczy, że ludzie szczają tam, gdzie się pluskają?
    • jarka63 Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 03.07.11, 20:32
      Podpaski eko.
      Poród w domu.
      Ostentacyjne karmienie piersią w miejscach publicznych.
      Warsztaty chustowania.
      Ech.
      • 0ffka Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 03.07.11, 21:17
        Jarka :)
      • pinupgirl_dg Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 01.08.11, 22:02
        Istotnie, straszne rzeczy. Kobiety, zamiast znosić nieprzyjemności w szpitalach wolą rodzić w miłej, domowej atmosferze. Mało tego, zamiast potem siedzieć jak przykładne matki polki w domach przy pieluchach i zupkach, wychodzą z dziećmi i normalnie żyją. Karmią dzieci na mieście, noszą je w chustach, zamiast tachać wózek po schodach. Sodoma i Gomora, nic tylko westchnąć.

> Podpaski eko.
        > Poród w domu.
        > Ostentacyjne karmienie piersią w miejscach publicznych.
        > Warsztaty chustowania.
        > Ech.
        >
    • kapselodtymbarka Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 04.07.11, 10:34
      Zawsze, kiedy zachce mi się jeść po 18, kliknę w ten wątek. Albo nie, tylko spojrzę na tytuł.
      • jarka63 Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 04.07.11, 11:41
        kapselodtymbarka napisała:

> Zawsze, kiedy zachce mi się jeść po 18, kliknę w ten wątek. Albo nie, tylko spo
        > jrzę na tytuł.

LOL
      • sundry Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 04.07.11, 11:53
        Polecam uwadze też wątek o flejach:)
      • 0ffka Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 04.07.11, 16:17
        Dobry pomysł! :)
    • arma.gedon Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 04.07.11, 14:28
      Do wszystkich zbulwersowanych pomysłem - wyobraźcie sobie, że istnieją kobiety dla których podpaski ekologiczne są jedynym rozwiązaniem ze względów zdrowotnych. Tak jest ze mną. Mam straszną alergię na środki chemiczne używane w zwykłych podpaskach (kleje, środki wybielające, absorbujące wilgoć itd... . Przez kilka lat to była moja największa zmora, próbowałam wszystkich możliwych podpasek od alwaysów po najtańszą bellę i po każdej miesiączce co najmniej przez tydzień leczyłam stan zapalny. Odwiedziłam wielu lekarzy, którzy tylko bezradnie rozkładali ręce, radzili używać waty (bałabym się wyjść z domu z takim zabezpieczeniem) i zapisywali coraz silniejsze maści. Dopiero niedawno trafiłam na lekarkę, która kazała mi używać flanelowych podpasek albo przynajmniej izolować skórę od podpaski gazą lub flanelową szmatą i po zastosowaniu jej zaleceń moje problemy zniknęły jak ręką odjął (trochę czasu zajęło jeszcze przywrócenie właściwej flory bakteryjnej, bo miałam wszystko wyjałowione przez te maści). Myślałam, że jestem przypadkiem odosobnionym lub przynajmniej skrajnym, ale ta lekarka powiedziała, że przychodzi do niej mnóstwo kobiet z tym problemem i że podpaski są faszerowane różnymi toksynami żeby lepiej wyglądały i więcej wchłaniały. Oczywiście, że ich używanie jest bardziej kłopotliwe niż jednorazówek i gdyby nie alergia, to nigdy bym się na to nie pokusiła, ale dla mnie osobiście jest to wybawienie. Polecam wszystkim alergiczkom.
    • passqdq Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 04.07.11, 14:52
      No niedługo to papier do du.. wymyślą ekologiczny jak i prezerwatywy. Normalnie jak tak dalej będzie jobl na ekologię, to trzeba będzie wrócić do jaskiń i skombinować jakąś maczugę coby być modnym i eko :P
      • 0ffka Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 04.07.11, 16:22
        Ja przy tych eko podpaskach i tamponach namierzyła w necie ... NOCNIKI (pojemniczki) do podróży... uwaga AUTOBUSEM :D Czego to ludzie nie wymyślą :) Sztuka dla sztuki...
      • squirrel9 Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 05.07.11, 12:40
        Odkąd w domu zamontowałam bidet problem papieru toaletowego zniknął ;)
    • rasputeen Re: temat kontrowersyjny - podpaski ekologiczne 01.08.11, 23:16
      Wybaczcie, ale ekologiczna podpaska kojarzy mi się to z kawałkiem kory...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka