Dodaj do ulubionych

umowa o pracę- pytanie

07.09.11, 15:30
Pracuję w sekretariacie - pół etatu. Pierwszą umowę dostałam od dnia 01.10.2010 do 31.12.2010, drugą od 01.01.2011 do 30.09.2011 . Czy trzecia umowa automatycznie przechodzi na czas nieokreślony??
Czy może mi wypowiedzieć umowę z tytułu wygaśnięcia pod koniec tego miesiąca?
Dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • ursyda Re: umowa o pracę- pytanie 07.09.11, 15:31
      Nie pamiętam jak to jest z tą trzecią umową i czy znów musi być (ta trzecia na czas nieokreślony), chyba tak ale głowy nie dam. Natomiast jeśli umowa wygasa to już Ci jej nikt nie musi wypowiadać. Wygasa i już.
      • kajka85 Re: umowa o pracę- pytanie 07.09.11, 15:33
        tak wiem o wygaśnięcie mi chodziło
        • jasna_olera Re: umowa o pracę- pytanie 07.09.11, 15:35
          mogą z tobą nie podpisać nowej i tyle, ale jeżeli juz się zdecydują to musi być na czas nieokreślony.
          • kajka85 Re: umowa o pracę- pytanie 07.09.11, 15:39
            przed wakacjami szefowa zaznaczyła ze urlop (liczony w godzinach) mogę wziąć za cały rok
            • jasna_olera Re: umowa o pracę- pytanie 07.09.11, 15:42
              czyli, że sugeruje Ci przedłużenie wspólpracy?
              Nie obraź się kajko, ale dorosła osoba, która chce dbać o swoje interesy nie opiera się na domyslach tylko idzie i wyjasnia sprawę. Zapytaj szefowej, czy zamierza podpisać nową umowę, na pewno zrozumie twoją chęć porozmawiania o tej kwestii, a może nawet odbierze Cię jako osobę odpowiedzialną i przewidującą.
              • kajka85 Re: umowa o pracę- pytanie 07.09.11, 15:46
                wiem, że powinnam tak zrobić ale ona i tak powie, że jeszcze nie wie. Niedawno koleżanka (wcześniej kolega) była w podobnej sytuacji i dowiedziała się, że zostaje w przedostatnim dniu wygaśniecia umowy kiedy to przyniosła nową.
                • jasna_olera Re: umowa o pracę- pytanie 07.09.11, 15:51
                  ale nie projektuj proszę własnych obaw na innych ludzi. Idź zapytaj, nawet jak powie że nie wie (co do tego nie masz 100% pewności) to zasygnalizujesz jej problem.
                  Zresztą dobrze z argumentuj cel rozmowy: zbliża się koniec umowy, niepokoisz się, chciałabyś wiedzieć wcześniej, żeby móc podjąć odpowiednie kroki np poszukać nowej pracy. To są bardzo poważne sprawy i zasługują na powazne traktowanie.
                  • kajka85 Re: umowa o pracę- pytanie 07.09.11, 16:01
                    ok dziękuję za radę
          • gryzikiszka Re: umowa o pracę- pytanie 07.09.11, 17:34
            jasna_olera napisała:

> mogą z tobą nie podpisać nowej i tyle, ale jeżeli juz się zdecydują to musi być
            > na czas nieokreślony.

Albo, jeśli się zdecydują, mogą "poprosić", żebyś zrobiła sobie np. miesiąc przerwy i zacząć zabawę od nowa (znowu podpisać na czas określony). Podobno pracodawcy niechętnie zatrudniają na stałe na 1/2 etatu.
    • demodee Re: umowa o pracę- pytanie 07.09.11, 17:11
      A ta pierwsza umowa to była próbna czy na czas określony?
    • fantas_magorie Re: umowa o pracę- pytanie 07.09.11, 19:28
      Odpowiadasz na:
      kajka85 napisała:

Czy trzecia umowa automatyc
      > znie przechodzi na czas nieokreślony??

Do końca 2011 roku obowiązuje ustawa antykryzysowa i w związku z nią można podpisać x umów na czas określony, ale czas ich trwania nie może przekroczyć 24 m-cy. Czyli w tym przypadku trzecia umowa może być również terminowa (lub druga - jeśli w okresie 01.10-31.12.2010 byłaś zatrudniona na okres próbny - taka umowa nie zalicza się do umów na czas określony).
      Jeśli dostaniesz kolejną umowę na czas określony i będzie ona trwać po 01.01.2012, to będzie ona pierwszą umową, do której będzie odnosi się art.25 1 KP, mówiący o tym, że dopiero trzecia umowa staje się umowa na czas nieokreślony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka