Dodaj do ulubionych

Oszukać mię chcieli!

12.10.11, 13:46
No normalnie się zagotowałam.
Dzwoni do mię baba z ubezpieczeniami domów, mówi, że dzwoni z polecenia agencji od której wynajmujemy nowe mieszkanie i że muszę od nich zakupić ubezpieczenie.

Że ubezpieczenie trzeba, to wiem, ale cena jaką rzuciła była astronomiczna w porównaniu do wcześniejszych, a jakich korzystaliśmy. Mówię więc, że się z facetem muszę naradzić, bo ubezpieczenie razem zakupimy. Ona się mię pyta o nazwisko Antonia, podaję, a baba, że właśnie do niego dzwonili i on ubezpieczenie na siebie już zakupił!

Głos się babie lekko wahnął, to mówię, że oddzwonię za chwilę, najpierw skonsultuję.
Konsultuję z Antoniem, a ten, że nic nie kupował i że do niego nie dzwonili, cip.y jedne!

Burdę w agencji zrobiłam. Bo nie dość, że nasze dane dalej przekazali, to jeszcze firmie, która chamsko produkt kłamstwem próbuje wcisnąć. A oczywiście wybór firmy ubezpieczeniowej należy wyłącznie do nas.

Też Was kiedyś tak w jajo zrobić i naciągnąć chcieli?
Obserwuj wątek
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Oszukać mię chcieli! 12.10.11, 14:02
      Ja tam zawsze współczułem ludziom którzy muszą w pracy innych oszukiwać przez telefon.
      Zastanawiam się czy po robocie idą się najpierw napić a potem wyrzygać, czy odwrotnie...
      • cafem Re: Oszukać mię chcieli! 12.10.11, 18:47
        > Ja tam zawsze współczułem ludziom którzy muszą w pracy innych oszukiwać przez t
        > elefon.
        > Zastanawiam się czy po robocie idą się najpierw napić a potem wyrzygać, czy odw
        > rotnie...

W chwili obecnej mnie do współczucia daleko. Zła jestem.

Ja rozumiem, musi sprzedać, zarobić - okej, szanuję. Ale nie bezczelnie kłamać.
    • wez_sie nikogo nie interesuja twoje wypociny 12.10.11, 14:03
      jeszcze tego nie zrozumialas?
      • jan_hus_na_stosie2 Re: nikogo nie interesuja twoje wypociny 12.10.11, 14:07
        a ty co taki niemiły? kropki nikt ci w tym tygodniu pod wizytówką nie wstawił, że się tak rzucasz?
        • wez_sie Re: nikogo nie interesuja twoje wypociny 12.10.11, 14:08
          zebys wiedzial
          wykropkowalo sie, ze az sam musze sobie kropki wstawiac.
      • maitresse.d.un.francais mnie interesują 12.10.11, 16:46
        brawo cafem! grafzero świetny komentarz ;-)
    • jan_hus_na_stosie2 Re: Oszukać mię chcieli! 12.10.11, 14:04
      ogólnie większość deweloperów na rynku warszawskim to krętacze i kłamcy jakich mało

• cafem Re: Oszukać mię chcieli! 12.10.11, 14:30
        > ogólnie większość deweloperów na rynku warszawskim to krętacze i kłamcy jakich
        > mało

no ja wiem, że deweloperów nie lubisz, ale tu ani nie deweloper, ani nie warszawa:P
    • gocha033 Nie oszukac, a sprzedac produkt :) 12.10.11, 14:09
      Jezdzi po krajach, ma wiecej niz 20 lat i jeszcze sie na takie stare tricki oburza :)
    • 0ion Re: Oszukać mię chcieli! 12.10.11, 14:12
      A czemu to nie właściciel mieszkania nie wykupi ubezpieczenia?
      I czemu niby jest obowiązkowe???
      Bawią mnie pretensje do ubezpieczycieli, dziennikarzy, polityków i innego ścierwa:)
      • cafem Re: Oszukać mię chcieli! 12.10.11, 14:25
        > A czemu to nie właściciel mieszkania nie wykupi ubezpieczenia?
        > I czemu niby jest obowiązkowe???

To jest inne ubezpieczenie. Obowiązkowe w UK przy wynajmie mieszkań.

Ubezpieczenie od pożaru itp wykupuje agencja.
        • 0ion Re: Oszukać mię chcieli! 12.10.11, 14:31
          To na co dokładnie jest to ubezpieczenie?
          • cafem Re: Oszukać mię chcieli! 12.10.11, 14:36
            W UK są ubezpieczenia osobne dla właściciela mieszkania, jak i dla lokatora.
            Po prostu jest wymóg by to mieć, nie tylko od zniszczeń, ale nawet od tego, jeśli mojemu gościowi coś się u mnie stanie.
            www.propertyrisks.com/main.aspx?sitemap_id=27
            • 0ion Re: Oszukać mię chcieli! 12.10.11, 14:49
              Przecież te wszystkie szkody, poza tym bzdetem o gościach, to już właściciel wykupuje???
              • cafem Re: Oszukać mię chcieli! 12.10.11, 14:57
                > Przecież te wszystkie szkody, poza tym bzdetem o gościach, to już właściciel wy
                > kupuje???

Mówię Ci, że jest obowiązkowe w większości agencji. To odp mojej agentki: It is mandatory that you have contents ins.urance but you may go with whatever company you like.

I możesz pisać, że nie trzeba i co jeszcze chcesz - jest to wymóg, wypisany również w umowie - nie podoba się, nie dostanę umowy ani mieszkania. W zasadzie z żadną agencją. Ot, tyle.
                • 0ion Re: Oszukać mię chcieli! 12.10.11, 15:08
                  Nie zapytałaś się agencji czemu wykupujesz ubezpieczenie od pożaru, zalania, drzew itp jeśli właściciel już za to płaci???
                  Mi to wygląda na kit wciskany naiwnym najemcom.
                  Ile to ubezpieczenie kosztuje?
                  • cafem Re: Oszukać mię chcieli! 12.10.11, 15:19
                    > Nie zapytałaś się agencji czemu wykupujesz ubezpieczenie od pożaru, zalania, dr
                    > zew itp jeśli właściciel już za to płaci???
                    > Mi to wygląda na kit wciskany naiwnym najemcom.
                    > Ile to ubezpieczenie kosztuje?

Mów do słupa a słup dupa.
                    Nawet jeśli uważamy to za niepotrzebne, jest to wymóg stosowany przez praktycznie każdą agencję i zapisany w umowie o wynajem. Nie chcesz - nie wynajmujesz, proste. To samo mieliśmy z poprzednimi agencjami i inni tez mają.

Kilka funtów na miesiąc, więc nie majątek.
                    • 0ion Re: Oszukać mię chcieli! 12.10.11, 15:37
                      Sama jesteś słup i do tego pewnie pochyły:)
                      Najpierw piszesz o astronomicznej sumie a później okazuje się, że to kilka funtów.
                      W ogóle co za podejście? Wydajesz kasę to się pytasz na co i dlaczego a agencja ma obowiązek grzecznie odpowiedzieć. Jesteś grzeczną niunią, która nie potrafi się zapytac?
                      • cafem Re: Oszukać mię chcieli! 12.10.11, 15:45
                        > Najpierw piszesz o astronomicznej sumie a później okazuje się, że to kilka funt
                        > ów.

Standardowo tyle.

Ci co dzwonili, zasugerowali kilka razy tyle. Jak sobie zsumujesz to x2 osoby i x12 miesięcy w roku, to piechota nie chodzi:)

> W ogóle co za podejście? Wydajesz kasę to się pytasz na co i dlaczego a agencja
                        > ma obowiązek grzecznie odpowiedzieć. Jesteś grzeczną niunią, która nie potrafi
                        > się zapytać

No JP, takie są angielskie przepisy. I najpyskatsza niunia tego nie zmieni, sprawdziłam. Niestety linka nie wkleję, bo na słowo in.surance forum gazeta wykrywa spam:)
                • silic Re: Oszukać mię chcieli! 12.10.11, 15:13
                  A nie możesz bez agencji tego brać ? Byłoby chyba prościej.
                  • cafem Re: Oszukać mię chcieli! 12.10.11, 15:20
                    > A nie możesz bez agencji tego brać ? Byłoby chyba prościej.

Pokaż mi, gdzie w moim mieście można wynająć dobre mieszkanie (nie studencką klitkę) bez agencji? :)
                    • silic Re: Oszukać mię chcieli! 12.10.11, 15:57
                      www.gumtree.com/p/flats-houses/2-bedroom-flat-in-ashurst-mews-bitterne/89417655
                      A to nie będzie pasowało ? Ja wiem , że macie jakieś specjalne życzenia ale nie ma tak, że bez agencji to już nic.
                      • cafem Re: Oszukać mię chcieli! 12.10.11, 16:09
                        Nie będzie:)

Zła dzielnica, złe ustawienie względem stron świata no i zbyt blisko dużej dzielnicy.

Bez agencji trudno wynająć coś dobrego, nie przesadzam. Na gumtree tez patrzyliśmy, nie, że nie:)
                      • cafem Re: Oszukać mię chcieli! 12.10.11, 18:51
                        > A to nie będzie pasowało ? Ja wiem , że macie jakieś specjalne życzenia ale nie
                        > ma tak, że bez agencji to już nic.

Ale ja w sumie Twoich argumentów nie rozumiem. Mnie nie przeszkadza wynajem mieszkania przez agencję, wręcz przeciwnie.

To nie agencja mieszkaniowa narzuciła mi te ubezpieczenia, tylko firma, z którą współpracują, mnie usiłowała okłamać. I nie zamierzam rezygnować z fajnego mieszkania, które nam znaleźli tylko dlatego, że muszę głupie ubezpieczenie wykupić (od zawsze wykupywałam, więc tym bardziej nie ma problemu).

Kłamstwo mnie rozwścieczyło, a nie sam fakt konieczności posiadania ubezpieczenia, bo tego byłam świadoma:)

• aroden bezczelni ! 12.10.11, 14:40
            0ion napisał:
            To na co dokładnie jest to ubezpieczenie?

Od HIV-a sasiadow, oraz kataru.
            Autorka watku niechybnie nam to doniesie.
    • marguy Re: Oszukać mię chcieli! 12.10.11, 14:18
      Chcieli, chcieli. To ulubiona zabawa ubezpieczeniowcow.
      Opiernicz babe i postrasz, ze zglosisz to do ligi obrony konsumentow. Z pewnoscia cos takiego tam macie.
      Nam takze chcieli dyskretnie narzucic ubezpieczenie mieszkania "bo wie pani, wszyscy wlasciciele i lokatorzy ubezpieczaja sie u X". A ja od lat ubezpieczam sie u Y wiec olalam.

A wczoraj pan syndyk postraszyl mnie, ze mi wymowia mieszkanie, bo mam psa (fakt, w regulaminie rezydencji stoi jak byk, ze nie wolno miec). Grzecznie odparlam, ze bardzo chetnie na to przystane, bo wku...a mnie ich okres trzymiesiecznego wypowiedzenia, no i wlasciwie dlaczego przypierniczyl sie do mojego nieszczekliwego psiaka, a nie do psa pana Z, ktory czesto i chetnie w sposob malo elegancki wyjasnia panu syndykowi kim byla jego mamusia. Dodalam, ze jesli o to chodzi, to nawstawiac tez potrafie i to z o wiele wieksza fantazja niz pan Z. Na to pan syndyk zaczal piac jak stara kwoka wiec grzecznie i z usmiechem spytalam czy dal sobie wszczepic macice, bo zachowuje sie jak histeryczna baba, a ten , zamiast odpowiedziec uciekl z pola walki.
      Caly dzien bylam w dobrym humorze :)
      • wez_sie Re: Oszukać mię chcieli! 12.10.11, 14:22
        nie wierze.
        myslalem, ze jestes takie cieple kluchy.
      • cafem Re: Oszukać mię chcieli! 12.10.11, 14:28
        > Caly dzien bylam w dobrym humorze :)

Haha, i mnie humor poprawiłaś:)
        Wiesz, że sprzedać chcą, to rozumiem, ale nie kłamstwem? Ja nie wiem, czy to nie jest karalne...
        • marguy Re: Oszukać mię chcieli! 12.10.11, 14:37
          cafem,
          z pewnoscia jest karalne. No bo jesli 'klamliwa reklama' jest karalna to co dopiero chec wyludzenia. Bo to byla chec wyludzenia.

wez sie,
          slabo znasz sie na ludziach ;)
          • aroden otoz nie 12.10.11, 14:45
            marguy napisała:

> cafem,
            > z pewnoscia jest karalne. No bo jesli 'klamliwa reklama' jest karalna to co dop
            > iero chec wyludzenia. Bo to byla chec wyludzenia.

Jezeli juz nie masz co robic (np. umyc klatke schodowa), tylko walkujesz ten temat.

To nie byla to klamliwa reklama - gdyz chyba nie mowili Ci, ze sa najtansi ?
            A ze najlepsi ?- do tego maja prawo.

Byla to chec sprzedania produktu - uprawniona.
            Jedynym klamstwem - bylo to, ze Twoj partner rzekomo to juz zrobil...

Zasze jednak moga powiedziec ,ze pomylili nazwisko.

Nie nudz , dziewcze , wiecej i bier sie za mycie klatki schodowej, by ulzyc sasiadom.
            Lub tez za pozamiatanie lisci (jesli to domek).
            • cafem Re: otoz nie 12.10.11, 14:53
              > Byla to chec sprzedania produktu - uprawniona.
              > Jedynym klamstwem - bylo to, ze Twoj partner rzekomo to juz zrobil...

Bzdury gadasz.
              Powiedzieli jeszcze, że dzwonią w imieniu mojej agencji (i tu podali nazwę) - nieprawda, od agencji dostali tylko moje dane - i że moja agencja wymaga ubezpieczenia od nich.
              Agencja mi odpisała, że do nas należy wybór, więc?
              • aroden Re: otoz nie 12.10.11, 15:20
                cafem napisała:

> Powiedzieli jeszcze, że dzwonią w imieniu mojej agencji (i tu podali nazwę)
                - nieprawda, od agencji dostali tylko moje dane - i że moja agencja wymaga ubezpie
                > czenia od nich.
                > Agencja mi odpisała, że do nas należy wybór, więc?

Ale agencja wymaga ubezpieczenia ? - wymaga.
                Czy ci co dzwonili, mowiac, ze dostali Twoj namiar od agencji,
                mowili, ze KONIECZNIE MUSISZ sie u NICH ubezpieczyc ? - watpie.

slowem robisz problem z niczego, z drobnych trickow handlowych.

Ponownie polecam wiec wziecie sie za cos sensownego, czyli za umycie klatki schodowej ,
                lub sprzatanie lisci w ogrodku.
                • cafem Re: otoz nie 12.10.11, 15:23
                  > Czy ci co dzwonili, mowiac, ze dostali Twoj namiar od agencji,
                  > mowili, ze KONIECZNIE MUSISZ sie u NICH ubezpieczyc ? - watpie.

Dokładnie tak powiedzieli. A Ty możesz sobie nawet w okrągłość Ziemi wątpić.

> slowem robisz problem z niczego, z drobnych trickow handlowych.

Mam wrażenie, że problem masz Ty. I to większy niż na początku się zdawało:)
                  • aroden otoz nie 12.10.11, 18:28
                    cafem napisała:

> Mam wrażenie, że problem masz Ty. I to większy niż na początku się zdawało:)

Nie. Problem masz Ty.
                    Ja nie otwieram watkow n/t, ze ktos chcial mnie wyrolowac na jeden funt miesiecznie.
                    Chociaz przyznaje, ze wczoraj ulamal mi sie pazniokiec i jeszcze dzis troche mnie pobolewa.
            • marguy Re: otoz nie 12.10.11, 15:06
              aroden,
              my z cafem walkujemy co nam sie zywnie podoba.
              Forum jest publiczne, watek dotyczy zycia codziennego wiec nie masz sie czego czepiac.
              Jesli nie masz nic do powiedzenia, oprocz tanich przysrywek watpliwej jakosci, to nie odzywaj sie.
              No chyba, ze chcesz, a wyglada na to, ze bardzo chcesz za wszelka cene dokuczyc cafem.
              Dlaczego?
              Dlatego, ze z tylko z tobie znanych powodow na widok jej nicka dostajesz duposcisku.
              • cafem Re: otoz nie 12.10.11, 15:21
                > Dlaczego?
                > Dlatego, ze z tylko z tobie znanych powodow na widok jej nicka dostajesz duposc
                > isku.

Margyu, po raz drugi dziś mnie humor poprawiłaś:)
    • alienka20 Re: Oszukać mię chcieli! 12.10.11, 14:54
      Mi babka w erze kiedyś próbowała wcisnąć kit, że punkty z ery mi przepadną za miesiąc i nie zdąże na telefon dozbierać przy kwocie moich rachunków :D. Powiedziałam, że dziękuję, ale przemyślę, bo jeszcze sama nie wiem, co bym chciała za te punkty. Wieczorem zatelefonowałam do BOK - wydało się.
      Zawsze,gdy ktoś mi krzyczy w ucho, że okazja śpiesz się, włącza mi się czerwona lampka.
    • brms Re: Oszukać mię chcieli! 12.10.11, 15:54
      Niby nieznajomość prawa i gapiostwo nie są usprawiedliwieniem, ale wkurza mnie, gdy dzwnoią z Oranża do sąsiadów-emerytów proponując im "nowy telefon za darmo, za to, że tak długo są w sieci". Następnie przysyłają ten telefon, jak się okazuje, faktycznie za darmo, za to z zupełnie pełnopłatnym nowym numerem i nową fakturą...
    • kadfael Re: Oszukać mię chcieli! 12.10.11, 15:59
      Z firmami ubezpieczeniowymi trzeba ostrożnie. Kiedy chciałam ubezpieczyć nowe mieszkanie obdzwoniłam ileś firm z pytaniem o stawki, warunki itp. Wybrałam jedną firmę - popularnego w Polsce ubezpieczyciela, bo warunki wydawały mi się sensowne. Po czym jak przyszłam osobiście okazało się, że ubezpieczenie jest prawie dwa razy droższe! I oczywiście mniej korzystne niż kilku innych firm. Nie wiem - im się wydawało, że jak już przyjdę, to nie będzie mi się chciało i mimo wszystko się ubezpieczę? Oczywiście nie zrobiłam tego.
      • cafem Re: Oszukać mię chcieli! 12.10.11, 16:18
        > Z firmami ubezpieczeniowymi trzeba ostrożnie.

Ehh... Człowiek ma dość problemów, by jeszcze z tymi się marnować:/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka