Dodaj do ulubionych

kiedy mogę potwierdzić ciąże?

26.10.11, 10:26
Myślę, że mogłam zajść w ciąże , bo mam na dwóch testach 2 kreski choć ta druga blada. I teraz tak jestem w 33 dniu cyklu, a okres dostaje zazwyczaj po 29 -30 dniach, ale jednak test pokazał 2 kreseczki choc druga ledwo co. Co teraz robić? Oczywiscie odstawilam wszelkie używki-papierosy i alkohol (choć 2 dni temu piłąm jak jeszcze nie wiedzialam,ale na tak wczesnym etapie to chyba nie zaszkodi skoro teraz juz nie pije , aokresu nie mam dopiero 3 dni to mogę być gdzieś w 4 tyg licząc od dnia ostatniej miesiączki). Ale czy na lekarza to nie za wcześnie? No własnie poki nie pojde do lekarza i nie potwierdzi to moj mąz to w ogole traktuje mnie jakbym nie zaszła , bo on uważa że jeszcze mogę dostac okresu- i tego się boję, kiedy mogę iśc do lekarza i kiedy być pewna ,że juz raczej nie dostanę okresu?
Obserwuj wątek
    • ciastko_z_kota Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 26.10.11, 10:34
      mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=649
    • princess_yo_yo Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 26.10.11, 10:43
      staralam sie bardzo ale nadal nie rozumiem o co chodzi. w jaki sposob tych pare dni wiedzy badz niewiedzy robi roznice?
    • wez_sie z tego, co sie orientuje, 26.10.11, 10:43
      to na psychiatre nigdy nie jest za wczesnie i za pozno.
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 26.10.11, 10:50
      A czym różni się traktowanie przez męża w zależności od tego czy zaszłaś czy nie zaszłaś?

Natomiast co do lekarza to śmiało dwa tygodnie możesz poczekać. Nic to nie zmieni. Bo w ciąży albo jesteś albo nie.
      • miau_weglowy Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 26.10.11, 12:33
        tez mnie to intryguje
        choc nie bardziej, niz najnowasza ksiazka cobena
        ale zawsze cos ;)
    • berta-death Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 26.10.11, 10:51
      Zawsze możesz iść do lekarza. Nie ma żadnych warunków wstępnych, które należy spełnić, żeby dostać się na wizytę. Idziesz, mówisz w czym rzecz i po sprawie.
    • mieszko02 Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 26.10.11, 11:02
      to może jestes tylko trochę w ciąży?
    • rotkaeppchen1 Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 26.10.11, 11:08
      Jestem przeciwna komentarzom w stylu: "ile ty masz lat, dziecko?", jednak taki od razu mi sie nasunal, niestety.
      Skoro test jest pozytywny, cos sie zadzialo. Nie musi to oznaczac, ze urodzisz dziecko - ja poronilam w 8 tygodniu, wiec pozytywny test nie jest gwarantem niczego, jednak daje duze prawdopodobienstwo, ze za 8 miesiecy urodzisz.
      Obecnosc betaHcg w krwi/moczu moze byc objawem niektorych chorob, jednak zakladajac, ze jestes zdrowa, mozesz zalozyc, ze na dzien dzisiejszy jestes w ciazy. Warto, zebys prowadzila zdrowy tryb zycia, do lekarza warto sie wybrac np na badanie betaHcg w krwi. Takze usg dopochwowe na pewno cos pokaze.
      Zainteresowalo mnie, co to oznacza, ze maz traktuje cie, jakbys w ciaze nie zaszla? Zmusza cie do picia i palenia? Zacznij tez lykac kwas foliowy 800mikrogramow - teraz to juz w sumie "za pozno" ale jezeli masz braki w organizmie, to chociaz je wyrownasz. Pozdrowienia i powodzenia.
    • vandikia Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 26.10.11, 12:32
      możesz już na tym etapie iść na badanie krwi i oznaczyć Beta HCG, będziesz miała pewność
      tyle, że bardzo wczesna ciąża może jeszcze ulec poronieniu samoistnemu
    • mamarozi Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 26.10.11, 13:20
      Za 2 tygodnie na USG powinnaś zobaczyć zarodek z bijącym serduszkiem. Moim zdaniem wcześniej do lekarza nie po co iść. Jeśli się niecierpliwisz to zrób beta HCG z krwi i powtórz to badanie po 2 dniach. Wartość powinna przyrosnąć minimum o 66%.
    • beatulek Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 26.10.11, 13:48
      Jeśli nie ma żadnych niepokojących objawów (poza brakiem miesiaczki) to spokojnie można poczekać. Tylko kup sobie w aptece kwas foliowy i przyjmuj go do wyjaśnienia sprawy. Folik 0,4 jest chyba nadal bez recepty - od 0,5 jest recepta potrzebna. Do lekarza możesz iśc kiedy chcesz. Ja w 7 tygodniu (od miesiączki, nie zaplodnienia) widziałam bijace serduszko ale to chyba wcześniej widać.
    • 83kimi Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 26.10.11, 13:51
      Jeśli spędza Ci to sen z powiek, to umów się do lekarza.
    • mumia_ramzesa Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 26.10.11, 15:58
      Jak Ci wyszly te 4 tyg.? Przeciez moglas zajsc tylko w okolicy owulacji, a ta jest w polowie cyklu. Poczytaj sobie o cyklu rozrodczym, bo wyglada na to, ze nic o nim nie wiesz.
      • tymczasowaola Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 26.10.11, 16:11
        Duża część ginekologów tygodnie ciąży liczy od momentu ostatniej miesiączki. Wygląda na to, że nic o tym nie wiesz.
        • tymczasowaola Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 26.10.11, 16:15
          Tu masz ściągę.
          • mumia_ramzesa Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 09.11.11, 15:22
            W swojej pracy magisterskiej tez powolywalas sie na Wikipedie? Gratuluje swietnego
            wyksztalcenia!

Poniewaz -jak widze - jestes zywo zainteresowana brzemiennoscia ;-)
            to radze poczytac cos jeszcze poza Wikipedia.
        • mumia_ramzesa Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 26.10.11, 16:27
          Daruj sobie! Nie interesuje mnie jak co liczy wiekszosc ginekologow. Jeszcze nie widzialam kobiety, ktorej ginekolog by prawidlowo wyliczyl termin porodu.
          Moze wyjasnisz jak moze dojsc do zaplodnienia komorki jajowej, ktora sie jeszcze nie uwolnila z pecherzyka Graafa?
          • tymczasowaola Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 26.10.11, 16:34
            Przecież autorka nie napisała, że jest w 4 tygodniu od zapłodnienia, tylko w czwartym tygodniu ciąży, wyraziła się poprawnie.
            • mumia_ramzesa Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 26.10.11, 16:38
              A ciaza od kiedy sie zaczyna?
              • tymczasowaola Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 26.10.11, 16:48
                Ciąża zaczyna się od zapłodnienia. Czas ciąży wielu lekarzy liczy od ostatniej miesiączki, ze względu na fakt, że kobiecie często po prostu trudno orzec kiedy doszło do zapłodnienia. Rozumiem, że byłaś/jesteś w ciąży i Twój lekarz nie należy do tych, którzy w ten sposób liczą tygodnie ciąży? Wierzę, że tak może być.
                • mumia_ramzesa Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 26.10.11, 16:54
                  > Ciąża zaczyna się od zapłodnienia.

I na tym zakonczmy. Po co reszta wywodu? Zeby zamacic i udac, ze jednak sie mialo racje?
                  Dla calkowitej jasnosci:
                  ciąża, okres i całokształt zmian zachodzących w organizmie kobiety (też samicy ssaków) od zapłodnienia do wydania na świat płodu
                  encyklopedia.pwn.pl/haslo/3886415/ciaza.html
                  • tymczasowaola Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 26.10.11, 16:55
                    :) Nie wierzę, że jednak uznałaś, że miałaś rację:)
                    • mumia_ramzesa Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 26.10.11, 16:58
                      Mnie Twoja wiara/niewiara nie interesuje. Zakonczmy te zenujaca wymiane zdan, bo juz mi sie wydaje, ze zostalam teleportowana do sredniowiecza.
                      • tymczasowaola Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 26.10.11, 17:00
                        Też mi się tak wydaje:) Pa.
                      • ruda_80 Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 29.10.11, 11:19
                        mumia_ramzesa napisała:

> Mnie Twoja wiara/niewiara nie interesuje. Zakonczmy te zenujaca wymiane zdan, b
                        > o juz mi sie wydaje, ze zostalam teleportowana do sredniowiecza.

Może faktycznie zostałaś teleportowana. Bo tymczasowaola ma całkowitą rację w tym co pisze, i próbuje ci wyjaśnić, że tak faktycznie określa się czas ciąży, a nie czas od zapłodnienia. Wyluzuj, poczytaj mądre książki i artykuły, posluchaj lekarzy i zrozum, bo wykłócasz sie zupełnie nie mając racji i przy okazji próbując obrażać swoich rozmówców...
                        • mumia_ramzesa Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 09.11.11, 15:25
                          W moim srodowisku kobiety nie pytaja ginekolga kiedy urodza, tylko same sobie wyliczaja, bo maja jedna unikalna, jak widac, dzisiaj ceche: MYSLA!
                  • mieszko02 Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 26.10.11, 19:42
                    dzieci.civ.pl/tygodnie-miesiace-ciazy
          • nutka07 Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 27.10.11, 00:01
            Tygodnie ciazy liczy sie od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki, wlasnie ze wzgledu na to ze trudno dokladnie ustalic kiedy doszlo do zaplodnienia.
            Termin porodu jest czysto orientacyjny +/- 2tygodnie, to porod o czasie.

Autorka wyrazila sie poprawnie.
            • mumia_ramzesa Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 27.10.11, 11:16
              Wiadomo kiedy doszlo do zaplodnienia: po owulacji, a ta nie mogla zajsc w pierwszym dniu miesiaczki. Owulacja jest w polowie cyklu, wiec u kobiety o cyklu 28-dniowym bedzie w okolicach 14 dnia. Dodaje (lub odejmuje) sie do tego kilka dni, bo wyst. wahania w dlug. cyklu.
              Prosciej juz nie umiem.
              • vandikia Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 27.10.11, 13:01
                niepotrzebnie się wykłócasz, bo nie masz racji
                ciążę liczy się jak wyżej napisano, od dnia ostatniej miesiączki. a owulacja wcale nie występuje w połowie cyklu jak to określiłaś.

badania krwi w ciąży przeprowadza się pod kątem tygodni od ostatniego krwawienia a nie pod kątem kiedy ewentualnie doszło do zapłodnienia
                • tymczasowaola Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 27.10.11, 13:28
                  Daremny trud:) Mumia to fenomen "iścia w zaparte" w tym temacie. Są osoby, którym słowa "Aha, nie wiedziałam/em" nie przechodzą przez gardło.
                  • mumia_ramzesa Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 27.10.11, 13:44
                    Niby wszystkie jestescie po studiach, a nie mozecie zrozumiec prostej rzeczy: obowiazuja definicje zawarte w WIARYGODNYCH ZRODLACH. Ani ginekolog, ani losowy portal internetowy nie jest bardziej wiarygodny niz encyklopedia PWN. Jesli dla Was jest to ja dziekuje za dalsza dyskusje.
                • mumia_ramzesa Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 27.10.11, 13:41
                  Twierdzisz, ze w encyklopedii PWN jest nieprawda? Moze napisz w takim razie do wydawnictwa PWN, ze Ty wiesz lepiej i niech poprawia.

Czy ja pisalam cos na temat badan krwi? Odnioslam sie TYLKO do okreslenia dlug. trwania ewentualnej ciazy. Jesli NADAL nie rozumiesz, to przykro mi, ale nie bede w nieskonczonosc ciagnac tej dyskusji. Zegnam.
                  • vandikia Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 27.10.11, 13:43
                    a czy ja coś pisałam nt encyklopedii PWN?
                    no pa pa.
                    • mumia_ramzesa Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 27.10.11, 13:46
                      To ustalmy moze temat dyskusji, bo widze, ze nawet z tym sa problemy: tematem jest od kiedy liczony jest okres ciazy.
                      • tymczasowaola Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 27.10.11, 13:59
                        Okres ciazy liczony jest od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. W cytowanej przez Ciebie encyklopedii okres 280 dni ciąży to średnia długość ciąży od pierwszego dnia ostatniej miesiączki do dnia porodu.
                        • mumia_ramzesa Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 27.10.11, 14:15
                          Gadal dziad do obrazu.
                          Przeciez sama wczesniej napisalas, ze ciaza zaczyna sie od zaplodnienia.
                          W encyklopedii jest tez napisane OD KIEDY liczony jest okres ciazy. Skopiowalam definicje, ale kliknij w link podany wczesniej, jesli nie wierzysz:
                          forum.gazeta.pl/forum/w,16,130109280,130123432,Re_kiedy_moge_potwierdzic_ciaze_.htmlEOT
                          • mumia_ramzesa Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 27.10.11, 14:16
                            Jeszcze raz link: forum.gazeta.pl/forum/w,16,130109280,130123432,Re_kiedy_moge_potwierdzic_ciaze_.html
                            EOT
                            • tymczasowaola Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 27.10.11, 14:34
                              Autorka nie podawała przeciez definicji ciąży różnej od podawanej w namiętnie cytowanej przez Ciebie encyklopedii. Dyskusja zaczęła się od tego, że zarzuciłaś jej nieumiejętne liczenie tygodni ciąży. A policzyła je poprawnie. Tygodnie ciąży liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki - czy Ci się to podoba, czy nie. Zachowujesz się, jakbym ja, Vandzia, Nutka, Mieszko czy autorka złośliwie i na przekór Tobie wymyśliły nowy sposób liczenia ciąży, tylko po to, żeby Tobie dogryźć:)
                              • mumia_ramzesa Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 09.11.11, 15:18
                                > Zachowujesz się, jakbym ja, Vandzia, Nutka, Mieszko czy autorka złośliwie
                                > i na przekór Tobie wymyśliły nowy sposób liczenia ciąży, tylko po to, żeby Tobie dogryźć:)

Nie pochlejbiajcie sobie: nie potraficie mi dogryzc.
                                A kto wymyslil ten "Wasz" sposob liczenia ciazy i dlaczego on jest bardziej sluszny niz ten podany w encyklopedii PWN?
                        • chersona Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 27.10.11, 14:20
                          zamiast spierać się o metodę wyliczenia, najlepiej wysłać dziewczynę na usg. im szybciej zrobi, tym wynik będzie miarodajniejszy. nawet u osoby o regularnych cyklach, cykl, w którym doszło do zapłodnienia, może być ciut inny. a już u osób o cyklach nieregularnych, tradycyjne wyliczenia biorą w łeb. przybliżony termin porodu da się określić jedynie za pomocą usg, ew. w badaniu wysokości dna macicy.
              • nutka07 Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 27.10.11, 17:44
                No wlasnie, dodaje sie lub odejmuje kilka dni czyli nie da sie dokladnie okreslic daty (tak jak i daty porodu, o czym sama wyzej wspomnialas). Dlatego tygodnie ciazy liczy sie od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki i o tym mowila autorka i o tym mowimy my.
                Dodatkowo nigdy nie wiadomo jak dlugi bedzie obecny cykl, dopoki nie zacznie sie nastepny.
                Majac okres regularnie co 28dni, przez kilka lat pewnego razu moze sie on po prostu przesunac, czyli owulacja moze wystapic pozniej albo wczesniej w przypadku krotszego cyklu.

Nikt tu nie mowi o tym, ze do zaplodnienia doszlo w pierwszym dniu menstruacji.

Na wizytach u lekarza tez nie uzywa sie miesiecy do okreslenia dlugosci ciazy, tylko tygodnie.
                40tyg. to dziesiec miesiecy ksiezycowych, tyle trwa ciaza.
    • devilyn Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 26.10.11, 20:25
      Wystarczy się ruszyć i iść na bete to labu.
    • nutka07 Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 27.10.11, 00:10
      Zrob badanie krwi.
      Z lekarzem mozesz poczekac 2-3tyg., jak masz cierpliwosc ;) wtedy bedzie duzo wieksza szansa na zobaczenie bijacego serca.
      Ja bylam ostatnio w 6tyg. ciazy (2tyg. po terminie spodziewanej miesiaczki) i bylo widac.
    • twojabogini Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 27.10.11, 14:06
      Opóźnienie o trzy dni miesiączki i dwukrotny pozytywny wynik testu ciążowego wskazują na ciążę. Umów się na wizytę u lekarza ginekologa, jeśli potrzebujesz dodatkowego potwierdzenia dla męża że jesteś w ciąży możesz poprosić o skierowanie na badanie z krwi.
      Dobrze zrobiłaś odstawiając od razu używki. Nie martw się, że nie wiedząc że jesteś w ciąży z nich korzystałaś - przytrafia się to wielu kobietom, w tym mi - dzieci rodzą się zdrowe. Ale im szybciej zrezygnujesz całkowicie z takich przyzwyczajeń tym lepiej - i dla twojego samopoczucia w ciąży i dla rozwijającego się dziecka.
      Co do reakcji męża - możesz mieć do niego żal, ale w jego podejściu jest trochę racji, około 15 % ciąż ulega "samorozwiązaniu" w pierwszych sześciu tygodniach, część kobiet nie rejestruje w takim przypadku nawet ciąży, tylko dwutygodniowe opóźnienie miesiączki. Tylko nie panikuj, jeśli chcesz mieć dziecko i uwzględnisz swoją ciążę - prawidłowo się odżywiając, unikając przemęczenia i używek - nic takiego się nie stanie.

Rozumiem że przedstawiając mężowi pozytywny wynik testu oczekiwałaś innej reakcji - radości, zrobienia wspólnych planów, wsparcia dla ciebie, może wspólnego umówienia się na wizytę u lekarza. Wiadomość o ciąży nawet tej bardzo oczekiwanej jest dla kobiety nie tylko źródłem radości (a nawet często nie jest ani trochę), ale przede wszystkim lęku - jak to będzie, nagłej świadomości ile wyrzeczeń będzie koniecznych - choćby rezygnacja z używek, lęku jak to będzie w pracy, jak będzie przebiegać ciąża, a jak relacje z partnerem. Panika jest zupełnie na miejscu :)
      My z mężem staraliśmy się o ciążę trzy miesiące, kiedy zobaczyłam dwie kreseczki najpierw zalała mnie fala czułości i szczęścia o potem przez następne dwa tygodnie panikowałam i gdybym mogła to nawet cofnęłabym czas, żeby w ogóle w ciąży nie być. Dziś jestem mamą rocznika.
      Co do męża - postaraj się o trochę zrozumienia, nie wypominaj mu jego reakcji. On też panikuje. Postaraj się stopniowo włączać go w ciążę. Dopóki ciąża nie będzie widoczna dla wielu mężczyzn jest to abstrakcja. jak już ciąża będzie potwierdzona u lekarza, przemyśl czego dokładnie oczekujesz od partnera (tylko nie zaczynaj od obecności przy porodzie, raczej uwzględnij aktualne potrzeby - to może być więcej czułości, albo odciążenie cię od dźwigania zakupów). W miarę pojawiania się nowych potrzeb komunikuj je. wyjaśnij też mężowi, że czujesz sie skołowana, trochę przestraszona i zapytaj go o jego uczucia. Jedna z lepszych książek dla ojców obecnie na rynku - obejmująca równiez czas ciąży partnerki to "Ojcowstwo" Kevina Osborna. Mój mąż nie cierpi poradników więc raczej jej zbyt dużo nie czytał, za wyjątkiem śmiesznych bon mocików w ramkach w stylu: Nie ma nic lepszego niż poczęcie dziecka, posiadanie go - cóż za niegodziwość, albo : większość z nas zostaje rodzicami dużo wcześniej niż przestaje być dziećmi :) ale za to ja miałam wgląd w jego męska duszę. Ta właśnie książka pozwoliła mi zrozumieć, że on tez się boi. Nie wiem czemu sama na to nie wpadłam ;)
      Głowa do góry!
      • miau_weglowy Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 27.10.11, 14:28
        od tego jest USG, zeby ciaza nie byla abstrakcja dla nikogo
    • gazetowy.mail Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 29.10.11, 12:32
      Skąd w XXI wieku takie braki w edukacji?
      Dostępność książek, internet, lekarz blisko - chyba mąż nie musi Cie do niego wieźć przez pustynię 3 dni na wielbłądzie.

Do lekarza powinnaś chodzić rownież profilaktycznie, więc idź przebadaj się a przy okazji pogadaj z lekarzem i powiedz co podejrzewasz.
    • atakajedna86 idz do prywatnego laboratorium 29.10.11, 17:14
      i zrob sobie bhcg..p 7 dniach juz powinno wyjsc czy jestes w ciazy czy nie..100% gwarancji
      koszt ok 30-40zł;)
    • tomelanka Re: kiedy mogę potwierdzić ciąże? 09.11.11, 15:48
      umow sie na za jakies 2-3 tygodnie, bedzie juz na pewno widac, i bedzie mozna potwierdzic ciaze, bo teraz moze nie byc jeszcze widac zarodka
      mz jestes w ciazy, no ale "okresu" mozesz dostac zawsze, za 3 tyg. tez
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka