czadroman 09.01.12, 22:11 to geniusze, przeczytałem ze 20 lat temu i dopiero dziś do mnie dotarło w ch...owych czasach żyjemy, ze nie ma teraz takich ludzi, co nie? :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
viviene Re: the Beatles 09.01.12, 22:16 kurcze, jakby się uprzeć to dla potrzeb własnych zawsze można znalezc geniusza:) na miarę tamtych czasów pewnie byli choc zdania moga byc podzielone. Odpowiedz Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: the Beatles 09.01.12, 22:34 wersja_robocza napisała: > Czym mierzysz geniusz? ..nic bardziej prostego dziecino,bo akurat w tej branzy o wszystkim decyduje osiagany zysk w okreslonym czasie. I tu spolka lennom/mccartney od paru dekad miazdzaco deklasuje wiele innych tzw. megagwiazd muzyki.Przyklad o ile wiekszosc plyt cd w sklepach muzycznych popularnych i uznawanych wykonawcow osiagaja cene od 8 do 12-15 funtow to np. w przypadku lennona / dane z wczoraj/ ceny dochodza w przypadku ulubionych albumow nawet do 30 funtow..wiec smialo mozna ich uznac za geniuszy od ponad czterdziestu lat ! Odpowiedz Link Zgłoś
wersja_robocza Re: the Beatles 09.01.12, 22:37 Liczbą sprzedanych płyt? Cena tych płyt po kilku dekadach? Gdyby Mozart albo Chopin nagrywali CD... Dlaczego od razu dziecino? By mnie zdyskredytować?:cool: Ja tylko młodo wyglądam jak na swoje 37 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: the Beatles 10.01.12, 00:21 wersja_robocza napisała: > Liczbą sprzedanych płyt? Cena tych płyt po kilku dekadach? > Gdyby Mozart albo Chopin nagrywali CD... > Dlaczego od razu dziecino? By mnie zdyskredytować?:cool: Ja tylko młodo wygląda > m jak na swoje 37 lat. ..przepraszam jesli tak odebralas moj zwrot,ktory czesto uzywam wobec pan/dziewczyn,ktore lubie i szanuje.No coz,bo Mozart i Chopin bez watpienia rowniez naleza do geniuszy muzyki.pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: the Beatles 11.01.12, 18:03 wersja_robocza napisała: > Liczbą sprzedanych płyt? Cena tych płyt po kilku dekadach? > Gdyby Mozart albo Chopin nagrywali CD... > Dlaczego od razu dziecino? By mnie zdyskredytować?:cool: Ja tylko młodo wygląda > m jak na swoje 37 lat. dla mnie zawsze będziesz miała 17 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
czadroman nie kupuję płyt 09.01.12, 22:42 ściągam berzprawnie z piratebay nie mieszaj mnie w te podłe spekulacje :) Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: the Beatles 09.01.12, 22:19 nie ma takich sa inni, beda jeszcze lepsi. Bitlesi nigdy mnie nie ruszali mogliby nie istniec jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lazy.eye Re: the Beatles 09.01.12, 22:22 Mnie też nie;) Muzyka do kotleta. Poglądy politycznie poprawne. Odpowiedz Link Zgłoś
viviene Re: the Beatles 09.01.12, 22:22 no właśnie kazdy ma własnego,kwestia upodobań. Odpowiedz Link Zgłoś
r_plus Re: the Beatles 09.01.12, 22:22 To wstaw coś, co Cię rusza z tamtych lat. A teraz znajdź kogoś tej miary. Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: the Beatles 09.01.12, 22:28 co prawda troche pozniejsdzy okres, ale wymiataja do dzisiaj - Pink Floyd. Odpowiedz Link Zgłoś
r_plus Re: the Beatles 09.01.12, 22:30 No, to teraz poproszę o współczesny odpowiednik. Może być z okresu ostatnich 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: the Beatles 09.01.12, 22:33 nie powiedzialbym zeby to byl odpowiednik ale prosze bardzo U2, Queen Odpowiedz Link Zgłoś
r_plus Re: the Beatles 09.01.12, 22:43 U2 - założony 1976 Queen - 1970 Prosiłem o przykłady z tego wieku :) Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: the Beatles 10.01.12, 09:28 Niestety nie moge pomoc. Od 13 lat wsiaklem w nurt muzyki trance i nie sledze specjalnie wydarzen w innych nurtach. Spytaj mlodziezy :) Odpowiedz Link Zgłoś
r_plus Re: the Beatles 10.01.12, 09:33 To tak nawiązując do innego wątku - po co polemizujesz z tezą wątku, skoro nie masz rzeczowych argumentów? :) Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: the Beatles 10.01.12, 10:13 Albowiem pytanie brzmialo:"No, to teraz poproszę o współczesny odpowiednik. Może być z okresu ostatnich 10 lat" Uznalem wiec, ze skoro U2 w dalszym ciagu nagrywa plyty jest zespolem WSPÓŁCZESNYM. Queen wydal oststnia plyte w 1995 roku ( z Fredkiem). Zgodnie z pytaniem jako ze ostatnie 10 lat nie jest obligatoryjne udzielilem adekwatnej odpowiedzi. Trzeba umiec zadawac konkretne pytania kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
r_plus Re: the Beatles 10.01.12, 11:27 Ciekawe jaki elaborat trzeba precyzyjnie ułożyś, być zrozumiał, że 10 lat to bardzo duży margines w tym temacie, gdzie the Beatles są zamierzchłą przeszłością :) Odpowiedz Link Zgłoś
ognista.potwora Re: the Beatles 10.01.12, 01:25 r_plus napisał: > To wstaw coś, co Cię rusza z tamtych lat. A teraz znajdź kogoś tej miary. Spotkałam się ze stwierdzeniem, ze teraz tylko gra "muza", a kiedyś grała muzyka :) Klasycy zawsze w cenie, nawet kiczowate lata 80-te naprodukowały hitów, które przetrwały próbę czasu. Gwoli sprawiedliwości i teraz trafi się czasem coś zacniejszego, ale raczej poza głównym nurtem. Różnica w jakości rzuca się w oczy, a i uszy cierpią jakoś bardziej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
r_plus Re: the Beatles 10.01.12, 08:28 W jakim sensie "kiczowate" były lata 80te? Dla mnie wzorcowy kicz - jeleń na rykowisku - jest kiczowaty nie dlatego, że to jeleń na rykowisku tylko dlatego, że każdy chciał mieć jelenia więc powstała masowa ich produkcja nie raz malowana byle jak byle szybciej. W tym sensie teraz mamy dopiero kicz! :) Odpowiedz Link Zgłoś
ognista.potwora Re: the Beatles 10.01.12, 19:05 r_plus napisał: > W jakim sensie "kiczowate" były lata 80te? > Miałam na myśli stronę wizualną - modę, makijaże, fryzury. W sumie ma to wydźwięk pozytywny. Uwielbiam teledyski z tamtych czasów, jakby się człowiek znalazł na innej planecie, ale pierwsze słowo przychodzące mi do głowy to właśnie "kicz". Odpowiedz Link Zgłoś
r_plus Re: the Beatles 10.01.12, 19:09 Hm, w zeszłym roku jakoś tak w lecie co druga się robiła na rudo. Silikonowe cycki za 100 lat też może będą oznaką kiczowatych lat przełomu wieków :) Odpowiedz Link Zgłoś
czadroman Re: the Beatles 09.01.12, 22:24 też mnie nie ruszali, grałem na gitarze, imponowali mi Vai, Satriani i tym podobne roboty to jest "to coś" Odpowiedz Link Zgłoś
czadroman Re: the Beatles 09.01.12, 22:30 ja juz nie, to nie sztuka, nie czuję w tym emocji oczywiście mistrzem jest Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Re: the Beatles 09.01.12, 22:30 to dorzucmy do tego worka Garego Moora. Odpowiedz Link Zgłoś
lazy.eye Re: the Beatles 09.01.12, 22:20 Artyści to często inteligencja dziecka a Beatlesi to muzyka pop. Co w tym genialnego? Odpowiedz Link Zgłoś
r_plus Re: the Beatles 09.01.12, 22:31 No coś Ty? A gdzie tu bit, sample, tekst nie większy niż 15 słów?!?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
lazy.eye Re: the Beatles 09.01.12, 22:32 Straszni nudziarze:) Z tego okresu to jest fajne www.youtube.com/watch?v=K3RLIU7T39I Odpowiedz Link Zgłoś
czadroman to lepsze 09.01.12, 22:38 www.youtube.com/watch?v=54H3EUAzpVg metallica zagrała to lepiej, ale Budgie byli piersi, duże piersi :D Odpowiedz Link Zgłoś
ursyda Re: the Beatles 09.01.12, 22:42 www.youtube.com/watch?v=qE2Vdcv9Q_o i koniec dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
czadroman Re: the Beatles 09.01.12, 22:34 bo jest!!! samo w sobie i nie potrzebuje żadnych technicznych stymulatorów Odpowiedz Link Zgłoś
zed-is-dead Re: the Beatles 10.01.12, 10:48 A Pani m świadomość, że oni nie potrafili sobie z tym dać rady, dopóki "Slowhand" przytargany do studia nagraniowego przez Harrisona im nie pomógł? Taaaaaaa, 1968, to był dobry rok... Odpowiedz Link Zgłoś
siostra.bronte Re: the Beatles 10.01.12, 18:34 O tak, to jeden z ich najlepszych kawałków. Gęsia skórka... Odpowiedz Link Zgłoś
siostra.bronte Re: the Beatles 10.01.12, 18:36 Ups, źle wkleiłam. Mój komentarz do "While my guitar..." Odpowiedz Link Zgłoś
j-k NIE :) 09.01.12, 22:37 czadroman napisał: > to geniusze, przeczytałem ze 20 lat temu i dopiero dziś do mnie dotarło > w ch...owych czasach żyjemy, ze nie ma teraz takich ludzi, co nie? :( NIE. Na TYM concercie Mc Cartneya bylem rok temu i dalbym kazde pieniadze za powtorke :) www.youtube.com/watch?v=nB4V7oT3BKs Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Please :) 09.01.12, 22:52 sierpien 2012 - London otwarcie olimpiady grudzien - Stockholm Odpowiedz Link Zgłoś
charles_chaplin Re: the Beatles 09.01.12, 22:47 Dobrze, rozwinę wypowiedź. Nie byli geniuszami, mieli proste piosenki, proste teksty, niesomplikowane melodie, tylko byli młodymi, przystojnymi chłopakami i dziewczyny szalały za nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
r_plus Re: the Beatles 09.01.12, 22:50 Proste piosenki mówisz? Z jakim współczesnym zespołem porównamy skomplikowaność tekstów i kompozycji? Odpowiedz Link Zgłoś
charles_chaplin Re: the Beatles 09.01.12, 23:02 www.youtube.com/watch?v=UFNY_mbALWQ Wersja z wizualizacją:-) Odpowiedz Link Zgłoś
charles_chaplin Re: the Beatles 09.01.12, 23:29 Też niezłe:-) Gość jest jak urwany z choinki, ale zabawny:-) Odpowiedz Link Zgłoś
r_plus Re: the Beatles 09.01.12, 23:37 A przypadkiem nie od tego jest artysta by nie dyndać jako siódma bombka z lewej? Odpowiedz Link Zgłoś
charles_chaplin Re: the Beatles 10.01.12, 20:59 Przypadkiem tak. Dlatego go lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
charles_chaplin Re: the Beatles 10.01.12, 21:40 Piękne! ...Ależ głos ma ta Górniak. Nadal nadal w formie, jak już ma okazję zaśpiewać. Odpowiedz Link Zgłoś
r_plus Re: the Beatles 10.01.12, 21:46 Z kolei ja jej nie lubię. A Nadal faktycznie ma formę :) Odpowiedz Link Zgłoś
charles_chaplin Re: the Beatles 10.01.12, 21:48 Ja też nie, ale doceniam talent. Odpowiedz Link Zgłoś
charles_chaplin Re: the Beatles 10.01.12, 22:02 Wokalny. Talent do tabloidów to skutek uboczny, a zarazem mniej męczący sposób zarabiania na życie. Odpowiedz Link Zgłoś
r_plus Re: the Beatles 10.01.12, 22:05 Nie będąc muzykologiem talentu wokalnego nie ocenię. Rezultat był mierny jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
charles_chaplin Re: the Beatles 10.01.12, 22:13 No dobrze, ale potrafisz wyobrazić sobie, by któraś z innych pań polskiego szołbiznesu potrafiła zaśpiewać tak jak ona? Mam na myśli skalę głosu? Bo jak tak na szybko nie znajduję kandydatki. No dobrze, zostawmy to, bo nuda. Masz coś jeszcze ciekawego z Irka?:-) Odpowiedz Link Zgłoś
r_plus Re: the Beatles 10.01.12, 22:18 Myślę, że są tabuny o podobnym talencie. Jeśli jeszcze dodamy do tego sławetne live wykonanie hymnu to może się okazać, że ten talent mocno wspierany był studyjnie. Irka coś tam jeszcze wrzuciłem u się. Odpowiedz Link Zgłoś
charles_chaplin Re: the Beatles 10.01.12, 22:23 Eeee... Nie, nie, nie. Hymn to było złe nagłośnienie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
charles_chaplin Re: the Beatles 10.01.12, 22:25 A poza tym akurat ona studyjnie nie była wspierana, bo na Eurowizji zaśpiewała przecież na żywo. I w Metrze też Litanię wyła nie podrasowana studyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
charles_chaplin Re: the Beatles 10.01.12, 22:47 No cóż. Doda praktycznie kończy dyskusję;-) Puszczę sobie zatem coś miłego do posłuchania i porozmyślam. Odpowiedz Link Zgłoś
r_plus Re: the Beatles 09.01.12, 23:18 Dzień za dniem, samotny na wzgórzu, Człowiek z głupim uśmiechem stoi całkowicie nieruchomo. Ale nikt nie chce go znać Oni widzą, że jest tylko głupcem I on nigdy się nie odzywa. Ale głupiec na wzgórzu widzi zachodzące słońce I jego oczy widzą kręcący się świat. Daleko w drodze, z głową w chmurach, Człowiek tysięcy głosów mówi absolutnie głośno, Ale nikt nigdy go nie słyszy, Czy dźwięku, którego on wydaje I on wydaje się nigdy nie zauważać. Ale głupiec na wzgórzu widzi zachodzące słońce I jego oczy widzą kręcący się świat. I nikt nie wydaje się go lubić, Mogą mówić, co on chce robić I on nigdy nie pokazuje swych uczuć. Ale głupiec na wzgórzu widzi zachodzące słońce I jego oczy widzą kręcący się świat. On nigdy ich nie słucha, On wie, że są głupcami. Nie lubią go. Ale głupiec na wzgórzu widzi zachodzące słońce I jego oczy widzą kręcący się świat. Odpowiedz Link Zgłoś
sauerkraut Barańczak tłumaczył Beatles'ów 10.01.12, 12:47 Niektóre teksty Beatlesów tłumaczył Barańczak (co może być jedną z miar czym były :) : tygodnik.onet.pl/33,0,33860,baranczak_tlumaczy_beatlesow,artykul.html To raczej lepsze niż chałupnictwo z textowa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: the Beatles 10.01.12, 15:24 charles_chaplin napisała: > Z czego to? lennon/mccartney i ich utwor i wcale nie prosciutki fool on the hill /glupiec na wzgorzu/ Odpowiedz Link Zgłoś
charles_chaplin Re: the Beatles 10.01.12, 21:08 Ładne. Nie twierdzę, że mi się nie podobają ich piosenki, bo podobają. Kwestionuję jedynie pojęcie geniuszu w odniesieniu do nich - geniuszu rozumianego w sensie tworzenia, artyzmu itp. Odpowiedz Link Zgłoś
czadroman no... 10.01.12, 14:16 co rok są setki takich, ciekawe dlaczego właśnie B. zostali docenieni Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: no... 10.01.12, 21:33 czadroman napisał: > co rok są setki takich, ciekawe dlaczego właśnie B. zostali docenieni A kto był wtedy jeszcze, kto przed nimi? Nie byli czasem pierwsi tacy? Nie byli wtórni, nikim się nie 'inspirowali'; wtedy to było nowe, teraz to pewnie, że każdy by tak potrafił... ale jednak też nie potrafi. Tylko że teraz to by nie miało sensu. Goni się za czymś ciągle nowym, w ostatnich latach to w ogóle przyspieszyło - co sezon i tylko jeden sezon, potem znów świeża krew. Podobnie prosto robiła to Nirvana, a też wyszła z tego rewolucja. Tymczasem ich piosenki były ograne i proste do szczętu, jak sam autor mówił - zwrotka refren, zwrotka refren, trzy rify na krzyż, jedno zawycie. Ciekawe. Cała kultura to kontinuum, mogłoby nie być B., ale wtedy historia muzyki rozrywkowej inaczej by się potoczyła. Byłby zapewne ktoś inny, ale inne byłoby wszystko potem. Bez nich nie byłoby choćby wspomnianej Nirvany :P Odpowiedz Link Zgłoś
czadroman Re: no... 10.01.12, 21:45 co to znaczy "proste" w muzyce? muzykę można przenieść na funkcje matematyczne i tym wartosciować, ale to nie ma percepcyjnie sensu, cza czuć Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: no... 10.01.12, 22:35 Widocznie ci co mówią, że nie rozumieją, to nie czują i tyle. Jak wezmę np. Wlazł kotek na płotek i Bohemian Rhapsody, to jakoś czuję, że Kotek jest prosty. Ale określenia 'prosty' nie użyłam pejoratywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
czadroman Re: no... 10.01.12, 22:53 najpiekniejszy fragment BR jest prymitywny jak go rozłożymy na nuty i przeanalizjemy Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: no... 10.01.12, 23:02 czadroman napisał: > najpiekniejszy fragment BR jest prymitywny jak go rozłożymy na nuty i przeanali > zjemy Ale ja nie chcę wcale. A Kotka znowu nie trzeba. Lubie proste rzeczy -> proporcje, ani za mało, ani za dużo, w sam raz, choć zależy od nastroju. A po setnym przesłuchaniu nie każda piosenka wyda się prosta? Odpowiedz Link Zgłoś
czadroman Re: no... 10.01.12, 23:52 melodie t. B. są genialne, czy są proste, nie wiem, wybrzdąkałbym na swojej gitarce, a ,może i po treningu wyśpiewał, mnie nie interesuję czy byli pierwsi (pewnie nie), są genialne i już, czuje to, a że czują to miliony innych ludzi (choćby byliby Cińczykami produkującymi tanie dżinsy) utwierdza mnie w w przekonaniu że Odpowiedz Link Zgłoś
astrofan Re: the Beatles 09.01.12, 22:53 owszem są geniuszami, są nieśmiertelni, nie jest to też kwestia kasy czy też liczby sprzedanych płyt (to jest tylko pochodna), to kwestia wrażeń a te są nieopisywalne i nieanalityczne, nie ma też znaczenia czy się komuś indywidualnemu podobają bardzo, średnio (jak mi) czy w ogóle a dziś? z nowo powstałych zespołów w ostatnich 10 latach? nie wiem, nie znam, dominuje kultura obrazu: cycki i tyłek Odpowiedz Link Zgłoś
r_plus Przecież geniusze są 09.01.12, 23:01 Ludzkość nie zgłupiałą tak nagle. Tylko koncerny medialne zrozumiały, że jak się pozwoli aby takie marki jak ACDC, the Beatels, Pink Floyd, Queen i chyba ostatnia w tym modelu - Madonna - stały się Wielkimi Firmami, to zaczną one narzucać koncernom własne warunki. Więc teraz mamy sformatowane radia i coroczną produkcję nowych mam(bez)talentów. Odpowiedz Link Zgłoś
marguy Re: the Beatles 09.01.12, 23:03 czadroman napisał: > to geniusze, przeczytałem ze 20 lat temu i dopiero dziś do mnie dotarło > w ch...owych czasach żyjemy, ze nie ma teraz takich ludzi, co nie? :( masz racje, romcio, w ujowych zyjecie. Na dodatek bez polotu, bo trudno o polot gdy wystarczy gola doope pokazac i wyszeptac rytmicznie kilka 'ajlawju". Beatelsow mozna lubic lub nie, jednak nie mozna im odebrac tego, ze otworzyli nowa epoke w historii muzyki. Tym, ktorzy twierdza , ze ich muzyka to umpapa, proponuje wysluchanie ich kompozycji w wykonaniu orkiestry symfonicznej. Ostro sie zdziwia. Wracajac do mozliwosci tworczych i talenu mlodszych pokolen, to wiekszosc z nich wywaza juz dawno otwarte drzwi. I to nie tylko w dziecinie muzyki, moda takze ma czkawke i powtarza sie. Odpowiedz Link Zgłoś
siostra.bronte Wszystko już było... 10.01.12, 18:18 Zgadzam się z Tobą. Trudno już wymyślić w muzyce coś nowego. Młodzi wykonawcy często wykorzystują pomysły z przeszłości, a ich fani nawet nie potrafią rozpoznać coverów... A że współczesna muzyka schodzi na psy to też fakt. W ogóle wydaje mi się, że z kulturą jest coraz gorzej, także jeżeli chodzi o kino. Nie wiem, może ludzie stają się coraz głupsi, więc akceptują tę papkę... Co do Beatelsów, niezależnie czy się ich lubi czy nie, na zawsze zmienili muzykę rozrywkową. U nas są raczej kojarzeni z pierwszym okresem działalności i hitami typu "I wanna hold your hand". I faktycznie te piosenki są zgrane do bólu. Ale ich ostatnie płyty są zupełnie inne. Ursyda dała linka do "Happiness...', cały "Biały album" jest genialny... Kiedy byłam nastolatką uwielbiałam Beatlesów. Po wielu latach właściwie już do nich nie wracam, słucham innych rzeczy. Ale sentyment pozostał... Odpowiedz Link Zgłoś
gobi05 Re: the Beatles 10.01.12, 09:19 > w ch...owych czasach żyjemy, ze nie ma teraz takich ludzi, co nie? :( Nie ma teraz takiego marketingu. Przeczytaj sobie książkę Naomi K. "No logo", to zrozumiesz, dlaczego już nie ma i nie będzie. Ale - oczywiście - tacy ludzie są, tylko działają w garażu albo zajmują się czymś całkiem innym, np. robią reklamy ;-) Dobrze to, czy źle - można miec różne opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
czadroman a kto ich w tych garażach pozamykał 10.01.12, 14:14 na porządny sprzęt do homerecordingu moze sobie kazdy licealista w wakacje zarobić (jak mu mama z tata nie kupią), youtube powinno być pełne objawień, a nie jest, chyba że się mylę Odpowiedz Link Zgłoś
gobi05 Re: a kto ich w tych garażach pozamykał 16.01.12, 16:47 > youtube powinno być pełne objawień, a nie > jest, chyba że się mylę Po pierwsze, jest sporo ciekawych ludzi na YT, np. wirtuozi Guitar Hero, Counter Strike'a itp. Kiedyś była tylko muzyka i football (może trochę przesadziłem), teraz jest sporo innych sposobów marnowania czasu na coś, co nie daje solidnej przyszłości. Po drugie, bycie gwiazdą zobowiązuje do rozwoju (w zasadzie ;-), więc Beatelsi mieli presję na tworzenie wciąż nowych rzeczy, a nie kisili się w zaklętym kręgu własnego wyczucia, co jest dobre, a co marne. Mieli z tego pieniądze i mieli czas żeby się doskonalić, oraz kogoś kto ich wspierał/poganiał - w przeciwieństwie do garazowców. Po trzecie, może nie wiesz/wiemy co z obecnie tworzonych rzeczy zostanie docenione za kilkadziesiąt lat jako wybitne osiągnięcia artystyczne/naukowe/biznesowe. Obajwnienia nie u wszystkich wzbudzają zachwyt równocześnie, łatwiej ocenić je po fakcie. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: the Beatles 10.01.12, 09:54 Przecież Beatelsi to był pierwszy boys band. Produkt od początku dokładnie zaplanowany. www.cracked.com/article_19061_5-artistic-geniuses-who-only-became-great-after-selling-out.html Oryginalnie the beatles prezentowali zgoła inną muzykę i zdecydowanie odmienny styl sceniczny (podpalanie kondomów, jedzenie, palenie i picie na scenie...) Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: the Beatles 10.01.12, 19:53 Lata 60 były dobre, świat był szlachetny. Ludzie protestowali przeciw wojnie w Wietnamie, hippisi rozdawali kwiaty, ludzie mieli nadzieję, że wszystko zmierza ku lepszemu. Beatlesi byli, jak ktoś powiedział, jak Boże Narodzenie - ten czas, ta muzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
moonogamistka Re: the Beatles 11.01.12, 17:51 wole Doorsow Ciagle nie rozumiem fenomenu Beatlesow:-) Odpowiedz Link Zgłoś
siostra.bronte Re: the Beatles 11.01.12, 17:59 Kwestia gustu. Doorsi jakoś nigdy do mnie nie trafiali. Co do Beatlesów, mieli charyzmę, na pewno talent, trafili też w odpowiedni czas. Na pewno było w tym czasie kilka zespołów, równie utalentowanych, zasługujących na podobną sławę. Ale tak to już jest, nie każdy ma na to szansę... Odpowiedz Link Zgłoś
moonogamistka Re: the Beatles 11.01.12, 18:15 Zgadzam sie. A ja ciagle nie potrafie pojac fascynacji Beatlesami. Owszem mile uchu, ale jakos mnei nie porywa:-) Ot ramotka. Odpowiedz Link Zgłoś
siostra.bronte Wczesne nagrania 11.01.12, 18:24 Beatlesów faktycznie trochę się zestarzały. Ale już późniejszy okres ich działalności, choćby "Abbey Road" czy "Biały album" to naprawdę kawał wspaniałej, orginalnej muzyki, która także teraz może robić wrażenie... Odpowiedz Link Zgłoś
moonogamistka Re: Wczesne nagrania 11.01.12, 18:51 Moze:-) na mnie nie robi:-) Ale dostaje orgazmu przy www.youtube.com/watch?v=DKbPUzhWeeI ;-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
siostra.bronte Z lat 60-tych 11.01.12, 19:07 uwielbiam: Procol Harum www.youtube.com/watch?v=ubRAiM8n_x8 The Hollies www.youtube.com/watch?v=pydwbUUGcJ8 Walker Brothers www.youtube.com/watch?v=K9wV7QWyXf8&feature=fvs :) Odpowiedz Link Zgłoś
moonogamistka Re: Z lat 60-tych 11.01.12, 19:19 Nie mam takiej wiedzy/podziwiam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
siostra.bronte Re: Z lat 60-tych 11.01.12, 19:26 Dzięki. Nasłuchał się człowiek trochę muzyki przez kilkadziesiąt lat :) Odpowiedz Link Zgłoś
moonogamistka Re: Z lat 60-tych 11.01.12, 19:27 Jestem czula muzycznie, ale ja rocznik 71:-) Odpowiedz Link Zgłoś
siostra.bronte Re: Z lat 60-tych 11.01.12, 19:36 O, to nie ma między nami takiej dużej różnicy wieku :) Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Z lat 60-tych 16.01.12, 17:45 No to w ogóle nie wiesz o co kaman. Za późno się urodziłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
moonogamistka Re: Z lat 60-tych 16.01.12, 18:57 Jasne:-) Od tego momentu, muzyka przestala istniec;-) Moze odrobine wiecej tolerancji wlaczyc?;-) Odpowiedz Link Zgłoś
astrofan Re: the Beatles 11.01.12, 21:41 w kwestii geniuszu lub ogólnie twórczości to sądzę, że ludzie którzy sami nie tworzą istotnych wartości, rzeczy nowych, nie cenią ich (w jakiejkolwiek dziedzinie) nie bardzo są w stanie docenić twórczości (jakiejkolwiek) innych jest także charakterystyczne, co widać też po tym wątku, że taki krytyk na pytanie "kto jak nie Beatles dokonał istotnego przełomu i postępu w muzyce" ma zazwyczaj problem z podaniem jakiejkolwiek sensownej odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: the Beatles 16.01.12, 17:47 To jest temat na dysertację a nie nie skrótowe wypowiedzi na forum. jeśli nie żyłeś w latach 60-tych to w ogóle nie żyłaś. Odpowiedz Link Zgłoś