Dodaj do ulubionych

metody antykoncepcji

09.03.02, 11:38
Mam pytanie - jaką metodę antykoncepcji stosujecie? Czy warto sięgać po pigułki
jeśli nie uprawia się seksu regularnie i często? Czy sama prezerwatywa stanowi
według Was zbyt duże ryzyko? Czy jesteście zadowolone z metody, którą
wybrałyście?
Będę wdzięczna za kilka słów o Waszych doświadczeniach w tej ciągle
powracającej i męczącej kwestii. Pozdr. :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: dala Re: metody antykoncepcji IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 09.03.02, 11:54
      sama prezerwatywa to dla mnie zdecydowanie zbyt duże ryzyko, używamy dodatkowo
      środka plemnikobujczego. trzymam też w domu postinor na wypadek na wszelki
      wypadek.
    • Gość: Selena17 Re: metody antykoncepcji IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.02, 18:06
      Ja stosuje pigułki,a dokładnie Logest.Niestety mam przez niego wilczy apetyt i
      występują mdłości.Ale coś za coś.Myślę,że i tak warto....
      • tima Re: metody antykoncepcji 10.03.02, 23:05
        Prezerwatywa jest świetna - wystarczy pójść do najbliższego przedszkola i
        zobaczyć jakie ładne dzieci rodzą się po użyciu prezerwatywy - także polecam.
    • Gość: Sisters Re: metody antykoncepcji IP: *.cab.pl / 10.10.10.* 11.03.02, 10:45
      Ja stosuję pigułki już od 4 lat i jestem bardzo zadowolona. Mdłości miałam
      tylko przez pierwsze tygodnie stosowania. Stosuję Minulet, ale chyba je
      zmienię. Nie dlatego, że są złe, ale juz zbyt długo stosuję te same pigułki.
      Jest też jeden ważny plus stosowania tabletek: dużo lżej przechodzę miesiączki,
      nie zwijam się przez pierwsze dwa dni, tylko mogę normalnie funkcjonować. Ja
      zdecydowanie polecam.
    • zlakobieta Re: metody antykoncepcji 11.03.02, 12:22
      Stosowalam pigulki i bylam bardzo zadowolona. Co prawda organizm przyzwyczajal
      sie ok.3 miesiecy ale potem bylo super. Czulam sie swietnia, ladna cera itp.
      Seleno, jesli masz wilczy apetyt i jakiekolwiek dolegligowsci, to popros
      lekarza o zmiane pigulek na inne. Po prostu sa zle dobrane.
      sisters, nie ma potrzeby zmiany pigulek, bo "za dlugo juz je stosuje".
      Nowoczesne srodki hormonalne maja taki sklad i dzialanie, ze dlugi czas
      zazywania nie powoduje obnizenia skutecznosci. Wskazaniem do zmiany sa jakies
      przykre skutki uboczne. Ciesz sie, ze ich nie masz i tyle :)

Obecnie mam wkladke wewnatrzmaciczna. Zalozylam ja ze strachu, bo zdarzylo mi
      sie zapomniec o pigulce i wpadlam w panike, bo okazalo sie, ze jesli zapomni
      sie jednej z 7 ostatnich z opakowania, to caly nastepny cykl jest
      niebezpieczny, a tego nie bylo w ulotce. Przerazilam sie, ze tak malo wiem i
      moge popelnic jakis blad z oplakanym skutkiem Dlatego zdecydowalam sie na inne
      zabezpieczenie ale mimo wszystko uwazam, ze pigulki sa lepsze i pewnie za rok
      do nich wroce.
      • Gość: Selena17 Re: metody antykoncepcji IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.02, 20:08
        Co chciałaś powiedzieć przez "zle dobrana"???-czyżby miała mniejszą
        skuteczność???
        • zlakobieta Re: metody antykoncepcji 13.03.02, 10:05
          To nie znaczy, ze sa mniej skuteczne. To znaczy, ze ich sklad (poszczegolne
          rodzaje pigulek roznia sie proporcjami zawartych w nich hormonow) nie jest dla
          Ciebie akurat optymalny. Byc moze inne bylyby bardziej pasujace. Zdarza sie, ze
          kobieta ma lekki niedobor lub nadmiar jakiegos hormonu i zazywanie tabletek o
          niedopasowanym skladzie moze powodowac dolegliwosci. Czasami lekarze zlecaja
          specjalne badania hormonalne jesli maja watpliwosci jakie tabletki przepisac
          ale zdarza sie to rzadko, przewaznie w przypadku gdy kobieta miala juz
          wczesniej jakies zaburzenia cyklu.
          Pozdrawiam :)
    • charissa Re: metody antykoncepcji 12.03.02, 17:16
      stosuje tylko pigulki. uwazam, ze teraz jest taki
      wybor, ze mozna je dobrac dla kazdej kobiety. nie tylko
      chronia przed niechciana ciaza, ale tez reguluja cykl i
      mozna sie pozbyc syfkow z twarzy ;-)))
      • Gość: la3 Re: metody antykoncepcji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.02, 18:21
        A co ze zmniejszoną ochotą na seks, tyciem? Czy takie skutki uboczne świadczą o
        tym, że tabletki są źle dobrane, czy po prostu trzeba się z tym liczyć (coś za
        coś)? Macie takie problemy biorąc tabletki?
        Pozdrowienia :-)
        la3
        • zlakobieta Re: metody antykoncepcji 13.03.02, 10:12
          Jezeli chodzi o tycie, to u siebie rzeczywiscie zaobserwowalam lekkie tendencje
          na poczatku przyjmowania pigulek ale po ok. 3 miesiacach wrocilam do
          zadowalajacego stanu i potem juz nie tylam, wiec uwazam, ze tu tez jest wazne
          jakie tabletki sie wybierze. czytalam, ze mikropigulki zawieraja tak malutkie
          dawki hormonow, ze nie powinny powodowac gwaltownej zmiany masy ciala.
          Co do zmniejszonej ochoty na seks - nie wiem. Uzywalam tabletki tylko przez rok
          i nic takiego nie zaobserwowalam. Moze to chodzi raczej o zle dobranego
          partnera ;)))
          pozdrowka.
          Pozdrawiam
          • Gość: an.na Re: metody antykoncepcji IP: *.swipnet.se 13.03.02, 21:20
            Dokladnie!Moze chodzic o nieodpowiedniego partnera!Albo pigulki.Dziewczyny ja
            zazywam pigulki prawie 7lat(najpierw MARVELON,pözniej zmienilam ale tylko ze
            wzgledu na cene na MINISISTON a od 1,5roku uzywam NEOVLETTY poniewaz mieszkam
            obecnie w Szwecij i tu sa pod taka nazwa ale sklad identyczny)Dla mnie to
            najlepsze wyjscie ze wzgledu na uregulowane,bezbolesne miesiaczki oraz torbiele
            jajniköw(o spokojnym seksie nie wspominam!!).Tycie,mdlosci czy inne
            dolegliwosci sa tylko spowodowane zlym dobraniem wiec jesli cos takiego
            odczuwacie to pedzcie do lekarza,bo moze wam pomöc zmieniajac na inne.Czasem
            trzeba"pröbowac"wielu zanim znajdzie sie odpowiednia.Ale(wedlug mnie naprawde
            warto).Czasem sie zastanawiam na co sie"przerzuce"jak urodze dziecko,bo nie sa
            zalecane przy karmieniu piersia.Slyszalam cos o zastrzykach antykoncepcyjnych
            (raz na 3miesiace).Moze wiecie cos na ten temat?Moze ktöras z was uzywa?
            • Gość: koralik Re: metody antykoncepcji IP: 195.95.19.* 14.03.02, 13:22
              O zastrzykach antykoncepcyjnych (nazywaja sie Depo Provera) bylo kilka watkow
              na forum Zdrowie Kobiety. Pani doktor dosc wyczerpujaco sie wypowiedziala, no i
              byly posty dziewczyn zarowno zadowolonych, jak i tych, ktore byly bardzo
              niezadowolone.
              Pozdrawiam, Koralik
    • moniczka28 Re: metody antykoncepcji 13.03.02, 22:12
      Ja polecałabym wkładkę wewnątrzmaciczną. Daje ona niesamowite poczucie
      bezpieczenstwa. Zakładasz i... zapominasz o problemie. Nie martwisz się o to,
      czy wzięłaś pigułkę o odpowidniej porze, czy aby nie było zbyt późno, czy
      napewno jesteś nadal dobrze zabezpieczona.
      Idealne rozwiązanie dla osób prowadzących mało regularny tryb życia, a także
      dla zapominalskich i niezorganizowanych.
      I jest naprawdę skuteczna - mialam ją przez 10 lat i nie przytrafiła mi się
      żadna wpadka.
      Niestety obawiam się, że jej skutczność czasem nie zmniejsza się nawet po
      zrezygnowaniu z tej metody antykoncepcji - od 1,5 roku próbuje zajść w ciąze i
      jak narazie bez rezultatu. Ale lekarz uspokoił mnie, że te dwie sprawy raczej
      nie mają ze sobą zwiazku...

Moniczka
    • bes Re: metody antykoncepcji 14.03.02, 11:39
      Wczoraj w ramach katechezy przedmałżeńskiej uczestniczyłam w spotkaniu poradni
      rodzinnej i ku swojemu zdumieniu dowiedziałam sie tam z ust kobiety prowadzącej
      zajęcia, że pigułka antykoncepcyjna wcale nie jest aż tak niewinna, jakby sie
      wydawało.
      Otóż ta pani stwierdziła, że pigułki dwustopniowe, oprócz działania
      polegającego na zahamowaniu jajeczkowania mają inne działanie wspomagające - w
      przypadku, gdy poziom hormonów w tableteczce jest zbyt niski dla danej kobiety
      i jajeczko się uwolni do jajowodu - pigułka zakłóca perystaltykę jajowodu
      (chodzi o ruch rzęsek pomagający zapłodnionemu jajeczku dostać się do macicy) i
      dodatkowo powoduje zmiany w obrębie macicy - otóż ona powinna być przekrwiona i
      spulchniona, gdy jajeczko trafia do niej, aby mogło się zagnieździć. Pigułka
      powoduje to, że jest ona "sucha" i cienka - zapłodnione jajeczko po dotarciu do
      niej nie ma szans się zgnieździć.
      Oznacza to, że tak naprawdę w pewnych przypadkach pigułki pełnią role środków
      poronnych.............podobnie jak wkładka domaciczna.
      Nie zdawałam sobie z tego zupełnie sprawy. Co prawda sama ich nie używałam i
      nie używam, ale w przyszłości myślałam o nich.
      Teraz jestem skołowana...........

bes
      • Gość: koralik Re: metody antykoncepcji IP: 195.95.19.* 14.03.02, 13:53
        Droga Bes,
        swoim postem wlozylas kij w mrowisko :-)))
        bo tu tylko ochy i achy, jakie wspaniale sa pigulki i spiralka, a Ty nagle o
        katechezie przedmalzenskiej, ze dowiedzialas sie o szkodliwosci pigulek.
        Osobiscie mysle, ze pani z poradni ma racje. Mechanizm dzialania pigulki jest
        bardzo zlozony i prawda jest to, ze jajowody sie "rozleniwiaja" i nie
        transportuja zaplodnionego jajeczka (jesli takowe sie pojawi), no w koncu i
        taki zarodek (jesli dotrze do macicy) nie moze sie zagniezdzic, bo tam
        wysciolka jest bardzo cienka, a nie gruba i "odzywcza". Oznacza to, ze pigulka
        ma rowniez dzialanie wczesnoporonne. Ale ogolnie hamuja one dojrzewanie
        jajeczek i zageszczaja sluz, aby plemniczki nie mogly dotrzec tam, gdzie
        powinny. Ufff, sprawa jest trudna pod wzgledem moralnym: czy sama w swoim
        sumieniu uznasz, ze jestes przeciwna srodkom poronnym i nie bedziesz stosowala
        pigulek czy uwierzysz lekarzowi, ktory Ci powie, ze pigulka jest bezpieczna dla
        zdrowia, a to dzialanie poronne to wymysl Kosciola.
        Przyznam sie szczerze, ze etap fascynacji pigulkami mam juz za soba. Bralam je
        glownie dla celow leczniczych, korzystajac rowniez z ich antykoncepcyjnego
        dzialania. Ale zle sie czulam (bolala mnie glowa, brzuch i piersi, mialam zle
        samopoczucie, slabe nawilzenie pochwy, bardzo schudlam, itd.). W czasie brania
        pigulek zrobila mi sie na jajniku torbiel (duzy, niepekniety pecherzyk) i
        musialam przerzucic sie na inne leki hormonalne, by sie ona wchlonela.
        Zaraz ktos powie, ze na pewno mialam zle dobrane pigulki, ale przetestowalam
        juz kilka typow (jedno- i trojfazowe) i po kazdych nastepnych czulam sie
        jeszcze gorzej, a moj stan zdrowia (antykoncepcja nie byla przeciez moim
        glownym celem) nie pozwalal na ich zupelne odstawienie. Jednym slowem koszmar.
        Trzymam kciuki za Twoje przygotowania przedslubne :-)))
        Pozdrawiam, Koralik
        • Gość: JoP Re: metody antykoncepcji IP: 213.134.133.* 14.03.02, 14:23
          Gość portalu: koralik napisał(a):

> Droga Bes,
          > swoim postem wlozylas kij w mrowisko :-)))
          > bo tu tylko ochy i achy, jakie wspaniale sa pigulki i spiralka,

Wszystko ma zady i walety, jak mówią.

>a Ty nagle o
          > katechezie przedmalzenskiej, ze dowiedzialas sie o szkodliwosci pigulek.

A nie, o tym akurat bes nie wspomina ani słowa.

> Osobiscie mysle, ze pani z poradni ma racje.

Jak zobaczę choć jedno źródło medyczne na ten temat, np. artykuł z Medline,
          uwierzę.

>Mechanizm dzialania pigulki jest
          > bardzo zlozony i prawda jest to, ze jajowody sie "rozleniwiaja" i nie
          > transportuja zaplodnionego jajeczka (jesli takowe sie pojawi),

AFAIK nikt w literaturze medycznej takiego działania nie opisał.

>no w koncu i
          > taki zarodek (jesli dotrze do macicy) nie moze sie zagniezdzic, bo tam
          > wysciolka jest bardzo cienka, a nie gruba i "odzywcza".

To jest tzw. fakt marketingowy. Spytaj jakiegokolwiek lekarza - specjalistę od
          USG, czy widuje pocienione endometrium u kobiet zażywających pigułki. (Można je
          zmierzyć.)

>Oznacza to, ze pigulka
          > ma rowniez dzialanie wczesnoporonne.

A jesteś w stanie podać jakieś statystyki, tzn. w jakim procencie przypadków
          dochodzi do zapłodnienia i jaki procent zostaje poroniony?

>Ale ogolnie hamuja one dojrzewanie
          > jajeczek i zageszczaja sluz, aby plemniczki nie mogly dotrzec tam, gdzie
          > powinny.

Tak.

>Ufff, sprawa jest trudna pod wzgledem moralnym: czy sama w swoim
          > sumieniu uznasz, ze jestes przeciwna srodkom poronnym i nie bedziesz stosowala
          > pigulek czy uwierzysz lekarzowi, ktory Ci powie, ze pigulka jest bezpieczna dla
          > zdrowia, a to dzialanie poronne to wymysl Kosciola.

Nie mieszaj tych dwóch spraw: szkodliwości i ewentualnej poronności. Co do
          reszty, zgoda, aczkolwiek średnio dla mnie zrozumiała, bo dla mnie antykoncepcja
          ma wyłącznie wymiar techniczny i ma byc a) skuteczna b) bezpieczna c) wygodna.

> Przyznam sie szczerze, ze etap fascynacji pigulkami mam juz za soba. Bralam je
          > glownie dla celow leczniczych, korzystajac rowniez z ich antykoncepcyjnego
          > dzialania. Ale zle sie czulam (bolala mnie glowa, brzuch i piersi, mialam zle
          > samopoczucie, slabe nawilzenie pochwy, bardzo schudlam, itd.). W czasie brania
          > pigulek zrobila mi sie na jajniku torbiel (duzy, niepekniety pecherzyk) i
          > musialam przerzucic sie na inne leki hormonalne, by sie ona wchlonela.
          > Zaraz ktos powie, ze na pewno mialam zle dobrane pigulki, ale przetestowalam
          > juz kilka typow (jedno- i trojfazowe) i po kazdych nastepnych czulam sie
          > jeszcze gorzej, a moj stan zdrowia (antykoncepcja nie byla przeciez moim
          > glownym celem) nie pozwalal na ich zupelne odstawienie. Jednym slowem koszmar.

Nie wszystko jest dobre dla każdego. Mnie np. czekolada szkodzi.

JoP
          • Gość: koralik Re: metody antykoncepcji IP: 195.95.19.* 14.03.02, 15:13
            Gość portalu: JoP napisał(a):

> Gość portalu: koralik napisał(a):
            >
            > >
            > >no w koncu i
            > > taki zarodek (jesli dotrze do macicy) nie moze sie zagniezdzic, bo tam
            > > wysciolka jest bardzo cienka, a nie gruba i "odzywcza".
            >
            > To jest tzw. fakt marketingowy. Spytaj jakiegokolwiek lekarza - specjalistę od
            > USG, czy widuje pocienione endometrium u kobiet zażywających pigułki. (Można je
            >
            > zmierzyć.)

Jestem zywym przykladem, ze takie zjawisko ma miejsce. USG mialam robione na tyle
            czesto, by zauwazyc zmiany w endometrium z pigulkami i bez nich.

>
            > >Oznacza to, ze pigulka
            > > ma rowniez dzialanie wczesnoporonne.
            >
            > A jesteś w stanie podać jakieś statystyki, tzn. w jakim procencie przypadków
            > dochodzi do zapłodnienia i jaki procent zostaje poroniony?
            >

Nikt na tym swiecie nie wie nawet, jaki jest procent samoistnych poronien we
            wczesnej ciazy. Nie wymagaj ode mnie rzeczy niemozliwych! Po prostu przychodzi
            miesiaczka i kobieta nie wie, ze w ogole doszlo do zaplodnienia (m.in. dzieje sie
            tak, gdy faza lutealna jest zbyt krotka)

> >Ale ogolnie hamuja one dojrzewanie
            > > jajeczek i zageszczaja sluz, aby plemniczki nie mogly dotrzec tam, gdzie
            > > powinny.
            >
            > Tak.

Chociaz teraz sie zgadzamy.
            >
            > >Ufff, sprawa jest trudna pod wzgledem moralnym: czy sama w swoim
            > > sumieniu uznasz, ze jestes przeciwna srodkom poronnym i nie bedziesz stoso
            > wala
            > > pigulek czy uwierzysz lekarzowi, ktory Ci powie, ze pigulka jest bezpieczn
            > a dla
            > > zdrowia, a to dzialanie poronne to wymysl Kosciola.
            >
            > Nie mieszaj tych dwóch spraw: szkodliwości i ewentualnej poronności.

Ciekawe bardzo jest to, ze zaden z lekarzy, ktorych spotkalam, nie wspomnial o
            zadnych (!!!) dzialaniach ubocznych.

Co do
            > reszty, zgoda, aczkolwiek średnio dla mnie zrozumiała, bo dla mnie antykoncepcj
            > a
            > ma wyłącznie wymiar techniczny i ma byc a) skuteczna b) bezpieczna c) wygodna.
            >

A dla mnie musi byc zdrowa i zgodna z moimi przekonaniami etycznymi.
            > >
            > Nie wszystko jest dobre dla każdego. Mnie np. czekolada szkodzi.
            >

A mi akurat nie.

Pozdrawiam, Koralik

• Gość: Nell Re: metody antykoncepcji IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 14.03.02, 14:32
        Tabletki antykoncepcyjne nie maja dzialania wczesnoporonnego! Zamiast być skolowana, spytaj się
        autorytetu, najlepiej pani ginekolog, odpowiadajacej na forum" zdrowie kobiety" i sama sie
        doksztalcaj w tej dziedzinie, a nie sluchaj jakichs chorych ludzi...Moj maz np na naukach
        przedmalzenskich dowiedzial sie o prezerwatywach, ze w swej strukturze maja tak wielkie dziury, ze
        plemnik z pewnoscia sie przez nie przecisnie i ze sa zupelnie nieskuteczne...
        A efekty uboczne stosowania pigulek, no coz ja nie mam zadnych, no moze nieznacznie mniejsza
        ochote na seks, ale lepsze jest to, niz zyc co miesiac w stresie, stosujac"ruletke watykanska", uda sie
        , czy nie uda uniknac zaplodnienia..
    • Gość: JoP Re: metody antykoncepcji IP: 213.134.133.* 14.03.02, 14:06
      Przepraszam Cię bardzo, ale poleganie na opiniach nt. środków antykoncepcyjnych
      zapodawanych na szkoleniach przedmałżeńskich jest jak opieranie się na zdaniu
      Eskimosów w kwestii diety frutariańskiej. Wierz, jak chcesz, na pewno dobrze na
      tym wyjdziesz.

A serio - _takiego_ działania tabletki antykoncepcyjne akurat nie mają na
      pewno. Działają zasadniczo dwojako - blokują owulację (to przede wszystkim i
      głównie) i zagęszczają śluz szyjkowy. Kiedyś była jeszcze hipoteza
      o "nieprzyjaznym endometrium", ale z braku dowodów na istnienie takowego
      obecnie panuje opinia, że to był tzw. fakt marketingowy producentów.

JoP
      • bes Re: metody antykoncepcji 14.03.02, 14:23
        Ja nie twierdzę, że w to wierzę, po prostu pierwszy raz słyszałam o pigułkach
        coś takiego. Nie poszukiwałam nigdy głębszej wiedzy na ich temat, bo nie były
        mi potrzebne, a teraz raczej właśnie chcę zajść w ciążę:-)
        Ale - gdyby rzeczywiście coś takiego miało miejsce, a zakładam, że jest taka
        mozliwość, to byłaby niezbyt wesoła pespektywa w przyszłości, gdy chciałabym
        się chronić przed ciążą. - pozostałaby mi jedynie metoda objawowo-termiczna.
        Niestety jest ona dość uciążliwa w stosowaniu, pomimo tego, co twierdziła pani
        prelegentka na szkoleniu. Ooczywiście wychwalała ją jako jedyną i wspaniałą
        metodę. Jednak sęk w tym, że ona jest 100% pewna tylko wtedy, gdy objawy i
        temperaturę umie się bezbłędnie intepretować, i dodatkowo jest się osobą
        systematyczną o silnym charakterze:-)))))))))

bes
        • kini Re: metody antykoncepcji 14.03.02, 14:32
          ... a do tego o końskim zdrowiu, niepijącą alkoholu, niestresującą się i
          budzącą się codziennie dokładnie o tej samej porze!
          • bes Re: metody antykoncepcji 14.03.02, 14:39
            No nie wiem, co do tego, co napisałaś wyżej, pani z poradni twierdziła, że na
            ostatnim spotkaniu powie nam dokładnie jakie są sposoby dla takich osób.
            Podobno nawet dla kobiety pracującej na 3 zmiany, stresującej się i często
            wyjeżdzającej w podróże ma gotowe rozwiązanie.................
            Ja tylko powtarzam, co słyszałam. Proszę się ze mnie nie śmiać.
            Jedno w każdym razie mogę powiedzieć na temat metod naturalnych - ponieważ chcę
            od jakiegoś czasu zajść w ciążę, rozpoczęłam stosowanie tej metody. Cykle mam w
            miarę regularne, temperatura podskakuje w połowie cyklu mniej więcej według
            schematu, ale co do śluzu już mam pytania, bo jakoś mi się nie zgadza. Ponadto
            ta temperatura jakoś tak trochę skacze nietypowo i niestety dałabym konia z
            rzędem, temu, kto mi te wykresy-opisy poprawnie zinterpetuje.........
            I teraz, idąc dalej - ja właśnie chcę zajść w ciążę, więc skoro nie umiem za
            bardzo interpretować - po prostu kocham się w okolicach "niebezpiecznych" i
            tyle. Ale - gdybym miala na podstawie tej metody zapobiegać ciąży -
            RATUNKUUUUUUUU - wtedy miałabym odwagę kochać się tylko kilka dni w miesiącu:-
            )))))))
            Może zaraz ktoś powi, że w istocie nie umiem interpretować i
            jestem "niedouczona", więc nie powinnam się wypowiadać......... ale tak
            niestety wygląda polska praktyka stosowania metod naturalnego zapobiegania
            ciąży............

bes
            • esther Re: metody antykoncepcji - Bes 14.03.02, 15:03
              bes napisał(a):

> No nie wiem, co do tego, co napisałaś wyżej, pani z poradni twierdziła, że na
              > ostatnim spotkaniu powie nam dokładnie jakie są sposoby dla takich osób.
              > Podobno nawet dla kobiety pracującej na 3 zmiany, stresującej się i często
              > wyjeżdzającej w podróże ma gotowe rozwiązanie.................

Wiesz, ja wlasnie stosuje metode objawowo-termiczna i uwazam ze jest idealna dla
              kobiety ktora CHCE zajsc w ciaze a nie jej uniknac. I dlatego teraz mierze, po
              tym jak bylam na tabletkach przez 5 lat (znosilam je swietnie, ale byla to
              kwestia doboru odpowiednich). Nie jestem osoba zestresowana, nie podrozuje,
              pracuje normalnie - raz poszlam spac godzine pozniej niz zwykle i wykres
              zaczal 'skakac'. Przy wykresach mozesz mniej wiecej sprawdzic kiedy owulujesz,
              ale tez nie do konca. Na pewno jest to metoda sprzyjajaca koncepcji niz na
              odwrot. A sporo na ten temat juz przeczytalam. O jakosci sluzu i co on oznacza
              moge gadac godzinami. Ale jedno wiem - po urodzeniu dziecka na pewno nie bede
              tej 'metody' stosowac, chyba ze bede chciala od razu drugiego dziecka:)

> Ja tylko powtarzam, co słyszałam. Proszę się ze mnie nie śmiać.
              > Jedno w każdym razie mogę powiedzieć na temat metod naturalnych - ponieważ chcę
              >
              > od jakiegoś czasu zajść w ciążę, rozpoczęłam stosowanie tej metody. Cykle mam w
              >
              > miarę regularne, temperatura podskakuje w połowie cyklu mniej więcej według
              > schematu, ale co do śluzu już mam pytania, bo jakoś mi się nie zgadza. Ponadto
              > ta temperatura jakoś tak trochę skacze nietypowo i niestety dałabym konia z
              > rzędem, temu, kto mi te wykresy-opisy poprawnie zinterpetuje.........
              > I teraz, idąc dalej - ja właśnie chcę zajść w ciążę, więc skoro nie umiem za
              > bardzo interpretować - po prostu kocham się w okolicach "niebezpiecznych" i
              > tyle. Ale - gdybym miala na podstawie tej metody zapobiegać ciąży -
              > RATUNKUUUUUUUU - wtedy miałabym odwagę kochać się tylko kilka dni w miesiącu:-
              > )))))))
              > Może zaraz ktoś powi, że w istocie nie umiem interpretować i
              > jestem "niedouczona", więc nie powinnam się wypowiadać......... ale tak
              > niestety wygląda polska praktyka stosowania metod naturalnego zapobiegania
              > ciąży............
              >
              Dokladnie! Ja widzialam pare wykresow pokazanych na stronach naturalnego
              planowania - piekne i przejzyste, niska temp przed owulacja, potem piekny skok w
              gore, dominuje progesteron. Ale moj wykres - chyba go wysle do nich z prosba o
              interpretacje:)) Po owulacji temp spadla, poszla do gory na dwa dni znow spadla i
              tak do dzis - wyglada ze owulowalam juz 4 razy w tym cyklu:))))

Nie jestes niedouczona - ja przeczytalam juz dwie ksiazki na ten temat tutaj w
              Anglii (bo tu mieszkam), do tego serwisy internetowe i wydaje mi sie ze wiem
              sporo na tem temat. Tym bardziej nie rozumiem jak mozan mlodym ludziom polecac to
              jako metode antykoncepcji!!!

Pozdrawiam serdecznie,
              Esther

> bes

• bes Re: metody antykoncepcji - Bes 14.03.02, 15:18
                esther napisał(a):

> bes napisał(a):
                >
                > > No nie wiem, co do tego, co napisałaś wyżej, pani z poradni twierdziła, że
                > na
                > > ostatnim spotkaniu powie nam dokładnie jakie są sposoby dla takich osób.
                > > Podobno nawet dla kobiety pracującej na 3 zmiany, stresującej się i często
                >
                > > wyjeżdzającej w podróże ma gotowe rozwiązanie.................
                >
                > Wiesz, ja wlasnie stosuje metode objawowo-termiczna i uwazam ze jest idealna dl
                > a
                > kobiety ktora CHCE zajsc w ciaze a nie jej uniknac.

Właśnie ---
                • Gość: esther Re: metody antykoncepcji - Bes IP: *.datamonitor.com 14.03.02, 15:37
                  Dokladnie:) Ja z temperatura mam problem - przed owulacja (nie wiem ktora i czy
                  w ogole mialam:) srednio byla ok 36.2. Przy owulacji spadla do 35.9, zaraz po
                  poszla w gore do 36.5. W dniu 21 - 36.6 (dwa dni temu 36.1). srednio w ciagu
                  dnia np mam temperature 35.9 - 36.1, takze dla mnie 36.6 to chyba b. wysoka
                  temperatura;)))
                  Masz jakiej inne obajwy?
                  • bes Re: metody antykoncepcji - Bes 15.03.02, 08:59
                    Gość portalu: esther napisał(a):

> Dokladnie:) Ja z temperatura mam problem - przed owulacja (nie wiem ktora i czy
                    >
                    > w ogole mialam:) srednio byla ok 36.2. Przy owulacji spadla do 35.9, zaraz po
                    > poszla w gore do 36.5. W dniu 21 - 36.6 (dwa dni temu 36.1). srednio w ciagu
                    > dnia np mam temperature 35.9 - 36.1, takze dla mnie 36.6 to chyba b. wysoka
                    > temperatura;)))
                    > Masz jakiej inne obajwy?

Nie, nie mam żadnych innych objawów ciążowych, więc pewnie za kilka dni dostanę
                    okres. Wczoraj nie wytrzymałam i kupiłam sobie test ciążowy, zrobiłam i nic. Nie
                    jestem:-(
                    Tak więc cierpliwie czekam na okres...........

pozdrowienia
                    bes

• Gość: iza Re: metody antykoncepcji - Bes IP: *.astercity.net / 10.131.131.* 15.03.02, 10:57
                      Kilka lat temu natknęłam się w aptece na taki test płodności, w którym należało
                      tylko badać ślinę. Wiem , że jak antykoncepcja to nie jest skuteczne( plemnik
                      jakiś czas przeżyje i doczeka się owulacji:) ), ale jeśli chce się trafić w
                      moment owulacji, to myśle że ułatwi zadanie. Nie wiem tylko, czy to na rynku
                      się przyjęło i czy nadal jest dostępne. Jeśli ktoś sie czegoś takiego używał,
                      niech napisze, czy się sprawdza. Szkoda tylko, że reklamowali to jako metodę
                      antykoncepcji( pewnie niektóre pary się na tym zawiodly)
                      • esther Re: metody antykoncepcji - Bes 15.03.02, 13:12
                        Bylo cos takiego, tutaj w Anglii jest cos co sie nazywa Persona, ale na to sie
                        chyba siusia:) Poza tym dwie kolezanki na tym wpadly:)
                        Zamiast testow podnosci, lepsze sa testy owulacyjne, ktore wykrywaja wzrost
                        hormonu LH (wzrasta gwaltownie na 24-36 godzin przed owulacja, testuje sie
                        codziennie od np 10 dnia cyklu). Sa niestey drogie. A temperatura, przynajmniej
                        u mnie, codziennie skacze w gore i w dol.
    • Gość: Fiolka Re: metody antykoncepcji IP: *.dip.t-dialin.net 14.03.02, 15:36
      Czesc,

przeczytalam kilka postow i widze, ze chyba czesc z Was w ogole nie czyta
      ulotek dodanych do lekow. A tam stoi wolem (wolne tlumaczenie z niemieckiego):
      Pigulki antykoncepcyjne sa lekiem, jak kazdy inny i nie mozna ich przyjmowac
      bezrefleksyjnie, nalezy pamietac o istniejacych skutkach ubocznych.
      A skutki uboczne DLUGOTRWALEGO zazywania pigulek to:
      -podwyzszona ryzyko powstania zakrzepow krwi, arterii i chorob zylnych, a takze
      zatoru w plucach, zawalu serca, wylewu krwi.(...)
      -Ponadto, szczegolnie w pierwszych miesiacach moga wystapic takie objawy jak:
      bole piersi, gwaltowne wahania wagi, depresje, dolegliwosci zoladkowe, zmiany w
      nastawieniu do wspolzycia plciowego, mdlosci, wymioty, bole glowy, takze zla
      tolerancja szkiel kontaktowych.
      -Po dluzszym uzyciu moga wystapic czerwone plamy na twarzy (chloasma), w tym
      wypadku nalezy unikac slonca.
      - moga czesciej wystepowac pewne typy zapalenia pochwy
      -wysypki
      -krwawienia miedzy cyklem
      -brak krwawienia miesiecznego
      -bole gornej czesci brzucha, watroby i woreczka zolciowego,
      - choroby woreczka zolciowego wystepuje czesciej u kobiet stosujacych srodki
      antykoncepcyjne przez dlugi okres czasu, nie stwierdzona natomiast aby srodki
      te przyczynily sie do powstawania kamieni zolciowych,
      - w rzadkich przypadkach dochodzi w trakcie dlugoletniego przyjmowania pigulek
      do powstawania lagodnych i zlosliwych nowotworow watroby, ktore moga
      doprowadzic do zagrazajacych zyciu krwawien w obrebie jamy brzusznej,

Ok koniec, doszlam do polowy ulotki, dalej jest o raku piersi, chorobach
      tarczycy itp, itd Kiedys slyszalam, ze przyjmowania tabletek zmnijsza ryzyko
      raka piersi, tu stoi - ZWIEKSZA!!!!!

Jesli ktos mysli, ze wygrzebalam tabletki sprzed 20 lat, to sie myli:
      MINISISTON, tzw. mikropigulki,
      JemaPharm Gmbh

Biore je i czuje sie jakby miala w srodku bombe zegarowa. Czemu to my bierzemy
      to na siebie, a nie ci cholerni faceci. Ktory gosciu lykalby latami pigulki,
      wiedzac, ze od tego moze dostac raka???????

UUUUH, czasami ich nie cierpie....

F
      • goga.74 Re: metody antykoncepcji 14.03.02, 20:02
        A pokaz mi jakikolwiek lek lacznie ze zwyklymi srodkami
        przeciwbolowymi na ktorym nie dlugiej listy efektow
        ubocznych. Wystarczy jeden przypadek jakis srodkow
        ubocznych a tak informacja musi sie pojawiac. Przeczytaj
        sobie co pisza na opakowaniech z tamponow.
        • hiacynta Re: metody antykoncepcji 15.03.02, 09:26
          A co sądzicie o patentex oval?
          • Gość: Iza Re: metody antykoncepcji IP: *.astercity.net / 10.131.131.* 15.03.02, 11:05
            hiacynta napisał(a):

> A co sądzicie o patentex oval?
            Kiedyś spróbowałam i zrezygnowałam. Zupelny brak przyjemności, straszny
            dyskomfort. Po co się kochać, jeśli ten środek sprawia, że nie czujesz absolutnie
            nic? No i nie można się pieścić, i trzeba odczekać z zegarkiem, aż sie rozpuści.
            Kompletna katastrofa!!!
            Jeszcze spróbowałam Delfen( nie jestem pewna, czy tak się pisze), i było jeszcze
            gorzej- mój chłopak dostał uczulenia.
            Aż dziw bierze, że lekaże polecają to młodym dziewczynom, które dopiero mają się
            dowiedzieć co to przyjemność z sexu!

• kini Re: metody antykoncepcji 15.03.02, 09:17
        > Czemu to my bierzemy to na siebie, a nie ci cholerni faceci. Ktory gosciu
        lykalby latami pigulki,
        > wiedzac, ze od tego moze dostac raka???????
        >
        Ja wolę to brać na siebie, a nie żyć w strachu, że mój facet zapomni wziąć
        pigułkę i to JA będę w ciąży, a nie on.
    • medea5 Re: metody antykoncepcji 15.03.02, 11:24
      Witaj,
      stosuję pigułki od lat 9. Po pierwszych 3 latach odstawiłam pigułki bo
      chcieliśmy mieć z mężem dziecko. Zrobiłam trzymiesięczną przerwę, a potem
      stowrzyliśmy maleństwo. Po urodzeniu dziecka, zaczełam stosować je ponownie.
      Obecnie stosuję TRINORDIOL 21, nie występują efekty uboczne. Jestem zadowolona,
      bo seks bez myślenia "wpadniemy czy nie" jest dużo radośniejszy i piekniejszy.
      Pozdrawiam
      P.S
      Znajomi, używali tylko prezerwatyw, bardzo chwalili sobie tę metodę, do czasu
      kiedy prezerwatywa pękła i to w środku cyklu. Urodził się piękny zdrowy
      chłopczyk.
      Wybór więc należy do Ciebie
      • hal9000 Re: metody antykoncepcji 15.03.02, 11:31
        medea5 napisał(a):

> Jestem zadowolona, bo seks bez myślenia "wpadniemy czy nie" jest dużo
        > radośniejszy i piekniejszy.

Zadne metody nie sa na 100%. Niedawno byl tu taki o kobiecie, ktora pigulki brala
        i ciaze zaszla jak najbardziej.

> Znajomi, używali tylko prezerwatyw, bardzo chwalili sobie tę metodę, do czasu
        > kiedy prezerwatywa pękła i to w środku cyklu. Urodził się piękny zdrowy
        > chłopczyk.

Czyli wszystko sie dobrze skonczylo. :-)

> Wybór więc należy do Ciebie

• hal9000 Re: metody antykoncepcji 15.03.02, 12:20
          hal9000 napisał(a):

> Niedawno byl tu taki o kobiecie

taki watek oczywiscie :-)
    • Gość: atomowka Re: metody antykoncepcji IP: 172.17.5.* 15.03.02, 20:06
      A co sądzicie o Microgynonie 21?
      pozdr.
      Atomówka
    • goga.74 Re: metody antykoncepcji 15.03.02, 20:12
      Ja nie moge brac pigulek, bo mialam duzo efektow
      ubocznych, wyporbowalam kilka rodzajow.Poza tym jestem
      troche roztargniona osoba i pare razy zdazylo mi sie
      "zapomniec" .Rozwiazaniem okazal sie spirala hormonalna.
    • Gość: atomowka Re: metody antykoncepcji IP: 172.17.5.* 15.03.02, 20:17
      pozdr.
      Atomówka
    • Gość: atomowka Re: metody antykoncepcji IP: 172.17.5.* 15.03.02, 20:26
      pozdr.
      Atomówka
      • Gość: daggy Re: Tzw. metody naturalne IP: 192.168.0.* 19.03.02, 15:07
        jako ciekawostka - ja miałam ostatnio wykład o tzw. metodach naturalnych w
        czasie kursu przedmałżeńskiego. I dowiedzialam się - od lekarza ginekologa,
        który prowadził wykład - że specjaliści (nawet katoliccy) nie mówią na to
        "naturalne metody planowania poczęć" tylko "metody oznaczania płodności". Co
        daje dużo do myślenia na temat ich skuteczności w zapobieganiu. BTW, mam
        wkładkę i to nie mój problem...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka