tora83 01.03.12, 11:56 rozmowa, inspirowana "Wstydem" wyborcza.pl/1,75480,11211282,_Wstyd___Rozmowa_mesko_meska.html?as=1&startsz=x Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sumire Re: Fajna 01.03.12, 12:05 mam odmienne zdanie. słaby wywiad, a bohater momentami sam sobie zaprzecza. sprawia wrażenie zakompleksionego kogucika - Boże uchowaj przed takimi psychoterapeutami. Odpowiedz Link Zgłoś
tora83 Re: Fajna 01.03.12, 12:08 sumire napisała: > mam odmienne zdanie. słaby wywiad, a bohater momentami sam sobie zaprzecza. spr > awia wrażenie zakompleksionego kogucika - Boże uchowaj przed takimi psychoterap > eutami. Miałam takie momenty podczas czytania, że myślałam to samo i może nadal myślę poniekąd. Ale sam wątek i obnażenie pewnych stereotypów, czy mówienie o sprawach, dosięgając ich sedna, bez ogródek i wprost - na plus :) Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Fajna 01.03.12, 12:10 Mnie też się podobał, abstrahując od zawodu kolesia. Idealnie opisuje moje doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tora83 Re: Fajna 01.03.12, 12:11 sundry napisała: > Mnie też się podobał, abstrahując od zawodu kolesia. Idealnie opisuje moje dośw > iadczenia. I moje :-) Może dlatego nam się tak spodobał :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Fajna 01.03.12, 12:12 dla mnie ani jedno zdanie nie było odkrywcze - być może dlatego, że znam w realu takich kolesi. zresztą podejrzana trochę jest otwartość, której nie podpisuje się własnym nazwiskiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Fajna 01.03.12, 12:14 Może tylko anonimowo można się zdobyć na taką otwartość? Dla mnie właśnie podejrzany byłby osobnik wykonujący zawód zaufania publicznego, mówiący pod nazwiskiem o " na kolana i za włosy". Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Fajna 01.03.12, 12:19 no tak, wszak pod nazwiskiem wstyd przyznawać się do tego, że lubi się inaczej niż po bożemu i przy zgaszonym świetle ;) dla mnie pod nazwiskiem wstyd raczej wyrażać się z taką pogardą o kobietach. bohater - jeśli istnieje naprawdę - sam powinien terapię przejść, i to porządną. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Fajna 01.03.12, 12:30 Nie, że wstyd jemu, ale wstyd może być jego potencjalnej pacjentce i nie będzie się chciała mu zwierzać. Bohater sam wpisuje się w klimaty, o ktorych mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
tora83 Re: Fajna 01.03.12, 12:21 Jakby tak przypatrzec sie blizej kazdemu z nas, to zaryzykowalabym stwierdzenie, ze dotyczy to 90% (zalecenie gruntownej terapii ;) ) Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: Fajna 01.03.12, 12:34 tora83 napisała: > Jakby tak przypatrzec sie blizej kazdemu z nas, to zaryzykowalabym stwierdzenie > , ze dotyczy to 90% (zalecenie gruntownej terapii ;) ) Pytanie tylko kto tą terapię przeprowadzi :D Odpowiedz Link Zgłoś
tora83 Re: Fajna 01.03.12, 12:37 g.r.a.f.z.e.r.o napisał: > tora83 napisała: > > > Jakby tak przypatrzec sie blizej kazdemu z nas, to zaryzykowalabym stwier > dzenie > > , ze dotyczy to 90% (zalecenie gruntownej terapii ;) ) > > Pytanie tylko kto tą terapię przeprowadzi :D Ano właśnie. Zwłaszcza, że sami psychologie, psychiatrzy i tym podobni to zwykli ludzie i naprawdę często niepoukładani bardzo z pokręconą psychiką. Ale jak to się mówi - szewc bez butów chodzi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
amanda-lear Re: Fajna 02.03.12, 09:06 No chwała Bogu, że mam dostęp do poukładanej psychoterapeutki. Oczywiście nie podam adresu, bo dzięki temu ma dużo czasu, by mi wszystko wyjaśnić;))) Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Fajna 01.03.12, 12:40 no jak to, kto? ten tajemniczy, 'zawstydzony' psychoterapeuta ;) i wtedy cały naród będzie myślał jednakowo i święty spokój, nikt nie będzie nieszczęśliwy... Odpowiedz Link Zgłoś
masklina Re: Fajna 01.03.12, 12:53 Jakiś dla mnie dziwny ten człowiek, jakies o takie brudne i popaprane. Poza tym, nie zebym tylko to zapamietala z calej rozmowy, ale jakos tak mi sie rzucilo: jak kobita mowi "zerznij mnie" to przestrasza i jest agresywno-przemocowa a jak on wydaje rozkaz "na kolana i do buzi" to to jest owartosc. Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: Fajna 03.03.12, 04:37 Nie, forma komunikatu nie podwaza intymnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Fajna 03.03.12, 12:10 a co forma komunikatu ma do rzeczy przy gadaniu od rzeczy? :) Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Fajna 03.03.12, 13:06 całość wypowiedzi tego wątpliwego dżentelmena nie trzyma się kupy, jak dowiodła przedmówczyni. takie same zachowania u niego świadczą o otwartości, a w wykonaniu kobiet są żałosne i przerażające. Odpowiedz Link Zgłoś
berta-death Re: Fajna 01.03.12, 13:31 Czy tylko ja miałam wrażenie, że tekst jest całkowicie wymyślony na potrzeby promocji filmu? Taki schematyczny i przewidywalny. I na dodatek utrzymany w tematyce scenariusza "Wstydu". Odpowiedz Link Zgłoś
fajnajozia Re: Fajna 01.03.12, 13:39 > Czy tylko ja miałam wrażenie, że tekst jest całkowicie wymyślony na potrzeby pr > omocji filmu? Taki schematyczny i przewidywalny. I na dodatek utrzymany w temat > yce scenariusza " Celny strzał, berta :D Dwa samce rozprawiaja w goraczce :D No ale przecież sezon grypowy w pełni! Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: Fajna 03.03.12, 04:40 Pewnie tak, ale malo jest tekstow o tym co facetowi w glowie siedzi. Trudno to pisac w gazecie, zeby wyjsc ze stereotypow i jednoczesnie nie zszokowac. Odpowiedz Link Zgłoś
zla.m Re: Fajna 02.03.12, 00:05 Dla mnie wstydem jest język, jakim to (bo nie jest to porządny wywiad) jest napisane. Wulgarnie, nie po polsku, z błędami, jakieś niepoprawne związki frazeologiczne (byłem "silnym idealistą"). Ja rozumiem, że ten pan nie panuje nad swoim życiem, więc trudno się dziwić, że nie panuje też nad słowami. Od tego jest dziennikarz, żeby - nie psując charakteru rozmowy - takich kwiatków się pozbył. I to jeszcze w wydaniu papierowym. Ludzie płacą prawdziwe pieniądze za taką podróbkę profesjonalnego dziennikarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: Fajna 03.03.12, 04:47 A ty rozmawiasz ze soba poprawna polszczyzna? Tekst jest skonstruowany wg. schematu szczerej, meskiej rozmowy (to zabieg dziennikarski). Dla mnie stylistycznie jest OK. W kilku miejscach rozmowca opisuje swoje kluczowe doswiadczenia, wydarzenia, ktore go odmienily. Takim zwykle towarzysza odkrywcze (autoodkrywcze), nie nowatorskie okreslenia, czy formy frazeologiczne. Ludzie nie dochodza do odkrywczych wnioskow o sobie w drodze dedukcji, redukcji, czy syntezy. Zwykle to jest jakies "jeb", zwane uczenie eureka. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sid.sid Re: Fajna 04.03.12, 17:02 O matko, jak czytam takie wywiady, to przestaję się dziwić, że mężczyźni ponoć maja wyginąć. Ale najgorzej, że facet jest terapeutą.:/ Odpowiedz Link Zgłoś