Dodaj do ulubionych

Kobiety i historia

01.04.12, 12:26
Interesujecie się historią, czytacie reportaże, ciekawią was fakty ze świata, sprawy, których na co dzień się nie porusza, mechanizmy, które rządzą historią, polityką, ekonomią?

Jeśli tak / nie to dlaczego?
Co konkretnie was interesuje?
Jakie książki, blogi, strony, czasopisma polecacie?
Obserwuj wątek
    • georgia241 Re: Kobiety i historia 01.04.12, 12:40
      Odpowiem ci:
      Nicola Tesla i jego darmowy prąd bardzo mnie interesują.
    • eat.clitoristwood O, zawsze uważałem, 01.04.12, 12:43
      że historia powinna być typowo babską domeną. To one interesują się, kto z kim, przeciwko komu. A w rzeczywistości historię opanowali durni fetyszyści szabelki i pistolecika.
      • lena.nocna Re: O, zawsze uważałem, 01.04.12, 12:50
        Zupełnie nic nie rozumiesz... ;-(
        Nie mam na myśli ani historii plotkarsko-sensacyjnej, ani historii wojaczek. raczej mechanizmy, zjawiska dziejowe.
        • eat.clitoristwood Re: O, zawsze uważałem, 01.04.12, 12:54
          lena.nocna napisała:
          > Zupełnie nic nie rozumiesz... ;-(

Ależ rozumiem. To baby powinny interesować owe mechanizmy. Mnie one relatywnie powiewają. Te mechanizmy, nie kobiety :)
          • lena.nocna Re: O, zawsze uważałem, 01.04.12, 13:00
            Nie wiem czy powinny? co to za słowo? Co niby miałoby tę powinność narzucać? Każda ma inne predyspozycje i zainteresowania.

I żeby nie było: fakciki i detale, ciekawostki są dla mnie sednem historii, reportaży itp. Ale trzeba je interpretować w kontekście, w którym oryginalnie się znalazły.
        • kseniainc Re: O, zawsze uważałem, 01.04.12, 12:56
          Przyznam, ze ja bardziej się interesuję tym co tu i teraz.
          • jan_hus_na_stosie Re: O, zawsze uważałem, 01.04.12, 13:58
            kto nie zna historii popełnia te same błędy dwa razy, gdyby znał może wyciągnąłby wnioski z błędów jakie popełnili inni w przeszłości
    • jan_hus_na_stosie Re: Kobiety i historia 01.04.12, 13:02
      niestety w Polsce dobre reportaże to już rzadkość,
      czasy gdy Kapuściński pracował dla PAPu i przemierzał Afrykę relacjonując wyzwalanie się tamtejszych krajów spod władzy kolonialnej dawno minęły

lena.nocna napisała:

> Jakie książki, blogi, strony, czasopisma polecacie?

z reportaży:
      Książki Kapuścińskiego kapuscinski.info/
      Adam Leszczyński lubimyczytac.pl/ksiazka/106297/naznaczeni-afryka-i-aids

aby zrozumieć mechanizmy powodujące dlaczego jedne kraje są biedne a inne bogate:
      "Bogactwo i Nędza Narodów" D. Landes
      "Siedem Kultur Kapitalizmu"

Aby zrozumieć czym jest globalizacja i do czego prowadzi:
      - wszystkie książki Josepha E. Stiglitza
      - ciekawą lekturą są również książki Naomi Klein

Jest dużo ciekawych filmów na youtubie:
      - "Przejmowanie fabryk" www.youtube.com/watch?v=kSkWhzExGTM
      - "Globalizacja według Stiglitza" www.youtube.com/watch?v=LjYq8UMbl2E
      - wpisz na youtube "Korporacja", wyskoczy dużo ciekawych filmów
      - "Rewolucji nie pokażą w telewizji" jeden z moich ulubionych pokazujący zakłamanie amerykańskich mediów i polityków www.youtube.com/watch?v=8WuL0yRXRdw
      - "Spowiedź agenta" www.youtube.com/watch?v=Qmd9R0I8mDM&feature=relmfu

Na tej stronie można śledzić tzw. "kino drugiego obiegu" alterkino.org/
      • lena.nocna Re: Kobiety i historia 01.04.12, 13:10
        A czytujesz współczesnych reportażystów, serie reporterskie wydawnictw, ze uważasz dobre współczesne reportaże za rzadkość? Co konkretnie czytałeś, że wyciągnąłeś takie wnioski.

Kapuściński to klasyka, ale on był dzieckiem swoich czasów, uznanie także zdobywał w innych czasach. Jesteśmy z nim oswojeni, w przeciwieństwie do innych,, mniej znanych "reportażystów".
      • sumire Re: Kobiety i historia 01.04.12, 13:23
        wcale nie rzadkość. mamy Hugo-Badera, Włodzimierza Nowaka, Mariusza Szczygła, mniej znanych, a świetnych reportażystów wydawanych przez Czarne na przykład. to tylko ludzie mniej reportaży czytają.
        • lena.nocna Re: Kobiety i historia 01.04.12, 13:29
          Si si - Wydawnictwo Czarne ma w ofercie wiele świetnych reportaży, m.in. w/w Hugo-Badera. Ale oczywiście nie tylko. Ale ze znawcą nie dyskutujmy.
          • jan_hus_na_stosie Re: Kobiety i historia 01.04.12, 13:30
            pierwsze słyszę o tym wydawnictwie
            • lena.nocna Re: Kobiety i historia 01.04.12, 13:31
              Właśnie. Znawco nasz. ;-)
              • jan_hus_na_stosie Re: Kobiety i historia 01.04.12, 13:32
                a ty znasz wszystkie wydawnictwa w Polsce? ;)
                • lena.nocna Re: Kobiety i historia 01.04.12, 13:42
                  Spokojnie, jasne, że nie i po to ten wątek. ;-) szukam teraz czegoś do czytania. ten "znawca" to było tak z przymrużeniem oka.
          • jan_hus_na_stosie Re: Kobiety i historia 01.04.12, 13:31
            już sobie wygooglałem czarne.com.pl/?m=1&ln=pl

dzięki, może znajdę coś ciekawego dla siebie :)
        • jan_hus_na_stosie Re: Kobiety i historia 01.04.12, 13:29
          na łamach jakich czasopism pisują ci panowie?
          • lena.nocna Re: Kobiety i historia 01.04.12, 13:32
            Hugo-Bader - Duży Format, pisał z Syberii dla GW.
      • leniwy_pierog Re: Kobiety i historia 01.04.12, 13:36
        Inspirujące, skorzystam:)
        Co do Klein czytałeś Doktrynę szoku? Ja tylko No logo i jestem ciekawa czy po tę drugą warto sięgnąć.
        • jan_hus_na_stosie Re: Kobiety i historia 01.04.12, 13:38
          tak, czytałem, "Doktryna Szoku" jest lepsza od "No Logo", napisana ciekawiej i dużo ostrzejsza w tonie
          • lena.nocna Re: Kobiety i historia 01.04.12, 13:48
            Ale w "doktrynie" pokazana jest cała "psychologia" pewnych mechanizmów, które pozwalają dużym robić mniejszych w jajo. No logo - ma przełożenie na życie - bo zastanowisz się 7 razy zanim kupisz te najki, podobnie też doktryna - uczy refleksyjności, czujności.
        • lena.nocna Re: Kobiety i historia 01.04.12, 13:44
          Warto, ale z całym dyskursem, który się wokół niej narodził - czyli czytać też innych, krytyków, inne spojrzenia.
    • leniwy_pierog Re: Kobiety i historia 01.04.12, 13:34
      Tak, chociaż poruszyłaś kilka tematów w jednym:)
      Historia - lubię historię najnowszą, powiedzmy od XIX wieku, zamierzchłe czasy mniej mnie ciekawią, choć nieraz coś czytam.
      Fakty ze świata - tak, choć szczególnie interesują mnie konkretne regiony i nie ukrywam, że np. Afryce wiem bardzo mało o ile nie dzieje się tam coś szczególnie spektakularnego o czym mówią wszędzie.
      Ekonomia mnie interesuje, lubię rozumieć podstawowe fakty i mechanizmy, żeby przynajmniej nie zbłaźnić się w towarzystwie. Poza tym trudno o posiadanie konkretnych poglądów jeśli się nie ma wiedzy na tematy ekonomiczne bo zostaje sama demagogia.
      Reportaże to moja ulubiona dziedzina literatury/publicystyki, bo zależy jak kto to umieszcza. Czytam na bieżąco większość, jaka ukazuje się w Polsce+reportaże prasowe.
      Strony/blogi"
      osw.waw.pl
      new.org.pl
      Jeśli interesuje Cię ta część świata mogę polecić więcej.
      • jan_hus_na_stosie Re: Kobiety i historia 01.04.12, 13:37
        czyżbyś kończyła jakieś studia związane z Europą Wschodnią? :)
        • leniwy_pierog Re: Kobiety i historia 01.04.12, 13:43
          Może kiedyś, na razie jestem typową amatorką, ale po prostu tym się interesuje. Z tego co wiem są fajne podyplomówki na ten temat i może się zdecyduję.
    • berta-death Re: Kobiety i historia 01.04.12, 14:14
      Obawiam się, że nawet wśród zawodowych historyków znawcy i miłośnicy historii rozumianej jako mechanizmy rządzące światem, stanowią rzadkość. A co dopiero wśród przeciętnych śmiertelników. Ludziom w historii, podobnie jak i w polityce czy ekonomii podobają się plotki. W związku z tym obawiam się, że nie ma czegoś takiego jak historyczna literatura popularnonaukowa bądź historyczne reportaże, które opisywałyby mechanizmy dziejowe. Nikt by tego nie kupił.
      • lena.nocna Re: Kobiety i historia 01.04.12, 14:20
        Nie sądzę. Chociażby po wykładach na wydziale historii. Mini fakty na tle szerszych wydarzeń ciekawią najbardziej, dowiadywanie się prawdy ciekawi najbardziej, poznawanie przeszłości inspiruje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka