Dodaj do ulubionych

wyjaśnienie przyczyn zakończenia znajomości

21.05.12, 00:32
z tego co zaobserwowałem, członkowie forum zarzucają tu takie historie i raz na jakiś czas nawet pada sensowna odpowiedź, więc spróbuję i ja:

story:
Poznałem kobietę, zauroczyłem się na śmierć. Spotkaliśmy się kilka razy, było bardzo sympatycznie, ale okazało się, że ma kogoś we Francji, wobec czego zaniechałem dalszych działań, bo wydaje się, że traktuje go poważnie, a mam zasadę nie wchodzenia miedzy ludzi.
W czym tkwi problem - jako że chciałbym jak najszybciej o niej zapomnieć, planuję uciąć kontakt i szukać szczęścia gdzie indziej.
Pytanie brzmi następująco:
czy zrobić to z wyjaśnieniem, że bardzo mi się podoba, więc się nie "poprzyjaźnimy" czy po prostu uciąć kontakt bez tłumaczeń.
Skłaniałem się ku rozwiązaniu drugiemu, ale dziewczyna praktycznie nie ma znajomych w mieście i dość mocno nastawiła się na naszą, raczej kumpelską znajomość. Czuję, że trochę nieelegancko zostawiać ją ot tak, bez wyjaśnienia. Z drugiej strony późniejsze spotkania mogą być trochę niezręczne, jeśli będzie wiedziała, że jestem nią zainteresowany. Dodam, że z racji pracy w jednej branży co jakiś czas, co najmniej kilka razy w miesiącu, będziemy się widywać.

Będę wdzięczny za komentarz, które zachowanie powinno być przez nią lepiej odebrane.
Obserwuj wątek
    • hitherto Re: wyjaśnienie przyczyn zakończenia znajomości 21.05.12, 02:01
      trojmiejskijan napisał(a):
      > Skłaniałem się ku rozwiązaniu drugiemu, ale dziewczyna praktycznie nie ma znajo
      > mych w mieście i dość mocno nastawiła się na naszą, raczej kumpelską znajomość.
      Jeśli nie jest kretynką to doskonale wie że jesteś nią zauroczony. Ja do analiz przyjmuję że kobiety dostrzegają 3x więcej w tym temacie. W tym układzie "kumpelska" znajomość polegałaby na tym że ona nic nie daje od siebie, ale weźmie ile będziesz chciał dać - a będziesz. Nie zajmuj się jej uczuciami, zajmij się najpierw swoimi.

> Czuję, że trochę nieelegancko zostawiać ją ot tak, bez wyjaśnienia. Z drugiej
      > strony późniejsze spotkania mogą być trochę niezręczne, jeśli będzie wiedziała,
      > że jestem nią zainteresowany. Dodam, że z racji pracy w jednej branży co jakiś
      > czas, co najmniej kilka razy w miesiącu, będziemy się widywać.
      Nie tłumacz się. Jeśli musisz coś powiedzieć powiedz o braku czasu, nowej dziewczynie, ostatecznie o zmianie priorytetów życiowych (co nawet będzie prawdą w tej sytuacji). Jeśli będzie domagać się wyjaśnień (w co wątpię - patrz wyżej), powiedz że nowa dziewczyna jest zazdrosna o spotkania z nią.
    • bcde Re: wyjaśnienie przyczyn zakończenia znajomości 21.05.12, 02:09
      Daj jej do zrozumienia, że ci się podoba i że mogłoby być między wami coś więcej, a następnie pożegnaj się z nią z uśmiechem i życząc jej szczęścia. Potem nie wychodź z żadną inicjatywą rozmów i kontaktów.
      Ona nie zrezygnuje z kontaktu z tobą, jak będzie wiedziała, że ci się podoba. Będzie miała cię w głowie i będzie o tobie myśleć, choćby na zasadzie "co by było, gdyby...". Jeśli będzie się odzywać do ciebie, to jej odpowiadaj na luzie i bądź dla niej miły, ale nie próbuj się zbliżyć, bo ucieknie. Tak samo, jeśli zaproponuje spotkanie - spotkaj się, bądź na luzie, ale nie przeciągaj spotkania i trzymaj łapy przy sobie, a przede wszystkim nie powtarzaj jej, że ci się podoba, bo ona będzie to i tak pamiętać do końca życia, gdy powiesz to raz. Generalnie sprawiaj wrażenie, ze ją lubisz, ale masz już wyjebane, skoro jest zajęta i interesujesz się innymi kobietami (nie jedną, ale wieloma).
      Jest wtedy szansa, że:
      1. jeśli faktycznie kogoś ma, to kiedyś go z tobą zdradzi albo nawet rzuci dla ciebie, skoro będziecie się widywać przy okazji pracy,
      2. jeśli nikogo nie ma, to przestanie ściemniać i będzie z tobą.
      Tylko nie przegap momentu, w którym będziesz mógł ją przelecieć, bo może ci nie dać drugiej szansy, gdy tego nie zrobisz, gdy będzie miała na to ochotę. Jak już ją dobrze przelecisz, to jej nie pieskuj i się nie oświadczaj, tylko sam ustal zasady spotkań i korzystaj ile wlezie. Im więcej seksu, tym bardziej będzie twoja. Później zrobisz już co zechcesz.
      • jola-kotka Re: wyjaśnienie przyczyn zakończenia znajomości 21.05.12, 02:14
        bcde napisał:

> Tylko nie przegap momentu, w którym będziesz mógł ją przelecieć, bo może ci nie
        > dać drugiej szansy, gdy tego nie zrobisz, gdy będzie miała na to ochotę. Jak j
        > uż ją dobrze przelecisz, to jej nie pieskuj i się nie oświadczaj, tylko sam ust
        > al zasady spotkań i korzystaj ile wlezie. Im więcej seksu, tym bardziej będzie
        > twoja. Później zrobisz już co zechcesz.

O kur... dramat,nic wiecej nie da sie tu powiedziec.
        A do autora watku.
        Powiedz jej,ze ci sie podoba,spotykaj sie z nia,dajcie tej znajomosci szanse,to ze kogos ma bez znaczenia.
        Teraz ma,ale dla ciebie za jakis czas moze sie go pozbyc.
      • koham.mihnika.copyright LUBIE to!!!! 21.05.12, 09:47
        co do chlopaka na odleglosc. Trafila mi sie panienka, lat temu sporo, wakacje nad morzem..
        Padla z mojej strony propozycja, na co uslyszalem, "ale ja mam chlopaka"
        To byla ostatnia linia obrony ;)
        • facet_on_line Re: LUBIE to!!!! 21.05.12, 12:29
          koham.mihnika.copyright napisał:

> co do chlopaka na odleglosc. Trafila mi sie panienka, lat temu sporo, wakacje n
          > ad morzem..
          > Padla z mojej strony propozycja, na co uslyszalem, "ale ja mam chlopaka"
          > To byla ostatnia linia obrony ;)

hheheh ale w dzisiejszych czasach to w niczym nie przeszkadza
          • g.r.a.f.z.e.r.o Re: LUBIE to!!!! 21.05.12, 12:40

>
            > hheheh ale w dzisiejszych czasach to w niczym nie przeszkadza

Jestem pewien że koham.mihnika chciał powiedzieć że wtedy to też "nie przeszkodziło". :)
      • greedex5 Re: wyjaśnienie przyczyn zakończenia znajomości 22.05.12, 07:41
        > Daj jej do zrozumienia, że ci się podoba i że mogłoby być między wami coś więce
        > j, a następnie pożegnaj się z nią z uśmiechem i życząc jej szczęścia. Potem nie
        > wychodź z żadną inicjatywą rozmów i kontaktów.
        Coś w ten deseń byłoby dobre. Możesz też znacząco patrząc w oczy powiedzieć że jesteś kimś poważnie zainteresowany ale ta osoba jest zajęta.
        Nie wiem, mi takie zerwanie bez słowa nie wyszło. Nie polecam - druga strona przejęła się bardziej niż myślałam.
    • amancjuszka Re: wyjaśnienie przyczyn zakończenia znajomości 21.05.12, 08:40
      Lepiej zakoncz znajomosc, nawet gdyby ona na Ciebie poleciala, pytanie: czy chcialbys byc z taka panna co wymienia partnerow jak rekawiczki?
      • good_morning Re: wyjaśnienie przyczyn zakończenia znajomości 21.05.12, 14:24
        a gdzie tu o puszczalstwie jest?
        bo nie widze
    • wez_sie Re: wyjaśnienie przyczyn zakończenia znajomości 21.05.12, 08:43
      bzykaj ja po kumpelsku
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: wyjaśnienie przyczyn zakończenia znajomości 21.05.12, 09:03
      Normalnie bym powiedział że śmiało możesz pożegnać się z uśmiechem życząc powodzenia, wyjaśnić powody i pójść dalej swoją drogą.
      Ale skoroś zabójczo zauroczony to raczej się to nie uda, bo emocje ci nie pozwolą.
      Skoro spotkaliście się tylko kilka razy i nie zdążyliście się zaprzyjaźnić, to proponuje pożegnać się krótko i więcej nie odzywać. Możesz to zrobić jeśli nie masz wobec niej zobowiązań które buduje przyjaźń.
      A na wszelkie sugestie że może zostaniecie przyjaciółmi odpowiedz że masz wystarczająco dużo przyjaciół...
    • bosa_stokrotka Re: wyjaśnienie przyczyn zakończenia znajomości 21.05.12, 09:18
      nie masz języka w gębie ? zakładam ,ze oboje jesteście dorosłymi ludźmi bo piszesz ,ze pracujecie więc powiedz jej szczerze ,ze Ty tak nie możesz i nie chcesz się więcej widywać bo jest Ci ciężko a takie kumplowanie się to tylko będzie dolaniem oliwy do ognia .
      Inteligenta kobieta zrozumie to o ile oczywiście wie o Twoim zauroczeniu
      Fakt chamskie by było gdybyś tak zniknął i zaczął jej raptownie unikać bez wyjaśnień

--
      "pójdę boso , pójdę boso , pójdę boso ..."
    • wez_sie a tak calkiem serio, to NIC jej nie mow! 21.05.12, 09:27
      mowienie o swoich uczuciach zajetej kobiecie jest troche zalosne, wiec lepiej tego nie rob.
      chocby ze wzgledy na to, ze tak czy srak, bedziecie sie regularnie spotykac sluzbowo.

sa dwa rozwiazania:
      1.) olewka. jak wiadomo, im bardziej olewasz laske, tym ona bardziej sie stara.
      oczywiscie bez chamstwa, tylko znajdujesz milion powodow, dla ktorych nie jestes w stanie kontynuowac znajomosci "po pracy". jak nie poskutkuje, to i tak nie bedziesz stratny.
      2.) umawiacie sie nadal jako "kumple" i czekasz, az ja dopadnie chcica - przeciez bedzie musiala sie w koncu jakos zaspokoic. co tydzien do chlopaka do francji latac nie bedzie.
      wystarczy ze wyczekasz odpowiedni moment i bedziesz pod reka!
      jednak jesli zobaczysz, ze jednak nie ma na nic szans, to przechodzisz do opcji 1.
    • trojmiejskijan Re: wyjaśnienie przyczyn zakończenia znajomości 21.05.12, 12:52
      po pierwsze dzięki za wszystkie odpowiedzi.
      Pytanie szczegółowo sformułowałem: które zachowanie będzie przez nią lepiej odebrane, nie 'jak ją posunąć', ale ok, może ta 'wiedza' przyda się na przyszłość;)

Francuz rzeczywiście istnieje i widzą się około raz na miesiąc. A nie interesuje mnie dziewczyna, która przespałaby się ze mną jednocześnie planując wakacje z innym kolesiem. Szukam czegoś na stałe.

Problemem są w istocie te zobowiązania, moze nie przyjacielskie, ale towarzyskie. Początkowo nie traktowałem jej chłopaka poważnie, więc roztoczyłem wizję kilku przyszłych wypadów, na które z ochotą przystała i na które jesteśmy wstępnie umówieni. Będę musiał więc to odkręcić, stąd też aktualność pytania: czy w tej sytuacji samo urwanie kontaktu przeważa nad zrobieniem z siebie ciecia, bo w moim odczuciu mówienie o uczuciach zajętej kobiecie, z którą nie jestem, takiego ze mnie czyni.
      • good_morning Re: wyjaśnienie przyczyn zakończenia znajomości 21.05.12, 14:31
        cos Ci powiem; jakby moj onegdaj maz in-spe, (dzis ex, ale bylo troche fajnych lat pomiedzy i swietne dzieci ;))) tak sie czail, jak Ty, to nic by nie osiagnal ;P
        tez bylam zainteresowana kim innym
        wiec przemysl sprawe ;)
    • lonely.stoner Re: wyjaśnienie przyczyn zakończenia znajomości 21.05.12, 13:05
      Po prostu zachowaj dystans, nie spotykaj sie, nie dzwon, zawsze sie mozesz wymigac brakiem czasu czy spotkaniem z jakas dziewczyna. Nie rozumiem dlaczego taki odpowiedzialny sie czujesz za to ze ta akurat laska nie ma znajomych w miescie. Na pewno sobie bez ciebie swietnie poradzi.
    • mirtillo25 Re: wyjaśnienie przyczyn zakończenia znajomości 21.05.12, 13:07
      Po pierwsze - kobiety nie lecą na facetów, którzy w imię elegancji nie będą walczyć o kobiete, tylko usuną się grzecznie w cień.
      Kiedy poznałam mojego obecnego męża, byłam już z kimś związana. Mój mąż ciągle mnie podrywał, a tamtym zupełnie się nie przejmował. Czy to chamskie? Być może. Ale w życiu nikt się z nikim nie obchodzi jak z jajkiem i o swoje trzeba powalczyć. Kobiety uwielbiają facetów, którzy dla kobiety potrafią złamać pewne zasady. Gdyby mój maż odpuścił sobie, to pomyślałabym, że jednak nie był mną tak bardzo zainteresowany.

O kobietę trzeba zawalczyć, a taki, który się na wstępie poddaje się, to ofiara losu ;P
      Facet jest daleko, we Francji. Gdyby było między nimi tak fantastycznie, to by swojej kobiety samej nie zostawił ;)

Jeśli wyczuwasz, że też jest Tobą zainteresowana, to działaj. W końcu tamten jest we Francji, więc się niczego nie dowie :)
      • good_morning Re: wyjaśnienie przyczyn zakończenia znajomości 21.05.12, 14:34
        czyli wiecej takich 'odbitych', widze :D
        te wspolne wypady, ktore kolega tam wyzej planuje, ja bym nie odwolywala na jego miejscu ;)
    • georgia241 Re: wyjaśnienie przyczyn zakończenia znajomości 21.05.12, 13:08
      Powiedz prawdę.
    • kombinerki.pinocheta Re: wyjaśnienie przyczyn zakończenia znajomości 21.05.12, 15:39
      Z Francuzem nie wygrasz. Jak Polke bzyka obcokrajowiec to nie masz szans zeby mu ja odbic. Nie ta krew.

Lej na nia sikiem prostym. Nie musisz sie z niczego tlumaczyc.
      • qw994 Re: wyjaśnienie przyczyn zakończenia znajomości 21.05.12, 18:21
        Oł rili? Byłam w podobnej sytuacji no i popatrz, Polak wygrał.
        • kombinerki.pinocheta Re: wyjaśnienie przyczyn zakończenia znajomości 22.05.12, 10:44
          Francuz cie bzykal? Fuj.

Zaloze sie, ze ten Polak jest/byl pochodzenia afrykanskiego.
    • qw994 Re: wyjaśnienie przyczyn zakończenia znajomości 21.05.12, 18:23
      Nie rezygnuj z niej, zwariowałeś? Ostatnich gryzą psy, jak się będziesz usuwał, to w życiu niczego nie ugrasz.
      • princessjobaggy Re: wyjaśnienie przyczyn zakończenia znajomości 22.05.12, 10:44
        > Nie rezygnuj z niej, zwariowałeś? Ostatnich gryzą psy, jak się będziesz usuwał,
        > to w życiu niczego nie ugrasz.

Powaznie to piszesz?
    • light_in_august Re: wyjaśnienie przyczyn zakończenia znajomości 21.05.12, 19:11
      A co Ty czujesz, że powinieneś zrobić?
      Bo to w sumie najwazniejsze. Nie masz wobec niej żadnych zobowiązań, więc myśl o sobie. Gdyby to ona była zauroczona, a Ty byś chciał się wycofać, to wtedy tak - wypada jakoś elegancko zakończyć., żeby nie zranić. Ale tutaj? Z tego, co piszesz, wynika, że jesteś tylko kolegą, więc po co się tłumaczyć? Wystarczy, że na propozycję spotkanie z jej strony odpowiedz grzecznie "przykro mi, nie mam jutro czasu, bo...". I wsio. I trzymaj sie tego, nie dawaj soba manipulować, bo ona doskonale czuje, co się dzieje i byc może będzie chciała Twoim kosztem wyciągnąć coś dla siebie.
    • headvig Re: wyjaśnienie przyczyn zakończenia znajomości 22.05.12, 07:59
      powiedz jej tak, jak powiedział - teraz już mąż - mojej koleżance, jak nie potrafiła się określić i chciała wiecznego "przyjacielstwa" ze strony facetów...
      czyli "albo się zdecyduje na coś poważnego i zacznie to poważnie traktować, albo powinni sobie dać spokój z tą znajomością, gdyż koleżanek to on już ma aż za dużo". wybrała opcję 2 i są szczęśliwym małżeństwem.
      powiedz jej, że szukasz czegoś poważnego po prostu a widzisz, że ta znajomość na poważny związek nie ma szans. bez żadnych podchodów i zabawy w wielkie koleżeństwo i urazy. ta pani to pewnie duża dziewczynka i zrozumie.
      jeśli chodzi o związki, to nie ma co bawić się w matkę teresę, bidulka znajdzie sobie kolegów/koleżanki.
      powiedź prawdę jak jest. albo się sama wycofa albo w naturalny sposób wasz związek się dalej rozwinie.
    • trojmiejskijan Re: wyjaśnienie przyczyn zakończenia znajomości 22.05.12, 09:06
      Macie rację - jakby na to nie spojrzeć, za bardzo się nią przejmowałem. Trzeba się jednak przede wszystkim martwić o siebie i jasno stawiać sprawy.

Jeszcze raz wielkie dzięki. Po wcześniejszej lekturze forum nie spodziewałem się, że zastanę tyle sensownych odpowiedzi, a jednak, ku mojemu zaskoczeniu - pomogliście mi;)
      pozdrawiam
    • fajnajozia Re: wyjaśnienie przyczyn zakończenia znajomości 22.05.12, 11:34
      Poznałem kobietę, zauroczyłem się na śmierć.

To może łaskawie pocierpisz chociaż trochę, skoro na śmierć, a nie od razu "żegnaj, spróbuję zakochać się na śmierć w innej" Zbyt wielkie słowa, zbyt mało wysiłku i determinacji - znaczy, masz to tak naprawdę gdzieś.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka