Dodaj do ulubionych

Otwarcie supermarketu

08.10.12, 13:07
Nawiąże do wątku o sprzątaniu w TVN-ie, bo chyba grupa docelowa w obydwu sytuacjach jest ta sama.

Otworzyli Biedronkę w mieście Łodzi i ludziom totalnie odbiło. Wyglądało to pewnie tak, jak u Ani Mru Mru.

O czym ludzie myślą ustawiając się dzień przed otwarciem dyskontu w kolejce? Albo jak to się dzieje, że ludzie w tłumie dostają małpiego rozumu?
Obserwuj wątek
    • good_morning Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 14:37
      idz na forum socjologia ;P
      • swiete.jeze Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 14:51
        Dobry pomysł. Albo się napiję.
        • mm969696 Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 23:13
          a ja mam lepszy pomysł. Porzuć swoja dobrze płatną posadkę i idź pracować np. jako magazynier za 1400zł, a potem utrzymuj z tego rodzinę. Zobaczymy jak sie bedziesz zachowywać gdy rzucą tanie telewizory lub laptopy na któe normalnie by cie nie było stać. W PL żyją ok.2mln pOlaków w nędzy, myślisz że ich obchodzi co ty sobei pomyśłisz siedząc za swoim biurkiem?
    • kbjsht Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 14:53
      dzień przed?
      wgl to jak można się ustawić przed otwarciem sklepu <ściana>
    • samiec_alfa Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 15:07
      Czy ty myslisz, ze takie scenki maja miejsce tylko w Polsce? Pojedz np do USA kiedy sa wyprzedarze np. na Thanksgiving albo tuz po Bozym Narodzeniu.
      • swiete.jeze Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 15:53
        A czy ja mówię, że tylko w Polsce? Pytam tylko czemu ludzie stają się jakimś bydłem w tłumie. Rozumiem, że kiedyś nie było i stanie w kolejkach mogło mieć jakiś sens, ale teraz? I to do Biedronki, kurdę? Albo na wyprzedaż do Media Marktu?
        • stokrotka_a Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 16:47
          swiete.jeze napisała:

> A czy ja mówię, że tylko w Polsce?

Dokonałaś przecież zakamuflowanego ataku na Polskę i Polaków, bo co prawda nie napisałaś tego wyraźnie, ale to zdarzenie z naszego podwórka, więc szkalujesz polski naród. ;-)
          • swiete.jeze Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 17:18
            A, no tak.
        • samiec_alfa Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 19:53
          > Pytam tylko czemu ludzie stają się jakimś bydłem w tłumie.
          Chciwosc moja droga, zwykla ludzka chciwosc. Ide o zaklad, ze zaraz te telewizory i laptopy pojawia sie na allegro lub bazarach po okazyjnej cenie.
    • wersja_robocza Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 17:02
      Też się zastanawiałam. I jedyny rozsądny argument jaki wymyśliłam to taki, że kupią coś za 1 PLN, a sprzedadzą za 2 PLN. Albo wojna idzie i trzeba robić zapasy.
    • allatatevi1 Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 17:07
      Z tego co mówi moja mama, to od jakiegoś czasu ceny żywności w Polsce po prostu galopują.
      • swiete.jeze Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 17:19
        Bez przesady, nie aż tak.
    • kadfael Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 17:24
      E tam Biedrona. Mnie zawsze zadziwia wyprzedaż sukni slubnych ;)
      wiadomosci.wp.pl/gid,11931434,kat,1356,title,Wielka-wyprzedaz-sukni-slubnych,galeria.html?ticaid=1f4f1
    • minasz Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 17:30
      dlaczego odbiło sam bym tam chetnie był
      :)
      ps
      roznica jest taka ze bym sie zachowywał jak bydło tak dla fun-u:)
    • arabeska_a Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 18:47
      Gdy w Czechach wybuchla afera z trujacym alkoholem, dziennikarka odpytujaca jakiegos specjaliste zapytala ze zdziwieniem, ze Polacy jezdza do Czech po napitki: "ale przeciez to taka mala roznica, tylko 4 zl roznicy", na co ow specjalista odpowiedzial: "Dla jednych to malo, dla innych duzo" i... zalegla cisza.

Klientela Biedronki tylko morze pomarzyc o nowym telewizorze, o wolowinie czy lososiu na obiad. Dla nich taka wyprzedaz to okazja, mozna tanio kupic telewizor, co przy budzecie emeryta czy bezrobotnego jest naprawde wielka okazja. Zapominamy, ze jeden na pieciu Polakow zyje w nedzy, a jedna trzecie w biedzie. I nie jest to "element", sa to ludzie, ktorym po prostu sie nie udalo. Gdyby z tymi zdolnosciami i IQ urodzili sie w tzw. dobrej rodzinie szczegonie dobrze ustawionej byliby gwiazdami telewizyjnymi czy celebrytami, zarabiajacymi krocie na niczym.

Druga grupe "staczy", znacznie mniejsza, z pewnoscia stanowili kombinatorzy roznej masci, ktorzy planuja odsprzedac zakupiony sprzet z zyskiem. Maly zysk, maly biznesik, ale im sie oplaca, w ich skali bylo warto stac cala noc, jesli zarobia 500zl - duzo.
      • fuks0 Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 18:56
        > Klientela Biedronki tylko morze pomarzyc o nowym telewizorze, o wolowinie czy
        > lososiu na obiad.

Teraz to palnęłaś...

> Dla nich taka wyprzedaz to okazja, mozna tanio kupic telewizo
        > r

Ponad 1,5 tysiąca to tak mało? Spokojnie można kupić nowy za parę stówek.

> co przy budzecie emeryta czy bezrobotnego jest naprawde wielka okaz
        > ja.

Bezrobotnego na taki telewizor nie stać. Emeryta z niską emeryturą także.

>Zapominamy, ze jeden na pieciu Polakow zyje w nedzy, a jedna trzecie w b
        > iedzie.

W takiej biedzie żyją, że stać większość z nich na przynajmniej jeden samochód, stać na papierosy i piwko codziennie, stać na smartphone'y, kablówkę i wiele innych rzeczy "pierwszej potrzeby"...

• fuks0 Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 19:04
          > Ponad 1,5 tysiąca to tak mało? Spokojnie można kupić nowy za parę stówek.

jednak 1499, co wszakże nie robi wielkiej różnicy
          • arabeska_a Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 19:09
            Gadasz bzdury, ze az boli, Fuks0 . Telewizor telewizorowi nierowny, mozesz kupic najprostsza wersje za 500 zl, mozesz miec wypasiony za 4000 tys (i duzo wiecej). Ponizej 2500zl raczej trudno kupic przyzwoity telewizor.
            • fuks0 Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 19:27
              Przyzwoity (czyli wystarczający dla przeciętnego użytkownika) można kupić spokojnie i za 1500 zł.

Niemniej czy taki telewizor do życia jest niezbędny osobie, której nie wystarcza na jedzenie i opłaty :D? Ja nie mam żadnego i jakoś żyję. Aha, i stać mnie, mój sprzęt audio jest np. wart więcej niż ten "wypasiony" telewizor.
              • arabeska_a Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 20:43
                Nie znasz sie na telewizorach a sie wypowiadasz tonem znawcy?
                Podobniej jest we wszystkich twoich ponizszych postach, twoje dywagacje z drugiego akapitu pomijam milczeniem.
                • fuks0 Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 21:08
                  > Nie znasz sie na telewizorach a sie wypowiadasz tonem znawcy?

Nie znam się, ponieważ nie mam, czy dlatego, że w mojej opinii takie za 1500 zł dla przeciętnego użytkownika są wystarczające (które to są lepsze od przeciętnego telewizora Polaka)?

Zresztą nawet gdybym się nie znał (a od przeciętnej osoby znam się z pewnością lepiej) , to i tak w żadnym przypadku nie znaczy, że to co napisałem nie jest słuszne.

> Podobniej jest we wszystkich twoich ponizszych postach, twoje dywagacje z drugi
                  > ego akapitu pomijam milczeniem.

Typowe jak nie wie się co odpisać, a chce się jednocześnie posiadać ostatnie słowo.
        • arabeska_a Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 19:05
          Powinno byc "moze" w moim poscie, sorry ;)

Uwazasz ze pod tamta Biedronka tloczyli sie milionerzy??? Masz dane na temat sredniej zamoznosci mieszkancow Lodzi?

Informuje: Lodz jest najbiednieszym miastem w Polsce, Biedronka dobrze wiedziala co robi otwierajac wlasnie tam 2000 sklep.

Jesli chodzi o ostatnia czesc twojego postu, to zapewne swoje obserwacje na temat kupowania papierosow i piwa poczyniles na 36 milonach Polakow i dlatego sa miarodajne?
          Nie wiem tylko od kiedy kupowanie piwa i papierosow swiadczy o byciu zamoznym. Zawsze mi sie wydawalo, ze bogaci pija szampana i jedza homary, sredniacy maja na wino i poledwice wolowa, a teraz jest nowa miara zamoznosci: piwo i papierosy??? Jak cie stac tos bogaty???
          • fuks0 Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 19:22
            > Uwazasz ze pod tamta Biedronka tloczyli sie milionerzy???

Nic takiego nie napisałem. Do klienteli biedronki należą jednak osoby z różnych grup społecznych, nie tylko z tych biednych.

> Masz dane na temat sr
            > edniej zamoznosci mieszkancow Lodzi?

Nie sądzę by znacząco odbiegała od zamożności mieszkańców przeciętnego miasta w Polsce.

> Informuje: Lodz jest najbiednieszym miastem w Polsce, Biedronka dobrze wiedzial
            > a co robi otwierajac wlasnie tam 2000 sklep.

Jakieś źródło danych? Mnie się wydaje, że na wschodzie Polski, albo na Podkarpaciu spokojnie znajdzie się biedniejsze, i to nie jedno, a dziesiątki.

> Jesli chodzi o ostatnia czesc twojego postu, to zapewne swoje obserwacje na tem
            > at kupowania papierosow i piwa poczyniles na 36 milonach Polakow i dlatego sa m
            > iarodajne?

Nie muszę obserwować życia 36 milionów Polaków, by dojść do wniosków dotyczących komfortu życia przeciętnego Polaka.

> Nie wiem tylko od kiedy kupowanie piwa i papierosow swiadczy o byciu zamoznym.

A to można być tylko ubogim i zamożnym? Są chyba jeszcze stany pośrednie.
            Rzeczy, o których wspomniałem w poprzednim poście są rzeczami bez których osoba uboga może się z powodzeniem obejść, są to także rzeczy, z których ci niby-ubodzy Polacy w większości nie rezygnują.
            • arabeska_a Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 20:42
              > A to można być tylko ubogim i zamożnym?
              Nie. Sa jeszcze nedzarze, ktorzy nic nie maja oraz bogacze, ktorzy maja absolutnie wszystko.

> Nie muszę obserwować życia 36 milionów Polaków, by dojść do wniosków dotyczącyc
              > h komfortu życia przeciętnego Polaka.
              Mozesz zatem okreslic przecietny poziom zycia twoich sasiadow. Nic ponad to.
              Wybierz sie do Konstancina, nastepnie odwiedz Witkaca (galeria handlowa w Warszawie) a potem wyskocz do Ornety, zeby porownac. Dopiero potem zacznij wyciagac jakies wnioski, bo narazie glupoty gadasz.
              • fuks0 Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 21:14
                > Nie. Sa jeszcze nedzarze, ktorzy nic nie maja oraz bogacze, ktorzy maja absolut
                > nie wszystko.

Łał, to mnie zaskoczyłaś.

> Mozesz zatem okreslic przecietny poziom zycia twoich sasiadow. Nic ponad to.

Ależ mogę, ponieważ miałem w życiu styczność ze znacznie większą rzeszą ludzi, z różnych środowisk, o różnym poziomie zamożności.

> Dopiero potem zacznij wyciagac
                > jakies wnioski, bo narazie glupoty gadasz.

Jeżeli już, to piszę. Poza tym nie dorastam Ci w tym do pięt.
                No i jak, znalazłaś już te dane jakoby Łódź była najbiedniejszym miastem w Polsce, czy dalej szukasz?
    • fuks0 Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 18:59
      > O czym ludzie myślą ustawiając się dzień przed otwarciem dyskontu w kolejce? Al
      > bo jak to się dzieje, że ludzie w tłumie dostają małpiego rozumu?

Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze.
      • simply_z Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 21:19
        niby o pieniadze ale...
        o ile mogę zrozumiec kolejki do media markt-czasem sprzęt elektroniczny można kupić w okazyjnej cenie -to do Biedronki? wydaje mi się co najmniej dziwne..
        • fuks0 Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 21:32
          I dziwne, i nie-dziwne. Było sporo szumu w mediach na temat spodziewanych wielkich przecen w biedronce z racji otwarcia sklepu numer 2000. Poza tym zapewne część osób dowiedziała się, że będzie nieco sprzętu elektronicznego (i nie tylko) w okazyjnych cenach i stąd ta kolejka.
          • fuks0 Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 21:39
            Do tego doszedł tłum... i wyszło jak wyszło.
    • ciastko_z_kota Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 21:24
      Jakkolwiek przeraża mnie taka histeria, to jednak jestem w stanie uwierzyć, że część tych ludzi wyprawia takie rzeczy z biedy.
      Kolejna część dla rozrywki, a jeszcze inna dla mniej istotnych statystycznie powodów.
      • arabeska_a Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 21:35
        Ile znasz osob ktore 'dla rozrywki' ustawia sie w kolejce na cala noc?
        • simply_z Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 21:46
          moja sasiadka za dawnych czasów...praktycznie stacz kolejkowy.
          znam to z opowieści.
        • ciastko_z_kota Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 21:50
          Doprawdy, nie wyobrażasz sobie sytuacji, że kogoś ekscytuje możliwość zdobycia czegoś wcześniej niż inni, bardziej okazyjnie? Do tego w kolejkach tworzą się specyficzne społeczności, które przyciąga atmosfera napięcia. Jednoczą się w niej,grupują, tworzą przeciwstawne obozy. Dla kogoś kto nic nie robi na co dzień to, owszem, może być forma rozrywki.
          • arabeska_a Re: Otwarcie supermarketu 08.10.12, 23:00
            Moge sobie wyobrazic :), ale nie znam nikogo kto to robi dla rozrywki.
            Jak kazdy znam staczy z koniecznosci, np. w latach 80-tych.
    • swiete.jeze Jeszcze gorzej niż supermarket 01.11.12, 14:20
      https://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/p2/i/2c89109d42178de8a367c0228f169bf8/c83cb8b6-2424-11e2-af08-0025b511229e.jpg?type=1&quality=95&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=455&srch=340&dstw=455&dsth=340

Na cmentarzu Bródnowskim doszło do dantejskich scen. Ludzie mieli problem z wejściem i wyjściem na teren nekropolii. - Ścisk, płacz dzieci, wulgaryzmy i rękoczyny - relacjonuje Tomasz, reporter Kontaktu 24.
      tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,placz-wulgaryzmy-i-rekoczyny-bliscy-odwiedzaja-groby,65295.html

https://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/p2/i/2c89109d42178de8a367c0228f169bf8/17daf97c-2403-11e2-aa9e-0025b511226e.jpg?type=1&quality=95&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=455&srch=340&dstw=455&dsth=340
      – Zaraz za Trasą Toruńską kierowcy utworzyli sobie "czwarty pas Wisłostrady". Przejeżdżają przez trawniki i jadą chodnikiem wzdłuż arterii – relacjonował przed południem Lech Marcinczak, reporter tvnwarszawa.pl.
      tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,trawnikiem-i-chodnikiem-czyli-czwartym-pasem-wislostrady,65266.html
      Jeszcze rozumiem jakby tam coś za darmo dawali, ale był weekend 26-28.10, teraz będzie 2-4.11. Po cholerę się pchać dzisiaj?
      • wersja_robocza Re: Jeszcze gorzej niż supermarket 01.11.12, 16:08
        sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/285652_504392022919197_1892300901_n.jpg
      • maly.jasio Dobra Kobieto... 03.11.12, 10:18
        Co sie czepiasz. Brodno to ostatnie miejsce, gdzie jeszcze we Warszawie mozna sie spokojnie polozyc.
        Wiec tsza sie spieszyc.
        Niedlugo pozostanie jusz tylko Gora Kalwaria, albo Zakroczym.
    • krytyk_systemu_edukacji Re: Otwarcie supermarketu 01.11.12, 14:43
      Sepultura, mój ulubiony zespół z czasów wczesnej młodości, nagrała kiedyś piosenkę zatytułowaną Mass Hypnosis.

Bardzo dobry kawałek. :)
    • smutas13 Re: Otwarcie supermarketu 03.11.12, 06:13
      Nie cierpię tłoku, jazgotu i małpiego rozumu ludzi w takich sytuacjach. Nie chodzę na otwarcia dyskontów.
    • wielkafuria Re: Otwarcie supermarketu 03.11.12, 22:49
      ja pamietam jak bylam w podstawowce to otwierali u nas okolicy pierwszy real. ludzie prawie sie pozabijali jak wbiegali do sklepu. wiem, ze atrakcja byly strasznie tanie kurczaki i wyobrazcie sobie ze ludzie mieli po kilkanascie sztuk w koszykach. jestem pewna ze polowa wyladowala na smietniku bo nikt nie mial AZ takich zamrazarek... chyba ze to byli wlascicieli kurczakow z rozna.... ale to by oznaczalo ze na naszym osiedlu wszyscy mieli punkty z kurczakami z rozna...
      • dziewczyna_rzeznika Przypomniał mi się "Czeski sen" 04.11.12, 01:33
        ogólnie polecam cały film, ale w kontekście tego wątku proponuję zacząć oglądać mniej więcej od 2:30 :>

https://www.youtube.com/watch?v=RyktTTSVidw&feature=relmfu
        • dziewczyna_rzeznika Oczywiście wkleiłam zły fragment 04.11.12, 01:36
          scena, o którą mi chodziło, znajduje się tutaj:

https://www.youtube.com/watch?v=wc2627vNXHs&feature=relmfu
        • swiete.jeze Re: Przypomniał mi się "Czeski sen" 04.11.12, 07:32
          O, żyjesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka