18.03.02, 18:25
Dostałam pismio z sądu, że mam zapłacić pewną sumę wraz z odsetkami, kosztami
procesu bla, bla, bla. Ale pytanie- komu ja to mam zapłacić, skoro tam nie jest
to określone, napisane? Instytucji, która mnie pozywa (MZA)? Jechać mam do sądu
i tam zapłacić? Czekać, aż przyjdzie komornik?
Jeśli ktoś się na tym zna to proszę o szybką odpowiedź...
Obserwuj wątek
    • Gość: M. Re: Komornik? IP: *.ipt.aol.com 18.03.02, 19:04
      Koszty procesu - do sądu, sumę do zapłaty instytucji, która Cię pozwała. Nie
      zapominaj o pokwitowaniach. Ale tam powinny być numery kont z
      wyszczególnieniem, przeczytaj dokładnie pismo.
      • leszlong Re: Komornik? 18.03.02, 20:13
        Jezeli dostalas orzeczenie sadowe (wyrok lub nakaz) to w nim pisze komu nalezy
        zaplacic. A jesli inne pismo, to zwroc sie do MZa z pytaniem w jakiej to
        sprawie. Koszty procesowe nigdy nie placi sie w sadzie, wyjatkowo jesli sad tak
        postanowil w tresci orzeczenia (np. x zl na rzecz Skarbu Panstwa)np.
        alimenty.Jesli zas pisze x tytulem naleznosci glownej,odsetki plus koszta
        procesowe to to wszystko trzeba zaplacic wierzycielowi czyli temu domniemanemu
        MZA. Wizyta komornika kosztuje co najmniej lacznie 160,35zl lub 15% roszczenia.
        Lepiej oplaca sie dowiedziec gdzie to splacic zanim sprawa trafi do komornika.
        • Gość: Gapa Re: Komornik? IP: *.astercity.net / 10.134.129.* 20.03.02, 13:43
          O mój Boże kochany !!!!To teraz za jazdę bez biletu może nas odwiedzić komornik?
          Mnie też złapał kanar w styczniu,wzięłam kredytowy i jeszcze nie zaplaciłam bo
          nie mam z czego.To nie źle!Jeżeli ktoś miał doświadczenie z komornikiem to
          napiszcie jak to jest!dzięki.
          • mamosz Re: Komornik? 21.03.02, 01:48
            Jest uroczo bo jemu bardziej zależy na tym żebyś zapłacila niż zebyś nie.Ja
            miałamdo czynienia z b.miłym komornikiem co prawda płatność nie byla zbyt
            wysoka rozłożył mi ją na 3 raty i rozstaliśmy się w zgodzie i przyjażni życzac
            sobie żebyśmy juz nie musieli kontuynuować tej znajomości.Komornik też czlowiek
          • leszlong Re: Komornik?- do Gapy 21.03.02, 19:40
            Gapo!
            Lepiej zaplac te kare zanim wniosa do sadu bo koszta jakie dojda przewyzsza
            dwukrotnie (lub trzykrotnie) wartosc kary nalozonej za jazde bez biletu.
            Ponadto jeslibys splacala te kare to zachowaj kwity, bo zdarza sie ze MPK (MZK
            lub MKS itp.) kieruja do komornika sprawy zaplacone, gdyz czesto nie wiedza czy
            dana kara jest juz zaplacona.
    • Gość: Le Niuch Re: Komornik? IP: 213.77.101.* 21.03.02, 12:23
      Co do zapłaty to faktycznie całość (z kosztami) temu kto CIę pozwał. Chyba że
      część kosztów przypada Skarbowi Państwa to wówczas w kasie właściwego sądu (ale
      to wynika zawsze z treści orzeczenia.

Jeśli powód ma słuszność i nie kwestionujesz że słusznie należy mu się to o co
      Cię pozwał zapłać mu jak najszybciej.
      Jeśli kwestionujesz i masz podstawy ku temu - odwołaj się (ale tylko gdy masz
      argumenty, bo inaczej powiększysz tylko koszty, które Cię będą obciążać)
      • Gość: noida Re: Komornik? IP: *.lomianki.sdi.tpnet.pl 21.03.02, 22:23
        Jeszcze jedno pytanie- gdzie się dowiedzieć, ile mogą wynosić odsetki? Jaka
        ustawa to określa? Chyba, że muszę iść do siedziby MZA i się od nich
        dowiedzieć...
        • leszlong Re: Komornik? 23.03.02, 20:29
          Odsetki ustawowe (bo takie wiekszosci sa zasadzane) wynosza obecnie (od
          15.12.2001r.) 20%, a wczesniej 30% w skali roku. Okresla to Rozporzadzenie Rady
          MInistrow. Z tego co piszesz wnioskuje ze jest juz po wydaniu wyroku, wiec jak
          bedziesz placil(a) zachowaj dowod wplaty na wszelki wypadek (wizyta komornika).
          Jezeli masz jescze jakies pytania w kwestii komornika to pisz. Sprobuje
          odpowiedziec.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka