20.01.13, 11:33
w planszówki, czy gry karciane?
coraz więcej znajomych ostatnio się zafiksowało na ich punkcie i nie mam na myśli Chińczyka, ani gry w warcaby, ani remika ani nawet pokera :P
To fajny sposób spedzania czasu.
Gracie? Możecie polecić jakieś ciekawe?
Obserwuj wątek
    • rekreativa Re: gracie 20.01.13, 11:37
      Uwielbiam grać w karty, moja ulubiona to kierki :) Głupia gra, ale dużo śmiechu zawsze.
      Gram też w kości w pokera.
      • jan_hus_na_stosie2 Re: gracie 20.01.13, 11:40
        rekreativa napisała:

> Uwielbiam grać w karty, moja ulubiona to kierki :)

a grałaś kiedyś w bierki? :)

> Gram też w kości w pokera.

no ładnie, hazardzistka pełną gębą :D
        • rekreativa Re: gracie 20.01.13, 11:47
          A w bierki też grywam :)
          Hazardzistka to chyba nie, jeśli nie gram o pieniądze?
          • jan_hus_na_stosie2 Re: gracie 20.01.13, 11:49
            rekreativa napisała:

> Hazardzistka to chyba nie, jeśli nie gram o pieniądze?

a o co grywasz? :)
            • krytyk-systemu-edukacji Re: gracie 20.01.13, 11:51
              > a o co grywasz? :)

Pewnikiem o odzież. Teraz, panie, rozplenił się hedonizm.
              • rekreativa Re: gracie 20.01.13, 11:59
                Człowieku małostkowy...
                Grywam dla przyjemności samego grania oraz dla satysfakcji z wygranej.
                Oraz o cukierki :):):)
        • wielkafuria Re: gracie 20.01.13, 11:51
          pokera uwielbiam, ale tego klasycznego :P wtedy mozna blefowac do woli.

pytajac o planszówki mialam na mysli cos strategicznego.
          monopol znaja wszyscy, czy scrabble. O cos takiego mi chodzi.
          Niedawno gralam w takie karciane z jakimis biskupami, królami, alchemikami i było fajnie :P
          i jeszcze w dixie czy jakos tak.
    • paco_lopez Re: gracie 20.01.13, 11:44
      lubie karty i szachy. dobrze budują nastroje i relacje w grupie.
    • krytyk-systemu-edukacji Re: gracie 20.01.13, 11:50
      > w planszówki, czy gry karciane?
      > Gracie? Możecie polecić jakieś ciekawe?

Dawnymi laty grywałem w kolekcjonerską grę karcianą Magic: The Gathering. Całkiem, całkiem.

Obecnie moim marzeniem, prócz czytania książek, jest granie w gry komputerowe (niektóre to wręcz działa sztuki!), ale niestety na razie są to tylko marzenia, ponieważ nijak nie mogę się za to zabrać. :(

Poza tym w ogóle jakiś taki jestem zblazowany, wszystkie prócz pisania na forum mnie śmiertelnie nudzi Gry, rozrywka, książki, filmy, muzyka, praca – nudne. Nawet jaranie mi się znudziło. :/ A pisanie postów jest spoko, mógłbym tak cały dzień. :)
      • jan_hus_na_stosie2 Re: gracie 20.01.13, 11:55
        krytyk-systemu-edukacji napisał:

> Poza tym w ogóle jakiś taki jestem zblazowany, wszystkie prócz pisania na forum
        > mnie śmiertelnie nudzi Gry, rozrywka, książki, filmy, muzyka, praca – nu
        > dne. Nawet jaranie mi się znudziło. :/ A pisanie postów jest spoko, mógłbym tak
        > cały dzień. :)

mam coś podobnego... ale trochę z tym walczę, dziś wstałem rano, wstawiłem pranie, trochę posprzątałem w pokoju, poszedłem do sklepu bo świeże bułeczki na śniadanie :)

no i zaraz zacznę kontynuować książkę z wczoraj lubimyczytac.pl/ksiazka/47462/obudz-w-sobie-olbrzyma kiedyś już ją zacząłem czytać ale nie skończyłem, tym razem chcę przeczytać od deski do deski :)

• krytyk-systemu-edukacji Re: gracie 20.01.13, 12:04
          > mam coś podobnego...

Ja mam tak od lat. Wstyd powiedzieć, ale nudził mnie już nawet seks (tzn. kiedy jeszcze miałem z kim). Po prostu wszytko prócz internetu, co tu gadać.

> Obudź w sobie olbrzyma

Ale… to jest żart, tak? Z całym szacunkiem, panie kolego, ale przeglądałem swego czasu ten podręcznik życia i muszę przyznać, że gorszym bełkotem pisana jest chyba tylko Potęga podświadomości, no i może jeszcze Alpha Male – ta ostatnia zwłaszcza ze względu na komiczne anglizujące nazewnictwo. Nie ukrywam, że kiedyś moim hobby było czytanie tego rodzaju pozycji. :)

PS To „Obudź w sobie obrzyna” to jest pisane, panie kolego, miejscami wersalikami – jak to znosisz? :)
          • jan_hus_na_stosie2 Re: gracie 20.01.13, 12:13
            krytyk-systemu-edukacji napisał:

> Ale… to jest żart, tak? Z całym szacunkiem, panie kolego, ale przeglądał
            > em swego czasu ten podręcznik życia

przeglądałeś czy przeczytałeś? bo to różnica :) mnie się ogólnie książka podoba, dużo w niej ciekawych spostrzeżeń na temat natury człowieka :)
            • krytyk-systemu-edukacji Re: gracie 20.01.13, 12:24
              > przeglądałeś czy przeczytałeś? bo to różnica :)

Nie przeceniaj moich możliwości. :) Przeglądałem tylko, to oczywiste.

> mnie się ogólnie książka podoba, dużo w niej ciekawych spostrzeżeń na temat natury
              > człowieka

Tak no, tego typu podręczniki życia cieszą się dość dużą popularnością, wiem o tym. Ale jak mówię: mnie interesuje zjawisko tego rodzaju książek raczej jako fenomen socjologiczny. Prawdę o świecie, jeśli już rzeczywiście mam na nią akurat chęć (coraz rzadziej), staram się czerpać jednak z literatury naukowej. Np. wiele „ciekawych spostrzeżeń na temat natury człowieka” poczyniła psychologia społeczna.

Nawiasem: podbierałem swego czasu podręcznik do psychologii społecznej swojej ówczesnej konkubinie (studentka), i pamiętam, że chodziłem przez okrągłe dwa tygodnie jak zaczarowany – przypuszczam, że podobne odczucia miała Krakoma po lekturze Koranu, a także niejeden marksista. Uczucie, jakby naraz wszystkie puzzle złożyły się w całość. Całkiem przyjemne. :)
      • rekreativa Re: gracie 20.01.13, 12:01
        A w jakie gry na kompie grasz?
        • wielkafuria Re: gracie 20.01.13, 12:05
          rekreativa napisała:

> A w jakie gry na kompie grasz?

nie, nie, nie proszęęęęęęęęę

naprawdę chcę poznać propozycje fajnych gier PLANSZOWYCH, nie na kompa.
          • krytyk-systemu-edukacji Re: gracie 20.01.13, 12:31
            > nie, nie, nie proszęęęęęęęęę
            > naprawdę chcę poznać propozycje fajnych gier PLANSZOWYCH, nie na kompa.

Spłodziłaś wątek, ale teraz już dojrzał i nadeszła pora, byś dała mu żyć swoim życiem. To naturalna kolej rzeczy, wszyscy to przeżywaliśmy. :)
        • krytyk-systemu-edukacji Re: gracie 20.01.13, 12:15
          > A w jakie gry na kompie grasz?

Moją ulubioną grą jest cyberpunkowy Deus Ex. Niedawno wyszła trójka, chciałbym ją kiedyś przejść.

Ostatnio chciałem też przejść Sanitarium, ale nie mogę jej z sukcesem uruchomić, bo to stara gra. A w ogóle to stare gry są najlepsze moim skromnym. :)
          • rekreativa Re: gracie 20.01.13, 12:42
            To dlatego Sanitarium nie znam, bo za stare po prostu.
            Ja jestem "late bloomer" jeśli chodzi o gry komputerowe, zaczęłam grać jako mocno dorosła :)
            Ale gram wyłącznie w horrory.
            • krytyk-systemu-edukacji Re: gracie 20.01.13, 13:04
              > Ale gram wyłącznie w horrory.

No to Sanitarium jest takie trochę w tych klimatach. Kurczę, ostatnio widziałem trailery jakichś dwóch horrorów i zrobiły na mnie spore wrażenie, tylko nie mogę teraz tego znaleźć. :( Fuck, chciałem w to zagrać. Czekaj, jest jeszcze jedno miejsce, gdzie mogłem to zapisać…

O, jest! :) Nazywają się one: „Amnesia: The dark descent” oraz „Among the Sleep”.

Ha! ha! Bede grau w gre. :)

Też miałem takie plany na Sylwestra, ale mi je pokrzyżował alkohol, i tak wszedłem w nowy rok w pozycji bocznej ustalonej. :/ (Jeden z kolegów jest ratownikiem medycznym).
              • rekreativa Re: gracie 20.01.13, 13:18
                Amnesia jest ok, ale mi się bardziej podobała Penumbra: Overture tych samych twórców. Tak, ta jest dobra :)
                Choć i tak nic już nie pobije Silent Hill.
      • triismegistos Re: gracie 20.01.13, 12:21
        Ooo, w magica też kiedyś grywałam. Ale to daaawno było.
    • vandikia Re: gracie 20.01.13, 12:05
      gramy ze znajomymi i z rodziną, w karty to najczęściej w tysiąca i potrafimy ciąć szczególnie w wakacje przez pół dnia
      w planszówki też lubimy, jedne z ciekawszych:
      Dixit, Kolejka, Tabu, w lato na działce grywamy w monopol czy scrabble ale to każdy zna :P
    • triismegistos Re: gracie 20.01.13, 12:16
      Gracie. Moje ukochane to duchy i dominion.
      • ciastko_z_kota Re: gracie 22.01.13, 23:13
        My też w Dominiona - moja ulubiona :)
        A do tego:
        Carcassonne - fajna i szybka gra. taka "zgrabna" i inteligentna.
        Cytadela - przyjemna karcianka, pierwsza w jaką grałam, więc mam sentyment
        Agricola - ulubiona mojego męża; planszówka; bardzo wysoko w rankingach
        Caylus - z planszówek za to moja ulubiona
        Gra o tron - mój mąż lubi bardzo, za to ja nie przepadam, bo jest długa, oparta na pertraktacjach i niewiążących sojuszach ;)

• fuzja.jadrowa Re: gracie 20.01.13, 12:16
      Gram w kosci.

https://www.dicedame.com/photos/games//miscgames/big/love.dice.jpg

• mila2712 Re: gracie 20.01.13, 12:17
      Jezeli mogę polecić :jenga, pictureka, mondo
      • jan_hus_na_stosie2 Re: gracie 20.01.13, 12:21
        mila2712 napisała:

> Jezeli mogę polecić :jenga, pictureka, mondo

ja w swoim życiu z gier planszowych grałem tylko w monopol, chyba mam braki w tej dziedzinie :/

• mila2712 Re: gracie 20.01.13, 12:33
          monopol to w młodości:p
          jenga - ćwiczysz cierpliwość
          pictureka - ćwiczysz spostrzegawczość
          mondo - budujesz swój świat i rozwijasz wyobraźnię :p
          • coffei.na Twister! 20.01.13, 12:39

> monopol to w młodości:p
            > jenga - ćwiczysz cierpliwość
            > pictureka - ćwiczysz spostrzegawczość
            > mondo - budujesz swój świat i rozwijasz wyobraźnię :p

uczy by omijać niebezpieczne strefy :) albo...w sumie :)
      • wielkafuria Re: gracie 20.01.13, 12:25
        a opiszesz w dwóch zdaniach jaki to ryp gier? o co w nich chodzi?
    • headvig Re: gracie 20.01.13, 16:18
      Dominion - grasz kartami, które są elementami królestwa, karty mają moce i umiejętności, do tego zbierasz dukaty, srebrniki itp. wygrywa ten, który jest najbogatszy ;) to tak w skrócie. grę można ustawić na wiele godzin albo na pół godziny, zależy od talii kart, bo z kilkudziesięciu wybiera się tylko kilkanaście, takim sposobem każda gra może być inna, bo składa się z innych elementów :)

polecam :) aa, nie ma rozbieranych kart, ale można się umówić, że karą za coś tam będzie pozbywanie się garderoby, zamiast oddawania kasy :D
      • wielkafuria Re: gracie 20.01.13, 17:30
        o to to ja w to wlasnie gralam i było super :D
        • headvig Re: gracie 21.01.13, 14:22
          wielkafuria napisał(a):

> o to to ja w to wlasnie gralam i było super :D

a ja właśnie nie grałam dawno i leży i się kurzy, chyba mężusia dziś na to naciągnę :)
    • grassant Re: gracie 20.01.13, 16:37
      w karty najchętniej w ogona i oko.
    • sweet_pink Re: gracie 21.01.13, 13:17
      Gram i planszówki i karciane i o zgrozo w fabularne.
      Co gram: Sabotażysta, Mag Blast, Condottiere, Pędzące żółwie, Polowanie na robale, Dungeoneer, Carcassonne, Small World, Metro, Wilk i owce i ogólnie wsio co w łapki wpadnie.
      Gry testuje albo w knajpach gdzie są (sporo tego) i co mi przypadnie do gustu to nabywam.

A no i nie wiem czy to się liczy, ale jeszcze gram w go...ale to gra wrzucana do jednej szuflady z szachami.
    • facettt NIE... ale gdy nasz zamkna we Wiezniu... 21.01.13, 14:30
      - to zaczniemy.
      • headvig Re: NIE... ale gdy nasz zamkna we Wiezniu... 21.01.13, 14:31
        facettt napisał:

> - to zaczniemy.

aż tyle masz na sumieniu ? :P
        • facettt NIE... ale moge miec... 21.01.13, 14:39
          headvig napisała:
          aż tyle masz na sumieniu ?

nie, ale moge miec...
          zbrodni nie popelnilem, ale...
          aparat zbrodni posiadam...

(jak mawiaja gorole..)
          • headvig Re: NIE... ale moge miec... 21.01.13, 14:41
            facettt napisał:

> (jak mawiaja gorole..)

z takimi to się nie zadaję, chyba że paszport mają
    • martishia7 Re: gracie 21.01.13, 14:30
      Ostatnio grałam w Carcassonne - bardzo fajne, chyba nabędę sobie swoje. Owczy pęd jest przyjemny, Pędzące żółwie też. Ponoć bardzo fajną grą jest Kolejka, wydana przez IPN(!), ale zdaje się chwilowo niedostępna - rozeszła się jak świeże bułeczki, o ironio. Miało być kolejne wydanie. Egmont wydał coś, co jest w podobnym stylu - "Pan tu nie stał", ale opinii nie znam.
      • female.pl Re: gracie 21.01.13, 15:17
        Gram bardzo czesto z moja rodzina w Risiko i Monopoly. Obie polecam.
    • georgia241 Re: gracie 21.01.13, 21:49
      Planuję kupić małpki. Wciągnęły mnie u szwagra.
      https://www.amazon.co.uk/Tomy-7127-Tumblin-Monkeys-Game/dp/B00004YNTF
      • georgia241 Re: gracie 21.01.13, 21:51
        www.amazon.co.uk/Tomy-7127-Tumblin-Monkeys-Game/dp/B00004YNTF
    • minasz Re: gracie 21.01.13, 22:35
      ostatnio gram w zamki burgundii, mare balticum czy ninjago ma spinery i karty
      plus bawie sie mg i wymyslam przygody (np o piratach, smokach ewentualnie w swiecie hero factory czy ninjago:) hehe
    • swiete.jeze Re: gracie 21.01.13, 22:58
      Gram w knajpach i schroniskach, w domu to chyba tylko szachy mam i to zdekompletowane zapewne.
    • maitresse.d.un.francais no nie mogę, ciągle czytam "GACIE" 21.01.13, 23:09
      • mila2712 Re: no nie mogę, ciągle czytam "GACIE" 22.01.13, 23:18
        mam wrażenie że wszyscy czytając po raz pierwszy tytuł przeczytali właśnie gacie :)
    • lady_lula Re: gracie 22.01.13, 23:23
      Pędzące żółwie, Blefuj, Blokus, świetna jest Wsiąść do pociągu. Do grania z dzieciakami też Spadające małpki czy Lotti Carotti.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka