swiete.jeze 23.02.13, 10:19 Dla forumowiczów, którzy nie opanowali ojczystego języka i dla tych, którzy NIE MAJĄ CZASU na pisanie polskich znaków i stawianie znaków interpunkcyjnych (tak tak kochani, mamy tu jednego, który się tak tłumaczy). Żeby było prościej: A. Najmniejsza linia oporu, to na przykład krótki (najmniejsza) izolator (linia oporu) przez który prąd nie popłynie. B. Linia najmniejszego oporu to przewodnik z małą rezystancją. Tylko w drugim przypadku (B) gościa na grafice popieści, czyli egzekucja zakończy się powodzeniem. www.facebook.com/Wszechswojacy pacynka-z-dziurawej-skarpetki.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
swiete.jeze Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 10:33 Jeszcze to: www.press.pl/newsy/reklama/pokaz/41012,Polskie-media-udowodnia_-jak-wazne-w-jezyku-sa-a-i-e Je?zyk polski jest A?-E? - Łukasz Zagrobelny Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 10:49 Ale muzycznie to się na nas znęcasz... Coś odrobinę lepszego. Łona - ĄĘ Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 10:49 nad nami znęcasz, naturalnie :D :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk-systemu-edukacji Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 10:58 > Coś odrobinę lepszego. OP is a Faggot. :D Wybaczycie mi, użytkowniku Graf, żem przez nieuwagę zduplikował Waszą wklejkę. :( Odpowiedz Link Zgłoś
coffei.na fakt! 23.02.13, 10:49 gdyż jak to mówi prof. Bralczyk : to ogromna różnica nie tylko w pisowni -zrobić komuś łaskę a nie laskę...........:P Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk-systemu-edukacji Re: fakt! 23.02.13, 10:55 > gdyż jak to mówi prof. Bralczyk : to ogromna różnica nie tylko w pisowni -zrobić > komuś łaskę a nie laskę...........:P Rzeczywiście Bralczyk tak powiedział? „Kłopot z cytatami w internecie jest taki, że ludzie automatycznie wierzą w ich prawdziwość” Odpowiedz Link Zgłoś
coffei.na Re: fakt! 23.02.13, 10:58 > > Rzeczywiście Bralczyk tak powiedział? przysięgam na Twoje życie :) serio-od tego momentu Go pokochałam :) > „Kłopot z cytatami w internecie jest taki, że ludzie automatycznie wierzą > w ich prawdziwość” > Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk-systemu-edukacji Re: fakt! 23.02.13, 11:01 > przysięgam na Twoje życie :) serio-od tego momentu Go pokochałam :) Ale słyszałaś to albo widziałaś na oficjalnej stronie? Bo internauci lubią wymyślać cytaty. Ale załóżmy, że tak powiedział. Ja nie jestem raczej miłośnikiem Bralczyka, natomiast wydawał się kulturalny. No, chyba że jako człowiek starej daty nie zdawał sobie sprawy z tego, co mówi, i miał na myśli laskę drewnianą, wystruganą z drzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
coffei.na Re: fakt! 23.02.13, 11:12 > Ale słyszałaś to albo widziałaś na oficjalnej stronie? Bo internauci lubią wymy > ślać cytaty. Ale załóżmy, że tak powiedział. Ja nie jestem raczej miłośnikiem B > ralczyka, natomiast wydawał się kulturalny. No, chyba że jako człowiek starej d > aty nie zdawał sobie sprawy z tego, co mówi, i miał na myśli laskę drewnianą, w > ystruganą z drzewa. to było dawno ale coś mi się kojarzy,że chodziło o jakąś akcje z poprawną pisownia właśnie..na pewno nie widziałam tego w necie a w tv! a co w tym nie kulturalnego?bo nie rozumiem?taki lajtowy żarcik świadczy tylko i wyłącznie o pogodzie ducha! nie każdy chodzi z kijem w pupie mój Drogi! Odpowiedz Link Zgłoś
soulshuntr Re: fakt! 23.02.13, 10:59 > „Kłopot z cytatami w internecie jest taki, że ludzie automatycznie wierzą > w ich prawdziwość” Abraham Lincoln tej sentencji nie wypowiedzial Abraham Lincoln tylko Tales z Miletu. --Hurt Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk-systemu-edukacji Re: fakt! 23.02.13, 11:05 > tej sentencji nie wypowiedzial Abraham Lincoln tylko Tales z Miletu. To widocznie musiał za Talesem z Miletu powtórzyć, bo przysiągłbym, że znam tę cytatę z Lincolna. PS Tales z Miletu to się po prawdzie nazywał Staszek Nędza i nie był z Miletu ino z Pardałówki. Odpowiedz Link Zgłoś
soulshuntr Re: fakt! 23.02.13, 11:10 Stosek beł łot Kłeścieliska, ni z Pardałówki. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.eenka Re: fakt! 23.02.13, 11:06 no jak w pierwsze uwierzyłam bez mrugnięcia okiem to drugie dało mi do myslenia nie wierz facetom w internecie, łżą jak psy Odpowiedz Link Zgłoś
soulshuntr Re: fakt! 23.02.13, 11:10 nie wierz kobietą w obcisłym. Mogą być facetami. Odpowiedz Link Zgłoś
skrytapiromanka Re: fakt! 23.02.13, 12:32 A Bańko powiedział też, że nic nie stoi na przeszkodzie, by dilda używać jak radia, wszak to i to służy do przyjemności... W naszych językoznawcach jest moc, jest moc. :) Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk-systemu-edukacji Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 10:51 A ode mnie to: Łona - ĄĘ Polecam wszystkim przy okazji rapera Łonę, a także cały polski hip-hop (zwłaszcza składy katowickie, gdzie hip-hopu serce było słychać najwcześniej, zresztą Śląsk w ogóle) – to już chyba obecnie jedyna prawdziwa muzyka, tak uważam. PS Iść po linii najmniejszego oporu to nie jest najszczęśliwsze sformułowanie, nawet w tej logiczniejszej wersji. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 10:55 Jakem osoba, której zdarza się walnąć beztroską literówkę.... podpisuję się obiema ręcami! Niestety, to forum i tak ma bardzo wysoki poziom. Bywałam kiedyś na pewnym forum tematycznym (nie na gazecie) i całkiem sporo wypowiedzi było nieczytelnych. Przez literówki, orty, skróty i tak dalej. "nue pisze do cb a po zatm to net nie szkola nie czeba psac popranie a wgl o co tb chodzi" Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk-systemu-edukacji Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 11:06 > "nue pisze do cb a po zatm to net nie szkola nie czeba psac popranie a wgl o co > tb chodzi" Like it! :D Odpowiedz Link Zgłoś
good_morning Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 11:18 jeżu...znowu jakaś krucjata z rana... ;P (i to by byl moj dzisiejszy minimalny wklad w znaki. chyba wyczerpalam limit i czuje sie zmeczona ;P) mi sie np nie chce, zapomnialas o naszej grupie, czyli o tych, ktorym sie nie chce ;P uzywam 6 jezykow (plus dodatkowa odmiane jednego z nich=7), w ktorych na co dzien musze uwazac na kazdy znak, bo to moja praca. wyobraz sobie, ze nie mam zadnych uwag, co do produktow mojej tworczosci, a robie to juz z 20 lat. po pracy mam ochote uzywac jezyka internetowego, i co mi zrobisz? ;P nie wiem, czy jestes lingwistka, ale jesli jestes, powinnas wiedziec o takim zjawisku, jak jezyk internetowy. i jeszcze jedno na koniec; podobno najwazniejszy jest poczatek i koniec wyrazu w procesie rozumienia, w srodku moze byc poprzestawiane ;) aha, ortografy; slyszelista o ludziach, ktorzy maja problemy z pisownia? nie uwazam, zeby celem ich zycia miala stac sie poprawna pisownia, powodowana strachem przed internetowa policja jezykowa. komus sie tu marzy zakaz uzywania internetu dla takich osob? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk-systemu-edukacji Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 11:20 > uzywam 6 jezykow Efekty widać. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.eenka Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 11:24 no proszę, dwie osoby zwróciły uwagę na ten sam szczegół z różną reakcją :) Odpowiedz Link Zgłoś
good_morning Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 11:25 nie wspolpracujemy, wiec nie mozesz sie wypowiadac w kwestii oceny efektow Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk-systemu-edukacji Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 11:31 > nie wspolpracujemy, wiec nie mozesz sie wypowiadac w kwestii oceny efektow Po pracy mam ochotę sobie ocenić efekty kogoś, kto twierdzi, że zna sześć języków obcych, po czym uprawia gwałt na ojczystym. I co mi zrobisz? :P Odpowiedz Link Zgłoś
good_morning Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 11:39 co ma piernik do wiatraka? praca do uzywania jezyka netowego po pracy? zaliczasz sie do przeciwnikow jezyka netowego - ok. ani mnie to ziebi, ani grzeje. i niczego nie zmieni w moim sposobie uzywania tych szesciu jezykow (i pisania na forum). natomiast ataki osobiste, wydawalo mi sie do tej pory, sa ponizej twojego poziomu. --- love is a dog from hell Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk-systemu-edukacji Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 11:52 > zaliczasz sie do przeciwnikow jezyka netowego Nie jest to do końca prawdą, natomiast na pewno zaliczam się do zwolenników wciskania prawego altu. Nie rozumiem tej maniery, naprawdę nie rozumiem. A już jak widzę kogoś, kto jest z nieużywania polskich znaków dumny i uważa to niemal za swoje osiągnięcie życiowe, to mnie trafia. > i niczego nie zmieni w moim sposobie uzywania tych szesciu jezykow Nie mam co do tego większych złudzeń, ale ja też nie mogę zmienić niektórych rzeczy, na przykład skłonności do wyrażania poglądów. > natomiast ataki osobiste, wydawalo mi sie do tej pory, sa ponizej twojego poziomu Widocznie przeceniłaś mój poziom… Poza tym gdzie ja właściwie Cię zaatakowałem osobiście? Odpowiedz Link Zgłoś
good_morning Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 11:55 kolejne wnioski wyssane z palca: gdzie pisze, ze jestem z tego dumna? ano widocznie... Odpowiedz Link Zgłoś
gr.eenka Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 11:23 6 języków w tej chwili ze mnie wychodzi czysta zazdrość Odpowiedz Link Zgłoś
good_morning Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 11:29 to jest moje hobby i praca i dosc powszechne w moim zawodzie, nie jestem jakims ewenementem Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk-systemu-edukacji Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 11:42 > i dosc powszechne w moim zawodzie, nie jestem jakims ewenementem Mhm. A te losowo stawiane przecinki w poprzednim poście to też w ramach „języka internetowego”? Rozumiem, że można sobie darować duże litery na początku zdań, jak ma to w zwyczaju robić Six_a albo (miała) nieżyjąca już blogerka Chustka. Natomiast rezygnacja z polskich znaków może wprowadzić wiele niejednoznaczności, jak sobie z tym radzisz? A co do koncepcji o początku i końcu wyrazu, to ją trochę rozwinęłaś (twórczo), ponieważ chodzi w niej o to, że litery danego słowa mogą być, owszem, poprzestawiane, ważne, żeby pierwsza i ostatnia były na swoim miejscu – ale to muszą być te same litery! mowa jest tylko o kolejności! Od kiedy niby „a” i „ą” czy „l” i „ł” to te same litery? Błagam, nie wmawiaj sobie i innym, że zrezygnowawszy z polskich znaków, pozostajesz czytelna, bo to niedorzeczność. Odpowiedz Link Zgłoś
good_morning Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 11:48 jednak rozumiesz, co napisalam? dziwne... tak, przecinki tez. lubie zwlaszcza losowo. darmowa rada na koniec: czytaj tez emotki, ktorych ludzie uzywaja. zycie nie musi byc smiertelnie powazne. Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk-systemu-edukacji Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 12:03 > jednak rozumiesz, co napisalam? dziwne... Cóż, da się zrozumieć tekst bez polskich znaków, tylko że jest to dość żmudne. Wiadomo chyba, że proces czytania jest, wyjąwszy przypadki drobnych dzieci lub półanalfabetów, automatyczny: raczej widzi wyraz jako całość niż skupia na poszczególnych literach. Brak tzw. ogonków bardzo ten proces zaburza i utrudnia. Z tego też powodu błędem typograficznym (częstym niestety!) jest nadmierne używanie wersalików: TO JEST MNIEJ CZYTELNE. To jest bardziej czytelne. > zycie nie musi byc smiertelnie powazne. Ja nie biorę, ale to nie znaczy, że nie wolno mi od czasu do czasu napisać czegoś serio, jak teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
good_morning Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 12:10 no widzisz, tu tez sie roznimy opiniami. dla mnie nie jest to żmudne (ż jako prezent dla krytyka). w przypadkach watpliwych fatyguje sie i wstawiam te żźćłńąę ;P byloby dobrze, gdybys serio nie czepial sie profesjonalnych umiejetnosci osob, z ktorymi nie pracowales. Odpowiedz Link Zgłoś
marguy Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 14:20 krytyk, czepiasz sie, bo mozesz, bo jest ku temu okazja. Pisze na klawiaturze AZERTY, nie mam polskich znakow, nie mam programu do ich stosowania, nie mam checi do trawienia polowy zycia na wstawianie znakow diakrytycznych w tekstach majacych niezobowiazujacy, czesto zabawowy, kontekst czyli na forum. Kto zechce, ten zrozumie, kto nie, jego sprawa. Osobiscie przyzwyczailam sie do jezyka netowego, ktory mozna uznac za swego rodzaju igraszi jezykowe. Lubie je szczegolnie w wydaniu sixy, ktorej fantazja czesto rozbawia mnie do lez. Co do fantazyjnego stawiania przecinkow w jezyku polskim, to przyznac musze, ze zdarza mi sie miec z nimi problemy, ktorych przyczyna jest uzywanie w zyciu codziennym jezyka obcego, w ktorym zasady ich stawiania roznia sie od obowiazujacych w jezyku polskim. Zwyczajnie ulegam tzw. kalce jezykowej. Odnosnie polszczyzny samej w sobie to szczegolny szlag mnie trafia gdy wlaczajac Polsat slysze najbardziej idiotyczne i niczym nieuzasadnione stawianie akcentu na pierwszej lub drugiej sylabie. No i nowomowa czyli pseudoneologizmy w rodzaju modowy itp. Tu mam juz odruch wymiotny. Ostatnia zaraza jezykowa, to niewlasciwe stosowanie dopelniacza zamiast biernika: nagminne w jezyku mowionym i pisanym oraz niewlasciwa wymowa oraz stosowanie wyrazow obcego pochodzenia. Koncze milym pozdrowieniem i ponownym stwierdzeniem: czepiasz sie stary i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk-systemu-edukacji Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 15:28 > Pisze na klawiaturze AZERTY, nie mam polskich znakow, nie mam programu do ich > stosowania Nie wierzę, żeby w dobie obecnych technologii był to jakiś kłopot, zresztą w ostateczności zawsze możesz pisać forach zagranicznych, gdzie użytkowników klawiatur AZERTY, czymkolwiek one są, w pełni się akceptuje. > Osobiscie przyzwyczailam sie do jezyka netowego, ktory mozna uznac za swego > rodzaju igraszi jezykowe. Lubie je szczegolnie w wydaniu sixy, ktorej fantazja czesto > rozbawia mnie do lez. No właśnie, Six_a tak pisze, bo ma taki styl; nie przyłapałem jej nigdy na raczeniu użytkowników łzawymi opowieściami o zaciętym shifcie czy wybrakowanej klawiaturze. Poza tym Siksowe posty nie są nieczytelne. Odpowiedz Link Zgłoś
marguy Re: Ze specjalną dedykacją 24.02.13, 00:17 Naprawde uwazasz, ze zyciowa koniecznoscia jest posiadanie polskiej czcionki tylko po to aby uzywac jej na forach? Sugestia o "pisaniu na zagranicznych forach" pachnie dziwnie. Czyzbys zarazil sie od jasia husa wedzonego przasna frustracja? Odpowiedz Link Zgłoś
gr.eenka Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 11:57 zostanę Twoją fanką :) ja nie mogę nauczyć się jednego obcego - dla mnie to męka sama w sobie Odpowiedz Link Zgłoś
good_morning Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 12:01 ja bym cie nauczyla ;) (czytaj szybko, bo zaraz przyjdzie 'krytyk' i sie doczepi (rowniez) do moich umiejetnosci naucvzycielskich. o, wcisnelo mi sie v, specjalnie zostawie ;P) Odpowiedz Link Zgłoś
rekreativa Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 12:56 A mogłabyś powiedzieć, jakie języki znasz, jeśli to nie tajemnica? Odpowiedz Link Zgłoś
good_morning Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 14:41 slowiaŃskie germaŃskie romaŃskie Odpowiedz Link Zgłoś
rekreativa Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 15:15 Acha, myslałam, że może jakieś egzotyczne :) Odpowiedz Link Zgłoś
swiete.jeze Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 11:50 > nie wiem, czy jestes lingwistka, Nie, ja jestem zwykłym internetowym grammar nazi. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 12:26 ;) widać ,że w zimie przestój w budownictwie ,bo siedzisz i płodzisz wątki jeden za drugim. Odpowiedz Link Zgłoś
swiete.jeze Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 12:32 Co ty opowiadasz? Poprzedni mój wątek tutaj, to był ten z 12.02.13. Odpowiedz Link Zgłoś
kino.mockba Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 14:12 Za stawianie spacji przed przecinkiem szanowna koleżanko, to powinni biczować publicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk-systemu-edukacji Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 15:44 > Za stawianie spacji przed przecinkiem szanowna koleżanko, to powinni biczować > publicznie. Bardzo się z tym zgadzam! Odpowiedz Link Zgłoś
fiigo-fago Głupota i ignorancja. ;) 23.02.13, 12:25 Na forach staram się po cenzurującym programie wypluty tekst dopiero wstawiać, ale nie dlatego że uważam to za prawidłowe, ale dla świętego spokoju, bo zamiast na merytoryczną część to bo sporo osób się rzucało na błędy w imię „wytknij bliźniemu swemu co tylko się da”. :D A osobiście uważam za głupotę narodową zostawienie w naszym pisanym języku ó,ż, ch, itd. Kiedyś to faktycznie robiło różnicę, w staropolskim inaczej się wymieniało te głoski. Ale staropolski język odszedł dawno, a my konserwatywnie trzymamy się tych językowych dziwadeł. I tak dobrze że nie ma reguły by pisząc ó, ż, itd - stać na jednej nodze robiąc małpie miny – taki sam w tym sens przecież. ;) A osoby wytykające innym orty to już mnie bawią niepomiernie, bo przypominają mi małpy z eksperymentu ze słupem na szycie którego były banany, i z prądem. Co do skracania ł do l, ż do z, itd. Tu się kłania historia polskiego Internetu. Oczywiście „krytykacze” nie maja o niej pojęcia, łącznie z Bralczykiem. Zatem w skrócie: na początku do komunikacji ze sobą ludzie używali IRCa, to coś w rodzaju czatu było. Ludzie używali różnych klientów irca z różnych platform systemowych. I gdy jedni pisali ó,ż, itd. to inni w tym miejscu widzieli dziwne znaczki typu &^%&* ,*(^& ,()*. I wtedy doszedł punkt do Netykiety – piszemy bez polskich znaków. Zatem osoby chcący być kulturalne przyzwyczaiły się pisać bez pl znaków. Ja sam osobiście na komunikatorach mam jeszcze to przyzwyczajenie i nie zamierzam go zmieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk-systemu-edukacji Re: Głupota i ignorancja. ;) 23.02.13, 15:41 > Tu się kłania historia polskiego Internetu. Oczywiście „krytykacze” nie maja o niej pojęcia, > łącznie z Bralczykiem. Zatem w skrócie: na początku do komunikacji ze sobą ludzie używali > IRCa, to coś w rodzaju czatu było. Ludzie używali różnych klientów irca z różnych > platform systemowych. Zabawne, że wychowałem się na konsoli linuksowej (rodziców nie było stać na dobry komputer, i chwała im za to), pierwsze pogawędki internetowe prowadziłem za pośrednictwem IRC-a, korzystając z programu BitchX (tak! tak!) – i, patrzcie go, dzisiaj nie trawię pisania bezogonkowego. I CO TERAS? > Zatem osoby chcący być kulturalne przyzwyczaiły się pisać bez pl znaków. W Sieci wszystko się tak bystro zmienia, że przyzwyczajanie się do czegokolwiek graniczy z szaleństwem. PS Swoją drogą aż się łezka w oku kręci: Odpowiedz Link Zgłoś
fiigo-fago Re: Głupota i ignorancja. ;) 23.02.13, 20:31 Ja tam nigdy nie opanowałem sztuki szybkiego pisania, a robienie ogonków tylko mnie spowalnia jeszcze bardziej. I nim z ogonkami odpiszę na jedno pytanie, dostane następne, lub się ktoś niecierpliwi że nie odpisuję. :D Zatem moje przyzwyczajenie jest funkcjonalne, i się go trzymam. Ogonki są niefunkcjonalne, więc jak ktoś sobie chce ich używać to niech używa, ja nie chcę i nie muszę. :P A początki komputerów i Internetu to faktycznie były fascynujące. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kino.mockba Re: Głupota i ignorancja. ;) 23.02.13, 21:12 > A osobiście uważam za głupotę narodową zostawienie w naszym pisanym języku ó,ż, > ch, itd. Kiedyś to faktycznie robiło różnicę, w staropolskim inaczej się wymie > niało te głoski. Ale staropolski język odszedł dawno, a my konserwatywnie trzym > amy się tych językowych dziwadeł. I tak dobrze że nie ma reguły by pisząc ó, ż, > itd - stać na jednej nodze robiąc małpie miny – taki sam w tym sens prze > cież. ;) www.polityka.pl/kultura/aktualnoscikulturalne/1535955,1,dlaczego-nie-upraszczamy-polskiej-ortografii.read Odpowiedz Link Zgłoś
fiigo-fago Re: Głupota i ignorancja. ;) 23.02.13, 23:15 Gdybyśmy słuchali tradycjonalistów, którzy chcą „ać było nuże zawźdy tako jakoż drzewiej wszytko bywało wedle ich gwoli” – to byśmy do dziś tak pisali. ;) Oczywiście my musimy być 100 lat za murzynami we wszystkim, a gdzie indziej jakoś się da. www.galicjusz.pl/wiadomosci/Chca+uproscic+angielska+pisownie+wiadomosci+news,/wiadomosci/article?jdnews_id=877 Odpowiedz Link Zgłoś
fuzja.jadrowa Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 12:37 Nie zgadzam sie z krytykiem. Forumowe teksty bez ogonkow czytam (a raczej - skanuje) bez problemu. Zaburzenia w odbiorze? Nie zauwazylam. Forum jest jedynym miejscem, w ktorym posluguje sie jezykiem polskim. Na co dzien klepie bezwzrokowo w jezyku obcym (od jakichs 9 lat, wczesniej komputera uzywalam sporadycznie). Nie potrafie plynnie stawiac ogonkow, zachowujac przy tym przyzwoita predkosc tworzenia zdan. Czyli wychodzi na to, ze post startowy skierowany jest rowniez do mnie - nie mam czasu na uzeranie sie z polskimi znakami. Na forum wypowiadam sie na tyle rzadko, ze nie widze potrzeby zmiany ustawien wylacznie na potrzeby sklecenia kilku postow na dzien/tydzien. Jezeli komus utrudniam odbior, prosze mnie dodac do nieprzyjaciol. Odpowiedz Link Zgłoś
allatatevi1 Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 13:23 Moimi faworytami są: znaleść wziąść karze (od kazać, nie od karać) Najlepsze wymówki: - śpieszę się - to literówka - mieszkam poza Polską od wielu lat Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk-systemu-edukacji Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 14:03 > - mieszkam poza Polską od wielu lat „I nie mam polskiej klawiatury”. :D Odpowiedz Link Zgłoś
marguy Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 14:28 krytyk, pomomo tego, ze mieszkam poza krajem juz prawie 30 lat, zycze tobie rownie dobrej sprawnosci w poslugiwaniu sie polszczyzna jezykowej jak moja. Nie lubie bawic sie w wypruwanie komus flakow, ale jesli pamiec mnie nie myli, to w swoich wypowiedziach czesto pozwalasz sobie na dosc duza swobode jezykowa, szczegolnie gramatyczna (nieszczesna walka biernika z dopelniaczem). Jednym slowem, jesli chcesz rzucac kamieniami postaraj sie byc bez winy. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk-systemu-edukacji Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 15:11 > zycze tobie rownie dobrej sprawnosci w poslugiwaniu sie polszczyzna jezykowej jak moja :) > Nie lubie bawic sie w wypruwanie komus flakow, ale jesli pamiec mnie nie myli, > to w swoich wypowiedziach czesto pozwalasz sobie na dosc duza swobode jezykowa, > szczegolnie gramatyczna (nieszczesna walka biernika z dopelniaczem). Przede wszystkim zawsze zachęcam użytkowników do informowania mnie o dostrzeżonych błędach, omyłkach i usterkach, wychodzę bowiem z założenia, że mogę tylko na tym skorzystać. Nie uważam, żeby zwracanie uwagi na błędy było równoznaczne z „wypruwaniem flaków”. Nie sądzę też, żebym pozwalał sobie na „dość dużą swobodę” w gramatyce, choć z pewnością nie jestem nieomylny. Dlatego będę wdzięczny za przykłady tej walki biernika z dopełniaczem, której się rzekomo dopuszczam. Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 23:54 krytyk tak sie przejal klasykami teorii, ze postanowil samego siebie przemienic w nowego czlowieka jezyka rodzimego. Timur gramatyki. Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 14:16 przestawione y oraz z sa wystarczajacym powodem aby sobie nie zawracac tylka polskimi znakami do czego doczodza poprzestawiane kropki myslniki a takz ei nne znaki i litery skoro joyceowi wolno to wolno i nam nie wszyscy maja szmergla poza tym odrobina odmiennosci nie jest grzechem umowmy sie ze to jest zabawa Odpowiedz Link Zgłoś
marguy Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 14:35 umowmy sie ze to jest zabawa Nie, to nie jest zabawa. Jezyk, to podstawowe narzedzie komunikacji spoleczenstwa i najwazniejszy element jego spojnosci. Stad zjawisko oraz ogromna rola jezyka literackiego, ktorego rola jest, bez negacji jezykow regionalnych oraz dialektow, utrwalanie owej spojnosci. Trudno uznac za kulturalnego kogos, kto nie opanowal dostepnego wszystkim jezyka literackiego. Istnieje duza roznica pomiedzy licentia forumica a zwykla nieznajomoscia jezyka. Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 23:48 pisia spelnia wiele waznych funkcji, ale umowmy sie, ze sluzy do zabawy. Tak przez analogie. Oprocz komunikacji werbalnej, istnieje pozawerbalna. I ona stanowi wiekszosc przekazu, jakies 93%. Panowie czesto komunikuja sie za pomoca focha :D Jezyk na poziomie forum i jezyk w rodzinie czy spoleczenstwie, to sa nieco odmienne istoty. Co jest funkcja forum? Chyba nie powazna dyskusja o wadach i zaletach trurbin wiatrowych w pozyskaniu "czystej" energi, bez wzgledu na zdrowie sasiadow? > Trudno uznac za kulturalnego kogos, kto nie opanowal dostepnego wszystkim jezyk > a literackiego. Uwazam, ze posiadlem jezyk polski w stopniu wystarczajacym do spelnienia Twojego kryterium. Niemniej jednak, lubie pisac na forum, jak pisze. Bez wzgledu na latke, ktora mi przyczepisz. Szmoncesowe dowcipy tez opowiadasz idealnym jezykiem literackim? Masz ochote pojedynkowac sie na przecinki? :( Odpowiedz Link Zgłoś
marguy Re: Ze specjalną dedykacją 24.02.13, 00:31 nie.mam.20, pokaz mi gdzie napisalam, ze wszedzie, nawet w szkolnym kiblu na scianie trzeba pisac aleksandrynem? Napisalam, ze bawic sie jezykiem mozna zaczac wtedy gdy sie go naprawde opanowalo w wersji oficjalnej, tj. literackiej. Przejrzyj uwaznie to forum, skojarz nicki, ich profesje oraz poziom wyksztalcenia i porownaj to z jakoscia jezykowa wpisow nie majacych nic wspolnego z zartami. Szczeka tobie opadnie z hukiem i z wysoka gdy zobaczysz jak niski poziom znajomosci jezyka reprezentuja osoby po studiach, czesto kilku fakultetach. Jezyk pisany, tak jak jezyk mowiony jest nawykiem. Predzej czy pozniej wychodza zakorzenione bledy, nalecialosci, regionalizmy i nie widze w tym nic zlego. Kazdy ma jakies slabe punkty. Co innego nagminne uzywanie wyrazow w niewlasciwym kontekscie, nieznajomosc ich znaczenia, tragiczna odmiana zaimkow osobowych i wiele, wiele innych. Bawic sie? Alez jak najbardziej, tylko, ze i bawic sie trzeba umiec. Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 Re: Ze specjalną dedykacją 24.02.13, 00:51 1. jak sie w kiblu pisze to jedno, jak sie toto czyta, to osobna sprawa... 2. > Napisalam, ze bawic sie jezykiem mozna zaczac wtedy gdy sie go naprawde opanowa > lo w wersji oficjalnej, tj. literackiej. bylbym sie nie zgodzil :) nie trzeba byc kierowca rajdowym, zeby jezdzic szybko po polnych drogach... 3. > Przejrzyj uwaznie to forum, skojarz nicki, ich profesje oraz poziom wyksztalcen > ia uuuuu, bedzie trudno. Poza samozwanczym abiturientem szkoly podstawowej, mam pojecie o wyksztalceniu dwu osob z tego forum. W odroznieniu od gwiazd, nie prowadze kapownika "kupamieci", nie pamietam, kto, co i kiedy pisal. Zyje terazniejszoscia (mialem napisac dniem dzisiejszym, ale sie ugryzlem w prawy ALT). Zakladam, ze mamy po maturze, niektorzy starej, niektorzy giertychowskiej. Zauwazylem natomiast, ze osoby wyksztalcone wystarczajaco, aby moc sobie pozwolic na jezykowe igraszki, maja niewielki wklad w rzeczowa dyskusje na forum. 4. > Szczeka tobie opadnie z hukiem i z wysoka gdy zobaczysz jak niski poziom znajom > osci jezyka reprezentuja osoby po studiach, czesto kilku fakultetach. jak wyzej, kiedy konczyly szkole? 5. Nadal uwazam, ze nie nalezy ze smiertelna powaga traktowac ludzi i ich slownych wyczynow [uff, spocilem sie, bo nie wiem - czy przypadek mi sie nie pogmatwal? traktowac - kogo co, czy kogo czego? ]. Podobnie jak seks, oprocz usankcjonowanego przez kk, istnieje tzw. kinky sex :P Poswawolic sobie mozna w rozny sposob, co nie znaczy, ze ogolnie jestesmy osoba powazna, skromna oraz odpowiedzialna. 5. > Szczeka tobie opadnie z hukiem i z wysoka mnie juz chyba nic nie zdziwi :) 6. tylko, ze i bawic sie trzeba umiec. moja mama tez powtarzala, zebym sie nie bawil nie-zabawkami Odpowiedz Link Zgłoś
good_morning tak tak, sztandary i traby... 24.02.13, 10:03 przede wszystkim mlodziez bawi sie jezykiem na calego. czy opanowali jezyk literacki w wystarczajacym stopniu, by dostac na zabawe jezykiem certyfikat? forum to namiastka rozmowy. jak komus sie chce pisac literackim, prosze bardzo. czy jest przymus czytania osob, ktore maja to w nosie? btw. przecinki bede sobie wstawiac nadal tam, gdzie zrobilabym przerwe, zrobila mine, spojrzala na kogos oczekujac reakcji itd. (w normalnej rozmowie). zawsze wydawalo mi sie oczywiste, ze poza forum, w realnym zyciu, osoby tu piszace posluguja sie jezykiem ojczystym w zupelnie inny sposob, dostosowujac jezyk do okolicznosci. do glowy by mi nie przyszlo krzyzowac uzytkownika za jego jezyk na forum! przeciez to nie jest forum profesjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
fuzja.jadrowa Re: tak tak, sztandary i traby... 24.02.13, 11:22 > btw. przecinki bede sobie wstawiac nadal tam, gdzie zrobilabym przerwe, zrobila > mine, spojrzala na kogos oczekujac reakcji itd. (w normalnej rozmowie). Poruszylas ciekawy temat. Zauwazylam u siebie celowe pomijanie znakow przestankowych (glownie przecinkow) na forum. Czesto koncowy zapis wydaje mi sie zbyt oficjalny, porzadny, poprawny i kloci sie ze sposobem, w jaki chcialabym dana mysl przekazac (czyli kloci sie z tym, jak wyrazilabym te mysl glosno, w luznej, niezobowiazujacej rozmowie). Na przyklad, gdy chce podkreslic, ze wypowiadam kwestie jednym tchem - usuwam niektore przecinki. Na poczatku irytowaly mnie potrojne pytajniki, podziesietne wykrzykniki i powielone wielokropki (".........."), poniewaz takie zlepki znakow przestankowych po prostu nie istnieja. Sama nadal nie uzywam, ale jestem w stanie zrozumiec, ze ktos w ten sposob, w "zywej" dyskusji na forum, moze chciec bardziej precyzyjnie (naturalnie, a nie literacko ;)) wyrazic towarzyszace wymianie zdan emocje, ktorych na ekranie nie widac. Tak sobie to tlumacze. A czy jest to celowe, czy wynika z niewiedzy - niech ci, ktorzy stosuja, rozlicza sie sami ze soba. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
good_morning Re: tak tak, sztandary i traby... 24.02.13, 13:42 dlatego tez ja pisze czesto w osobnych liniach zawsze tak pisalam na forum, juz dawno dawno temu Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 23:51 wrecz odwrotnie. Zbaczajac z tematu - szczesliwe dzieci maja szczesliwych rodzicow. Zgorzkniale kobiety mnie nie ciagna, wesole, jak najbardziej. :P Odpowiedz Link Zgłoś
good_morning Re: Ze specjalną dedykacją 24.02.13, 09:48 z zabawa to zart byl przeciez, mrugniecia pan nie widzial? ;) co do dzieci i rodzicow - zgadzam sie, i owszem. nawet na serio sie zgadzam :) Odpowiedz Link Zgłoś
facettt pisze od Cwiercwiecza bez polskich znakow 23.02.13, 15:22 sniete.jeze i nie zauwazylem, by mi sie jaka krzywda z tego powodu dziala :) Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 Re: pisze od Cwiercwiecza bez polskich znakow 23.02.13, 23:57 świerze.jeże mocniej kłują. Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 Re: pisze od Cwiercwiecza bez polskich znakow 24.02.13, 00:01 oto do cyego prowadyi skupianie sie na duperelach, polskich ynakow mi sie yachcialo ŁD "świerze" oto do czego prowadzi skupianie sie na duperelach, polskich znakow mi sie zachcialo :D Odpowiedz Link Zgłoś
rekreativa Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 15:22 Pomijanie polskich znaków nieszczególnie mi przeszkadza. Za to nie cierpię celowego pisania nieortograficznego, jakieś "bul", "ożeh", "menszczyzna" itp., a zauważyłam, że to jest taka forumowa maniera. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.eenka Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 15:26 rekreativa napisała: > Pomijanie polskich znaków nieszczególnie mi przeszkadza. Za to nie cierpię celo > wego pisania nieortograficznego, jakieś "bul", "ożeh", "menszczyzna" itp., a za > uważyłam, że to jest taka forumowa maniera. > nie wszyscy tak piszą sixa tylko tak pisze, ale sixa to nie wszyscy Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk-systemu-edukacji Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 15:47 > ale sixa to nie wszyscy I odwrotnie – nie wszyscy są Six_ą. Powiadają, że co wolno wojewodzie… ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kalllka Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 16:16 Zupelnie mozliwym,ze sixa@ to nie wszyscy i na odwrót chwała wiec Bogu, ze sieć i jej wynalazki ( copy and paste) poki co nie zabiły w nas umiejetnosci uczenia sie na bledach Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk-systemu-edukacji Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 16:22 > Zupelnie mozliwym,ze sixa@ to nie wszyscy i na odwrót > chwała wiec Bogu, ze sieć i jej wynalazki ( copy and paste) poki co nie zabiły > w nas umiejetnosci uczenia sie na bledach O, dzięki, bo akurat nie mam nic lepszego do roboty przy sobocie niż rozwiązywać szarady. Odpowiedz Link Zgłoś
facettt Odkond.. 23.02.13, 16:32 krytyk-systemu-edukacji napisał: O, dzięki, bo akurat nie mam nic lepszego do roboty przy sobocie niż rozwiązywać szarady. Odkond... nauczylem sie texty kalci wrzucac na translator - zrozumienie idzie mi duzo lepiej: A be, with sixa@ is not all and vice versa glory so God, to the network and its inventions (" and th) poki at not killed in us umiejetnosci aug learning the error Odpowiedz Link Zgłoś
kawoosia Re: Odkond.. 24.02.13, 14:20 facettt napisał: > Odkond... nauczylem sie texty kalci wrzucac na translator - zrozumienie idzie m > i duzo lepiej: > > A be, with sixa@ is not all and vice versa > glory so God, to the network and its inventions (" and th) poki at not killed > in us umiejetnosci aug learning the error Genialne :) Tylko że kalci nie trudno zrozumieć :) Odpowiedz Link Zgłoś
gr.eenka Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 20:20 krytyk-systemu-edukacji napisał: > > ale sixa to nie wszyscy > > I odwrotnie – nie wszyscy są Six_ą. Powiadają, że co wolno wojewodzie&hel > lip; ;) no ba Sixa przez duże S Odpowiedz Link Zgłoś
fuzja.jadrowa Re: Ze specjalną dedykacją 23.02.13, 20:16 > Za to nie cierpię celo > wego pisania nieortograficznego, jakieś "bul", "ożeh", "menszczyzna" itp., a za > uważyłam, że to jest taka forumowa maniera. Mnie nie przeszkadza (czesto bawi), pod warunkiem, ze jest umiejetnie wplecione w tekst i wychodzi spod palcow osoby, ktora udowodnila, ze umie pisac poprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kawoosia Re: Ze specjalną dedykacją 24.02.13, 14:14 rekreativa napisała: > Pomijanie polskich znaków nieszczególnie mi przeszkadza. Za to nie cierpię celo > wego pisania nieortograficznego, jakieś "bul", no wiesz.... to przez pana prezydenta. "ożeh", "menszczyzna" itp., a za > uważyłam, że to jest taka forumowa maniera. > I słusznie zauważyłaś, gdyż język forumowy rządzi się swoimi prawami, jest plastyczny, a co więcej specyficzny styl, który posiadają niektórzy forumowicze jest nieodłączną częścią ich internetowej kreacji. Jest to akceptowane. Każdy wie że to gra, zabawa językiem, która ma zastąpić to, czego brak w rozmowie via internet: błysk oka, intonacja, pauzy, uśmiech. To raczej nieszkodliwe zjawisko, nie powinno zrujnować naszego języka literackiego, który istnieje i ma się dobrze tam, gdzie być powinien :) Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Ze specjalną dedykacją 24.02.13, 12:35 a mi sie nie chce, ani zmieniac klawiatury ani uzywac dodatkowych klawiszy, Odpowiedz Link Zgłoś
kawoosia Re: Ze specjalną dedykacją 24.02.13, 15:25 O ile nieużywanie znaków diakrytycznych w postach forumowych jest do przełknięcia (chociaż nierzadko trzeba w takim poście wrócić do początku zdania, by wychwycić zamierzony sens), to nie znoszę w mowie potocznej błędów językowych, te najbardziej irytujące to: "kupywać" , "pojedyńczy",, jaBŁko"- powinno wymawiać się [japko]! i akcentowanie słowa nauka. Tragedia. jak się powinno to słówko wymawiać powinno się przypomnieć stary wierszyk: "to nauka jest dla żuka, żuk za żonę żuka szuka". NAuka – nie jest to słowo zakończone na -ika lub -yka. Należy mówić naUka z wiki. Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 starsi ludzie widzieli na wlasne oczy i uszy 25.02.13, 07:46 adherbal.wrzuta.pl/audio/2gjN43QZgyG/jerzy_dobrowolski_-_monolog_jezykowy Odpowiedz Link Zgłoś