Dodaj do ulubionych

Listy polecone

07.03.13, 21:49
Jak ich nie otrzymywać? Mam dość łażenia na pocztę. A poza tym napawają mnie lękiem. Chyba mam listofobię.
Obserwuj wątek
    • sandrad2 Re: Listy polecone 07.03.13, 22:04
      masz dwie możliwości:
      -olewać druczki do odbioru listu i nie odbierać (możesz coś ważnego przegapić..)
      -złożyć na poczcie oświadczenie, że godzisz się żeby polecone wrzucali ci do skrzynki jako odebrane (nie trzeba chodzić odbierać, ale jest ryzyko, że poczta coś zgubi..)
      • georgia241 Re: Listy polecone 07.03.13, 22:08
        Powinno być coś takiego jak blokada kontaktu innego niż telefoniczny z numeru jawnego. Wprowadziłabym to, gdybym była władna.
        • jan_hus_na_stosie2 Re: Listy polecone 07.03.13, 23:45
          georgia241 napisała:

> Powinno być coś takiego jak blokada kontaktu innego niż telefoniczny z numeru j
          > awnego.

a mnie bardzo wkurza jak do mnie dzwonią, prawie nigdy nie odbieram telefonu z nieznanych numerów, bo wychodzę z założenia, że skoro ktoś ma mój numer (a ja nie mam jego) to nie dzwoni do mnie aby dać mi prezent, ale po to, abym wyświadczył mu przysługę albo coś mi sprzedać...

Mam poblokowane numery mojego banku, Open Finance, Home Broker oraz mojego operatora sieci komórkowej. Jeśli ktoś ma do mnie interes to niech pisze na e-maila lub wyśle mi list, wara od dzwonienia do mnie.

Odbieram telefony tylko od osób, którym osobiście dawałem swój numer telefonu oraz brałem numer od nich (dzięki czemu widzę kto dzwoni)

• mila2712 Re: Listy polecone 08.03.13, 19:28
            jan_hus_na_stosie2 napisał:

> georgia241 napisała:

> a mnie bardzo wkurza jak do mnie dzwonią, prawie nigdy nie odbieram telefonu z
            > nieznanych numerów, bo wychodzę z założenia, że skoro ktoś ma mój numer (a ja n
            > ie mam jego) to nie dzwoni do mnie aby dać mi prezent, ale po to, abym wyświadc
            > zył mu przysługę albo coś mi sprzedać...

lub też ..... ktoś szuka kontaktu w celach zawodowych
            gdybym ja tak robiła to pozbyłabym się automatycznie połowy przychodów z działalności

• jan_hus_na_stosie2 Re: Listy polecone 08.03.13, 19:33
              mila2712 napisała:

> lub też ..... ktoś szuka kontaktu w celach zawodowych
              > gdybym ja tak robiła to pozbyłabym się automatycznie połowy przychodów z działa
              > lności

1) nie prowadzę działalności
              2) gdy szukam pracy robię wyjątek od tej zasady

• mila2712 Re: Listy polecone 08.03.13, 19:35
                no to masz spokojną głowę ( co nie znaczy że możesz mieć spokojną pracę )
                X telefonów dziennie może człowieka wyprowadzić z równowagi

Tak gdy ktoś szuka pracy to musi być zwarty i gotowy :p
                • jan_hus_na_stosie2 Re: Listy polecone 08.03.13, 19:41
                  poza tym mam dwie komórki, i nawet jak szukam pracy to w CV umieszczam ten "gorszy" numer, numer osobisty, który posiadam od lat wielu daję tylko wybrańcom ;)

• mila2712 Re: Listy polecone 08.03.13, 19:43
                    jan_hus_na_stosie2 napisał:

> poza tym mam dwie komórki, i nawet jak szukam pracy to w CV umieszczam ten "gor
                    > szy" numer, numer osobisty, który posiadam od lat wielu daję tylko wybrańcom ;)

przybij piątkę - tez mam 2 komórki ( i 3 komputery - jak Boga kocham )
                    ale numery są tak samo ważne.

wybrańcom - czytaj babeczkom ;)
      • akle2 Re: Listy polecone 08.03.13, 08:39
        sandrad2 napisała:

> masz dwie możliwości:
        > -olewać druczki do odbioru listu i nie odbierać (możesz coś ważnego przegapić..
        > )

He he, listy sądowe i urzędowe i tak będą wtedy traktowane jak doręczone. Dla mnie to strzał w stopę, bo utraci się np termin odwoławczy itp. Jeśli spodziewamy się jakiegoś listu to dla zyskania na czasie można go odebrać czternastego dnia na podstawie awiza.
      • marta.uparta Re: Listy polecone 08.03.13, 20:08
        > -złożyć na poczcie oświadczenie, że godzisz się żeby polecone wrzucali ci do sk
        > rzynki jako odebrane (nie trzeba chodzić odbierać, ale jest ryzyko, że poczta c
        > oś zgubi..)

nie działa to w przypadku listów urzędowych (sądy, Urząd Skarbowy itp). Taki list tylko do rąk własnych, czyli tak czy siak na pocztę trzeba pójśc.
        Poza tym rozumiem. Poczta pod którą podpadam ma cos takiego, że nieważne ile osób stoi w kolejce (czasami przede mna jest tylko jedna)to min. 30 minut trzeba na niej odpękać.
    • mila2712 Re: Listy polecone 07.03.13, 22:34
      ha ha ha
      nie masz na to wpływu
    • paco_lopez Re: Listy polecone 08.03.13, 08:48
      nie odbieraj tych listów. wrócą tam skąd przyszły.
    • jeriomina Re: Listy polecone 08.03.13, 09:38
      Jeśli coś napawa Cię lękiem, to trzeba z tym do psychiatry.
      • lolcia-olcia Re: Listy polecone 08.03.13, 11:13
        > Jeśli coś napawa Cię lękiem,
        ... to masz coś na sumieniu :-)
        • jeriomina Re: Listy polecone 08.03.13, 19:45
          Też :D
          Ja np. na list polecony z sądu oczekiwałam swego czasu z utęsknieniem i ulgą, bo nadawał konkretny wymiar moim oczekiwaniom ;-)
    • tonik777 Re: Listy polecone 08.03.13, 09:49
      A dlaczego listy napawają Cię lękiem? Możesz to jakoś wytłumaczyć?
      Nie rozumiem też niektórych, którzy nie odbierają telefonów od nieznanych dzwoniących. Czego Ci ludzie się boją?
      • jan_hus_na_stosie2 Re: Listy polecone 08.03.13, 19:37
        tonik777 napisał:

> Nie rozumiem też niektórych, którzy nie odbierają telefonów od nieznanych dzwon
        > iących. Czego Ci ludzie się boją?

1) nie lubią jak im się zawraca dupę
        2) chronią swoją prywatność, jeśli nie dawali komuś swojego numeru telefonu to oznacza, że taka osoba weszła w posiadanie tego numeru w sposób w jaki adresat sobie nie życzy

• mila2712 Re: Listy polecone 08.03.13, 19:41

> 1) nie lubią jak im się zawraca dupę

Jasiu co Ty - za dużo dzisiaj z babkami wypiłeś ?
          > 2) chronią swoją prywatność, jeśli nie dawali komuś swojego numeru telefonu to
          > oznacza, że taka osoba weszła w posiadanie tego numeru w sposób w jaki adresat
          > sobie nie życzy

tak można chronić prywatność ale przekazanie drugiej osobie numeru chba tej prywatności aż tak nie narusza ?
          no co innego adres ....

• nobezkitu Re: Listy polecone 08.03.13, 20:11
            oj dajcie mu spokoj, jasio sobie po prostu wkrecil ze jest kims
            • mila2712 Re: Listy polecone 08.03.13, 20:12
              przecież tylko dyskutujemy ......
              • nobezkitu Re: Listy polecone 08.03.13, 20:22
                no tylko ostroznie, bo sie jasio zdenerwuje
                • mila2712 Re: Listy polecone 08.03.13, 20:28
                  mam nadzieję że na mnie nie
                  zresztą nikomu tutaj nie daję powodów .....

• nobezkitu Re: Listy polecone 08.03.13, 21:14
                    co ty, super jestes, nie gadaj no
      • georgia241 Re: Listy polecone 08.03.13, 21:29
        Jakbyś przeżyła najście na swój dom idioty, który by ci groził a potem miała sprawę w prokuraturze na zasadzie słowo przeciw słowu, to tez by ci uraz został. I wyprzedzę komentarze - nic temu człowiekowi złego nie zrobiłam. Chciał, grożąc mi i dziecku, wymusić na moim mężu decyzję urzędową. Od tej pory zorało mi psychikę. Nie otwieram drzwi raczej, chyba że znam dobrze. Jednak jak nawet ktoś bliski w miarę przyjdzie, wysyłam z komórki sms do mamy albo babci kto o której przyszedł. I listy mnie wkurzają, bo się bardzo wtedy bałam. Jakoś tak to jest, że jak nie wiem skąd, to się bardzo denerwuję.
    • good_morning Re: Listy polecone 08.03.13, 20:22
      albo urzędo-fobie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka