Dodaj do ulubionych

brak czasu

21.05.13, 23:24
Czy wam też z roku na rok coraz trudniej wygospodarować trochę czasu dla siebie? Kilka lat temu myślałam, że będzie coraz lepiej: skończę szkołę, zajmę się tylko pracą i wreszcie będę miała czas na przyjemności, ale to jednak nie prawda. Zawsze coś wypada, dodatkowa praca, wyjazd, a co dopiero będzie kiedy przyjdą dzieci? :( Dajecie sobie z tym radę?
Obserwuj wątek
    • zetka50 Re: brak czasu 21.05.13, 23:27
      daję radę, teraz leniuchuję :D
      • mariuszg2 Re: brak czasu 22.05.13, 02:58
        Pani tutaj?
    • minasz Re: brak czasu 21.05.13, 23:28
      nudzisz
    • six_a Re: brak czasu 21.05.13, 23:28
      wręcz przeciwnie.
    • pomidorkoktajlowy Re: brak czasu 22.05.13, 09:56
      Kwestia zaplanowania i organizacji obowiązków. Jak ktoś mówi, że nie ma czasu to wzbudza to we mnie lekko pogardliwy uśmiech. Ja mam zaplanowane wszystko, co najmniej tydzień do przodu, także czas dla siebie, mam bardzo dużo obowiązków. Myślę, że bardzo pomaga również fakt, że nie oglądam telewizji - polecam serdecznie.
      • solaris_1971 Re: brak czasu 22.05.13, 13:37
        Ja ogladam tv 30 minut dziennie, tzn wiadomosci.

I tez nie moge sie wyrobic. Wiem, ze to kwestia zlej organizacji czasu.
        • pomidorkoktajlowy Re: brak czasu 22.05.13, 15:18
          To może za dużo śpisz? Albo za dużo czasu spędzasz w internecie?
    • ofelia1982 Re: brak czasu 22.05.13, 14:18
      Jest tak, że tego czasu jest mniej jak pojawiają się dzieci. Wiem po sobie. Więcej czasu musisz poświęcić dziecku (i większość matek po prostu chce po powrocie z pracy), przygotowywanie mu posiłkó, karmienie etc. Ja jestem na etapie, że pracuję na pełen etat, mam dom na głowie (na spółę z mężem) i jedno dziecko na razie - i czas to u mnie najcenniejsze co może być. Dlatego większość decyzji podejmuję w oparciu właśnie o to jak cenny jest mój czas. Nie jeżdże na zakupy - robię wieczorem online (jak dzieć śpi) lub jak mam slow season w pracy:P
      Jak kupuję coś na necie - kiedyś bawiłam się w odbiór osobisty. Teraz mi szkoda czasu, wolę dopłacić te kilka zł..
      Ale to nie jest tak, że jest tylko kołowrotek.
      Dużo zależy od samoorganizacji i wsparcia drugiej strony (partnera, męża, chłopaka) - bo mimo pracy, dziecka, obowiązków domowych - jakoś znajduję czas na spotkania towarzyskie, zrobienie sobie peelingu migdałowego i maseczki raz na tydzień, na pomalowanie paznokci, czasem posiedzenie na necie, codziennie czytam książkę (co prawda mam siłę na 30-40 minut przed snem), wyrwanie sie na zakupy ciuchowe etc.
      Jest mniej spontanicznie - bo jak chcę wyjść ze znajomymi czy przyjaciółka muszę to zaplanować - umówić się z mężem, że wtedy on się zajmie dzieciem - ale da się.
      Powiem Ci, że ja jestem teraz dużo bardziej zorganizowana niż byłam kilka lat temu:)
      • solaris_1971 Re: brak czasu 22.05.13, 14:27
        Czytalam, ze dobrze jest zrobic sobie plan. Najlepiej go napisac.
        Zamierzam tak zrobic bo juz nie moge zniesc tego , ze mi czas przelatuje przez palce.
        • loginoftheyear zdemotywuje cie, ups, sorry ;D 22.05.13, 14:58
          u mnie nigdy zadne plany nie dzialaja
          nawet plan eseju ;D
    • lipsmacker Re: brak czasu 22.05.13, 14:39
      Na szczescie mam zupelnie przeciwnie, pracuje na pol etatu wiec czasu zarowno dla dzieci jak i dla siebie mam duzo. Moze sie to zmieni w nastepnym roku bo planuje isc do drugiej pracy na dwa dni w tygodniu, ale do takiej od-do wiec mysle ze wszystko da sie pogodzic. W pewnym wieku zaczyna sie ten wlasny czas liczyc i nie wyobrazam sobie rezygnowania z pewnych form spedzania czasu "bo praca". Pewnie dlatego nie nadaje sie do korporacji :)
    • loginoftheyear Re: brak czasu 22.05.13, 14:52
      ja generalnie staram sie zyc jak Arystoteles przykazal
      miec duzo wolnego czasu
    • mila2712 Re: brak czasu 23.05.13, 21:48
      3sylwka napisał(a):

> Czy wam też z roku na rok coraz trudniej wygospodarować trochę czasu dla siebie ?

Tak

Zawsze coś wypada, dodatkowa praca, wyjazd, a co dopiero będzie kiedy przyjdą dzieci? :(

Wtedy czasu jest jeszcze mniej, ale życie jest mino wszystko piękniejsze

Dajecie sobie z tym radę?

Dajemy :p
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka