wu_ka 29.07.04, 23:12 Opłata za pogrzeb w kościele wynosi 900 PLN! Czy ksiądz może ustalić sobie taka kwotę! Uważam to za niemoralne! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mroofcia Re: Zbulwersowałam się! 29.07.04, 23:30 Tak, ale Kościół idzie ludziom na rękę - na raty dają... : / Fu! Niesmaczne... : / Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smerfa Re: Zbulwersowałam się! IP: *.proxy.aol.com 30.07.04, 00:03 A kto wam karze isc do ksiedza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rocco [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 00:05 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
limonie Re: Zbulwersowałam się! 30.07.04, 08:13 o szlag, aż tyle? skurczybyk łysy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karen Re: Zbulwersowałam się! IP: 62.29.138.* 30.07.04, 08:18 Ksiądz może sobie ustalić taką kwotę, jaką chce, inna sprawa że nie powinien. Dowiadywała się moja znajoma (w Kurii w W-wie na Senatorskiej podobno), że za wszelkie "usługi kościelne" obowiązuje opłata tzw co łaska. Ja się na to powołałam biorąc ślub, gdy ksiądz sobie zażyczył 750 zł.... Odpowiedz Link Zgłoś
wu_ka Re: Zbulwersowałam się! 30.07.04, 15:22 Nie było możliwości negocjacji typu " co łaska" czy raty. Albo płacisz , albo... no właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta.nad.wodospadem szok 30.07.04, 16:23 ale to chyba już ostatnie takie podrygi - Kosciłowi tez się w końcu dobiora dla sumienia chyba czuja, że spada zaufanie społeczne do Kościoła i chapią co sie da Ja bym nie zapałaciła i zapytała się, czy "ksiądz odmawia posługi?" albo napisałabym pismo, że mnie nie stac i że prosze o posługę dla zmarłego - ciekawe co by odpisał on sie b. boją wyższych od siebie, boja sie o opinię, boja sie prasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wu_ka Re: szok IP: *.trzepak.pl 30.07.04, 16:36 dla mnie to tez był szok, 3 osoby robiły szybki przegląd portfeli i kieszeni. Ale podobno w innych parafiach jest taniej, dowiedziałam sie po fakcie. Ciekawe od czego to zalezy? Odpowiedz Link Zgłoś
misae Re: szok 30.07.04, 17:06 od czego zalezy? ano ksiadz sobie chodzi z koleda po domach, koperty wklada w odpowiednie przegrodki, oglada mieszkanko i wyciaga wnioski, do tego niezawodne jest tez plotkarstwo ludzi :o( Do tego ocenia tez wyglad petentow, wiec najlepiej ubrac sie w najgorsze ciuchy, najlepiej brudne. Trzeba tak przemaszerowac po osiedlu ale co tam... Do tego na przyklad w miastach sa osiedla lepsze i gorsze, czyli taka parafia w dobrej i zamoznej dzielnicy bedzie chciala wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta.nad.wodospadem ZOL 30.07.04, 17:07 czyli ksiądz ustala cennik indywidualny w/g ZOL? ZOL = Zewnętrzne Objawy Luksusu Odpowiedz Link Zgłoś
misae Re: ZOL 30.07.04, 17:15 tak wlasnie mi sie wydaje :o( podobnie dzieje sie w innych instytucjach, przykladowo moja kolezanka nie pracowala, maz zarabial grosze, dwoje dzieci. No i starali sie o jakies dodatki socjalne (sama nie wiem jakie), a pani w urzedzie walnela tekst "Oj nie wyglada Pani na taka biedna". Dziewczyna byla czysta, ubrana, wyprasowana, pomalowana i co z tego? Czy jak sie jest biednym to trzeba smierdziec i byc bez makijazu, miec dziury w ubraniach? Odpowiedz Link Zgłoś