Dodaj do ulubionych

obiad u rodzicow chlopaka

26.10.13, 11:44
W niedzielę idę po raz pierwszy na obiad do chłopaka, by poznać jego rodziców. Bardzo się stresuję, mimo, ze chłopak mówi, że nie mam się czego obawiać. Jak się ubrać? Czy mam brać ze sobą jakiś prezent? Wino? Kwiaty? Czy to będzie nietaktem. Z drugiej strony głupio iść z „gołymi rękami”. Pomocy! Mam 22 lata.
Obserwuj wątek
    • paco_lopez Re: obiad u rodzicow chlopaka 26.10.13, 12:12
      o rany czy ty idziesz na obiad czy do mam talent. idź po prostu na obiad i nie bądź gesslerową. to wszystko. wy tam wszyscy w stresie będziecie. najmniej ojciec chłopaka. dla niego , to bardzo fajnie , bo dawno już nie jadł obiadu z 22 - latką.
    • ipsetta Re: obiad u rodzicow chlopaka 26.10.13, 12:59
      nie wypada iść z pustymi rękoma. wypada przynieść jakiś podarek: pudełko czekoladek, może kawa, kwiaty, jakieś winko.
      • man_sapiens Re: obiad u rodzicow chlopaka 26.10.13, 16:52
        > nie wypada iść z pustymi rękoma. wypada przynieść jakiś podarek: pudełko
        > czekoladek, może kawa, kwiaty, jakieś winko.

Kawa nie, to trochę jak torebka cukru albo paczka makaronu. Chyba, że są smakoszami kawy i znajdziesz jakąś specjalną. Wino - jeżeli wiesz, które jest dobre i wiesz które lubią. Lepszy wybór to przyzwoity koniak (lubią wszyscy, whisky już nie) abo np. porto (w Lidlu 18zł bardzo przyzwoite, w Biedronce też niedrogie).
        • ipsetta Re: obiad u rodzicow chlopaka 26.10.13, 17:19
          >Wino - jeżeli wiesz, które jest dobre i
          > wiesz które lubią. Lepszy wybór to przyzwoity koniak (lubią wszyscy, whisky ju
          > ż nie) abo np. porto (w Lidlu 18zł bardzo przyzwoite, w Biedronce też niedrogi

oczywiście autorka powinna się wpierw zorientować, czy rodzice pijają i co pijają. :)

nie smakowałam nigdy porto w cenie do 20 zł, gdyż czytałam o nich niekorzystne opinie. Ale porto, zarówno ruby jak i tawny, jest przepyszne i warte polecenia, choć tu znów - wedle upodobań - o ruby wiadomo z góry, że jest słodkie, natomiast tawny może być i wytrawne (to tak dla informacji autorki, gdyby na zakup portwajnu chciała się skusić).
        • klawiatura_zablokowana Re: obiad u rodzicow chlopaka 28.10.13, 18:07
          >Lepszy wybór to przyzwoity koniak (lubią wszyscy, whisky ju
          > ż nie)

Jak już będę mieć pacholęta, to im włożę do portfela kartkę "nie lubię koniaku, proszę nie przynosić, podpisano przyszła teściowa", na wypadek gdyby zapraszały swoich lubych na obiadki...
    • magiczna_miotla Re: obiad u rodzicow chlopaka 26.10.13, 13:46
      nie ubierać się wyzywająco, wziąć ze sobą skromny podarunek ( kwiaty, wino) i być sobą :)
    • bombalska Re: obiad u rodzicow chlopaka 26.10.13, 14:40
      Mozesz upiec ciasto i zaniesc. A jak nie to kup bomboniere albo winko.
    • truskawka2013 Re: obiad u rodzicow chlopaka 26.10.13, 14:59
      Przynieś ciasto na deser i wino. Ubierz się ładnie, bądź uśmiechnięta :)
    • grassant Re: obiad u rodzicow chlopaka 26.10.13, 16:17
      ubierz się seksi i weź ptasie mleczko.
    • light_in_august Re: obiad u rodzicow chlopaka 26.10.13, 16:24
      Jakieś czekoladki dla pani domu powinny wystarczyć. Z winem bym uważała, nie każdy dobrze odbierze, że młoda dziewczyna przynosi alkohol. Ciasta nie radzę, bo pewnie gospodyni przygotuje deser i lepiej nie robić jej konkurencji.
      • horpyna4 Re: obiad u rodzicow chlopaka 26.10.13, 16:37
        Akurat o takie rzeczy powinna podpytać chłopaka. On powinien wiedzieć, co rodzice lubią.

• man_sapiens Re: obiad u rodzicow chlopaka 26.10.13, 16:48
      Dodam do tego, co piszą inni (skromne ubranie, kwiaty). Prezenty mogą być bardziej osobiste - ale to chłopak musiałby powiedzieć co się spodoba (np. książka - ale musi trafić 100% w gust, ładna filiżanka dla mamy jeżeli zbiera takie rzeczy, dobra bombonierka itd.).
      A na miejscu: trzy głębokie wdechy (i wydechy, nie zapomnij), uspokój się, postaraj się zachować przytomność umysłu i bądź miła ale nie nadskakująca. Nie wpadaj w panikę, cokolwiek by się stał (nawet gdybyś usiadła na ukochanym kocie teściowej). Patrz w oczy i staraj się sensownie rozmawiać, uśmiechaj się
    • mila2712 Re: obiad u rodzicow chlopaka 26.10.13, 17:48
      Nie przebieraj się
      Nie histeryzuj.
      Bądź sobą.
      Powodzenia.
    • pleciony.pojemnik.na.kangura Re: obiad u rodzicow chlopaka 26.10.13, 19:26
      Ubrać się normalnie.
      W kwestii prezentu zdać się na chłopaka, to jego rodzice.
    • zamysleniee Re: obiad u rodzicow chlopaka 26.10.13, 20:24
      Na gołe ręce najlepsze są rękawiczki. Szczególnie o tej porze roku.
    • wielkafuria Re: obiad u rodzicow chlopaka 26.10.13, 21:43
      ja zawsze lody przywoziłam do tesciowej niedoszłej i wszyscy byli szczesliwi, bo ciasto zazwyczaj sama piekla i albo dodawala kulke lodow jak pasowaly albo po prostu podawala osobno :P
    • belgijeskieczekoladki Re: obiad u rodzicow chlopaka 28.10.13, 13:41
      > mimo, ze chłopak mówi, że nie mam się czego obawiać

Na ciekawych ludzi można trafić. Moja siostra po zbliżonych zapewnieniach zdecydowała się na weekend u przyszłych teściów na drugim końcu Polski. Skromnie bez szaleństw z prezentami. Teściu do rany przyłóż, wesoły żartowniś, teściowa dramat, zobaczywszy ją w piątek blokadę jakąś złapała. Przez trzy dni praktycznie nie zamieniła z siostrą ani jednego słowa, jakoś dziwnie nie mogła się przemóc, przy obiedzie rozmawiała tylko z synem o pracy i jego planach. Fakt pożegnała się kulturalnie, tylko po co ją do siebie zapraszała, pierwsza wizyta i komedie takie odstawiać. Chłopak wyluzowany zdarzeniu znaczeń nie nadawał, a siostra była towarzystwem przerażona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka