Dodaj do ulubionych

Podwojne nazwisko

• ilona589 Re: Podwojne nazwisko 17.12.14, 11:31
      Różnie to ludzie sobie myślą jak dla mnie nie ma to zupełnie znaczenia!!
    • dfgfdg Autentyk wysypujący system 18.12.14, 12:55
      Autentyk który wysypał jeden z systemów przy którym pracowałem (bo za długie)

Katarzyna Katarasinska-Smoluchowska

Współczuję.
      • 5th_element Re: Autentyk wysypujący system 18.12.14, 12:58
        a nie informatyk-niemota?
        • mendigo Re: Autentyk wysypujący system 19.12.14, 15:47
          No raczej.
          • kora3 Re: Autentyk wysypujący system 24.02.15, 15:18
            zgadzam się :)
      • kora3 Re: Autentyk wysypujący system 24.02.15, 15:43
        Nie pogniewaj się, ale albo z tym systemem cos nie tak, albo z jego twórcą. A mysle tak, bo miałam kiedyś okazję pracować w firmie softowej, gdzie informatycy tworzyli programy dla firm i rózniste były wprowadzane nazwiska i imiona i nic się nie sypało:) Jeśli ktoś jest w stanie stworzyć jedynie taki system, który się nie wysypie na "Ewa Dyc" i "Iwo Lec" to chyba jeszcze niewiele w temacie umie :)
    • 5th_element Re: Podwojne nazwisko 18.12.14, 12:57
      po to, zebys się zastanawial/a. Wscibska natura i zatwardzenie gotowe.
    • trusia29 a ja zawsze mam podwójne 19.12.14, 22:33
      A ja mam podwójne zawsze będąc mężatką - bo zdarzyło mi się nie raz nią być:) Po pierwsze - mam bardzo ładne nazwisko panieńskie, po drugie - dlaczego miałabym rezygnować z nazwiska, które nosiłam kilkadziesiąt lat, przyzwyczaiłam się. A po trzecie - z wygody. Nikt nie żądał ode mnie sterty dokumentów, żeby udowodnić ,że np. dyplom czy świadectwo pracy są moje, bo podstawowe nazwisko nigdy się nie zmieniło.
      Moje dzieci tez mają podwójne. W końcu pochodzą z rodziny matki i ojca, prawda? Skoro podobno jest równość płci, to dlaczego mają mieć nazwisko tylko ojca?
      • jacek226315 Re: a ja zawsze mam podwójne 20.12.14, 13:43
        trusia29 napisała:

> A ja mam podwójne zawsze będąc mężatką - bo zdarzyło mi się nie raz nią być:) P
        > o pierwsze - mam bardzo ładne nazwisko panieńskie, po drugie - dlaczego miałaby
        > m rezygnować z nazwiska, które nosiłam kilkadziesiąt lat, przyzwyczaiłam się.
        > A po trzecie - z wygody. Nikt nie żądał ode mnie sterty dokumentów, żeby udowod
        > nić ,że np. dyplom czy świadectwo pracy są moje, bo podstawowe nazwisko nigdy
        > się nie zmieniło.
        > Moje dzieci tez mają podwójne. W końcu pochodzą z rodziny matki i ojca, prawda?
        > Skoro podobno jest równość płci, to dlaczego mają mieć nazwisko tylko ojca?
        Teraz Twoje dzieci spotkaja na swojej zyciowej drodze, przyszlych malzonkow ktorzy rowiez nosza podwojne nazwiska,jako ,ze ich atki rowniez mialy takie poglady jak Ty i do swoich dwu dodadza nastepne dwa.Jeszcze kilka pokolen i nazwiska nie zmieszcza sie na jednej stronie
        • wybierz_albo_wpisz_nowy Re: a ja zawsze mam podwójne 19.03.15, 13:13
          I po co wypisujesz takie farmazony? Widziałeś gdzieś kogoś o nazwisku składającym się z więcej niż 2 członów? Nie, prawda? To dlatego, że polskie prawo pozwala mieć nazwisko tylko z 2 członów. Więc w Twoim przykładzie te dzieci musiałyby wybrać, które 2 nazwiska chcą. Proste i eleganckie.
          Więc po co zrzędzisz.
          • jacek226315 Re: a ja zawsze mam podwójne 25.03.15, 18:53
            wybierz_albo_wpisz_nowy napisała:

> I po co wypisujesz takie farmazony? Widziałeś gdzieś kogoś o nazwisku składając
            > ym się z więcej niż 2 członów? Nie, prawda? To dlatego, że polskie prawo pozwal
            > a mieć nazwisko tylko z 2 członów. Więc w Twoim przykładzie te dzieci musiałyby
            > wybrać, które 2 nazwiska chcą. Proste i eleganckie.
            > Więc po co zrzędzisz.
            A zrzedze abys miala powod do bezsennych nocy.Cale szczescie,ze mnie polskie prawo nie obowiazuje
    • cauliflowerpl Re: Podwojne nazwisko 20.12.14, 11:41
      Jednak spotkalem taka, co mial
      > a podwojne nazwisko nie bedac zamezna, nazwiska miala z matki jedno a drugie z
      > ojca. Po co cos takiego sie zastanawiam

Może miała hiszpańskie obywatelstwo i nie miała innego wyjścia, zgodnie z prawem Hiszpan ma mieć dwa nazwiska, po jednym po każdym z rodziców.
      Otwórz trochę mózg.
    • gogielsq Re: Podwojne nazwisko 20.12.14, 23:30
      A choćby po to, by zachować swoje nazwisko bo na przykład ktoś je lubi. Poza tym jak się wychodzi za mąż to niekoniecznie bierze się nazwisko po mężu, bo mąż może wziąć nazwisko po żonie. Cyrk może być dla ciebie, ale dla kobiety - która ma swój światopogląd - to jest normalna sprawa. A może ona chce zachować swoje rodowe nazwisko bo jest z niego dumna? A może ma ochotę nosić dwa nazwiska, bo tak się jej podoba i czuje się z tym lepiej? A może nie chce nazywać się tylko tak jak mąż i chce zachować swoją tożsamość? A może mąż ma dziwne nazwisko i ona nie chce go urazić- przyjmuje jego ale i zachowuje swoje? Powodów może być mnóstwo a a to, że ty masz inne spojrzenie na tą sprawę to nie znaczy, że tak musi być bo taki był zwyczaj. Czy naprawdę nie widać, że mamy inne czasy i kobieta przestaje być całkowicie zależna od mężczyzny i jego nazwiska?
    • niemamloginu2 Re: Podwojne nazwisko 21.12.14, 08:49
      A ja się tylko zapytam jak miały by się nazywać dzieci ze związku Alicji Bachledy-Curuś z Sebastianem Karpielem-Bulecką?
      • straszny.upal Re: Podwojne nazwisko 21.12.14, 11:21
        W prawie polskim jest przepis - nazwisko nie moze miec wiecej niz dwa czlony.
      • leptosom Re: Podwojne nazwisko 21.12.14, 16:19
        BachledaCuruś-KarpielBułecką?
    • murbanella Re: Podwojne nazwisko 23.12.14, 14:21
      Niezła prowokacja, ale i tak napisze :)

Ja mam podówjne, choć w sumie mogłam zostać przy swoim panieńskim. Nie rozumiem, jak kobieta może zmieniać nazwisko na TYLKO męża.... czemu do jasnej cholery? Za 10lat się rozwidzie a mąż powie oddawaj nazwisko (np. Cezary Pazura do Marczuk Pazury....) w dupie ja sie ze swoim utożsamiam. Ja to Imie i nazwisko a jakbym zmieniała na nazwisko2 to już nie ja. Ja jestem dumna ze swojego nazwiska i nie wiem czemu i dla jakich wartości miałabym przyjmowac TYLKO nazwisko męża?
      Jak ktoś tak robi (większość) to ok ich wybór, nie krytykuje.... ale ja sobie nie wypbrażam. Mopja tożsamość to też moje imie i nazwisko które mam od urodzenia

:)
      • wybierz_albo_wpisz_nowy Re: Podwojne nazwisko 19.03.15, 13:50
        Fajna wypowiedź. Zgadzam się całkowicie z Tobą.
      • akatarzynka Re: Podwojne nazwisko 07.04.15, 11:44
        A jak kobieta wychodzi za mąż, to z góry zakłada, że się rozwiedzie za 10 lat :)
        • akatarzynka Re: Podwojne nazwisko 07.04.15, 11:45
          Ale też się zgadzam że stwierdzeniem o własnej tożsamości.
      • izko Re: Podwojne nazwisko 10.04.15, 19:44
        Były mąż nie ma żadnych praw, aby odebrać byłej żonie swoje nazwisko. Jak chce to sama odda, to ona decyduje.
    • dickkor Re: Podwojne nazwisko 27.12.14, 16:54
      Witam,
      A czy to naprawdę tak trudno o trochę tolerancji w stosunku do kobiety mającej dwuczłonowe nazwisko?

A co jeśli ta kobieta przejęła dwuczłonowe nazwisko po rodzicach?

A co jeśli mężczyzna ma dwuczłonowe nazwisko , czy też musi je zaraz zmieniać, bo komuś się to nazwisko nie podoba?

Dla mnie najważniejsze jest jaki jest dany człowiek, a nie jego (dobre lub złe dla kogoś) nazwisko lub imię.

Proszę o więcej tolerancji także dla osób z dwuczłonowymi nazwiskami!!!
      I druga sprawa:
      A przed zmianą swojego panieńskiego nazwiska na dwu członowe może warto żeby kobieta poradziła się numerologa?

Może się okazać, że kobieta odnosząca sukcesy zawodowe przed zmianą nazwiska przestaje je odnosić po jego zmianie.

Może się też okazać, że kobieta zaczyna odnosić sukcesy (na przykład zawodowe) dopiero po zmianie nazwiska.

Dlatego warto z numerologiem rozpatrzyć wszystkie trzy możliwości: Pozostać przy panieńskim nazwisku, przyjąć nazwisko dwuczłonowe lub nazwisko męża.

Pozdrawiam,
      dickkor

ryszrosz.blogspot.com

• akatarzynka Re: Podwojne nazwisko 07.04.15, 11:47
        No, błagam.... z numerologiem? ....
    • gobo2 bo maz , to nie wszystko...! 29.12.14, 13:30
      tsm111 napisał:

> Kobieta z podwojnym nazwiskiem, zawsze mnie to smieszylo, jak wychodzi za maz,
      > to sie bierze nazwisko po mezu i po co te cyrki.(..)
    • baba503jaga Re: Podwojne nazwisko 30.12.14, 10:34
      Kobieta to Osoba. Nie musi brać nazwiska po meżu!
      Każdy człowiek ma prawo nosić podwójne nazwisko, i nie jest to żaden cyrk! To - normalne! Kiedy nosi nazwisko po mamie i tacie - chce być może pokazać kocha po równo, kiedy wychodzi za mąż - że pozostaje przy swojej osobowości, i nie nalezy do męża jak rzez, jak przedmiot!
      Tradycje są rózne. Niekoniecznie - dobre. Te wątpliwe, należy zmieniać.
      • arkekra Re: Podwojne nazwisko 30.12.14, 20:26
        Wyszłam za mąż wiele lat temu i przyjęłam nazwisko męża. Dla wszystkich moich znajomych i przyjaciół nadal byłam kimś o imieniu i nazwisku własnym. Bardzo szybko zaczęło przeszkadzać mi to, że nie mogę używać nazwiska, które, jakby nie patrzeć, było częścią mnie i mojego życia. Po roku udałam się do USC i do nazwiska męża dodałam swoje nazwisko rodowe. Mąż nie miał nic przeciw temu, mówił nawet, że on nie chciałby zmieniać swojego nazwiska. Od tamtej pory minęło 35 lat i ja dobrze czuję się mając dwa nazwiska swoje i męża (mam tego samego męża), bo ja oprócz bycia żoną jestem także sobą i jest dobrze. Każdy oczywiście ma swoje poglądy, swoje odczucia i postępuje jak chce, chociaż jestem przekonana, że każda osoba, która uważa, że to ceregiele z tym podwójnym nazwiskiem i żona powinna pyjąć nazwisko męża, gdyby zaproponowała swojemu mężowi, aby zmienił swoje nazwisko na nazwisko żony, to żaden by nie chciał i wątpię, że ma to, cokolwiek wspólnego z tradycją. Kiedyś kobieta wychodząc za mąż stawała się całkowicie podwładna i zależna od męża, nawet jak do małżeństwa wnosiła majątek, to władzę nad tym jej majątkiem przejmował mąż. Wtedy takie wyjście za maż, było dla kobiety, jak podpisanie aktu własności nad nią przez męża, więc przyjęcie nazwiska męża było naturalną konsekwencją obyczajów i prawa. Dzisiaj jest inaczej, kobiety są pełnoprawnymi obywatelami mają prawa takie same jak mężczyźni i rezygnacja z własnego nazwiska na rzecz nazwiska męża jest w dużym stopniu rezygnowanie z własnych praw do własnego życia, ale każdy może myśleć i robić co chce. Pozdrawiam :-)
        • zoil44elwer Re: Podwojne nazwisko 31.12.14, 22:10
          Beata S(ta od agenta Tomka) przyjęła nazwisko męża ponieważ było mniej śmieszne od jej rodowego(panieńskiego) Po 2 latach zmienili na owe S.Po romansie z agentem,sprawie knj i rozwodzie załatwiła sobie....4 nazwisko
    • zoil44elwer Re: Podwojne nazwisko 31.12.14, 21:56
      Moja ex po drugim rozwodzie nosi moje i pierwszego męża nazwisko.I nie ma na to rady
    • pkt4a Re: Podwojne nazwisko 01.01.15, 16:49
      to jakiś XIX wieczny patrialchalny przeżytek aby kobieta po ślubie przyjmowała nazwisko męża ,powinna pozostawać przy dotychczasowym swoim nazwisku
      w rubrykach dokumentów urzedowych nie powinno być rubryki :"imię ojca" ,"imię matki" -po co to komu ? mają moje nazwisko i imie , datę i miejsce urodzone oraz Pesel i starczy

--
      watykanizacja.blogspot.com/
    • mama-ola Re: Podwojne nazwisko 05.01.15, 13:23
      Ja mam podwójne, bo zamiana swojego nazwiska na mężowskie strasznie pachniała mi patriarchalizmem. A ja nowocześnie, po partnersku chciałam żyć. Mój mąż zresztą tak samo to postrzegał. Stąd dwa.
      Kłopotów nie ma... Trochę pisanoa, jak się gdzieś trzeba podpisać, ale pisać przecież umiem ;)
      • vidavil-125 Re: Podwojne nazwisko 06.01.15, 11:07
        - nie pożądaj żony bliźniego swego-

Manifestowanie się podwójnym nazwiskiem to sygnał że jesteś tylko połowicznie żoną.
        Może to taki sygnał dla facetów przestrzegających dekalog.

Ach te kobiety.
        pucio pucio
        • straszny.upal Re: Podwojne nazwisko 06.01.15, 11:37
          A zona ktora zostala przy swoim nazwisku i nie ma podwojnego w ogole nie jest zona wedlug tej teorii?
          • vidavil-125 Re: Podwojne nazwisko 06.01.15, 13:25
            żona pozostająca przy swoim nazwisku to efemeryda.

lub fiz. elektron walencyjny, chętnie połączy się z innym atomem lub wejdzie w związek
            • straszny.upal Re: Podwojne nazwisko 06.01.15, 13:26
              Bzdura
              • vidavil-125 Re: Podwojne nazwisko 06.01.15, 14:47
                może i bzdura
                małżeństwo to jedność, a różne nazwiska naruszają pojęcie jedności.

A wynegocjowanie i pozostanie przy własnym nazwisku plus jeszcze hektar pola to nie związek małżeński a tylko związek hodowców rybek akwariowych na strychu

• stokrotka_a Re: Podwojne nazwisko 06.01.15, 14:58
                  vidavil-125 napisał:

> małżeństwo to jedność, a różne nazwiska naruszają pojęcie jedności.

Małżeństwo jako jedność to tylko patriarchalny chwyt propagandowy. W rzeczywistości niepatriarchalnej małżeństwo to związek dwóch równorzędnych osób, z których każda ma prawo do noszenia własnego nazwiska (nie tylko facet).

> A wynegocjowanie i pozostanie przy własnym nazwisku plus jeszcze hektar pola
                  > to nie związek małżeński a tylko związek hodowców rybek akwariowych na strychu

To niech faceci przyjmują nazwiska kobiet - będzie "jedność".
                • straszny.upal Re: Podwojne nazwisko 06.01.15, 15:29
                  Mam na szczescie normalnego meza, a nie jakiegos pacana z chorym poczuciem wlasnosci
                  Sam mi zaproponowal, zebym zostala przy swoim nazwisku, ze wzgledow zawodowych
                  A ten hektar pola to chyba uroil Ci sie w pijackim widzie
    • londynwarszawaparyz Re: Podwojne nazwisko 07.01.15, 18:46
      ja i corka mamy inne nazwisko niz maz i syn :) rany co to za roznica jakie kto ma nazwisko, jedno dwa....dwa imiona mozna miec to i dwa nazwiska. ja przyjelam jedno. nie swoje panienskie i nie meza. Heh tak zeby bylo smieszniej :)
    • agra1 Re: Podwojne nazwisko 13.01.15, 20:59
      bo sobie cenię własne nazwisko rodowe, bo to kawał mojej historii.
    • ormhexan Re: Podwojne nazwisko 14.01.15, 12:03
      A mnie irytują laski, które zmieniają nazwisko i zapominają, że miały panieńskie. Pisze potem do mnie taka jedna z drugą i myśli że jestem duchem świętym i będę wiedzieć, o kogo chodzi. Jeszcze sie obrażają jak z kontaktów na facebooku wywalę bo nie znam nikogo o takim nazwisku.
    • mysliciel662 Re: Podwojne nazwisko 14.01.15, 13:15
      U mnie w rodzinie tak jest :) 2 nazwiska.
    • tehuana Re: Podwojne nazwisko 15.01.15, 17:02
      Drogie Panie!
      Nie dyskutujcie z bucem i nie sparawiajcie mu satysfakcji, tlumaczac mu swoje wybory zyciowe.
    • ikaes Re: Podwojne nazwisko 29.01.15, 14:15
      Ja mam podwójne nazwisko. Bo:
      1. ja jestem Iksińska i zawsze będę, a nie Igrekowska, więzy krwi i tyle - jak to się mówi mąż nie rodzina, a jak coś nie tak pójdzie, zawsze można odciąć
      2. mój mąż ma trudne nazwisko, ciągle trzeba literować. Więc jak gdzieś mam się zapisać, albo podać nazwisko do wyszukania w bazie, zaczynam od swojego i nie ma problemu, znajdują szybko
      3. mam ładne połączenie - moje kończy się na -ska, męża nie i jest krótsze. Gdyby oba kończyły się na -ska/-ski, -cka/-cki wzięłabym tylko męża, bo akurat takie połączenie mi się nie podoba
      • gemowa Re: Podwojne nazwisko 30.01.15, 15:30
        A ja przyjęłam nazwisko męża, bo jest bardziej pospolite - moje panieńskie było nietypowe i każdy je przekręcał, co nie było ani miłe, ani ułatwiające kontakty. Ale przeciez mimo że teraz nazywam sie Y, to i tak jestem przecież X - niezależnie od tego co mam w dokumentach.
        • jacek226315 Re: Podwojne nazwisko 01.02.15, 01:00
          gemowa napisała:

> A ja przyjęłam nazwisko męża, bo jest bardziej pospolite - moje panieńskie było
          > nietypowe i każdy je przekręcał, co nie było ani miłe, ani ułatwiające kontakt
          > y. Ale przeciez mimo że teraz nazywam sie Y, to i tak jestem przecież X - nie
          > zależnie od tego co mam w dokumentach.
          Ja mam typowo polskie nazwisko ale trudne, i prawie kazdy robi omylke,a w Stanach nikt sie jeszcze nie pomylil. Ciekawe zjawisko-ano dlatego,ze wszyscy speluja
      • jacek226315 Re: Podwojne nazwisko 01.02.15, 00:58
        ikaes napisała:

> Ja mam podwójne nazwisko. Bo:
        > 1. ja jestem Iksińska i zawsze będę, a nie Igrekowska, więzy krwi i tyle - jak
        > to się mówi mąż nie rodzina, a jak coś nie tak pójdzie, zawsze można odciąć
        > 2. mój mąż ma trudne nazwisko, ciągle trzeba literować. Więc jak gdzieś mam się
        > zapisać, albo podać nazwisko do wyszukania w bazie, zaczynam od swojego i nie
        > ma problemu, znajdują szybko
        > 3. mam ładne połączenie - moje kończy się na -ska, męża nie i jest krótsze. Gdy
        > by oba kończyły się na -ska/-ski, -cka/-cki wzięłabym tylko męża, bo akurat tak
        > ie połączenie mi się nie podoba
        Lola Boga,maz ma trudne nazwisko i ciagle trzeba literowac. W strefie jezyka angielskiego wszystko trzeba spelowac i jakos nikomu to nie wadzi
    • ronia31 Re: Podwojne nazwisko 30.01.15, 18:48
      Ja jestem posiadaczką dwóch nazwisk i wcale nie widzę w tym nic dziwnego. Swoje panieńskie chciałam zostawić ze względu na to że mam do niego sentyment :)
      • kokoryczko Re: Podwojne nazwisko 12.02.15, 18:19
        Również mam podwójne nazwisko, dodałąm nazwisko męża. Zupełnie nie rozumiem bólu d.py, frustracji i czyjegoś wścibstwa "czemu tak?".
        Mam swoje nazwisko od urodzenia, utożsamiam z nim, chciałam je zachować i chciałam mieć także nazwisko męża. Moja rodzina nie jest znana, ja nie mam wielkich osiągnięć. Mam podwójne nazwisko, bo tak mi odpowiadało. Naprawdę trzeba to jakoś tłumaczyć?
        Śmieszne te zarzuty, że podwójne nazwisko kogoś uszlachetnia. BZDURA. Skończcie pisać te pierdoły i zajmijcie się sobą, rodziną, czymkolwiek.
    • rozalka81 Re: Podwojne nazwisko 31.01.15, 15:31
      A mnie najbardziej śmieszą kobiety, które mają ładne i zgrabne panieńskie nazwiska ale czują, że muszą po ślubie przyjąc beznadziejne nazwisko męża no bo tak wypada, taka tradycja itd. itp. I tak zamiast np. Magdaleny Potockiej jest Magdalena Ciupa ;) Ja mam dwa nazwiska poniewąz jestem przywiązana do swojego rodowego i nie chciałam z niego zrezygnować. Nie planuję żadnej kariery, nie mam naukowego dorobku. Po prostu kocham swoje nazwisko, nie chcę odcinać się od korzeni, mój ojciec umarł jak miała kilka lat, mało mam po nim wspomnień, chcę nosić jego nazwisko i nikomu nic do tego! Poza tym - kwestia dokumentów, czy to dyplomów czy świadectw pracy, których mam kilka na nazwisko panieńskie - praktyczniej i łatwiej jest zachować swoje panieńskie nazwisko. Poza tym jesli obcy faceci poznają kobietę od nazwiska i słysza, że ma podwójne to od razu myślą: aha, mężatka. Czyli zajęta ;) Dla mężów zazdrośników to chyba nawet dobrze, jak mają taką kobietę ;)
    • canuck_eh Re: Podwojne nazwisko 09.02.15, 15:47
      No wiesz np duo Jolie- Pitt jak myslisz ktore jest wazniejsze?oboje sa znani i oboje chca by dzieci nosily ich nazwisko?POdejrzewam nawet ze jak dzieci pojda za maz to nie wykluczone ze pozostana przy swoim nazwisku/kach.Wiele jest takich przypadkow ze kobita pozostaje przy swoim panienskim bo dosc sporo osiagnela zanim wyszla za maz.To tez tak jak wychodza za maz to automatycznie malzonkowie MUSZA miec wspolne konto.A wlasnie ze nie.
    • gobo2 polski,ukryty,nieswiadomy, katolicki, 15.02.15, 13:58
      paradygmat...! po wyjsciu za meza kobieta jest zamezna...!
      po wyjsciu za zone,polski jezyk jest bezradny....!
      takze polski kosciol....!

tsm111 napisał:

> Kobieta z podwojnym nazwiskiem, zawsze mnie to smieszylo, jak wychodzi za maz,
      > to sie bierze nazwisko po mezu i po co te cyrki. (...)
      • leptosom Re: polski,ukryty,nieswiadomy, katolicki, 15.02.15, 16:51
        w jęz. chorwackim kobieta niezamężna - neudana,
        w słoweńskim - samska.
      • wybierz_albo_wpisz_nowy Re: polski,ukryty,nieswiadomy, katolicki, 01.06.15, 12:51
        gobo2 napisał(a):

> paradygmat...! po wyjsciu za meza kobieta jest zamezna...!
        > po wyjsciu za zone,polski jezyk jest bezradny....!

Nie, nie jest. Po "wyjściu za żonę" facet jest żonaty.
    • czoklitka Re: Podwojne nazwisko 15.02.15, 18:11
      bo tak możemy i tak chcemy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka