Dodaj do ulubionych

Jak doczyścić wc?

16.05.15, 14:35
Witam. Mam pewien problem. Otóż jakieś niecałe 2 miesiące temu kupiłam kostkę do wc i ostatnio po jej zdjęciu zobaczyłam, że pod spodem zrobiły się zacieki (żółte takie). Czyszcząc wcześniej to miejsce omijałam ten kawałek z kostką i mam efekt. Nie mogę tego niczym doczyścić. Nie wiem co mogę jeszcze zrobić... zacieki zaczynają się bardzo wysoko i pzrez to nie mam dostępu do nich w 100% ale w jakiś 70%. Próbowałam już Domestosa (nawet zostawiałam na kilka godzin), sody oczyszczonej, octu i nadal nic. Nie mam pojęcia jak to usunąć... żadne szorowanie ani nic nie pomaga. Macie jakieś pomysły co mogę jeszcze zrobić?
Obserwuj wątek
    • gyubal_wahazar Re: Jak doczyścić wc? 16.05.15, 14:41
      Borat by Ci doradził wzięcie kredytu i nabycie drogą kupna nowego sedesu, a dudek pewnie modły do patrona ceramiki i armatury. Co do mnie, z wrodzonego lenistwa, nauczyłbym się z tym żyć, maskując plamę przed teściową, 2 razy większą kostką
      • kino.mockba Re: Jak doczyścić wc? 16.05.15, 14:44
        Coś dla Ciebie gyubal_wahazar:

https://i.iplsc.com/masc-na-bol-dupy-srodek-ktory-wedlug-wielu-powinien-byc-obow/0002Q27XG8SB8543-C116-F4.jpg
        • samuela_vimes Re: Jak doczyścić wc? 16.05.15, 21:34
          omg! wahazar jest chyba ostatnią osobą na tym forum 'nie zapominając o eastwoodzie rzecz jasna <3' któremu taka maść byłaby potrzebna. :-)
          • kino.mockba Re: Jak doczyścić wc? 17.05.15, 07:37
            Wybory najwyraźniej nawet zdrowym mogą zaszkodzić.
      • samuela_vimes Re: Jak doczyścić wc? 16.05.15, 21:31
        gyubal_wahazar napisał:

> Borat by Ci doradził wzięcie kredytu i nabycie drogą kupna nowego sedesu, a dud
        > ek pewnie modły do patrona ceramiki i armatury. Co do mnie, z wrodzonego lenist
        > wa, nauczyłbym się z tym żyć, maskując plamę przed teściową, 2 razy większą kos
        > tką

aj lafju :-D
    • miau.weglowy Re: Jak doczyścić wc? 16.05.15, 16:07
      napisac skarge do producenta? 9a nie, to nie pomoze, skoro omijalas miejsce i nie mylas ;P)
      jednak jeszcze sa rzeczy, ktore mnie zadziwiaja, z takich codziennych, niby oczywistych.
      no dobra, teraz serio: sprobuj odkamieniacz do kibelka zdobyc
      • maly.jasio Gdy rura mi sie zatka 16.05.15, 22:57
        to stosuje naprzemiennie:

kwas siarkowy/solny

wodorotlenek sodu /"rohrfrei - rura wolna")

ktores z nich zazwyczaj pomaga.
    • senseiek Powinnas uzyc NaOH.. 16.05.15, 16:15
      onka2 napisał(a):

> sody oczyszczonej,

Soda do pieczenia, czyli NaHCO3, chcialas uzyc do czyszczenia brudow?!
      Niby jak? To jest bardzo slabe.
      pl.wikipedia.org/wiki/Wodorow%C4%99glan_sodu
      Powinnas uzyc NaOH, wodorotlenku sody, jesli juz chcesz zasad uzywac..
      pl.wikipedia.org/wiki/Wodorotlenek_sodu
      Ja bym zaczal od polewania wrzatkiem ok.100 C wody i tak szorowal..

Nota bene, NaHCO3 reaguje z octem tworzac CH3COONa + H2O + CO2..
      Wiec jak ich uzylas zaraz po sobie to tylko narobilas babelkow dwutlenku wegla..
      CH3COONa to octan sodu, podczas powstawania w.w. reakcji pobiera energie z otoczenia, i mozna niezle cos schlodzic..

Mozna sie nim niezle pobawic, zobacz filmik:
      www.youtube.com/watch?v=MGTxsUEfpPo

• senseiek Re: Powinnas uzyc NaOH.. 16.05.15, 16:27
        Kret, szczegolnie w granulkach, ma wodorotlenek sodu.
        Kret w zelu ma 5-15% NaOH.
    • kobieta.kierowca.bombowca Re: Jak doczyścić wc? 16.05.15, 19:16
      Czas na zmiany = wc.
      • onka2 Re: Jak doczyścić wc? 16.05.15, 19:46
        Ostatecznie udało się doczyścić wc póki co nie do końca ale w większości. Namoczyłam płatek kosmetyczny octem w dużej ilości i przyłożyłam w miejsce zacieku. Po 1-2 godz. zdjąć i szorować- większość zabrudzenia zeszła. Jutro powtórzę czynność. Polecam.
        • six_a Re: Jak doczyścić wc? 16.05.15, 19:51
          spróbuj jeszcze zmywaczem do paznokci, to cholerstwo ściąga wszystko, nawet klej do tapet;)
          • senseiek Re: Jak doczyścić wc? 16.05.15, 20:12
            six_a napisała:

> spróbuj jeszcze zmywaczem do paznokci, to cholerstwo ściąga wszystko, nawet klej do tapet;)

Bo to jest aceton.
            (CH3)2CO
            Mozna go sobie zrobic z octu (ale ekonomicznie nieoplacalne, bo ocet jest drozszy, chyba ze sie ocet tez samemu zrobi, ale to z kolei jest marnotrawstwo alkoholu).

Potluczone skorupki jajek (czyli weglan wapnia) wrzucic do octu,
            CaCO3 + CH3COOH->Ca(CH3COO)2 + H2O + CO2
            Ta reakcje mozna zobaczyc na tym filmie:
            www.youtube.com/watch?v=rrd6iOjJbtY

Pozniej wygotowac wode.
            Octan wapnia rozpadnie sie na aceton, wode i tlenek wapnia:
            Ca(CH3COO)2->CaO+CO2+(CH3)2CO
            • six_a Re: Jak doczyścić wc? 16.05.15, 20:25
              dzięki, lecę tłuc jajka, tylko najpierw się cofnę do czasów mieszka pierwszego, zamiast kupować zmywacz w kiosku.
              akurat nie nabywam zmywaczy z acetonem, chyba że bezacetonowy to coś takiego jak "bezalkoholowy".
              • senseiek Re: Jak doczyścić wc? 16.05.15, 20:41
                six_a napisała:

> dzięki, lecę tłuc jajka, tylko najpierw się cofnę do czasów mieszka pierwszego,
                > zamiast kupować zmywacz w kiosku.

Ktos musi wszystko to co sie kupuje wyprodukowac.
                Ja tylko mowie jak mozna cos zrobic samemu, zamiast kupowac.
                Wiedza jest cenna.
                Jakby wszyscy olewali wiedze, to nikt by nie potrafil wyprodukowac niczego..

> akurat nie nabywam zmywaczy z acetonem, chyba że bezacetonowy to coś takiego ja
                > k "bezalkoholowy".

Wg tej strony
                www.snobka.pl/artykul/tajemnice-kosmetykow-acetonowy-czy-bezacetonowy-13902
                niektore z wymienionych zmywaczy bezacetonowych ladnie pachna, ale sa toksyczne..
                Wiec lepiej sie dowiedziec jaki rozpuszczalnik zostal uzyty.
                (w przypadku acetonowych to od razu wiadomo).
                • six_a Re: Jak doczyścić wc? 16.05.15, 21:13
                  wykonałam sobotni eksperyment z acetonowym na tej reszcie kleju do tapet, co go muszę usunąć. i otóż: schodzi gorzej, ale trochę schodzi. więc musiał to być zmywacz z innym rozpuszczalnikiem. a czyściłam ten kretyński klej już absolutnie wszystkim od pary, przez różniste detergenty, do rozpuszczalnika do farb.
                  i kiedyś se maznęłam z rozpaczy tym zmywaczem i zlazło.

tak to jest jak się walnie na drzwiach wejściowych tapetę, a po x latach ją zdejmie.

wracając do tematu, od mojego wiekopomnego odkrycia uważam zmywacz za rewelacyjny środek do usuwania wszystkiego.
            • smith78 Re: Jak doczyścić wc? 16.05.15, 20:57
              Temperatura wrzenia acetonu ~~56 stopni celsjusza.
              Powodzenia w wygotowywaniu :)
              A, i najlepiej wygotowywać na gazie, toć to tylko 3% potrzeba żeby jebło :)
              • senseiek Re: Jak doczyścić wc? 16.05.15, 21:39
                smith78 napisał:

> Temperatura wrzenia acetonu ~~56 stopni celsjusza.
                > Powodzenia w wygotowywaniu :)
                > A, i najlepiej wygotowywać na gazie, toć to tylko 3% potrzeba żeby jebło :)

Mialem na mysli ze jak mamy wode + octan wapnia to gotujemy, az sie pozbedziemy wody.
                Temperatura topnienia (rozpadu?) octanu wapnia 160 C.

Pamietam, ze jak kupowalem chlodnice spiralna to facet w sklepie mowil cos zeby bardzo uwazac z acetonem, ze szklo musi byc bardzo szczelnie zlaczone (nic mu nie wspominalem czy mam zamiar robic eksperymenty z acetonem).

• smith78 Re: Jak doczyścić wc? 16.05.15, 20:05
          Ocet ma to do siebie że wściekle paruje i działanie jest krótkotrwałe.
          Mój patent: 2 listki ręcznika kuchennego, kawałek folii aluminiowej ciut większy od ręczników. Położyć papier na folii i polać octem. Zaaplikować "plasterek" na czyszczoną powierzchnię. Folia jest sztywna i łatwo formowalna więc przylega do powierzchni a ocet nie paruje (i przy okazji nie śmierdzi aż tak).
          No i takie cuś zostaw na noc.
    • znana.jako.ggigus tania cola na noc 16.05.15, 22:34
      zalać, rano wyczyścić
      • smith78 Re: tania cola na noc 16.05.15, 23:06
        Zalać robaka i olać problem, to jest rozwiązanie, ale colą?
        Ale nie tutaj. Kostka w kiblu wisi gdzieś na bocznej ściance. Co polejesz to spłynie. No chyba że zatkasz kibel, ale wtedy 20 litrów coli potrzeba aby żądanego poziomu sięgnęło.
        W cenie 20 litrów coli można kupić szlifierkę i potraktować osad po męsku:
        fanlidla.pl/gazetka/2015.05.14.elektronarzedzia.i.ogrod/22158,Szlifierka,delta
        • znana.jako.ggigus możesz namoczone colą kawałki papieru nałożyć, na 16.05.15, 23:10
          to folię, żeby się trzymało.
          Możesz też obficie miejsce wymasować starą szczoteczką do zębów, namoczoną w coli. Posypać dodatkowo sodą i całość zostawić na noc.
          Dodatkowo zamknąć sedes.
          • smith78 Re: możesz namoczone colą kawałki papieru nałożyć 17.05.15, 00:23
            Zamknąć sedes? Zostawić opuszczoną deskę klozetową?????
            Co za herezje siostra prawi!!!
            • znana.jako.ggigus feng shui - żeby nie uciekała 17.05.15, 00:27
              kaska z domu!
        • znana.jako.ggigus ja bym nie ruszała ze szlifierką 16.05.15, 23:11
          na produkty ceramiczne jak toaleta.
    • molly_wither Re: Jak doczyścić wc? 17.05.15, 07:22
      Zapytalam meza, bo on u nas jest specjalista od kibelka i trzeba kupic taki zel do kamienia i rdzy.
      • onka2 Re: Jak doczyścić wc? 17.05.15, 08:03
        Toaleta wyczyszczona w 99%, więc jestem zadowolona. Jedynie co mi pozostało to niewielki osad z kamienia poniżej lini wody. Wlałam trochę Domestosa innym razem trochę octu i efekty są jednak nie część osadu została. Żeby usunąć go w całości to pewnie by trzeba było całą butle octu wlać albo kupić coś żrącego specjalnie do takich zabiegów. Pozdrawiam i dziękuję za odzew.
    • wiarusik Re: Jak doczyścić wc? 17.05.15, 17:40
      jeśli problem z kiblem, to na fk. jak to wszyscy instynktownie wiedzą gdzie trafić ^^

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka