Dodaj do ulubionych

kaucja za colę

14.06.15, 20:52
czy za plastikową butelkę coli o smaku waniliowym płaci się kaucję?
facet policzył mojemu dziecku - przy mnie - za zakupy dziwnie dużo. dopytałam się o cenę każdego produktu, a gdy dalej mi się nie zgadzało i drążyłam, dodał, że złotówka to kaucja, którą doliczył za butelkę.
w sklepie informacji o kaucji za butelkę nie ma. dociekałam, nie odpuszczałam, więc popukał mi w butelkę, że tu jest napisane - flaschen nur fur gertranke verwenden i że tu jest mowa o kaucji.
koniec konców rzucił mi tę złotówkę, którą skwapliwie odebrałam, na odczepnego.
czy też płacicie w Polsce kaucję za butelkę coli?
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: kaucja za colę 14.06.15, 20:57
      - flaschen nur fur gertranke ver
      > wenden

Tylko to było czy coś jeszcze?
      • chersona Re: kaucja za colę 14.06.15, 21:19
        nic ponadto.
        mam tę butelkę na wypadek, gdybym się teraz od Was dowiedziała, że jednak kaucja obowiązuje. przyniosę wtedy sprzedawcy butelkę w zębach.
        • taki-sobie-nick Re: kaucja za colę 14.06.15, 21:48
          chersona napisała:

> nic ponadto.

Ołgał cię wrednie. To znaczy "Butelki używać tylko do napojów"
    • zbyfauch Re: kaucja za colę 14.06.15, 21:03
      Byłaś na wakacjach w NRD, Czersłonko?
      • chersona Re: kaucja za colę 14.06.15, 21:20
        nic podobnego. byłam jedynie w sklepie w baraku, w Łomiankach pod Warszawą.
        • zbyfauch Re: kaucja za colę 14.06.15, 21:43
          chersona napisała:
          > nic podobnego. byłam jedynie w sklepie w baraku, w Łomiankach pod Warszawą.

W Niemcach jest kaucja na wszystkie nieomal butelki, szczególnie plastikowe. Może Łomianki Niemcy odbili? Barak choćby.
    • tymon99 Re: kaucja za colę 14.06.15, 21:57
      a jest na butelce napis ze słowem "pfand"?
    • alpepe Re: kaucja za colę 14.06.15, 22:00
      Cola waniliowa jest butelce, za którą jest 15 centów kaucji.
    • alpepe Re: kaucja za colę 14.06.15, 22:04
      Flasche nur für Getränke verwenden sugeruje, że to butelka wielorazowego użytku (butelkę używać wyłącznie do napojów), co zresztą jest zgodne z prawdą, te butelki są myte i ponownie używanego do rozlewania coli. Natomiast nie pamiętam, czy jest tam coś o tym, że ta butelka jest obciążona kaucją. Możliwe, że jest tam coś w stylu Pfand zurück.
    • ksiieciiuniio Re: kaucja za colę 14.06.15, 22:37
      Sprzedawca chciał Cię ewidentnie naciągnąć. Napoje z których butelki można oddać za kaucją powinny być sprzedawane w PL z podaniem ceny wraz z butelką. Widać większość klientów nie jest tak dociekliwa, i złotówka do złotówki – i interes się na cwaniactwie kręci.
      • alpepe Re: kaucja za colę 14.06.15, 22:44
        Cola waniliowa jest dystrybuowana w Polsce prywatnie, ludzie przywożą ją z Niemiec. Oficjalnie nie ma jej na rynku. Facet powinien był po prostu dać na nią wyższą cenę, aby kaucja była już wliczona.
        • six_a Re: kaucja za colę 14.06.15, 22:54
          no a nie dał? w piotrze i pawle za puszkę tego cudactwa dwa razy więcej niż za zwykłą:)
          • chersona Re: kaucja za colę 15.06.15, 06:55
            no nie dał. właśnie tu pies pogrzebany. ani na półce ani na butelce ani na sklepie informacji o tym, całkiem chwalebnym procederze odzysku butelek PET, nie było.
            trzymam tę butelczynę niczym cenne cacko, i przy najbliższej bytności w Łomiankach oddam z prośbą, by jednak informację z złotówce zamieścić.

W PiPie już kupowałam to cudo. z poduszczenia syna oczywiście.
            • six_a Re: kaucja za colę 15.06.15, 09:36
              chodziło mi o to, że cena tej coli była wystarczająco wygórowana, jak wszystkiego w małych sklepikach.
              w pl nie ma odzysku butelek plastikowych, tym samym nie można pobierać kaucji.
              wydajemięsię także, że jak kupował z hurtowni w de, to też bez kaucji, bo kaucje są dla klientów sklepów detalicznych, po to żeby ich zmusić do zwracania butelek.
              • chersona Re: kaucja za colę 15.06.15, 09:47
                w cenie sprzedawca też nie uwzględnił kaucji. bo cola była po 7,90 a on doliczył do tego złotówkę.
                • six_a Re: kaucja za colę 15.06.15, 09:55
                  omadko, chersona, uwzględnił, tylko Ty tego nie wiesz. 8 zeta za ile tej coli? litr, półtora???
                  no zobacz ile kosztuje taka sama cola bez tej wanilii i będziesz wiedziała, na czym gość zarabia,
                  a że dodatkowo jest naciągaczem, to już ustaliliśmy w tym wątku.
                • leptosom Re: kaucja za colę 15.06.15, 11:01
                  w cenie sprzedawca też nie uwzględnił kaucji. bo cola była po 7,90 a on doliczył do tego złotówkę.

a to szuja!
          • alpepe Re: kaucja za colę 15.06.15, 08:12
            a napisy są na tej puszce po polsku?
            • chersona Re: kaucja za colę 15.06.15, 09:48
              cała po niemiecku.
            • six_a Re: kaucja za colę 15.06.15, 09:50
              pewnie nie ma, jeśli można to kupić tylko w delikatesach albo dolepiają informację o produkcie tutaj, tak jak na tych wszystkich egzotycznych produktach z Azji, które tylko w jakichś "Kuchniach świata" itp. sklepach można kupić.
              • alpepe Re: kaucja za colę 15.06.15, 10:10
                Czyli prywatny import, jak myślałam. My znajomemu kupujemy skrzynki z tą colą, kiedyś kupił na allegro, ale z czasem gaz ulatuje z butelek i cola była zwietrzała.
                • six_a Re: kaucja za colę 15.06.15, 14:32
                  to jest ta słynna chemia z niemiec :P
                  • alpepe Re: kaucja za colę 15.06.15, 15:31
                    Już uskuteczniałam prywatny import czopków na ząbkowanie, kropli na lepsze pierdzenie u niemowląt, adaptera do fotelika samochodowego, jakiejś maseczki, jakichś kosmetyków kolorowych eko, czasopism i KREMU NIVEA, bo niemieckie lepsze.
                    Na szczęście inna chemia tylko okazjonalnie.
    • six_a Re: kaucja za colę 14.06.15, 22:56
      przyłączył sklep do niemiec widocznie;)

a za butelczynę po piwie tylko pół złocisza dają, i to tylko za wybrane.
    • kura_wuja Re: kaucja za colę 14.06.15, 23:10
      Troche z innej beczki (ale podobnej). Otoz, w biedronce sprzedawane jest polskie piwo, ktore ma na etykietce napisane "butelka bezzwrotna". To samo piwo sprzedawane w identycznej butelce w kazdym innym sklepie ma juz te butelke zwrotna. Wiec kupujac to piwo w biedonce udajemy sie do innego sklepu zwrocic butelki i juz jestesmy do przodu :)
      • kitek_maly Re: kaucja za colę 15.06.15, 09:54
        Nie wiedziałam, że Kuźniar pisze też na Kobiecie...
    • kombinerki_pinocheta00 Re: kaucja za colę 14.06.15, 23:46
      Wzruszyłem się. Nic z tego wątk nie rozumiem, trochę wypiłem, ale kojarzę cnick Chersona. Stare dobre czasy.

My w Polsce płacimy za wszystko. Otatnio do sswojej cnoty musiałem dopłacić. Nikt się nie skusił, czyli nie nic nie straciłem. Zawiłe czasy, zawiłe losy. Taki klimat. Mam tak samo jak ty...
      • chersona Re: kaucja za colę 15.06.15, 09:49
        i ja myslę z sympatią o Twoim niku.
    • paco_lopez Re: kaucja za colę 15.06.15, 08:04
      Przez moment poczułem się jak w czterdziestym drugim. Tylko ta cola mi się nie zgadzała.
    • molly_wither Re: kaucja za colę 15.06.15, 09:40
      Trujesz dziecko cola i chcesz miec jeszcze za to zapłacone?! Dlaczego kupujesz dziecku napój dla dorosłych? Moj syn juz kiedy miał 6 lat nie chciał pić coli, bo to świnstwo. Teraz, kiedy jest dorosły pije tylko ja , kiedy ma problemy z żołądkiem. Bo wiadomo, że ta wszytsko rozpuści w żołądku. Nawet gwożdzia.
      • six_a Re: kaucja za colę 15.06.15, 09:56
        jak go przestaniesz karmić gwoździami, to zwykły kwas żołądkowy mu wystarczy. pyszka.
      • stokrotka_a Re: kaucja za colę 15.06.15, 10:10
        molly_wither napisał(a):

> Teraz, kiedy jest dorosły pije tylko ja , kiedy ma problemy z ż
        > ołądkiem. Bo wiadomo, że ta wszytsko rozpuści w żołądku. Nawet gwożdzia.

Jeśli wszystko, to żołądek też. Powiedz synowi, żeby poszedł do lekarza, bo być może biedaczysko ma dziurę zamiast żołądka. :-(
        • molly_wither Re: kaucja za colę 15.06.15, 18:27
          Hmmm, dziury nie ma, bo by mial w butach mokro.
          stokrotka_a napisała:

>
          > Jeśli wszystko, to żołądek też. Powiedz synowi, żeby poszedł do lekarza, bo być
          > może biedaczysko ma dziurę zamiast żołądka. :-(
    • leptosom Re: kaucja za colę 15.06.15, 11:00
      ot problemy kobiet z/pod Łomianek...
      • chersona Re: kaucja za colę 15.06.15, 11:42
        nie mędrkuj, bo oto ekologia zbliża się do naszego kraju wielkimi krokami.
      • molly_wither Re: kaucja za colę 15.06.15, 18:28
        chyba słomianek.

leptosom napisał:

> ot problemy kobiet z/pod Łomianek...
    • wez_sie Re: kaucja za colę 15.06.15, 14:09
      czy też płacicie w Polsce kaucję za butelkę coli?

Ja płaciłem w stanach, Rumunii i na malcie.
      A nie płaciłem w Brazylii Słowenii i Kamerunie.
      Nie wiem czy pomogłem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka