Dodaj do ulubionych

OSZCZEDZANIE

IP: *.dip.t-dialin.net 24.09.04, 02:00
Super watek o domowych budzetach. Daje do myslenia i sklania do pewnych
refleksji. Nad samym soba, swoim zyciem i sytuacja. Bede wdzieczna za Wasze
wskazowki jesli natomiast chodzi o oszczedzanie. Jak i na czym najlepiej
oszczedzac, jakich pulapek unikac, z czego mozna smialo zrezygnowac aby nasze
codzienne zycie nie stalo sie jednoczesnie wegetacja ? Podzielcie sie swoimi
spostrzezeniami, trikami itd..
Obserwuj wątek
    • jasmina_tdi Re: OSZCZEDZANIE 24.09.04, 09:26
      Nie oszczędzać. Wydawać. Od czasu do czasu, zamiast upychac w skarpetę zarobic
      coś extra. Nie odkładac na trumny, wnuki i inne pierdoły. Poza tym bieda to
      stan umysłu, a nie portfela.

Gość portalu: .... napisał(a):

> Super watek o domowych budzetach. Daje do myslenia i sklania do pewnych
      > refleksji. Nad samym soba, swoim zyciem i sytuacja. Bede wdzieczna za Wasze
      > wskazowki jesli natomiast chodzi o oszczedzanie. Jak i na czym najlepiej
      > oszczedzac, jakich pulapek unikac, z czego mozna smialo zrezygnowac aby nasze
      > codzienne zycie nie stalo sie jednoczesnie wegetacja ? Podzielcie sie swoimi
      > spostrzezeniami, trikami itd..
      • kropeska Re: OSZCZEDZANIE 24.09.04, 12:22
        jasmina_tdi napisała:

> Nie oszczędzać. Wydawać. Od czasu do czasu, zamiast upychac w skarpetę
        zarobic
        > coś extra. Nie odkładac na trumny, wnuki i inne pierdoły. Poza tym bieda to
        > stan umysłu, a nie portfela.

Ale oszczedzac mozna przeciez dla siebie. Aby potem wydac kase chociazby na
        wycieczke. Ja oszczedzam na:

1. Napoje kupuje w markecie, najczesciej duze flachy, kartony. Przelewam do
        malej butelki i na miasto jak znalazl. Nie uwierzycie ile kasy mozna na tym
        zaoszczedzic. Np butelka 0,33 Ice Tea kosztuje prawie tyle samo co litr soku w
        markecie.
        2. Robie kanapki zamiast kupowac na miescie.
        3. Plyty czy filmy przegrywam z netu. Wiem.. nieladnie ale jak tanio!
        4. Co miesiac 10% zarobkow odkladam na konto. Na wakacje jak znalazl.
        • noelka28 Re: OSZCZEDZANIE 24.09.04, 12:49
          kropeska podal(a) fajny sposob ale ja jakos tak nie potrafie, bo jak nie widze
          duzej oszczednosci od razu to jakos nie zal mi tych 3 zl na ice tea, w
          ostatecznym rozrachunku to jednak spora suma, te "drobiazgi" - napoje, kanapki
          w pracy, bo sie w domu nie chce robic, obiadki na miescie, itd...ale ja nie
          potrafie :((( dlatego dla mnie jedynym sposobem zeby sie czegos w zyciu dorobic
          sa kredyty
          • Gość: monika Re: OSZCZEDZANIE IP: 212.244.68.* 24.09.04, 12:55
            Moja znajoma skrupulatnie notuje wszystkie wydatki w swoim zeszyciku i sprawdza
            na co najwięcej się wydaje, na co wydawać nie musiałaby, ile i na czym może
            zaoszczędzić... Innych obwinia o największe koszty, a sama co chwilę coś
            kupuje... Czysta paranoja...
          • niedzwiedzica_sousie Re: OSZCZEDZANIE 24.09.04, 12:56
            albo fuchy
            jeśli rozplanujesz wydatki zgodnie z zarobkami a wpadnie ci coś dodatkowo to
            można oszczędzić albo zaszaleć. ja się bez przerwy rozglądam za czymś na boku :)
        • jasmina_tdi Re: OSZCZEDZANIE 24.09.04, 13:24
          Wiesz... jesli kiedykolwiek zadrzy mi ręka przy kupnie butelki soku za 3 zlote,
          to powaznie zastanowie sie nad swoim zyciem, pracą, i milionem innych spraw.
          Ile Ty z tego oszczedzasz rocznie? 100 zł? 200 ? Nic tylko potem szalec :)
          Pracujesz po to, zeby w kolko obchodzic sie smakiem i zadowalac substytutami?
          pozdr
          j
          P.S. jak skończe w kanale to odezwe się na maila :)))

kropeska napisała:
          > Ale oszczedzac mozna przeciez dla siebie. Aby potem wydac kase chociazby na
          > wycieczke. Ja oszczedzam na:
          >
          > 1. Napoje kupuje w markecie, najczesciej duze flachy, kartony. Przelewam do
          > malej butelki i na miasto jak znalazl. Nie uwierzycie ile kasy mozna na tym
          > zaoszczedzic. Np butelka 0,33 Ice Tea kosztuje prawie tyle samo co litr soku
          w
          > markecie.
          > 2. Robie kanapki zamiast kupowac na miescie.
          > 3. Plyty czy filmy przegrywam z netu. Wiem.. nieladnie ale jak tanio!
          > 4. Co miesiac 10% zarobkow odkladam na konto. Na wakacje jak znalazl.
    • kopov jak ide do agencji, to zawsze korzystam z trzeciej 24.09.04, 12:58
      godziny gratiss:))))) miesięcznie to kupa szmalu ( z przewaga kupy)
      • niedzwiedzica_sousie Re: jak ide do agencji, to zawsze korzystam z trz 24.09.04, 13:08
        myślałam, że z trzeciej pani; że jak dwie przelecisz to kolejna gratis :)
        • kopov Re: jak ide do agencji, to zawsze korzystam z trz 24.09.04, 13:12
          :))))))) dwie godziny płacisz a trzecia gratis:))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka