Dodaj do ulubionych

pracodawca nie płaci

29.09.04, 11:44
mi wynagrodzenia...szlag by to...sytuacja ciagnie sie od maja...co moge
zrobić? zaczelam szukac nowej pracy, chce rozwiazac umowe bez wypowiedzenia z
winy pracodawcy, mysle nad zlozeniem pozwu do sadu pracy...tylko jest jeden
problem, on nie pojawia się w firmie od miesiaca - w zwiazku z tym nie ma mi
kto podpisac swiadectwa pracy ...co moge jeszcze zrobic? Byl ktos w takiej
sytuacji?
Obserwuj wątek
    • boski.zawodowiec trzeba było myslec gdzie sie zatrudniasz 29.09.04, 11:46
      To chyba jakas niesamowita firma bo takie tylko nie płacą.
      • limonie Re: trzeba było myslec gdzie sie zatrudniasz 29.09.04, 11:49
        Firma była normalna przez dwa lata...zaczeło sie knocić w maju, ale cały czas
        zapewniał nas (pracodawca) ze to sa przelotne kłopoty..tyle, ze teraz juz nie
        sa przelotne...ja sie pytałam o rade co moge jeszcze zrobic, a nie o krytyke
        Boski
        • pierozek_monika Re: trzeba było myslec gdzie sie zatrudniasz 29.09.04, 11:56
          idź do sądu pracy.
          • pierozek_monika Re: trzeba było myslec gdzie sie zatrudniasz 29.09.04, 11:57
            nic za założenie sprawy nie płacisz, natomiast sąd przyzna ci wypłatę zaległego
            wynagrodzenia wraz z odsetkami. Pracodawca ma także czas okreslony na wydanie
            świadectwa pracy.
            • limonie Re: trzeba było myslec gdzie sie zatrudniasz 29.09.04, 12:03
              Tak własnie zrobie, nie bede sie z nim juz patyczkowac..bo to jest brak
              szacunku z jego strony do mnie i do mojej pracy, jest jeden problem, nie mam
              jak sie z nim skontaktowac, zeby powiedziec mu ze rzucam prace, zmienil adres
              (jestem na etapie poszukiwania nowego), nie odbiera telefonow...kurde czysta
              sielanka
              • pierozek_monika Re: trzeba było myslec gdzie sie zatrudniasz 29.09.04, 12:06
                to jeszcze nie rzucaj pracy, tylko jako pracownik wystap do sądu o zaległe
                wynagrodzenie, przy czym poradź się w sądzie co zrobić z tym świadectwem.
                Tu mi koledzy doradzają, że ty musisz pisemnie wypowiedzieć umowę i wysłać za
                potwiedzeniem odbioru. Nie odpisze raz, drugi trzeci to masz dowód, że nie chce
                ci tego świadectwa wystawić.
                • limonie Re: trzeba było myslec gdzie sie zatrudniasz 29.09.04, 12:14
                  Monis, na pismie mam juz oswiadczenie ze wypowiadam umowe o prace bez
                  wypowiedzenia z przyczyn dotyczacych pracodawcy, tylko ze nie mam za bardzo
                  gdzie tego wysłac, bo moj pracodawca zmienil adres zamieszkania (szukam tego
                  adresu) - i tu jest pies pogrzebany.Wysle mu mailem...moze wtedy łaskawie do
                  mnie zadzwoni.
                  • pierozek_monika Re: trzeba było myslec gdzie sie zatrudniasz 29.09.04, 12:15
                    jak mu wierzysz.....
                    ale na adres firmy raczej bym to wysłała.
                    • Gość: dyson Re: trzeba było myslec gdzie sie zatrudniasz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.04, 12:17
                      Na adres firmy, w koncu umowe masz pomiedzy firma a Toba nie nim personalnie.
                      Jak przyjdzie zwrotka to nawet lepiej, przeczytaj moja druga odpowiedz.
                      • limonie Re: trzeba było myslec gdzie sie zatrudniasz 29.09.04, 12:21
                        przeczytałam, dzieki wielkie
    • Gość: dyson Re: pracodawca nie płaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.04, 12:09
      Zakladam ze masz umowe o prace.

Skladaj szybko pozew do sadu pracy o wyplate zaleglych wynagrodzen. Sumy
      podawaj brutto gdyz w przyapdku ich wyplaty bedziesz musiala placic potem od
      nich podatek dochodowy. Sprawa bedzie trwac pare miesiecy i jesli na koncie
      firmy beda jakies pieniadze komornik je sciagnie (tzn musisz czekac po wyroku
      sadu 2 tygodnie na uprawomocnienie sie wyroku, potem zrobic odpis wyroku z
      rygorem wykonywalnsoci, udac sie do komornika i zalozyc sprawe) Zrob to
      szybciej niz inni pracownicy i zrob to indywidualnie (nie grupowo z innymi
      pracownikami) - beda wieksze szanse ze sie uda.
      Oczywiscie pewnie z ta praca bedzie koniec. Mozesz zwolnic sie sama (jesli masz
      umowe o prace) lub czekac az znjadziesz nowa i co miesiac podsylac
      uaktualnienia pozwu o kolejny okres bez zaplaty.

Doradzam takze wyslanie na adres firmy poleconego ze zwrotnym potwierdzeniem
      odbioru do pracodawcy z listem domagajacym sie wyplaty wynagrodzenia lub
      kontaktem w celu wyjasnienia sprawy. Jak przyjdzie nieodebrana odbitka to masz
      dowod przed sadem ze pracodawca nawial i wtedy nie powinno byc problemow.

Aaaa i jeszcze w pozwie pisz ze chcesz wynagrodzenia wraz z ustawowymi
      odsetkami.

powodzenia
    • listek_a Re: pracodawca nie płaci 29.09.04, 12:24
      Ale Ty pracujesz, mimo ze szefa brak i pieniedzy tez? to jakies bez sensu nie
      rozumiem.
    • Gość: Asik Re: pracodawca nie płaci IP: *.233.233.90.devs.futuro.pl 29.09.04, 12:24
      limonie napisała:

tylko jest jeden problem, on nie pojawia się w firmie od miesiaca - w zwiazku z
      tym nie ma mi kto podpisac swiadectwa pracy ...co moge jeszcze zrobic

Od daty rozwiązania umowy o pracę w ciągu 7 dni obowiązkiem pracodawcy jest
      wydać świadectwo pracy. Jego może nie być w firmie, ale w ciągu 7 dni musisz
      dostać świadectwo pracy. A, w razie czego to Sąd Pracy też jest od tego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka