Dodaj do ulubionych

Figura Wenus

29.12.22, 12:10
Stanęłam niedawno nago przed lustrem w przedpokoju, po długim czasie braku czasu na narcyzm i egoizm, a tu patrzę, że wyglądam jak Wenus!!! Nie ta, która wyszła z piany, tylko ta archaiczna.
Zapomniałam tylko jej nazwy i nie mogłam wyszukać obrazu, aby wstawić w profilówkę na Whatsapp.

Zbiegiem koherencji czasowo-myśleniowej wpadła mi w Święta w ręce Kronika Kobiet, opasły tom zdjęć, ilustracji i wiadomości o kobietach, które wpłynęły na los tego świata.
Jako pierwsza jest ONA!!! pl.m.wikipedia.org/wiki/Wenus_z_Laussel Czyli co? Mam czytać kronikę czy schudnąć? 🤓
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Figura Wenus 29.12.22, 12:45
      Porównaj się jeszcze Wenus z Willendorfu, to też ideał piękna w dawnych czasach.
      • ladyliberal Re: Figura Wenus 29.12.22, 16:16
        horpyna4 napisała:

> Porównaj się jeszcze Wenus z Willendorfu, to też ideał piękna w dawnych czasac
        > h.

Zdecydowanie jestem bliska temu pięknu, odstaję od figury fryzurą 😜
    • friend_of_women Re: Figura Wenus 29.12.22, 13:42
      Kochanego ciała nigdy za wiele, ale jeśli czujesz, że "balast" ci ciąży to go zżuć i po kłopocie ;)
      • obrotowy trzeba jednak zrzucić ... 29.12.22, 14:03
        friend_of_women napisał:

> ... ale jeśli czujesz, że "balast" ci ciąży to go zżuć i po kłopocie ;)

zżuć - to sie go nie da, bo na żucie - to zebow szkoda...

trzeba go jednak probowac zrzucić ...
      • ladyliberal Re: Figura Wenus 29.12.22, 16:14
        Ja tu do kobiet pisze, ale jak na każdym forum zlazły się chłopy. W sumie to tak czułam, że tak będzie i że tych kronik nie będą czytały tylko będą się odchudzały na chude gidyje nie znając swojej potęgi i chwały chłopom poprzez gary służyć będą. Friend of women musisz teraz napisać coś o swoim brzuchu, w ramach rewanżu, czy się na nim miękko leży czy masz motyla z czteropaka🤪
        • friend_of_women Re: Figura Wenus 29.12.22, 16:33
          Jest nas dwóch, ja i mój brzuch. Skłamałem trzech, bo i mój grzech. Kto nie ma brzucha ten kiepsko *ucha. Mój Maciek pozdrawia twojego ;)
          • ladyliberal Re: Figura Wenus 29.12.22, 18:02
            friend_of_women napisał:

> Jest nas dwóch, ja i mój brzuch. Skłamałem trzech, bo i mój grzech. Kto nie ma
            > brzucha ten kiepsko *ucha. Mój Maciek pozdrawia twojego ;)

Lubię zgłaszać takie posty na komendę cyber 😅
      • ladyliberal Re: Figura Wenus 29.12.22, 16:20
        friend_of_women napisał:

> Kochanego ciała nigdy za wiele, ale jeśli czujesz, że "balast" ci ciąży to go z
        > żuć i po kłopocie ;)

Samo zleci, dostałam podwyżkę czynszu 50 % i prąd od stycznia wzrasta. Nie wiem czy aby ta figura nie pozwoli mi przetrwać dobrobytu pisowskiego niczym misiu zimą będę odżywiać sie własnym tłuszczem. 😎
        • perfum tlusci - beda chudzi. 29.12.22, 16:26
          chudzi - nie przezyja.

masz idealna figure na rok 2023.
        • xdanax Re: Figura Wenus 29.12.22, 17:06
          Oj tam, oj tam, u mnie się wczoraj zepsuła pralka i telewizor. Oszczędności same spadły z nieba, będę prać ręcznie:-)
          • ladyliberal Re: Figura Wenus 29.12.22, 18:06
            xdanax napisała:

> Oj tam, oj tam, u mnie się wczoraj zepsuła pralka i telewizor. Oszczędności sam
            > e spadły z nieba, będę prać ręcznie:-)
            >

Xanax gdyby nie te iksy, to bym pomyślała, ze miły chłopak z ciebie 😀 i sam pierze!
            • xdanax Re: Figura Wenus 29.12.22, 18:15
              :-)
    • friend_of_women Re: Figura Wenus 29.12.22, 14:19
      Masz rację, nie znałem cie z tej strony, to faceci też cię kręcą?
    • xdanax Re: Figura Wenus 29.12.22, 17:07
      Dopóki się faceci oglądają za Tobą na ulicy, to nie musisz się odchudzać.
      • friend_of_women Re: Figura Wenus 29.12.22, 17:18
        Niby tak, ale z tym oglądaniem bywa różnie i jak uchwycić tę delikatną granicę dzielącą przyzwoitoś od śmieszności?
        • xdanax Re: Figura Wenus 29.12.22, 17:27
          Czasami człowiek się za kimś ogląda z różnych powodów. Na przykład spodoba się czyjeś ubranie, fryzura, torebka itp.
          • friend_of_women Re: Figura Wenus 29.12.22, 17:38
            ...też ;)
      • ladyliberal Re: Figura Wenus 29.12.22, 17:28
        xdanax napisała:

> Dopóki się faceci oglądają za Tobą na ulicy, to nie musisz się odchudzać.
        >

A kto to widzi w tych kurtkach zimowych, kto się połapie. Pomyślą, ze grubiej się ubrałam.

• xdanax Re: Figura Wenus 29.12.22, 17:32
          Myślisz, że tylko na plaży faceci się oglądają za kobietami?
          • ladyliberal Re: Figura Wenus 29.12.22, 18:13
            xdanax napisała:

> Myślisz, że tylko na plaży faceci się oglądają za kobietami?
            >

Nie. I ja zawsze w duchu wam współczułam.
            Kiedy kobieta idzie ulicą to:
            - myśli o tym po co idzie
            - myśli o tym, czy na chodnik nie wjedzie ciężarówka
            - myśli o tym, czy nie zemdleje
            - myśli, o jak dzisiaj ładnie
            - myśli, co oznaczał sen z nocy
            - ogląda wystawy
            - zapisuje komunikaty z słupów i ogłoszeń
            -itd itp

A facet idzie i szuka wzrokiem dooopy do obejrzenia się.

Naprawdę, zawsze wam wspolczulam i chyba by mi było przykro gdybym się taka urodziła.
            • xdanax Re: Figura Wenus 29.12.22, 18:20
              Faceci są prościej skonstruowani, mąż zasypia w ciągu 2 minut, ja- do dwóch godzin. Kotłują mi się myśli w głowie z całego dnia.
            • friend_of_women Re: Figura Wenus 29.12.22, 18:30
              >A facet idzie i szuka wzrokiem dooopy do obejrzenia się.

Jeżeli ma wadę wzroku (krótkowidz) to tak, w innym przypadku potrafi wszystko dostrzec i nie musi się oglądać.
              • teodor-k Re: Figura Wenus 05.01.23, 19:46
                Jeżeli ma wadę wzroku (krótkowidz) to tak, w innym przypadku potrafi wszystko dostrzec i nie musi się oglądać. Jeśli ma wadę to i tak nic nie zobaczy ,a życie płata figle co?
            • obrotowy to tylko desperaci, 30.12.22, 13:32
              ladyliberal napisała:
              > A facet idzie i szuka wzrokiem dooopy do obejrzenia się.

to tylko desperaci
              - normalny - to patrzy pod nogi, zeby sie nie wypie..lic na nierownym chodniku.

a za doopa sie oglada dopiero wtedy - gdy jaka interesujaca pojawi sie w zasiegu wzroku.
              • ladyliberal Re: to tylko desperaci, 30.12.22, 14:31
                obrotowy napisał:

> ladyliberal napisała:
                > > A facet idzie i szuka wzrokiem dooopy do obejrzenia się.
                >
                >
                > to tylko desperaci
                > - normalny - to patrzy pod nogi, zeby sie nie wypie..lic na nierownym chodniku
                > .
                >
                > a za doopa sie oglada dopiero wtedy - gdy jaka interesujaca pojawi sie w zasieg
                > u wzroku.

No to żałuj obrotowy żeś mnie dzisiaj nie widział na ulicy. Odpicowałam się tak, że sama się za sobą oglądałam 😀😅😀

Stwierdzam fakt, że kult ciała i wizerunku osiągnął już taki szczyt, że stał się warunkiem dobrej i miłej obsługi. Załatwiłam wszystkie sprawy w atmosferze życzeń noworocznych.

I to baby mnie obsługiwały!!!
                • stasi1 Re: to tylko desperaci, 31.12.22, 22:12
                  To może jakieś skromne zdjęcie na ta okazję?
                  • teodor-k Re: to tylko desperaci, 13.01.23, 04:22
                    Staszek dlaczego ty sobie nie znajdziesz jakieś kobiety .Co nie jest problemem .Dziwne bo bujasz się po różnych forach .
                    • friend_of_women Re: to tylko desperaci, 13.01.23, 06:23
                      >Staszek dlaczego ty sobie nie znajdziesz jakieś kobiety .

I to jest pytanie, by do czynu przystąpić należy rozważyć myśl...chęci są, ale czy stanie?
                      • teodor-k Re: to tylko desperaci, 13.01.23, 18:04
                        No właśnie .Przejść od słów do czynów droga daleka .Jest pytanie czego się szuka .Przyjaciółki ,matki ,kochanki ,żony .A szczęście ,czeka tuż za rogiem .
    • friend_of_women Re: Figura Wenus 29.12.22, 18:15
      Wszystkiego są plusy i minusy...
    • zaczarowanyogrod Re: Figura Wenus 30.12.22, 15:07
      Jeśli nie szkodzi to Twojemu zdrowiu i tak Ci się podoba to nic z tym nie rób. Jeśli szkodzi zdrowiu lub Ci się nie podoba jak wyglądasz to się odchudzaj.
      • ladyliberal Re: Figura Wenus 30.12.22, 15:40
        zaczarowanyogrod napisała:

> Jeśli nie szkodzi to Twojemu zdrowiu i tak Ci się podoba to nic z tym nie rób.
        > Jeśli szkodzi zdrowiu lub Ci się nie podoba jak wyglądasz to się odchudzaj.

Dziekuje :) po prostu przestałam się przejmować i katować. Czego życzę wszystkim.
        • teodor-k Re: Figura Wenus 11.01.23, 07:03
          Warto to robić .Według zaleceń dietetyków i lekarzy, najlepiej jest chudnąć od 0,5 do 1 kg na tydzień, a więc 2 – 4 kg w ciągu miesiąca. Takie tempo diety sprawia, że dieta jest skuteczna i nie zagraża naszemu zdrowiu.To z neta .
    • mav.2000 Re: Figura Wenus 04.01.23, 15:26
      Hej,
      jako facet wolę Wenus z Milo, jeżeli chodzi o figurę. Odnośnie Twojego pytania to zgadzam się z "zaczarowanyogród".
      • yadaxad Re: Figura Wenus 12.01.23, 15:33
        Kobiety nie pozowały rzeźbiarzom. Zresztą to piękne męskie ciało było uważane za ideał. Tak że ciała pięknych starożytnych bogiń to podrasowani na kobietę młodzieńcy.
        • horpyna4 Re: Figura Wenus 12.01.23, 16:17
          Pozowały, młodzieńców nie dało by się tak podrasować. Zauważ, że starożytne posągi kobiet mają bardzo wyraźne kształty, bo pozowały w mokrych tunikach, które oblepiały i uwydatniały ich wdzięki.
          • teodor-k Re: Figura Wenus 12.01.23, 16:50
            Cosik to nieprawda ." Afrodyta z Knidos – nazwano tak marmurowy posąg bogini Afrodyty dłuta Praksytelesa z ok. 360 roku p.n.e. Pozowała do niego piękna modelka hetera Fryne. Chyba że Wilki kłamie .
            • horpyna4 Re: Figura Wenus 12.01.23, 17:42
              Nie kłamie.

Zresztą nie tylko w starożytności, ale i w późniejszych wiekach pozowały kobiety; przeważnie lekkich obyczajów, bo nie miały oporów przed rozbieraniem się.
              • teodor-k Re: Figura Wenus 12.01.23, 19:54
                Oryginał nieprzetrwał są kopie . Hetera od zwykłej prostytutki różniła się niezależnością i wysoką pozycją towarzyską.To była wykształcona ,bogata kobieta.Tu ciekawostka : Jest to główny kruczek heter – mieć władzę nad kochankami dając im nadzieję, a odsuwając chwilę rozkoszy .
                www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://pl.wikipedia.org/wiki/Hetera&ved=2ahUKEwj42ZXd2ML8AhXRwosKHZajBYoQFnoECCAQAQ&usg=AOvVaw2LPLYrmRGyzJS2Xa1fn9Pg
                • horpyna4 Re: Figura Wenus 13.01.23, 13:44
                  To prawda, hetera była przede wszystkim kobietą niezależną i dobierała sobie kochanków z wysoką pozycją społeczną.

Ale w średniowieczu i później, już w czasach chrześcijańskich, pozowały na ogół zwykłe prostytutki. Jak któraś miała małe dziecko, to pozowała do "świętego obrazu Madonny z Dzieciątkiem". W ogóle różne święte na obrazach przedstawiają tak naprawdę kobiety lekkich obyczajów.

Ciekawostką jest też to, że do wizerunków różnych "natchnionych dziewic" malarze najchętniej wybierali kobiety we wczesnej ciąży. Chodziło o subtelną i dla wielu niezauważalną zmianę wyrazu twarzy takiej kobiety.
                  • teodor-k Re: Figura Wenus 13.01.23, 15:13
                    Racja .W średniowieczu były prowadzone burdele przez kościół . Papież Benedykt IX łaskawie pozwolił w 1033 roku założyć w Rzymie dom publiczny, zaraz obok kościoła św. Mikołaja. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://justpaste.it/domy-publiczne-prowadzone-przez&ved=2ahUKEwi35Y2q2sT8AhVDpIsKHaxNBDIQFnoECAsQAQ&usg=AOvVaw3m1PYwkktnE01m5DtoLnZz Kościół, jak wszystkie oficjalne władze, w zasadzie nie akceptował prostytucji i w praktyce ją tolerował, a nawet uznawał prawo prostytutek do zarobkowania. Prostytucję uważano za postępowanie wynikające ze słabości kobiecego charakteru; w konsekwencji cięższe kary nakładano na klientów prostytutek, stręczycieli i burdelmamy. Waginatyzm to wdzięczny temat ,a kobiety prostytutki za nędzne grosze oferowały swoje ciała do malunku .
                    • horpyna4 Re: Figura Wenus 13.01.23, 15:24
                      Istniało określenie "malum necessarium", czyli zło konieczne. Odnosiło się ono m.in. do burdeli.
                      • teodor-k Re: Figura Wenus 13.01.23, 16:07
                        Tak .Agnes Sorel .Madonną została choć bez ślubu była i dzieci miała . Fajna książka o tym. Kobiety ze słynnych obrazów. Muzy, modelki, kochanki
                        Autor: Iwona Kienzler
                        • teodor-k Re: Figura Wenus 15.01.23, 10:39
                          Ciekawa postać to Fillide Melandroni ulubiona postać w obrazach Caravaggia .Mimo że spała z wieloma karadynałami odmówiono jej pogrzebu katolickiego . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://pl.frwiki.wiki/wiki/Fillide_Melandroni&ved=2ahUKEwjau-ibosn8AhUtx4sKHS_0DYYQFnoECAoQAQ&usg=AOvVaw1ASzMJo5J5iRXvh6uoSGVY
                          • horpyna4 Re: Figura Wenus 15.01.23, 11:27
                            Z Caravaggia też był niezły numer. Określenie "awanturnik" w jego przypadku byłoby eufemizmem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka