Dodaj do ulubionych

Nieśmiałość w pracy

22.01.23, 19:47
Cześć. Nie mam się kogo poradzić a tu mam nadzieję na szybką odpowiedź. Mój problem dotyczy pracy. Otóż jestem zatrudniona w firmie na 3/4 etatu na umowę o pracę. Co miesiąc mam nowy grafik, w którym są rożne godziny pracy. Załamałam się gdy zobaczyłam grafik na przyszły miesiąc. Niestety ale w jednym z tygodni mam rozpisane aż 6 dni pracy, w tym w sobotę jest to 10 godzin a łącznie w tygodniu 50h. W przyszłym tygodniu mam rozpisane 3 dni wolne ale szczerze nic mi to nie daje bo jestem przerażona jak ja dam radę przetrwać poprzedni tydzień. Praca jest fizyczna, na nogach z maksymalnie 30 minutową przerwą by usiąść i coś zjeść. W tej pracy dźwigam, schylam się, muszę myśleć logicznie i ogarniać wiele rzeczy na raz przeważnie w biegu. Nie ma nawet kiedy napić się wody czy wyjść do toalety. Co mogę zrobić aby ten grafik został mi zmieniony? W jaki sposób napisać do osoby, która go ułożyła? Co w ogóle mogę zrobić? Myślę nad wzięciem L4 na ten tydzień i zachorowaniem ale wolałabym najpierw zacząć jakoś w normalny sposób rozwiązać ten problem. Będę wdzięczna za rady.
Obserwuj wątek
    • okruchlodu Re: Nieśmiałość w pracy 22.01.23, 19:59
      Ja w takich chwilach stawiam na asertywność. Bez awantur, pretensji ale i bez owijania w bawełnę. Powiedz wprost, że fizycznie nie dasz rady 6 dni z rzędu i prosisz o zmianę grafiku.

Nie potrafisz, poćwicz w myślach:-)
      • katusze18 Re: Nieśmiałość w pracy 22.01.23, 20:06
        Dziękuję za odzew! Spróbuję poćwiczyć przed lustrem ale na samą myśl mam sucho w gardle, robi mi się słabo i odbiera mi mowę. Nie zgodziłam się w tym miesiącu przyjść w dzień wolny, bo nie chciałam pracować 6 dni pod rząd to dostałam karę... i tak mnie zmusili do pracy 6 dni z rzędu. Na dodatek w tym miesiącu mam wpisane 150h a 3/4 etatu to przecież 125h. Mam wrażenie, że osoby tam pracujące chcą mnie zwyczajnie zniszczyć. A szkoda bo na początku cieszyłam się, że jest tam fajna atmosfera jak widać do czasu...
        • zaczarowanyogrod Re: Nieśmiałość w pracy 22.01.23, 20:10
          Może gdzieś ich zgłoś. W ogóle zapłacą Ci za te godziny ponad czas?
      • katusze18 Re: Nieśmiałość w pracy 22.01.23, 20:07
        Co jeżeli ta osoba mi odpisze, że mam nie żartować i dam radę? Co mam wtedy powiedzieć?
        • zaczarowanyogrod Re: Nieśmiałość w pracy 22.01.23, 20:10
          Że to niezgodne z przepisami.
        • okruchlodu Re: Nieśmiałość w pracy 22.01.23, 20:13
          Czekaj a placą Ci za te przepracowane godziny? Czy tylko to co masz w umowie?

Jesli tak Ci napiszą to odpisz, że lepiej znasz swoje możliwości i rady nie dasz. Jaką to karę macie za niechęć do pracy 6 dni w tygodniu?
          • katusze18 Re: Nieśmiałość w pracy 22.01.23, 20:32
            #okruchlodu, płacą ale nie wiem jaka jest wtedy stawka na godzinę i nie wiem jaka jest w godzinach nocnych bo często jest to do 22-23

Kara jest taka, że tak ci ułożą grafik, że i tak będziesz pracować 6 dni do tego ci dowalą jeszcze każdą sobotę pracującą po 10 godzin aby bardziej zabolało
            • okruchlodu Re: Nieśmiałość w pracy 22.01.23, 20:57
              Słabo. Jeśli nie boisz się utraty pracy to walcz o swoje. A jak dowalają nadprogramowe soboty to dopytuj dlaczego masz aż 3 a pracujesz tylko na 3/4 etatu, że to niesprawiedliwe, mało humanitarne i prosisz o zmianę grafiku. A jak nic nie pomaga a masz spoko lekarza to L quattro.

Nikt nie lubi marudzenia i jest szansa, że ustalając kolejne grafiki będą myśleć "ta zołza znów będzie zrzędzić jeśli dam jej trzy soboty pod rząd".

Tak jest cały czas czy tylko teraz, w sezonie chorobowym? Jeśli cały czas to warto zastanowić się nad zmianą pracy.

Z drugiej strony, trzy dni wolnego pod rząd. Chyba mogłabym się przemęczać. Zawsze można gdzieś pojechać na taki dłuższy weekend.
              • katusze18 Re: Nieśmiałość w pracy 22.01.23, 21:29
                Właśnie mam 4 soboty po 10h i zastanawiam się czy osoba od grafiku po prostu się nie pośpieszyła udostępniając go. Zapytam o to i użyję tego stwierdzenia, że to nie humanitarne, ale wcześniej zapytam czy ten grafik jest już skończony. Nie lubię konfliktów i wolałabym się z kimś dogadać na kompromis ale nie zawsze też daję radę w każdej sytuacji być 100%. Jestem człowiekiem i też miewam dość i potrzebuję czasu dla siebie i tak pracuję ponad swoją umowę a pełnego etatu nie mogę się doprosić. Co miesiąc dostaję umowę na pełen etat na miesiąc do podpisania. Kompletnie tego nie rozumiem.

Te trzy dni wolnego to środa, czwartek i piątek poza tym nie stać mnie na wyjazdy i nie mam takiej możliwości. Wolałabym przychodzić do pracy na 7-8h a mieć 1-2 dni wolne w tygodniu niż przez 5-6 dni pracować po 10h a później 3 dni mieć wolne bo kiedyś tak pracowałam i miałam duże problemy ze zdrowiem później, anemię, depresję i nerwicę (którą w sumie leczę do dziś).
                • eriu Re: Nieśmiałość w pracy 23.01.23, 00:55
                  To zgłoś anonimowo do inspekcji pracy żeby przyszli na kontrolę. Bo jak to: niby nie ma pracy na etat dla Ciebie ale Cię regularnie do nadgodzin zmuszają.
                  • stasi1 Re: Nieśmiałość w pracy 23.01.23, 06:33
                    Trudno powiedzieć czy inspekcja tu coś pomoże. Jeśli pracę można zmienić to zwyczajnie ją olać. Powiedzieć szefowi że tego szóstego dnia już nie może fizycznie pracować. I paść na jakąś paczkę
                    • hana2 Re: Nieśmiałość w pracy 23.01.23, 08:52
                      Nie można mówić, że inspekcja nic nie pomoże. Nie można odbierać ludziom nadziei na ludzkie traktowanie pracownika. Pracowałam w dwóch miejscach, gdzie została poinformowana inspekcja pracy o warunkach pracy. W pierwszej pracy ludzie pracowali więcej niż cały etat. Mieli przykaz dogadać się między sobą i odbierać nadgodziny, ale nie mogli, bo brakowało ludzi, aby ich ktoś zastąpił. A kierownictwo się tłumaczylo, że nie ma chętnych do pracy i wymagało by dwie osoby obstawiały stanowisko 14 godzin dziennie 7 dni w tygodniu, w środku dnia musieli być razem. Po wizycie inspekcji grafiki były skrupulatnie robione według wytycznych z kodeksu pracy. Wszyscy byli wdzięczni kobiece, która miała odwagę iść do inspekcji, bo na innych stanowiskach też dochodziło do nadużyć.

W drugim miejscu wizyta akurat nic nie przyniosła, bo wszystko odbywało się zgodnie z kodeksem pracy, a po prostu po zmianie "kultury pracy" z niepolskiej na polską (sprzedaż firmy w polskie ręce) warunki pracy zmieniły się i stały się dla wielu osób nie do wytrzymania. Ludzie zaczęli częściej chodzić na zwolnienia, albo odchodzili z pracy. Chociaż wśród (nowego) kierownictwa zawrzało, że mogą być oceniani i mogą być wyciągane konsekwencje.

• eriu Re: Nieśmiałość w pracy 23.01.23, 09:27
                      Nie zawsze jest możliwa zmiana pracy z różnych powodów. Poza tym dlaczego nie zawalczyć o siebie niby co? Od tego jest inspekcja pracy żeby chronić pracowników, więc trzeba się do niej zgłaszać z problemami. Tak samo ta praca fizyczna po 6 dni z rzędu brzmi źle, kiedy ciało ma się zregenerować?
                      • stasi1 Re: Nieśmiałość w pracy 24.01.23, 10:57
                        Ale chyba w kodeksie nie ma że nie mozna pracować 6 dni z rzędu. U mnie w pracy nagina się kodeks aby pójść pracownikowi na rękę.
                  • six_a Re: Nieśmiałość w pracy 24.01.23, 15:21
                    żadne zgłoszenie anonimowe nie będzie podstawą kontroli, musisz podać nazwisko, opisać wszelkie nieprawidłowości i zastrzec sobie niepodawanie danych do wiadomości pracodawcy, wówczas inspektor nie przekaże, że kontrola odbywa się na skutek skargi.
                    mam wrażenie, że traktujesz tę inspekcję pracy jako remedium na wszystko. tak nie jest. kontrola musi mieć podstawy i one muszą być opisane w skardze, pod którą musisz się podpisać.
                • horpyna4 Re: Nieśmiałość w pracy 23.01.23, 11:30
                  Zanim podejmie się jakąkolwiek pracę, należy zapoznać się z przepisami (Kodeks Pracy), żeby nie dać się robić w ciula. Tylko tyle i aż tyle.

Jak ktoś zna przepisy, to w razie ich przekraczania przez zwierzchnictwo powinien powiadomić Państwową Inspekcję Pracy.
      • lumeria Re: Nieśmiałość w pracy 23.01.23, 11:30
        >Powiedz wprost, że fizycznie nie dasz rady 6 dni z rzędu i prosisz o zmianę grafiku.

Ja napisałabym, ze mam obowiązki rodzinne dotyczące opieki (nie musisz wynurzać sie nad kim sprawujesz opiekę - a opiekowanie sie sobą jest ważne), które nie pozwalają mi pracować powyżej 40 godzin tygodniowo.

Oraz przypomniała, ze mam kontrakt na prace 30 godzin tygodniowo (czy ile tam ma byc) i nie jestem w stanie dodatkowo wypracowywać 20 godzin w tygodniu.

I proszę o zmianę grafiku.

Zapytałabym czy zmiana kontraktu na pełen etat (jeśli chcesz) - skoro juz pracujesz więcej godzin niz pelen etat - wchodzi w gre.

Zgłoszenie do inspekcji to świetny pomysł - bo pracodawca robi jakiś przekręt. Zmuszanie do nadgodzin nie powinno miec miejsca. Nastepna rzecz - czy za nadgodziny placa wiecej?

Sprawdź tez ile przerw Ci sie należy i skrupulatnie z nich korzystaj. Pracodawca np. nie moze Ci zabronić isc do ubikacji czy napic sie wody.

• ta Re: Nieśmiałość w pracy 23.01.23, 11:36
          Zarządzający bardzo boją się wszelakich kontroli PIP.
          Raz w życiu zawodowym przeszłam wraz z resztą załogi drogę przez PIP i sąd.
          Wygraliśmy. Nikt nie został zwolniony, ani w żaden inny sposób poszkodowany.
          Potem pracowało się godnie i spokojnie.
        • eriu Re: Nieśmiałość w pracy 23.01.23, 12:37
          Oczywiście, że to jest przekręt. Nie ma czegoś takiego jak planowane nadgodziny. Jeśli oni wiedzą, że im brakuje godzin prasowych i to jest rozplanowane w grafiku (!) na dany miesiąc i się ciągnie któryś miesiąc to znaczy, że to jest nadużycie żeby nie dawać pełnego etatu. Inspekcja pracy jak nic.
    • ta Re: Nieśmiałość w pracy 22.01.23, 20:12
      Omówić grafik z przełożonym i poprosić o zmiany.
    • six_a Re: Nieśmiałość w pracy 22.01.23, 21:17
      no a jakąś umowę podpisałaś? to przecież tam masz miesięczny wymiar pracy te 3/4 etatu czy odpowiednik w godzinach. może ten ktoś, kto układa ten grafik zwyczajnie o tym nie pamięta i trzeba mu umowę pod nos podstawić.
      • horpyna4 Re: Nieśmiałość w pracy 23.01.23, 11:34
        Myślę, że pamięta i że jest to celowa polityka dyrekcji - wydoić pracownika i jak najmniej mu za to zapłacić. Ale to jest sprawa kryminalna i warto ściągnąć kontrolę z PIP.
        • six_a Re: Nieśmiałość w pracy 23.01.23, 13:54
          może i tak, ale najpierw lepiej zacząć od wyeliminowania ew. nieporozumień, a nie stawiać sprawę na ostrzu noża. kontrolę zawsze można wezwać, choć nie sądzę, by to pomogło.
          jeśli zaniżają jej wynagrodzenie i nie wypłacają tak jak w umowie, to raczej do sądu trzeba. kontrolami nic się nie wskóra.
          • eriu Re: Nieśmiałość w pracy 23.01.23, 14:35
            Pytanie czy ona ma pieniądze żeby iść do sądu. Do sądu to też czas trzeba mieć. Bo to dobrze za prawnika zapłacić. A nie wiem czy ona wpisowego nie musi opłacić od sprawy jeszcze, ale to do sprawdzenia bo nie wiem czy nie ma zwolnienia do jakiejś kwoty.
            • six_a Re: Nieśmiałość w pracy 23.01.23, 16:09
              miałam na myśli sąd pracy - tu się w ogóle nie płaci albo jakieś minimalne kwoty. jeśli roszczenie jest oczywiste, nie trzeba mieć prawnika. ale istotnie ktoś musi pozew napisać, więc z tym wydatkiem należy się liczyć.
              • eriu Re: Nieśmiałość w pracy 23.01.23, 17:25
                To nie jest prawda. Płacisz jeśli godzi o kwoty 50 tysięcy i więcej: poradnictwoobywatelskie.com/2021/06/28/koszty-sadowe-w-sprawach-pracowniczych/

Tu jest wyjaśnione dlaczego i co można zrobić w takiej sytuacji,
                • six_a Re: Nieśmiałość w pracy 23.01.23, 17:58
                  jak ktoś został orżnięty na 50 tys. to raczej będzie miał na prawnika i sprawę w sądzie.
                  sądzę, że w jej przypadku kwoty są niższe, pod warunkiem, że w ogóle doszło do niewypłacenia wynagrodzenia za pracę. niech idzie najpierw do kadr, dowie się, czy na pewno wszystko jej płacą, a dopiero potem się zastanawia, co z tym zrobić, bo jak na razie mało wiadomo, poza tym, że pracuje więcej niż 3/4 etatu.
                  • eriu Re: Nieśmiałość w pracy 23.01.23, 18:10
                    Czy Ty myślisz, że jeśli ją ktoś rżnie na kasę to ona pójdzie do kadr i się spyta „przepraszam czy płacicie mi za mało?” A tam ktoś powie „No tak, płacimy ci za mało za te nadgodziny, bo wykorzystujemy twoją sytuację? Serio tak myślisz?

Tam i tak musi wejść kontrola, bo nie można planować nadgodzin dla pracowników przez wiele miesięcy jak normalnych godzin pracy.
                    • six_a Re: Nieśmiałość w pracy 24.01.23, 12:41
                      nie. ma pójść do kadr i poprosić o wgląd w rozliczenia i oni mają jej to obowiązek udostępnić.
                      kontrola ci nie wejdzie, bo zadzwonisz i powiesz, że ci za mało płacą. musisz najpierw ustalić stan faktyczny, uprawdopodabniający nieprawidłowości, żebyś miała co opisać w piśmie, z którym zwracasz się do jakiegoś organu nadrzędnego, czy to będzie urząd czy pozew w sądzie. kadry mają obowiązek udzielić jej wyjaśnień, a jeśli nie udzielą, to również to należy opisać.

poza tym, skąd wiesz, że ją "rżną na kasę" - kobieta się skarży, że ma 3/4 etatu, a dają jej godzin na cały etat. więc należy ustalić, z czego to wynika i czy dodatkowe godziny są traktowane jak nadgodziny. do tego trzeba mieć umowę, jaką podpisała i regulamin rozliczania pracy, może też go ma, jak nie ma, to musi być w kadrach/księgowości.

ona i tak już jest zestresowana, a tu się ją nastawia konfrontacyjnie, żeby miała chyba jeszcze więcej stresu. nie wiem, po co.
                      • eriu Re: Nieśmiałość w pracy 24.01.23, 18:00
                        Tylko, że regulamin pracy może być niezgodny z prawem. Cóż by to była za szokująca nowość. Tak samo jak umowa. Ona nie może mieć od 3 miesięcy zaplanowanych nadgodzin. Nadgodziny to coś wyjątkowego. A nie, że je się planuje na kwartał aż. Dziewczyna może zadzwonić na infolinię inspekcji pracy i jej potwierdzą żeby wiedziała jak złożyć skargę.

I nie mówię, że jest oszukiwana na kasę. To była kwestia dyskusji, że nikt nie przyzna wprost w kadrach nieprawidłowości.

Chodzi o to, że dziewczyna ma prawo do wyjaśnień sprawy z inspekcją pracy, bo inspekcja jest dla niej.
                        • six_a Re: Nieśmiałość w pracy 24.01.23, 18:21
                          w kadrach muszą jej wydać dokumenty dotyczące wypłat, więc nie wiem, co mieli by chcieć lub nie chcieć przyznawać, skoro na bazie tych dokumentów odprowadzają podatki i płacą zusy.

inspekcja pracy nie jest darmowym adwokatem albo mamusią, która za ciebie pójdzie do kadr czy księgowości i wyjaśni jej sytuację. to musi zrobić sama.
                          nic nie wiesz o jej sytuacji, może dostaje większe pieniądze za te nadgodziny albo ekwiwalent w dniach wolnych - skąd ja czy ty mamy to wiedzieć, skoro ona sama nie wie, jak jej płacą.
                          dlatego najprostszą drogą jest pójść i upomnieć się o swoje. skoro ma 3/4 etatu, to powinna w takim wymiarze pracować.
                          jeśli pracodawca dowala jej godzin i nie płaci - co powinno być łatwe do stwierdzenia, bo chyba dostaje jakąś rozpiskę o wypłacie - ile poszło na zus, ile na podatek i tak dalej plus ma grafik z faktycznie przepracowanymi godzinami w poprzednim miesiącu, więc powinno to być łatwe do stwierdzenia, to wtedy niech się zgłasza do inspekcji pracy ze skargą.
                          nie piszę przecież, że inspekcja nie jest dla niej. jest, ale żadne anonimy i ogólne stwierdzenia typu halo, proszę przyjechać i sprawdzić, bo mnie się wydaje coś tam, nie podziałają.
                          tymczasem w PL każdy zaczyna od: to może pójdę na L-4, trochę odpocznę albo od pracodawca to złodziej, zróbmy mu kontrolę.
                          no może jednak jakąś eskalację zarządzić, nie da rady się dogadać, to wtedy kolejne kroki.
    • akle2 Re: Nieśmiałość w pracy 23.01.23, 15:32
      Co masz napisane w regulaminie pracy i w informacji o warunkach zatrudnienia (jako integralnej części umowy o pracę)? Wszystko to powinnaś była ustalić i podpisać z szefostwem na dzień dobry. A teraz w 2023 r. PIP bardziej przykłada do tego wagę i ogólne wzorce tej informacji są dużo bardziej rozbudowane. Jeśli nie podpisywałaś czegoś takiego, to się zgłoś i poproś aby pilnie Ci przygotowali.
      • eriu Re: Nieśmiałość w pracy 23.01.23, 17:28
        Tylko, że może mieć umowę niezgodnie z prawem przygotowaną. To jest całkiem częste w Polsce, bo ludzie się nie znają na prawie pracy i biją się negocjować. A umowy od pracodawców bywają tak napisane żeby dać im każdą przewagę. Dlatego najlepiej do inspekcji pracy się zwrócić.
    • jieva1 Re: Nieśmiałość w pracy 16.02.23, 09:01
      Zajmuję się planowaniem grafików, może pomogę.
      1. W jakim systemie czasu pracy jesteś zatrudniona, jeśli równoważnym to możesz mieć zaplanowane nawet 12 h dziennie. Ważne jest abyś średnio w tygodniu miała zaplanowane 40 h.
      2. Dla niepełnego etatu pracodawca może planować grafik ponad jego etet i nie są to nadgodziny pod warunkiem, że masz zapisane w umowie, że do konkretnej liczby godzin mogą Ci zwiększać grafik, ale max o 4 h mniej niż norma miesięczna np norma 168 max 164
      3. Można planować pod rząd 6 dni a nawet więcej, pod warunkiem, że masz zachowane 35 h odpoczynku tygodniowego. Tydzień nie liczy się od poniedziałku do niedzieli tylko od tego dnia jakim rozpoczyna się okres rozliczeniowy. Np luty 2023 rozpoczął się od środy to musisz mieć zaplanowane 35 h odpoczynku w każdym tygodniu licząc od środy do wtorku.
      4. Jeśli masz zaplanowane np. 6 h w jakimś dniu to pozostanie np o 2 h dłużej nie jest liczone jako nadgodziny, tylko dopełnienie do etatu - zapłata tylko normalna stawka. Jeśli zostaniesz dłużej o 3 h to 2 h normalna stawka, 1 h nadgodziny z dodatkiem 50%
      5. Jeźrli masz zaplanowane 10 h w grafiku, to pomimo, że jest to powyżej 8 h nie należą ci się nadgodziny - patrz pkt 1.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka