Dodaj do ulubionych

"Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz

IP: *.client.comcast.net 22.01.05, 01:57
Szwab twój przyjaciel
Obserwuj wątek
    • Gość: JJ Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 05:02
      "The horror, the horror".
      • Gość: Grzesiek Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.05, 18:26
        Przez długi czas nie kupowałem sobotniej Gazety Wyborczej z dodatkiem. Dotąd
        nie zwracałem uwagi na jej okładki, reklamy, interesowałem się jedynie treścią.
        Dzisiaj jednak, kiedy wziąłem do rąk dodatek z okładką "Sauna" i
        komentarzem:... "głowy golono na zero, a inne miejsca jak pachy golono
        brzytwą..." itd...a potem przewróciłem kartkę, zobaczyłem: "Poczuj jak Twoje
        włosy stają się 10 x mocniejsze" /reklama/, pomyslalem... gdzie ja jestem? Czyt
        o bylo zamiarem redakcji aby zrobic reklamę? I następnr strony...Oświęcim...
      • Gość: Polak jak inni Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 23:27
        Niech każdy wyśle mailem kopie tego artykułu do ambasady niemiec. Tego nie
        można zapomnieć. Potwór nie był jeden/Hitler/ wynieśli go pomocnicy - obywatele
        niemcy.
    • Gość: postepowiec Polacy tez krzywdzili! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.05, 13:41
      winy sa po rowno , wszyscy sie krzywdzili, a potem polacy wypedzili biedna
      pania steinbach, chociaz tak dobrze jej rodzina dbala o ten dom co go wczesniej
      zabrali polakom ... winni sa nazisci i polski zwierzecy antysemityzm!
      • Gość: aloikos Re: Polacy tez krzywdzili! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 15:00
        Polski antysemityzm niczym się nie różni od francuskiego, włoskiego, czy
        niemieckiego. Tyle, że u nas odmieńcy - ludzie o innej aparycji (bruneci,
        ciemni, etc.), są bardziej widoczni na ulicy w (pamiętajmy) społeczeństwie
        wyjątkowo homogenicznym (praktycznie 100% społeczeństwa stanowią właśnie Polacy).
        Oczywiście, że Polacy też krzywdzili, tak jak Włosi i Francuzi i inne nacje. Ale
        jak to się ma artykułu w Gazecie?
        (Tak na marginesie, znakomita większość postów zupełnie nie pasuje do artykułów,
        tylko są odpowiedzią nożyc na uderzenie w stół).
        Myślę, że jest wyjątkową bezczelnościa z naszej strony w ogóle kometować takie
        artykuły.
        • Gość: xegar Re: Polacy tez krzywdzili! IP: *.lan / *.wroclaw.mm.pl 23.01.05, 14:59
          Gość portalu: aloikos napisał(a):

> Myślę, że jest wyjątkową bezczelnościa z naszej strony w ogóle kometować takie
          > artykuły

Jedno z najmądrzejszych zdań, jakie tu padły. Mogę pochwalić Autora za
          oryginalną postać reportażu, jeśli zaś chodzi o jego przedmiot - tego komentować
          nie wolno. Trzeba wiedzieć, jak było (i tak tylko Bóg będzie wiedział
          dokładnie), warto mieć swoje (!) zdanie na temat tego, dlaczego tak się stało i
          wiedzieć, jakie zachowania i postawy mogą prowadzić do powtórki z historii. A
          to, choć raczej odległe, jest bardziej prawdopodobne niż się wielu z nas wydaje.
          Mam na myśli różnych radykalnych działaczy i przywódców państw.

Xe.
        • Gość: lucja do alokios Re: Polacy tez krzywdzili! IP: *.dsl.concepts.nl 23.01.05, 16:00
          lepiej tego ujac nie mogles
      • Gość: d Re: Polacy tez krzywdzili! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 16:57
        To nie Polacy tworzyli te obozy dla Żydów tylko Niemcy dla wszystkich innych
        nacji. Bardzo dużo Polaków zginęło w tych obozach. Byli również mordowani za
        udzielanie pomocy Żydom. Chyba Żydom nie było źle w Polsce, skoro mieszkało ich
        w naszym kraju tak dużo; dlatego Hitler budował te obozy właśnie na terenie
        Polski - już niewiele Żydów zostało mu do dowiezienia z innych krajów i z
        zachodniej Europy.
        • Gość: m Re: Polacy tez krzywdzili! IP: *.nycmny83.dynamic.covad.net 25.01.05, 12:57
          kazdy krzywdzil , to byl oboz koszmrany na dodatek a nie jakas zabawa w piaskownice, a jak nie cierpisz tak polakow to wyjedz tak ja zrobilam.
      • Gość: Dona WINNY JEST ZWIERZECY ANTYPOLONIZM ZYDOWSKI IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 28.01.05, 20:35
    • kolorka2 Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz 22.01.05, 19:48
      Tak się bałam czytać tego artykułu, ale te opinie pod nim... stokroć gorsze...
      żydzi mieli dobrze, hitlerowcy mieli racje... Boże, co wy macie w głowach? Co za
      bagno w was siedzi!

Pozdrawiam wszystkich, którzy potrafią wykrzesac z siebie ludzkie uczucia, a
      przede wszytskim dla szacunek dla ofiar wojny, którejkolwiek i gdziekolwiek.
    • Gość: b Nienawidzę Niemców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 20:17
      jak czytam historię z czasów wojny to żałuję nie nie wysterylizowano tego
      cholernego szwabstwa
      • Gość: lulu22@gazeta.pl Re: Nienawidzę Niemców IP: *.dsl.concepts.nl 23.01.05, 16:10
        czy wiesz ze jest to jeden ze szwabskich pomyslow pozbycia sie zydow
        lepiej sie stary mocno zastanow nad sensem swojej wypowiedzi

jak czytam wypwiedzi niektorych z was to az mnie ciarki przechodza
        od hitlerowcow to was rozni chyba tylko czas i miejsce
        pozdro dla ludzi myslacych
        lucja
        • Gość: a Re: lulu22 IP: *.dsl.concepts.nl 23.01.05, 16:12
          a ciebie od zydow chyba nic
          • Gość: ik Re: lulu22 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 17:55
            Mimo wszysko być porównamym do Zyda to dla mnie zaszczyt. Do hitlerowca -wstyd.
            Czy nie potrafisz wykrzesać z siebie odrobiny wsółczucia dla mordowanych
            tysiecy ludzi ??? Mój dziadek zginął w Buchenwaldzie. Nigdy go nie poznałam. I
            nie był Żydem.
            • inecita Re: lulu22 23.01.05, 19:57
              mojej ciotce wstrzykiwano w gałkę oczną leki do testów, zmarła kilka lat temu
              jako osoba niewidoma... była w Oświęcimiu bardzo długo... co jeszcze jej
              robiono nie wiem i chyba nie chcę wiedzieć...
              oczywiście nie byla Żydówką...
    • Gość: olla Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: 212.106.158.* 22.01.05, 23:19
      Matko..zawsze staram sie wyobrazic siebie w takiej sytuacji..Przeciez te
      kobiety były takie same jak dzisiaj..takie jak ja..i tak sobie mysle jak bardzo
      zmienia sie perspektywa w patrzeniu na swiat jesli depcze sie nasze
      człowieczenstwo..
      • Gość: zbig Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 09:43
        dobrze że jest piekło po śmierci.
    • Gość: moon Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.01.05, 20:25
      Czemu w was ludzie tyle agresji do drugiego czlowieka siedzi?
    • Gość: obserwatorka a co sie dzieje w Czeczeni?? w Bosni?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 20:40
      albo w Korei (gazownie calych rodzin za szybka - z widownia pseudo-naukowcow.
      jeszcze wiekszy horror niz tamten....to sie dzieje TERAZ!! i teraz kiedy mozna
      cos z tym zrobic (np wysylac listy jak ktos wyzej zasugerowal) a nie wysylac
      listy do Niemcow w zwiazku z czyms co juz dawno minelo...
      oburza was przeszlosc a to co terazniejsze nie obchodzi??
      • Gość: lolo a w Palestynie? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 24.01.05, 00:19
        ludzie ludziom zgotowali ten los :(
      • wiolathered Re: a co sie dzieje w Czeczeni?? w Bosni?? 24.01.05, 10:22
        Ale teraz jak i wtedy(podczas wojny) jest mnostwo ludzi ktorzy nia maja zadnej
        swiadomosci tego co sie dzieje na swiecie:( albo i co gorsza nie chca jej
        miec,bo w nieswiadomosci sie zyje latwiej. nie oceniam tego bo sama wiem ze ja
        nie mam swiadomosci nawet polowy tego co sie zlego teraz dzieje.zapraszam
        wszystkich na strone:www.amnesty.org.pl.
    • Gość: madzia najgorsze..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 12:59
      najgorsze jest to ze takie rzeczy dzialy sie w XX wieku!! czemu wsrod
      cywilizowanch ludzi doszlo do takij masakry?????
      • Gość: obserwatorka Re: najgorsze..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 17:31
        jak to DZIALY SIE?????ciagle sie DZIEJA!!!
        • Gość: o Re: najgorsze..... IP: *.net.pl 24.01.05, 22:46
          dzialy sie bo juz mamy XXI w
          • Gość: obserwatorka Re: najgorsze..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 18:15
            jak to dzialy sie? DZIEJA SIE! jestes ignorantem albo nieukiem. caly czas sa
            obozy zaglady w korei , caly czas jest wojna w afryce, takze nie pieprz
            czlowieku...
    • starywyjadacz Wszsytko wina pacyfistow 24.01.05, 13:14
      CZyli takich samych ludzi jak ci ktorzy teraz sa przeciwko Bushowi. Mozna bylo
      zatrzymac bestie ale ... Pokoj ponad wszystko. Gdyby wtedy byl jakis polityk
      tego formatu co Bush i ni epatrzal na to ze bedzie przez wszystkich pacyfistow
      uznany za najgorszego to by ucial leb hydrze za wczasu
    • Gość: Sybirak Deportowani z histori do dziś SYBIRACY........... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 24.01.05, 18:10
      O naszym losie raczej dziś nie należy mówić ani w Polsce ani w Rosji czy Anglii.
      To bardzo przykre.
      A też gineliśmy masowo.
      A Muzeum Holokaustu w Waszyngtonie nie zapomina o "Zbrodniach nazistów i ich
      sojusznikach ZSRR"
      A my potulnie milczymy - dlaczgo?
    • Gość: kobieta Włosy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.01.05, 23:09
      Ten artykuł był przerażający, najbardzoej wstrzasneły mna fragmenty o goleniu
      gowy. nie wiem czemu to, ale to było najgorsze.
      niemcy wiedzieli jak upokorzyc kobiete, najcenniejsze dla każdej kobiety (dla
      mnie też) sa bowiem jej wlosy i goląc im te głowy tak naprawde zabijali w nich
      to cos w środku (kobieciść)i upokarzali do granic możliwości. nie dziwię się
      tych wszystkich łez przy goleniu, szczegonie jak ta niemka przejechala maszynką
      po głowie dziewczyny, która miala włosy za tyłek :((((. chyba bym wyla z bólu
      jakby mi ktoś moje obciął ( a mam bardzo długie), to nie jest ból fizyczny, ale
      psychiczny, kiedy ci tak obcinają cos, co jest twoim sklarbem. Okropienstwo.
      Oby to się już nigdy nie powtórzyło :((((((((((((((((((((
      • Gość: piko Numer obozowy IP: *.tele2.pl 25.01.05, 10:39
        Może ktoś wie kim jest ta dziewczyna z okładki Wysokich? Czy jest jakiś spis,
        numerów obozowych gdzie można dowiedzieć się personaliów tej osoby?
        Ona ma (miała) numer 25525...
        To spojrzenie jest tak hipnotyzujące... Piękna dziewczyna... :o(
      • Gość: Magda Re: Włosy IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 25.01.05, 16:46
        A mnie najbardziej przeraziła wypowiedź kobiety, która opisała pasiak, w jaki
        kazano się jej ubrać - "ubranie" z wszami i cudzymi strupami...... I jeszcze
        bielizna z resztkami kału. Straszne, nie wyobrażam sobie siebie w takim
        miejscu... Wprost nie chce się wierzyć, że z takiego brudu, poniżenia i głodu
        można było wyjść. A przecież niektórzy przeżyli to piekło...
    • Gość: jo Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: *.marsoft.com.pl / 213.17.178.* 25.01.05, 22:32
      To jest straszne.Czytałam przez łzy.
    • Gość: Bartek Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: *.man.bydgoszcz.pl 26.01.05, 11:46
      Bulwersujacy jest jednak fakt, ze przy artykule takim jak ten po prawej stronie
      wyswietlana jest reklama bielizny intymna.pl z jakas rozebrana laska. Nie
      jestem jakim katolickim moralizatorem ale uwazam ze obok zdjec kobiet tak
      upokorzonych przez hitlerowcow nie powinna znalezc sie w/w reklama !!!
    • Gość: geval Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: 212.160.142.* 27.01.05, 09:12
      to jakaś paranoja, obok artykułu i obozowych zdjęć więźniarek mam banner
      reklamujący bieliznę damską... Bez komentarza
    • Gość: Andrzej Dębowski Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 10:35
      Proszę zdjąć tę reklame intymna.pl - naprawdę nie przystoi
    • Gość: Klara Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: *.4web.pl 27.01.05, 13:19
      Ale przeżyły, to najważniejsze... Odrosły im włosy, maja rodziny, dzieci,
      wnuki...i powiedziały im o tym, a każdy kto usłyszał to od kogoś ze swojej
      rodziny wie, że nigdy, przenigdy czegoś takiego nie można zrobic drugiemu
      człowiekowi...
    • Gość: pawel Auschwitz i srtingi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 00:33
      rezolutna reklama bielizny i relacje więżniarek. kobiety w pasiakach i w
      stringach. brawo agora.
      • Gość: aga Stringi - model w paski...a moze z gwiazda Davida? IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 28.01.05, 04:37
        Co za skandal. Patrze na te zdjecia i reklame panienki pokazujacej swoje
        wdzieki i ogarnia mnie zgroza.
    • Gość: m.arek Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: *.gu.se 28.01.05, 13:11
      Czy GW pop.... z reklama blyszcacej kolekcji na tej stronie. USUNCIE TO!!!!!!
      • Gość: aga Dzieki za usuniecie reklamy IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 28.01.05, 13:49
        Wielkie dzieki dla osoby ktora zrozumiala nasz protest!!!
        • Gość: ona reklama jest nadal (n/t).................... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.01.05, 14:42
    • Gość: MD Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: *.25-151.libero.it 29.01.05, 12:48
      Długo myślałam nad tytułem odpowiednim dla tego artykułu.
      I nic.
      Pewnie nie ma odpowiedniego tytułu.
      Jestem osoba impulsywna. Jest to jednocześnie moja największa wada i
      największa zarazem zaleta. Dzisiaj moim impulsem jest oglądany właśnie w tej
      chwili ( 27.01.2005, Godz. 21.00) na Rai 1 Pianista Polanskiego. Od dwunastu
      lat nie mieszkam w Polsce. Mieszkałam we Francji, a od prawie 4 lat mieszkam
      we Włoszech, wiec wydaje mi się, iż mam dość trzeźwe spojrzenie na to jak
      w ciągu tych wszystkich lat byliśmy narodem zapomnianym no i niewygodnym.
      W tym roku po raz pieszy, (co przyprawia mnie o mdłości) w telewizji
      zarówno włoskiej jak i francuskiej mówi się o wyzwoleniu Oświęcimia.
      Od około tygodnia filmy dokumentalne, wywiady z byłymi więźniami obozów
      koncentracyjnych i ich rodzinami widać na każdym programie. Niby nic w tym
      złego, lepiej późno niż. wcale .... ale
      ....Czy musieliśmy wejść do „Wielkiej Europejskiej pseudorodziny” aby
      w końcu ktoś o tym mówił ? Czy ..konieczne było czekanie aż 60 lat
      (!!!!!) by głowy państw przyjechały zapalić znicze na grobach ofiar?
      60 lat ??!!??
      Dzisiaj, Polska jest ciekawym rykiem. Interesuje wszystkich, prawda ?
      Po 1 Maja Unia powiększyła się o około 80 milionów mieszkańców z czego
      prawie połowa to Polacy. Trzeba wiec nas jakoś „ugłaskać”.
      Pokazać : ?? my jesteśmy po waszej stronie...w imię wolności i
      demokracji. Ja odbieram to jako obrazę naszej inteligencji. Nie znoszę
      hipokryzji w żadnej formie, denerwują mnie „ fałszywie dobrzy”.
      60 lat!!!!
      Ja jednak wróciłabym do lat wojennych, do początku lat wojennych. Kto
      nam pomógł? Jak zachowali się nasi „sojusznicy”? Gdzie byli Francuzi, Anglicy,
      Amerykanie? Jak reagowali na informacje przenoszone przez Karskiego o obozach
      koncentracyjnych? Nie reagowali. Po prostu nie r e a g o w a l i. Powiem
      więcej, już po zakończeniu wojny bezczelnie twierdzili, iż NIE WIEDZIELI co
      działo się w Polsce po 01.09.1939. Wczoraj, w czasie uroczystości
      Putin przypomniał, iż w czasie drugiej Wojny Światowej poległo 27
      milionów żołnierzy radzieckich walczących o wolność Polski. Chwała im
      za to! Wyzwolili Oświęcim - będziemy im za to wdzięczni na wieki
      wieków. Ale...
      ale przecież zgodzili się z Hitlerem, podzielili Polskę , byli w Katyniu.
      Co do Katynia, podczas procesu w Norymberdze w latach pięćdziesiątych
      wszyscy wiedzieli, że to nie Niemcy byli odpowiedzialni za mord, ale
      wygodniej było nic nie mówić , prawda? Polska, jak wszyscy doskonale
      wiemy, (ale, na co dzień nie pamiętamy) była całkowicie zniszczona.
      Kamień na kamieniu nie pozostał...zgodnie z planem. A później ?Kto nam
      pomógł w odbudowie?
      Jaką siłę wykazali nasi rodzice, dziadkowie by odbudować kraj ?!
      Niemcy należą do siedmiu najbogatszych państw razem z Francją, Anglią,
      Włochami, USA. Cudownie. Czy któryś z tych krajów był zniszczony jak
      Polska ? Czy któryś z nich stracił tylu mieszkańców jak my? A co z
      naszymi dziełami sztuki, z pieniędzmi, które strąciły wartość, ze złotem
      leżącym do dziś dnia w Szwajcarskich bankach? Pamiętajmy o tym, gdy
      stojąc w śniegu na przystanku autobusowym zobaczymy Francuza czy
      Niemca w najnowszym modelu mercedesa. Zostawili nas samych, przez 60
      lat zachowywali się jak gdyby nigdy nic, a teraz jak sami wylizaliśmy
      rany i stając na nogi, wzruszeni zapalają znicze w Oświęcimiu. Nikt
      jednak nie pomyślał - poważnie - o odszkodowaniach. Łatwiej jest kupić
      znicz za 2 złote i pokazać się we wszystkich telewizjach świata -
      prawda jakie to proste? 60 lat!!!!
      Dlaczego nikt na tej zardzewiałej politycznej górze nie pomyślał o
      tym wcześniej ? Moment. A dzisiaj? Kto sprawdził książki historii
      wielkiej Europejskiej rodziny? Kto się upewnił, kto zagwarantował, że
      historia jakiej uczą się młode pokolenia jest tą prawdziwą historią?
      Tą NASZĄ.
      Mogę trochę pofilozofować? Co by było gdyby.... gdyby Polacy nie oparli
      się faszystom? Pól dzisiejszej Europy mówiłoby po niemiecku?
      A wiec „Nasi góra”. Bądźmy dumni z tego, że jesteśmy Polakami, że pochodzimy
      z kraju, który miął nie istnieć, że mówimy językiem, o którego wykorzenienie
      dbało przez dziesiątki lat kilka krajów (od zaborców począwszy).
      Bo dzisiaj...
      Często my wstydzimy się nie mając naprawdę czego! A inne osoby - na przykład
      Sofia Loren, będąca spokrewnioną z Mussolinim ( włoskim odpowiednikiem
      Hitlera), z podniesioną głową dumnie reprezentuje kraj, bądź, co bądź kiedyś
      faszystowski.
      Tak wiec pamietajmy , ze jestesmy JEDYNYM narodem w Europie , ktory
      NAPRAWDE powinien chodzic z wysoko uniesiona glowa!

Marianna Dembinska
      • Gość: ona Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 18:01
        święta racja..

• Gość: Mariusz Klebba Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: *.intermedia.net.pl / *.intermedia.net.pl 15.02.05, 05:36
        Brawo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka