Gość: :( IP: *.client.comcast.net 22.01.05, 01:57 Szwab twój przyjaciel Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: JJ Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 05:02 "The horror, the horror". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.05, 18:26 Przez długi czas nie kupowałem sobotniej Gazety Wyborczej z dodatkiem. Dotąd nie zwracałem uwagi na jej okładki, reklamy, interesowałem się jedynie treścią. Dzisiaj jednak, kiedy wziąłem do rąk dodatek z okładką "Sauna" i komentarzem:... "głowy golono na zero, a inne miejsca jak pachy golono brzytwą..." itd...a potem przewróciłem kartkę, zobaczyłem: "Poczuj jak Twoje włosy stają się 10 x mocniejsze" /reklama/, pomyslalem... gdzie ja jestem? Czyt o bylo zamiarem redakcji aby zrobic reklamę? I następnr strony...Oświęcim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak jak inni Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 23:27 Niech każdy wyśle mailem kopie tego artykułu do ambasady niemiec. Tego nie można zapomnieć. Potwór nie był jeden/Hitler/ wynieśli go pomocnicy - obywatele niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: postepowiec Polacy tez krzywdzili! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.05, 13:41 winy sa po rowno , wszyscy sie krzywdzili, a potem polacy wypedzili biedna pania steinbach, chociaz tak dobrze jej rodzina dbala o ten dom co go wczesniej zabrali polakom ... winni sa nazisci i polski zwierzecy antysemityzm! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aloikos Re: Polacy tez krzywdzili! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 15:00 Polski antysemityzm niczym się nie różni od francuskiego, włoskiego, czy niemieckiego. Tyle, że u nas odmieńcy - ludzie o innej aparycji (bruneci, ciemni, etc.), są bardziej widoczni na ulicy w (pamiętajmy) społeczeństwie wyjątkowo homogenicznym (praktycznie 100% społeczeństwa stanowią właśnie Polacy). Oczywiście, że Polacy też krzywdzili, tak jak Włosi i Francuzi i inne nacje. Ale jak to się ma artykułu w Gazecie? (Tak na marginesie, znakomita większość postów zupełnie nie pasuje do artykułów, tylko są odpowiedzią nożyc na uderzenie w stół). Myślę, że jest wyjątkową bezczelnościa z naszej strony w ogóle kometować takie artykuły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xegar Re: Polacy tez krzywdzili! IP: *.lan / *.wroclaw.mm.pl 23.01.05, 14:59 Gość portalu: aloikos napisał(a): > Myślę, że jest wyjątkową bezczelnościa z naszej strony w ogóle kometować takie > artykuły Jedno z najmądrzejszych zdań, jakie tu padły. Mogę pochwalić Autora za oryginalną postać reportażu, jeśli zaś chodzi o jego przedmiot - tego komentować nie wolno. Trzeba wiedzieć, jak było (i tak tylko Bóg będzie wiedział dokładnie), warto mieć swoje (!) zdanie na temat tego, dlaczego tak się stało i wiedzieć, jakie zachowania i postawy mogą prowadzić do powtórki z historii. A to, choć raczej odległe, jest bardziej prawdopodobne niż się wielu z nas wydaje. Mam na myśli różnych radykalnych działaczy i przywódców państw. Xe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucja do alokios Re: Polacy tez krzywdzili! IP: *.dsl.concepts.nl 23.01.05, 16:00 lepiej tego ujac nie mogles Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Polacy tez krzywdzili! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 16:57 To nie Polacy tworzyli te obozy dla Żydów tylko Niemcy dla wszystkich innych nacji. Bardzo dużo Polaków zginęło w tych obozach. Byli również mordowani za udzielanie pomocy Żydom. Chyba Żydom nie było źle w Polsce, skoro mieszkało ich w naszym kraju tak dużo; dlatego Hitler budował te obozy właśnie na terenie Polski - już niewiele Żydów zostało mu do dowiezienia z innych krajów i z zachodniej Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Polacy tez krzywdzili! IP: *.nycmny83.dynamic.covad.net 25.01.05, 12:57 kazdy krzywdzil , to byl oboz koszmrany na dodatek a nie jakas zabawa w piaskownice, a jak nie cierpisz tak polakow to wyjedz tak ja zrobilam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dona WINNY JEST ZWIERZECY ANTYPOLONIZM ZYDOWSKI IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 28.01.05, 20:35 Odpowiedz Link Zgłoś
kolorka2 Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz 22.01.05, 19:48 Tak się bałam czytać tego artykułu, ale te opinie pod nim... stokroć gorsze... żydzi mieli dobrze, hitlerowcy mieli racje... Boże, co wy macie w głowach? Co za bagno w was siedzi! Pozdrawiam wszystkich, którzy potrafią wykrzesac z siebie ludzkie uczucia, a przede wszytskim dla szacunek dla ofiar wojny, którejkolwiek i gdziekolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Nienawidzę Niemców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 20:17 jak czytam historię z czasów wojny to żałuję nie nie wysterylizowano tego cholernego szwabstwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu22@gazeta.pl Re: Nienawidzę Niemców IP: *.dsl.concepts.nl 23.01.05, 16:10 czy wiesz ze jest to jeden ze szwabskich pomyslow pozbycia sie zydow lepiej sie stary mocno zastanow nad sensem swojej wypowiedzi jak czytam wypwiedzi niektorych z was to az mnie ciarki przechodza od hitlerowcow to was rozni chyba tylko czas i miejsce pozdro dla ludzi myslacych lucja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: lulu22 IP: *.dsl.concepts.nl 23.01.05, 16:12 a ciebie od zydow chyba nic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ik Re: lulu22 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 17:55 Mimo wszysko być porównamym do Zyda to dla mnie zaszczyt. Do hitlerowca -wstyd. Czy nie potrafisz wykrzesać z siebie odrobiny wsółczucia dla mordowanych tysiecy ludzi ??? Mój dziadek zginął w Buchenwaldzie. Nigdy go nie poznałam. I nie był Żydem. Odpowiedz Link Zgłoś
inecita Re: lulu22 23.01.05, 19:57 mojej ciotce wstrzykiwano w gałkę oczną leki do testów, zmarła kilka lat temu jako osoba niewidoma... była w Oświęcimiu bardzo długo... co jeszcze jej robiono nie wiem i chyba nie chcę wiedzieć... oczywiście nie byla Żydówką... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olla Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: 212.106.158.* 22.01.05, 23:19 Matko..zawsze staram sie wyobrazic siebie w takiej sytuacji..Przeciez te kobiety były takie same jak dzisiaj..takie jak ja..i tak sobie mysle jak bardzo zmienia sie perspektywa w patrzeniu na swiat jesli depcze sie nasze człowieczenstwo.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbig Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 09:43 dobrze że jest piekło po śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moon Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.01.05, 20:25 Czemu w was ludzie tyle agresji do drugiego czlowieka siedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwatorka a co sie dzieje w Czeczeni?? w Bosni?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 20:40 albo w Korei (gazownie calych rodzin za szybka - z widownia pseudo-naukowcow. jeszcze wiekszy horror niz tamten....to sie dzieje TERAZ!! i teraz kiedy mozna cos z tym zrobic (np wysylac listy jak ktos wyzej zasugerowal) a nie wysylac listy do Niemcow w zwiazku z czyms co juz dawno minelo... oburza was przeszlosc a to co terazniejsze nie obchodzi?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo a w Palestynie? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 24.01.05, 00:19 ludzie ludziom zgotowali ten los :( Odpowiedz Link Zgłoś
wiolathered Re: a co sie dzieje w Czeczeni?? w Bosni?? 24.01.05, 10:22 Ale teraz jak i wtedy(podczas wojny) jest mnostwo ludzi ktorzy nia maja zadnej swiadomosci tego co sie dzieje na swiecie:( albo i co gorsza nie chca jej miec,bo w nieswiadomosci sie zyje latwiej. nie oceniam tego bo sama wiem ze ja nie mam swiadomosci nawet polowy tego co sie zlego teraz dzieje.zapraszam wszystkich na strone:www.amnesty.org.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia najgorsze..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 12:59 najgorsze jest to ze takie rzeczy dzialy sie w XX wieku!! czemu wsrod cywilizowanch ludzi doszlo do takij masakry????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwatorka Re: najgorsze..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 17:31 jak to DZIALY SIE?????ciagle sie DZIEJA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Re: najgorsze..... IP: *.net.pl 24.01.05, 22:46 dzialy sie bo juz mamy XXI w Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwatorka Re: najgorsze..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 18:15 jak to dzialy sie? DZIEJA SIE! jestes ignorantem albo nieukiem. caly czas sa obozy zaglady w korei , caly czas jest wojna w afryce, takze nie pieprz czlowieku... Odpowiedz Link Zgłoś
starywyjadacz Wszsytko wina pacyfistow 24.01.05, 13:14 CZyli takich samych ludzi jak ci ktorzy teraz sa przeciwko Bushowi. Mozna bylo zatrzymac bestie ale ... Pokoj ponad wszystko. Gdyby wtedy byl jakis polityk tego formatu co Bush i ni epatrzal na to ze bedzie przez wszystkich pacyfistow uznany za najgorszego to by ucial leb hydrze za wczasu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sybirak Deportowani z histori do dziś SYBIRACY........... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 24.01.05, 18:10 O naszym losie raczej dziś nie należy mówić ani w Polsce ani w Rosji czy Anglii. To bardzo przykre. A też gineliśmy masowo. A Muzeum Holokaustu w Waszyngtonie nie zapomina o "Zbrodniach nazistów i ich sojusznikach ZSRR" A my potulnie milczymy - dlaczgo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobieta Włosy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.01.05, 23:09 Ten artykuł był przerażający, najbardzoej wstrzasneły mna fragmenty o goleniu gowy. nie wiem czemu to, ale to było najgorsze. niemcy wiedzieli jak upokorzyc kobiete, najcenniejsze dla każdej kobiety (dla mnie też) sa bowiem jej wlosy i goląc im te głowy tak naprawde zabijali w nich to cos w środku (kobieciść)i upokarzali do granic możliwości. nie dziwię się tych wszystkich łez przy goleniu, szczegonie jak ta niemka przejechala maszynką po głowie dziewczyny, która miala włosy za tyłek :((((. chyba bym wyla z bólu jakby mi ktoś moje obciął ( a mam bardzo długie), to nie jest ból fizyczny, ale psychiczny, kiedy ci tak obcinają cos, co jest twoim sklarbem. Okropienstwo. Oby to się już nigdy nie powtórzyło :(((((((((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piko Numer obozowy IP: *.tele2.pl 25.01.05, 10:39 Może ktoś wie kim jest ta dziewczyna z okładki Wysokich? Czy jest jakiś spis, numerów obozowych gdzie można dowiedzieć się personaliów tej osoby? Ona ma (miała) numer 25525... To spojrzenie jest tak hipnotyzujące... Piękna dziewczyna... :o( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Włosy IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 25.01.05, 16:46 A mnie najbardziej przeraziła wypowiedź kobiety, która opisała pasiak, w jaki kazano się jej ubrać - "ubranie" z wszami i cudzymi strupami...... I jeszcze bielizna z resztkami kału. Straszne, nie wyobrażam sobie siebie w takim miejscu... Wprost nie chce się wierzyć, że z takiego brudu, poniżenia i głodu można było wyjść. A przecież niektórzy przeżyli to piekło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: *.marsoft.com.pl / 213.17.178.* 25.01.05, 22:32 To jest straszne.Czytałam przez łzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: *.man.bydgoszcz.pl 26.01.05, 11:46 Bulwersujacy jest jednak fakt, ze przy artykule takim jak ten po prawej stronie wyswietlana jest reklama bielizny intymna.pl z jakas rozebrana laska. Nie jestem jakim katolickim moralizatorem ale uwazam ze obok zdjec kobiet tak upokorzonych przez hitlerowcow nie powinna znalezc sie w/w reklama !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geval Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: 212.160.142.* 27.01.05, 09:12 to jakaś paranoja, obok artykułu i obozowych zdjęć więźniarek mam banner reklamujący bieliznę damską... Bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Dębowski Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 10:35 Proszę zdjąć tę reklame intymna.pl - naprawdę nie przystoi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: *.4web.pl 27.01.05, 13:19 Ale przeżyły, to najważniejsze... Odrosły im włosy, maja rodziny, dzieci, wnuki...i powiedziały im o tym, a każdy kto usłyszał to od kogoś ze swojej rodziny wie, że nigdy, przenigdy czegoś takiego nie można zrobic drugiemu człowiekowi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Auschwitz i srtingi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 00:33 rezolutna reklama bielizny i relacje więżniarek. kobiety w pasiakach i w stringach. brawo agora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Stringi - model w paski...a moze z gwiazda Davida? IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 28.01.05, 04:37 Co za skandal. Patrze na te zdjecia i reklame panienki pokazujacej swoje wdzieki i ogarnia mnie zgroza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.arek Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: *.gu.se 28.01.05, 13:11 Czy GW pop.... z reklama blyszcacej kolekcji na tej stronie. USUNCIE TO!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Dzieki za usuniecie reklamy IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 28.01.05, 13:49 Wielkie dzieki dla osoby ktora zrozumiala nasz protest!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona reklama jest nadal (n/t).................... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.01.05, 14:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MD Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: *.25-151.libero.it 29.01.05, 12:48 Długo myślałam nad tytułem odpowiednim dla tego artykułu. I nic. Pewnie nie ma odpowiedniego tytułu. Jestem osoba impulsywna. Jest to jednocześnie moja największa wada i największa zarazem zaleta. Dzisiaj moim impulsem jest oglądany właśnie w tej chwili ( 27.01.2005, Godz. 21.00) na Rai 1 Pianista Polanskiego. Od dwunastu lat nie mieszkam w Polsce. Mieszkałam we Francji, a od prawie 4 lat mieszkam we Włoszech, wiec wydaje mi się, iż mam dość trzeźwe spojrzenie na to jak w ciągu tych wszystkich lat byliśmy narodem zapomnianym no i niewygodnym. W tym roku po raz pieszy, (co przyprawia mnie o mdłości) w telewizji zarówno włoskiej jak i francuskiej mówi się o wyzwoleniu Oświęcimia. Od około tygodnia filmy dokumentalne, wywiady z byłymi więźniami obozów koncentracyjnych i ich rodzinami widać na każdym programie. Niby nic w tym złego, lepiej późno niż. wcale .... ale ....Czy musieliśmy wejść do „Wielkiej Europejskiej pseudorodziny” aby w końcu ktoś o tym mówił ? Czy ..konieczne było czekanie aż 60 lat (!!!!!) by głowy państw przyjechały zapalić znicze na grobach ofiar? 60 lat ??!!?? Dzisiaj, Polska jest ciekawym rykiem. Interesuje wszystkich, prawda ? Po 1 Maja Unia powiększyła się o około 80 milionów mieszkańców z czego prawie połowa to Polacy. Trzeba wiec nas jakoś „ugłaskać”. Pokazać : ?? my jesteśmy po waszej stronie...w imię wolności i demokracji. Ja odbieram to jako obrazę naszej inteligencji. Nie znoszę hipokryzji w żadnej formie, denerwują mnie „ fałszywie dobrzy”. 60 lat!!!! Ja jednak wróciłabym do lat wojennych, do początku lat wojennych. Kto nam pomógł? Jak zachowali się nasi „sojusznicy”? Gdzie byli Francuzi, Anglicy, Amerykanie? Jak reagowali na informacje przenoszone przez Karskiego o obozach koncentracyjnych? Nie reagowali. Po prostu nie r e a g o w a l i. Powiem więcej, już po zakończeniu wojny bezczelnie twierdzili, iż NIE WIEDZIELI co działo się w Polsce po 01.09.1939. Wczoraj, w czasie uroczystości Putin przypomniał, iż w czasie drugiej Wojny Światowej poległo 27 milionów żołnierzy radzieckich walczących o wolność Polski. Chwała im za to! Wyzwolili Oświęcim - będziemy im za to wdzięczni na wieki wieków. Ale... ale przecież zgodzili się z Hitlerem, podzielili Polskę , byli w Katyniu. Co do Katynia, podczas procesu w Norymberdze w latach pięćdziesiątych wszyscy wiedzieli, że to nie Niemcy byli odpowiedzialni za mord, ale wygodniej było nic nie mówić , prawda? Polska, jak wszyscy doskonale wiemy, (ale, na co dzień nie pamiętamy) była całkowicie zniszczona. Kamień na kamieniu nie pozostał...zgodnie z planem. A później ?Kto nam pomógł w odbudowie? Jaką siłę wykazali nasi rodzice, dziadkowie by odbudować kraj ?! Niemcy należą do siedmiu najbogatszych państw razem z Francją, Anglią, Włochami, USA. Cudownie. Czy któryś z tych krajów był zniszczony jak Polska ? Czy któryś z nich stracił tylu mieszkańców jak my? A co z naszymi dziełami sztuki, z pieniędzmi, które strąciły wartość, ze złotem leżącym do dziś dnia w Szwajcarskich bankach? Pamiętajmy o tym, gdy stojąc w śniegu na przystanku autobusowym zobaczymy Francuza czy Niemca w najnowszym modelu mercedesa. Zostawili nas samych, przez 60 lat zachowywali się jak gdyby nigdy nic, a teraz jak sami wylizaliśmy rany i stając na nogi, wzruszeni zapalają znicze w Oświęcimiu. Nikt jednak nie pomyślał - poważnie - o odszkodowaniach. Łatwiej jest kupić znicz za 2 złote i pokazać się we wszystkich telewizjach świata - prawda jakie to proste? 60 lat!!!! Dlaczego nikt na tej zardzewiałej politycznej górze nie pomyślał o tym wcześniej ? Moment. A dzisiaj? Kto sprawdził książki historii wielkiej Europejskiej rodziny? Kto się upewnił, kto zagwarantował, że historia jakiej uczą się młode pokolenia jest tą prawdziwą historią? Tą NASZĄ. Mogę trochę pofilozofować? Co by było gdyby.... gdyby Polacy nie oparli się faszystom? Pól dzisiejszej Europy mówiłoby po niemiecku? A wiec „Nasi góra”. Bądźmy dumni z tego, że jesteśmy Polakami, że pochodzimy z kraju, który miął nie istnieć, że mówimy językiem, o którego wykorzenienie dbało przez dziesiątki lat kilka krajów (od zaborców począwszy). Bo dzisiaj... Często my wstydzimy się nie mając naprawdę czego! A inne osoby - na przykład Sofia Loren, będąca spokrewnioną z Mussolinim ( włoskim odpowiednikiem Hitlera), z podniesioną głową dumnie reprezentuje kraj, bądź, co bądź kiedyś faszystowski. Tak wiec pamietajmy , ze jestesmy JEDYNYM narodem w Europie , ktory NAPRAWDE powinien chodzic z wysoko uniesiona glowa! Marianna Dembinska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 18:01 święta racja.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Klebba Re: "Sauna" - relacje byłych więźniarek Auschwitz IP: *.intermedia.net.pl / *.intermedia.net.pl 15.02.05, 05:36 Brawo Odpowiedz Link Zgłoś